Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

LENGVI KĄSNELIAIPASAULIO SKONIAIPusryčiaiPyragaiSALDUMYNAI

Klafutis su vyšniomis (trešnėmis)

parašė Asta 19 Rgp ’21
Klafutis su vyšniomis (trešnėmis)

Klafutis (clafoutis) – tai desertas, kilęs iš pietų Prancūzijos. Šalia prašmatnių prancūziškų konditerijos gaminių klafutis atrodo itin paprastas kepinys: vos keli ingredientai, itin paprastas paruošimo būdas ir dar kuklesnė išvaizda. Tačiau būtent paprastume ir slypi jo paslaptis: šviežios uogos, paskendusios minkštoje, pudingą primenančioje tešloje, nepalieka abejingų.

Klafučio pavadinimas kilęs iš žodžio, reiškiančio „pripildyti“. Tai yra esminis deserto ruošimo žingsnis – gilus kepimo indas yra pripildomas uogų ir tešlos. Tuomet – kepamas orkaitėje, kol paviršius apskrunda ir nusidažo gražiai auksine spalva, o viduje klafutis vis dar lieka labai minkštas, jo tekstūra primena pudingą.

Sakoma, kad klafutis yra puikus deserto pasirinkimas tuomet, kai su minimaliai pastangų norisi pasiekti maksimalų rezultatą. Ir išties, jo skonis – puikus ir dažniausiai pranokstantis lūkesčius.

Pagal tradicinį receptą klafutis ruošiamas su vyšniomis. Kartais rekomenduojama net neišimti jų kauliukų – kepdami jie suteikia desertui švelnų ir malonų migdolų aromatą. Vis tik kepinį su vyšnių kauliukais valgyti tampa labai nepatogu, todėl verčiau kauliukus vis tik išimti (ypač, jei kepinį ragaus ir mažieji valgytojai).

Šalia tradicinio vyšnių klafučio, šiandien šis desertas gaminamas su įvairiausiomis uogomis (avietėmis, mėlynėmis, gervuogėmis, kt.) ar vaisiais (persikas, nektarinais, abrikosais, kriaušėmis, slyvomis, kt.). Rinkitės juos pagal skonį ar sezoną, gardinkite mėgstamais prieskoniais (cinamonu, kardamonu, nutarkuotomis citrinų žievelėmis, migdolų ekstraktu, kt.). Klafutis neabejotinai yra vienas tų kepinių, su kuriais galite drąsiai improvizuoti, ieškodami savo mėgstamiausio skonio.

Vanile kvepiantis, burnoje sutirpstantis, švelniai saldus, saldų minkštą pudingą primenantis klafutis – jis puikiai tiks ir desertui, ir vėlyviems savaitgalio pusryčiams.

Šįkart dalinuosi beveik tradiciniu klafučio receptu – vyšnias čia pakeičiau trešnėmis, bet ir jos dera tiesiog puikiai. Gaminkime kartu žingsnis po žingsnio, ir – pasilepinkime vasarišku, uogų pilnu desertu!


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Naudokite gilesnį KEPIMO INDĄ aukštesnėmis sienelėmis (bent 3-4 cm aukščio), geriausia – keramikinį. Galite klafutį kepti ir individualiuose kepimo indeliuose, tačiau tuomet stebėkite kepimo laiką – jie keps trumpiau nei vienas didelis klafutis.
  • VIETOJE PIENO drąsiai galite naudoti mėgstamą augalinį pieną arba, jei norite dar sodresnės tekstūros ir skonio, dalį pieno (pavyzdžiui, trečdalį) galite keisti grietinėle.
  • VIETOJE CUKRAUS klafutį galite saldinti klevų sirupu, medumi ar kitu naudojamu saldikliu (eritritoliu, stevija ar kt.). Saldumą pasirinkite pagal savo skonį.
  • Jei norite klafutį iškepti BE GLIUTENO, kvietinius miltus galite keisti tiesiog migdolų miltais, tačiau tuomet kepinys bus sunkesnės tekstūros, tešla praras kremiškumą. Norėdami išlaikyti panašią tešlos tekstūrą, kvietinius miltus pamėginkite pakeisti ryžių, migdolų ir avižiniais miltais lygiomis dalimis. Arba, žinoma, visada galite naudoti pirktinį – mėgstamą ir pasitvirtinusį – begliutenių miltų mišinį.
  • Svarbiausias momentas, kepant klafutį, yra atpažinti, AR JAU IŠKEPĖ? Jei klafutį iškepsit nepakankamai, uogos teliūškuos pusžalėje skystoje tešloje; jei jį perkepsite – tešla taps pernelyg tvirta ir praras savo kremišką tekstūrą. Stebėkite kepantį klafutį – kai jis iškils, jo paviršius taps gražiai auksinės spalvos ir apskrus, praverkite orkaitės dureles ir švelniai pajudinkite kepimo formą. Jei kepimo indo kraštuose klafutis jau tvirtas, o centre – šiek tiek virpa, lyg pudingas, laikas orkaitę išjungti, nes klafutis yra iškepęs!
  • Idealiai iškepto klafučio TEKSTŪRA yra švelni, kremiška, primena pudingą ar saldų omletą. Kepdamas klafutis šiek tiek iškils, vėsdamas – sukris; taip ir turi būti.
  • PATIEKITE klafutį dar šiltą, apibarstę milteliniu cukrumi. Galite pagardinti vaniliniu padažu, plakta grietinėle, rutuliuku vanilinių ledų ar šlakeliu karamelės.

Klafutis su vyšniomis (trešnėmis)

Atsispausdinti
Porcijos: 4 Paruošimo laikas: 15 min. Gaminimo laikas: 35-40 min.

INGREDIENTAI

1 arb. š. sviesto
2 stiklinių (300 g) vyšnių (trešnių), be kauliukų
3 kiaušinių
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 stiklinės (250 ml) pieno
½ stiklinės (70 g) miltų
žiupsnio druskos
1 arb. š. vanilės ekstrakto
poros saujų migdolų riekučių
1 arb. š. rudojo cukraus

miltelinio cukraus (apibarstyti)

GAMINIMO EIGA

1. Pasiruoškite reikiamus ingredientus. Iš trešnių (vyšnių) išimkite kauliukus.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Gabalėliu sviesto ištepkite kepimo indo (apie 22-24 cm skersmens) dugną ir sieneles, suberkite vyšnias (arba trešnes).
3. Į plakimo indą sudėkite kiaušinius, cukrų, pieną, miltus, druską ir vanilės ekstraktą. Gerai išplakite. Tešla turi būti tolygi, be miltų gumuliukų.
4. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą ant vyšnių (trešnių).
5. Viršų apiberkite migdolų riekutėmis, apiberkite šaukšteliu rudojo cukraus.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių, kol klafučio paviršius sutvirtės ir taps gražiai auksinės spalvos, bet pajudinus kepimo indą – kepinio centras vis dar šiek tiek virpės. Klafučio tekstūra turi priminti kremišką pudingą. Jei kepant klafučio viršus ims per greitai ruduoti, uždenkite folijos lakštu ir kepkite toliau.
6. Apibarstykite klafutį milteliniu cukrumi ir patiekite dar šiltą. Galite pagardinti šviežiomis uogomis ar rutuliuku vanilinių ledų.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

desertaskepiniaiklafutismigdolaipasaulio skoniaisaldumynaitrešnėsvanilėvyšnios
1 komentaras
6
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
ŠALTOS KAVOS KOKTEILIS | COLD BREW (ŠALTAI BRANDINTA KAVA)
kitas įrašas
Bulvių armonikėlės (Hasselback potatoes) su grietine ir silke

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Takai su plėšyta vištiena

Varške įdaryti kepti obuoliai

Karameliniai kvadratėliai

Citrininis keksas be glitimo

Sodos duona su rozmarinais

Tortas su obuoliais ir graikiniais riešutais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su braškėmis ir...

Belgiški pusryčių vafliai

Bandelės su dešrelėmis „Mumijos“

APIE BALANSĄ // Orkaitėje keptas šamas su bolivinės...

Klafutis su vyšniomis (trešnėmis)

Citrininiai lietiniai blyneliai su varškės ir citrinų kremu

REKLAMA

SALDUMYNAI

PASKUTINĖ VASAROS AKIMIRKA // Prancūziškų skrebučių apkepas su...

MAMOS DIENORAŠTIS // Avižiniai sausainiai su juodojo šokolado...

Spalvingieji Pepparkakor arba Meduolinės Kalėdos

MAMOS DIENORAŠTIS // Bananiniai keksiukai su šilauogėmis

Mielinė pynė su maskarponės ir citrinų kremo įdaru

Kokosinis uogų ir obuolių trupiniuotis

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

Orkaitėje kepta dorada su daržovėmis ir Tartar padažu

Lietinių blynų lazanija su trijų rūšių sūriais ir...

Žiedinių kopūstų blyneliai

Bulguro kruopų, vištienos ir daržovių salotos

Bulvių virtinukai (gnocchi) su daržovėmis

1 komentaras

Akvilė 25 Lie ’22 - 10:52 am

Puikiai pavyko, nuostabaus skonio!

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    „Švilpikai“ (bulvinės bandelės) su šoninės padažu

    5 Vas ’23
  • 3

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20
  • 4

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • „Švilpikai“ (bulvinės bandelės) su šoninės padažu

    5 Vas ’23
  • Pusryčių skrebučiai su agurkais

    2 Vas ’23
  • Ryžių ir vištienos sriuba su daržovėmis

    31 Sau ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (291)
    • Apkepai (46)
    • Blynai (29)
    • Bulvių patiekalai (33)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (39)
  • LENGVI KĄSNELIAI (271)
    • Blynai ir vafliai (40)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (137)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (48)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (576)
    • Bandelės (35)
    • Be orkaitės (104)
    • Desertai indeliuose (75)
    • Keksai, keksiukai (98)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (43)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (74)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (23)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (11)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų