Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KALĖDŲ RECEPTAIPIETŪS DĖŽUTĖJESALDUMYNAISausainiaiVALGOMOS DOVANOS

KALĖDŲ TRADICIJA // Imbieriniai sausainiai

parašė Asta 28 Lap ’17
KALĖDŲ TRADICIJA // Imbieriniai sausainiai

Myliu Kalėdas. Dabar, kai laukiame jų jau trise, myliu jas dar labiau. Tas stebuklingas laukimas, kuris mano mintis ir širdį paprastai užvaldo vos vakarams tapus kiek ilgesniems, yra toks gražus jausmas, toks geras ir šiltas, ir nuostabus. Laiškai Kalėdų seneliui, šventinių dovanėlių sąrašai, storų receptų knygų vartymas, meduolių kepimas, rankas sušildantys saldžios kakavos puodeliai, romantiški filmai, ant eglutės lėtai mirksinčios lempelės, jau seniai mintinai išmoktos Kalėdinės dainos… Visi mes turime savo šventines tradicijas. Į mano tradicijų sąrašą būtiniausiai reikėtų įrašyti ir juos – šiuos minkštučius imbierinius sausainius.

Pirmą kartą juos iškepiau prieš nei daug, nei mažai – prieš aštuonerius metus, radusi savo iki šiol mėgstamame „Joy the Baker“ tinklaraštyje. Tąkart rašiau, kad jie „traškūs, o pačiam viduje šiek tiek minkšti. Atrodo pakankamai kieti, tačiau atsikandus kąsnelį, jis tiesiog tirpsta burnoje. Ir labai labai saldūs, tačiau… saldumas jiems tinka. Jie kvepia Kalėdomis – imbieru, cinamonu, gvazdikėliais ir švenčių laukimu…“.

Taip jau nutiko, kad visus tuos aštuonerius metu kepu šiuos sausainius prieš kiekvienas Kalėdas. Nebūtinai šventiniam stalui – kur kas dažniau eglutės puošimo vakarui, kuris pas mus buvo visai neseniai. Esu juos kepusi ir vidury kaitrios vasaros, kai ruošiau savo „Saulėtos virtuvės saldumynų knygą“, nes negalėjau įsivaizduoti, kaip rašydama saldumynų knygą, galėčiau nepasidalinti vienu iš pačių skaniausių savo kepamų sausainių receptu. Pamenu, kad lyg tyčia tada susitikome su Jule ir Indre, parke, virš mūsų galvų kepinant saulei, buvo kaip niekad karštos dienos… Man atidarius indelį su sausainiais, jos kilstelėjo antakius – imbieriniai sausainiai vasarą? Tada dar tyliai saugojau savo paslaptį, todėl nerūpestingai numojau ranka – kai sausainiai tokie skanūs, ne nuodėmė juos ir vasarą valgyti. Ir tai yra tiesa! Vis tik artėjant žiemai, už lango temperatūros stulpeliui krintant žemyn, vakarams ilgėjant ir vis dažniau namuose skambant Kalėdinėms melodijoms – štai kada jie patys skaniausi.

Beje, jie tikrai saldūs, labai saldūs. Bet jei net įprastai renkatės mažiau saldžius kepinius, norėčiau pamėginti jus įtikinti išsikepti bent vieną skardą šių sausainių. Kaip kažkada juos pavadino mano kolegė, tai – gerumo sausainiai. Cukrus jiems tinka. Kiekviena cukraus kruopelytė.

 Imbieriniai sausainiai

Iki Kalėdų liko – aš vis dar skaičiuoju! – vos 26 dienos. Pats laikas pagalvoti apie skonius, kuriais artimuosius ir save lepinsime per šias šventes. Ir lygiai taip pat pats metas pagalvoti apie dovanėles, kuriais juos nudžiuginsime. Dar kartą kviečiu apsidairyti ir mūsų mažutėje krautuvėlėje, kurioje – ir rankų darbo namų ir stalo tekstilė iš natūralaus lino, kuriantiems jaukių namų ritualus; ir tobulosios pietų dėžutės, kurių vienoje šįkart vietą rado ir imbieriniai sausainiai.

Kalėdos pietų dėžutėse, Kalėdos užrašų knygelės puslapiuose, Kalėdos žurnaluose, parduotuvėse, televizijoje… Mintyse ir širdyje. Kalėdos jau visur!

 Imbieriniai sausainiai

 Imbieriniai sausainiai

 MB ORIGINAL ŽALIA PIETŲ DĖŽUTĖ

Žalią pietų dėžutę galite įsigyti: www.e-sauletavirtuve.lt

 Imbieriniai sausainiai

Imbieriniai sausainiai

Atsispausdinti
Porcijos: 30 sausainių Paruošimo laikas: 40 min. + 1-2 val. šaldymas Gaminimo laikas: 10-15 min.

INGREDIENTAI

200 g sviesto
1 puodelis (200 g) cukraus
1 kiaušinis
¼ puodelio (85 g) šviežio skysto medaus
2 puodeliai (280 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. sodos
2 arb. š. malto imbiero
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. maltų gvazdikėlių
¼ arb. š. druskos

½ puodelio (100 g) cukraus

GAMINIMO EIGA

1. Sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Įmuškite kiaušinį, supilkite medų ir dar kartą gerai išplakite. Atidėkite į šalį.
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, maltą imbierą, cinamoną, muskatą, gvazdikėlius ir druską. Suberkite miltų mišinį į plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
3. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve mažiausiai 1-2 valandas ar per naktį.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC temperatūros. Pasiruoškite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
5. Cukrų suberkite į didelę plokščią lėkštę.
6. Iš šaldytuvo išimtą tešlą padalinkite į maždaug 30 lygių dalių. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio tarp delnų suformuokite apvalų kamuoliuką. Apvoliokite cukruje iš visų pusių. Cukruje apvoliotus tešlos kamuoliukus išdėliokite ant kepimo skardų, palikdami tarp jų apie 5 cm tarpus.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, kol sausainiai suplokštės, o jų paviršius ims šiek tiek trūkinėti. Iškepę sausainiai bus labai minkšti, todėl kelias minutes atvėsinkite juos kepimo skardose, o tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
8. Patiekite.

 Imbieriniai sausainiai

cinamonasdesertasgvazdikėliaiimbierasKalėdoskalėdos pietų dėžutėjemedusmuskatassaldumynaisausainiai
6 komentarai
5
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
MAMOS DIENORAŠTIS // Avižinė košė su ispaninio šalavijo sėklomis (chia), slyvomis, riešutais ir medumi
kitas įrašas
TIKRASIS STEBUKLAS // Morkų pyrago sūrio tortas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Sausainiai „Skarelės“ su obuoliais

Sluoksniuotos tešlos suktinukai su cinamonu

Jogurtinė kefyro želė su braškėmis

Prancūziškas obuolių pyragas

Vafliai ant pagaliuko

Cinamoniniai čiurų („churros“) vafliai

REKLAMA

GĖRIMAI

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Tiramisu Affogato

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Naminis citrinų limonadas + 2 uogų skoniai!

Moliūgų kava

Trintų vaisių ir graikiško jogurto kokteilis

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Pernakt brinkinta avižinė košė su šilauogėmis

Braškinis ispaninių šalavijų sėklų (chia) pudingas

Orkaitėje skrudinti pikantiški žiediniai kopūstai su naminiu pomidorų...

Svogūnų laiškų ir sūrio keksas

Grikių granola

Sumuštiniai su žuvimi

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Salotos su vištienos sparneliais ir avokadų padažu

Daržovių ir lęšių apkepas su trupiniais

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

Balandėlių apkepas

Vasariškos makaronų salotos su pesto padažu

Avižinių dribsnių blyneliai su vištienos padažu

6 komentarai

Monika 28 Lap ’17 - 7:23 pm

Labai ačiū už receptą! o kiek laiko juos iškeptus galima laikyti? Ar dabar būtų per anksti kepti Kalėdoms? 🙂

Reply
Asta 30 Lap ’17 - 12:54 pm

Monika, nėra už ką – gerais receptais tiesiog būtina dalintis, o šie sausainiai yra tiesiog nerealaus gerumo 🙂 Tik, deja, iškepti jų prieš šventes galima, bet ir suvalgyti reikėtų prieš šventes; jie ne iš tų, kurie laikosi labai ilgai, skaniausi kelias dienas po kepimo 🙂 Taigi, labai siūlau išsikepti dabar, paragauti, o tuomet – išsikepti jau visai prieš Kalėdas! Gražaus švenčių laukimo! 🙂

Reply
Jule 1 Gru ’17 - 12:04 pm

O Asta, tą mūsų susitikimą prisimenu ir aš :} Šiltai taip, šiltai – ir nuo vasaros, ir nuo sausainių, ir nuo pasibuvimų.
Aš kepdavau panašius veganiškus sausainius – ir man tas jų cukruotas žvilgesys vis dar atrodo magiškas! Kai tik prisiruošiu kepti storesnius imbierinukus – na, ne švediškuosius pepparkakor – tavieji bus sąrašo viršuje.

Reply
M 23 Gru ’19 - 1:42 pm

Sveiki, tikiuosi sulaukti atsakymo iki vakaro, kadangi kepsiu sugrįžus namo.. 🙂
Sakykite, ar labai skonis ir vaizdas ir konsistencija suprastės, jeigu nedėsiu medaus?
Esu alergiška jam.. 🙂
Labai labai lauksiu atsakymo!

Reply
Asta 23 Gru ’19 - 2:06 pm

Medų galite pakeisti melasa arba klevų sirupu, blogiausiu atveju – ruduoju cukrumi 🙂 Sėkmės ir skanaus!

Reply
Agnė 8 Gru ’22 - 3:07 pm

Nuostabūs! (taip, tikrai labai saldūs, tad vos vos primažinau cukraus tešloje, bet tikrai labai pavykę sausainiai)

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 2

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 3

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • Tobulas varškės apkepas

    6 Spa ’09
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

    14 Gru ’11

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (355)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (97)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (346)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (87)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (31)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (680)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (166)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (32)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų