Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Desertai indeliuosePASAULIO SKONIAISALDUMYNAI

Morengų, grietinėlės ir braškių desertas „Eton Mess“

parašė Asta 3 Bal ’23
Morengų, grietinėlės ir braškių desertas „Eton Mess“

Sakot, sninga? Šalta? Apsiniaukę? Nieko nežinau – užsimerkiu ir man pavasaris, šypt. Pavasariškas yra ir šis desertas, kurio sluoksniuose: trupinti morengai, braškės ir plakta grietinėlė. Sutikit, skamba gardžiai!

Eton Mess – klasikinis angliškas desertas. Mess, išvertus iš anglų kalbos, reiškia netvarką, ir išties – šiam desertui tvarka nebūdinga. Tik kam tai rūpi, kai skonis tobulas? Niekam!

Paruošti šį desertą tikrai paprasta. Mažučius morenginius sausainius sutraiškykite iki mažų gabalėlių. Braškes sutrinkite šakute ir sumaišykite su trupučiu citrinų sulčių. Grietinėlę išplakite iki purių putų. Beliks viską susluoksniuoti. Ragauti reikėtų nedelsiant; tuomet desertas skaniausias, o skirtingos sluoksnių tekstūros – išraiškingiausios.

Morenginiai sausainiai yra šio recepto žvaigždė, o jų iškepti be kiaušinių tikrai nepavyktų. Kai kiaušinius perku parduotuvėje, visada atkreipiu dėmesį į ženklinimą. Atkreipkite ir jūs – pirmasis ant kiaušinio esantis skaičius nurodo vištų laikymo sąlygas. Kokybiškiausi laimingų vištų kiaušiniai bus paženklinti skaičiumi 1 (laisvai laikomų vištų) arba 0 (ekologiniame ūkyje laisvai laikomų vištų). Laisvai laikomų vištų ir ekologiškų kiaušinių visada rasite nuolatiniame „Lidl Lietuva“ asortimente – manieji iš ten pat.

Beje, šiam metų laikui labai gardžių braškių taip pat rasite „Lidl Lietuva“ parduotuvėse.

  • Morenginius sausainius galite išsikepti iš anksto, o pilnai atvėsintus laikyti sandariame inde. Arba – desertui galite naudoti ir pirktinius morengus.
  • Iš dviejų kiaušinių baltymų iškepsite kiek daugiau morenginių sausainių nei prireiks desertui. Likusius galite smaližiauti vienus ar naudoti kitiems desertams.
  • Desertą galite ruošti ir su kitokiomis uogomis (pavyzdžiui, avietėmis), bet braškės – klasika!
  • Desertas skaniausias iš karto, nes ilgainiui morengai suminkštėja ir praranda savo traškią tekstūrą. Sluoksniuokite prieš pat patiekiant ir ragaukite iš karto!

Tikiuosi, receptą išbandysite. Gal net Velykoms? O gal išsisaugosit vasarai? Pažadu, labai skanu!

Morengų, grietinėlės ir braškių desertas „Eton Mess“

Atsispausdinti
Porcijos: 3 didesnės arba 5 mažesnės porcijos Paruošimo laikas: Paruošite per 20 min. + 2 val. 30 min. morenginių sausainių kepimas

INGREDIENTAI

Morenginiams sausainiams*:
2 didelių kiaušinių baltymų
½ stiklinės (100 g) cukraus
½ arb. š. obuolių (arba baltojo vyno) acto

Grietinėlei:
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
¼ stiklinės (32 g) miltelinio cukraus
½ arb. š. vanilės ekstrakto

Braškėms:
350 g braškių
1 valg. š. cukraus
1 valg. š. citrinų sulčių

Papuošti:
morenginių sausainių
šviežių braškių

* iš šio kiekio iškepsite apie 100 g morenginių sausainių, desertui reikės apie 60 gramų

GAMINIMO EIGA

1. Iškepkite morenginius sausainius. Į plakimo dubenį supilkite kruopščiai nuo trynių atskirtus kiaušinių baltymus. Plakite elektriniu plakikliu dideliu greičiu porą minučių, kol jie suputos ir pabals.
2. Toliau nuolat plakdami į baltymus įberkite šaukštą cukraus ir paplakite minutę. Įberkite antrą šaukštą cukraus ir plakite dar minutę. Taip po šaukštą įplakite visą cukrų. Dideliu greičiu baltymus plakite toliau dar 5 minutes, kol cukrus visiškai ištirps, o masė taps tvirta ir blizgi. Šiek tiek baltymų masės patrinkite tarp pirštų – neturite jausti jokių cukraus kristalėlių.
3. Į išplaktus baltymus įpilkite pusę šaukštelio obuolių arba baltojo vyno acto. Plakite pusę minutės, kad tolygiai išsimaišytų. Atlikite baltymų testą – apverskite dubenį: baltymai turi tvirtai jame laikytis ir neiškristi.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 110 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi (popieriaus kraštelius prie skardos galite „priklijuoti“ trupučiu plaktų baltymų).
5. Baltymų masę sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu. Ant kepimo popieriaus išspauskite nedidelius kauburėlius – sausainėlius.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 1 valandą, tuomet orkaitę išjunkite ir uždarytoje palikite vėsti dar valandą.

7. Išplakite grietinėlę. Į plakimo dubenį supilkite grietinėlę, suberkite miltelinį cukrų ir vanilinį cukrų. Plakite elektriniu plaktuvu iki minkštų, purių, formą laikančių putų. Neperplakite.

8. Paruoškite braškes. Sudėkite jas į dubenį ir sutrinkite šakute. Nesistenkite trinti labai kruopščiai – tegul lieka didesnių ir mažesnių braškių gabalėlių. Jei braškės išskiria labai daug skysčio, didesnę jo dalį nukoškite. Įmaišykite šaukštą cukraus ir citrinų sulčių.

9. Susluoksniuokite desertą prieš pat patiekiant. Morenginius sausainius (apie 60 gramų) sutrinkite iki nedidelių gabalėlių.
10. Į stiklines dėkite po porą šaukštų plaktos grietinėlės, ant viršaus – trintų uogų, o ant jų – smulkintų morengų. Taip pakaitomis susluoksniuokite visus produktus. Priklausomai nuo stiklinių dydžio, susluoksniuosite tris didesnius ar penkis mažesnius desertus.
11. Papuoškite morenginiais sausainiais, šviežiomis braškėmis. Patiekite nedelsiant.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė

braškėscitrinosdesertai indeliuosedesertasgrietinėlėkiaušiniaimorengaimorengassaldumynai
0 komentaras
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Itališka mielinė Velykų pynė
kitas įrašas
Pavlova su citrinų kremu ir avietėmis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Varškės pyragas su pudingu

Trupininis pyragas su varške ir uogiene

Karamelinis sūrio tortas

Mielinė pynė su maskarponės ir citrinų kremo įdaru

Pyragas „Obuolių ruduo”

Tortas „Raffaello“

REKLAMA

SALDUMYNAI

Trupiniuotis su obuoliais

Moliūgų tyrė

Bananų pudingas su vaniliniais sausainiais

Sveikuoliški batonėliai

Meduolinis karamelinis tortas

TIKRASIS STEBUKLAS // Morkų pyrago sūrio tortas

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Varškės apkepas su bolivinėmis balandomis, bananais ir uogomis

Orkaitėje keptos bulvės su silke ir grietinės-garstyčių padažu

Grybų ir kopūstų pyragas

Svogūnų laiškų ir sūrio keksas

Sumuštinukai su pievagrybiais

Makaronų salotos su kepta vištiena

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Trapios tešlos krepšeliai su baltymų kremu

    23 Vas ’20
  • 2

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 3

    Morkų tortas su varškės kremo pertepimu

    3 Rgp ’11
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    New York Cheesecake (Niujorko sūrio tortas)

    15 Bal ’12
  • 6

    Pepparkakor (arba meduoliai švediškai)

    28 Lap ’10

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (300)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (31)
    • Bulvių patiekalai (36)
    • Daržovių patiekalai (126)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (71)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (33)
    • Žuvis (43)
  • KELIONĖS (4)
  • LENGVI KĄSNELIAI (281)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (48)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (140)
    • Salotos (52)
    • Šaltieji užkandžiai (72)
    • Sumuštiniai (26)
  • MAISTAS GAMTOJE (19)
  • PASAULIO SKONIAI (52)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (595)
    • Bandelės (38)
    • Be orkaitės (109)
    • Desertai indeliuose (79)
    • Keksai, keksiukai (101)
    • Ledai (14)
    • Pyragai (148)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (108)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (14)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų