Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

DuonaLENGVI KĄSNELIAIPusryčiaiŠaltieji užkandžiaiSumuštiniai

Neminkyta mielinė duona | Sumuštiniai su avokadais, lašiša ir kanapių sėklomis

parašė Asta 31 Kov ’20
Neminkyta mielinė duona | Sumuštiniai su avokadais, lašiša ir kanapių sėklomis

Lankytis maisto prekių parduotuvėse man visada labai patiko. Rinktis gražiausius bananus, apžiūrėti visas makaronų formas, skaityti etiketes, išsirinkti ką nors naujo paragavimui, atrasti dar nematytus produktus.

O tada atėjo dienos, kuriose gyvename šiandien. Karantinas.

Kol kas parduotuvę iš savo „pramogų“ sąrašo laikinai išbraukiau. Ėmiau dar kruopščiau planuoti meniu – jau nebe savaitei, o bent dviem į priekį. Ir pirkinių sąrašus išmokau susirašyti ne bet kaip, o pagal pažįstamos parduotuvės išstatymą, kad rasčiau viską eilės tvarka ir tektų kuo mažiau blaškytis. Ką jau kalbėti apie improvizacijas virtuvėje – jos pasiekė naujas aukštumas, nes „nėra ką valgyti“ tiesiog nebeegzistuoja. Jei galiu „išburti“ kažką, kas leistų aplenkti parduotuvę dar vieną dieną, aš taip ir padarysiu. Nes taip tiesiog saugiau.

Šiuo įrašu noriu prisidėti prie labai svarbios žinutės. Tos pačios, kurią jau girdėjote daug kartų, bet dėl to ji netampa mažiau svarbi: likite namuose tiek ilgai, kiek tik galit. Nebėkit į parduotuvę dėl vieno pakelio pieno, dėl ryšelio morkų ar vos suvalgę paskutinę riekelę duonos. Išlaukite, ir susidarius visam reikiamų prekių krepšeliui, keliaukite tik tada. Geriausia – su sąrašu, kad užtruktumėte kuo trumpiau. Geriausia – valandą, kai parduotuvėse mažiau žmonių. Būtinai – laikydamiesi visų saugumo rekomendacijų dar atidžiau nei oficialiai reikalaujama. Kovojant su nematomais priešais, niekas kitas mūsų neapsaugos, tik mes patys.

O iki tol – pasibaigus duonai, ją galima išsikepti ir namuose, vos iš kelių bazinių ingredientų. Tikiu, kad ne aš viena šiomis dienomis, deja, neturiu laiko mokytis sourdough paslapčių (yra kas jų moko, todėl jei tik laiko turite – juk koks tai geras būdas jį praleisti!), bet yra ir kur kas paprastesnių duonos receptų. Tokių, kur tik vienas-du-trys, DUONA! Vienu iš tokių receptų – mielinės neminkytos duonos – dalinuosi šiandien. Beliks sugalvoti, kokį gardų sumuštinį pusryčiams ar užkandžiui būtų galima „išburti“ iš produktų, dar esančių šaldytuve.

Prisiminkim mamas, kurios taip mėgsta gaminti iš akies. Prisiminkim močiutes, kurioms nieko naujo yra išvirti sriubą iš kirvio. Viskas yra įmanoma!

 Bulvių ir menkės paplotėliai

 Bulvių ir menkės paplotėliai

 Bulvių ir menkės paplotėliai

 Bulvių ir menkės paplotėliai

 Bulvių ir menkės paplotėliai

Neminkyta mielinė duona | Sumuštiniai su avokadais, lašiša ir kanapių sėklomis

Atsispausdinti
Porcijos: 1 kepalėlis duonos Paruošimo laikas: 5 min. Tešlą kildinsite 12-18 val. + 1-2 val. Gaminimo laikas: 45-50 min.

INGREDIENTAI

Duonai:
3 stiklinių (420 g) kvietinių miltų
1-2 valg. š. kviečių sėlenų (nebūtinai)
2 arb. š. druskos
½ arb. š. sausų mielių
¼ arb. š. balto cukraus
1 ½ stiklinės (375 ml) šilto vandens

Sumuštiniams:
2 riekelių duonos
1 avokado
½ citrinos sulčių
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
žiupsnelio rūkytos paprikos
100 g šaltai rūkytos lašišos
1 trumpavaisio šviežio agurko
4-6 vyšininių pomidorų
lukštentų kanapių sėklų
šviežių ridikėlių daigų

GAMINIMO EIGA

IŠKEPKITE DUONĄ

1. Vidutinio dydžio dubenėlyje sumaišykite šiltą (bet ne karštą) vandenį, mieles ir cukrų, kol mielės ištirps.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, sėlenas ir druską. Supilkite vandens, mielių ir cukraus mišinį. Išmaišykite keliais judesiais, kol neliks sausų miltų ir gausite labai lipnią tešlą. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje 12-18 valandų. Praėjus šiam laikui, tešla turi atrodyti labai puri, jos paviršiuje bus susiformavę daug oro burbulų.
3. Į gilesnį apvalų dubenį įklokite lakštą kepimo popieriaus.
4. Švarų stalviršį gausiai pabarstykite miltais. Ant jų išverskite pakilusią tešlą. Miltuotais delnais suformuokite tešlą į daugiau mažiau taisyklingą rutulį. Perkelkite jį į dubenį, išklotą kepimo popieriumi. Paviršių pabarstykite miltais, uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pakilti dar 1-2 valandoms.
5. Tuo tarpu pasiruoškite keramikinį, ketaus ar stiklinį indą su dangčiu – tokį, kurį ir patį, ir jo dangtį galėtumėte kaitinti orkaitėje. Įdėkite jį į orkaitę, ant apatinės orkaitės lentynėlės. Kartu su kepimo indu, orkaitę įkaitinkite iki 230 ᵒC temperatūros.
6. Orkaitei įkaitus, įkaitusį indą atsargiai išimkite iš orkaitės. Nuimkite dangtį. Įkelkite duoną su kepimo popieriumi iš dubens į karštą kepimo indą.
7. Uždenkite kepimo indą dangčiu, grąžinkite į orkaitę ir kepkite 30 minučių. Tuomet nuimkite dangtį ir kepkite dar 15-20 minučių, kol duona taps gražiai auksinės spalvos, paviršius bus traškus. Jei duonos paviršius ima ruduoti pernelyg smarkiai, uždenkite lakštu folijos.
8. Indą su iškepusia duona išimkite iš orkaitės, leiskite 10 minučių pravėsti inde. Tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių, visiškai atvėsinkite.
9. Aštriu duonos peiliu raikykite riekelėmis ir ragaukite.

PARUOŠKITE SUMUŠTINIUS

1. Jei norite, duonos riekeles paskrudinkite iki mėgstamo traškumo.
2. Avokado minkštimą sutrinkite su citrinų sultimis, druska, šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir rūkyta paprika. Užtepkite ant duonos riekelių.
3. Ant viršaus sudėkite pjaustytus agurkus, ant šių – rūkytos lašišos gabalėlius.
4. Ant viršaus išdėliokite pomidorų puseles, apiberkite lukštentomis kanapių sėklomis, pagardinkite šviežiais ridikėlių daigais (ar kitais daigais, žalumynais, prieskoninėmis žolelėmis).

 Bulvių ir menkės paplotėliai

 Bulvių ir menkės paplotėliai

 Bulvių ir menkės paplotėliai

 Bulvių ir menkės paplotėliai

 Bulvių ir menkės paplotėliai

agurkaiavokadaicitrinosdaigaidaržovėsduonakanapių sėkloslašišamielėsmielinė duonamiltaipomidoraisumuštiniai
23 komentarai
8
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Lašiša su citrinomis, rozmarinais ir keptomis daržovėmis
kitas įrašas
VELYKINIŲ KIAUŠINIŲ MARGINIMAS | 3 IDĖJOS

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Salotos su mangais, avokadais ir vištiena

Lašišos paštetas

Naujametinis užkandžių vainikas

Pikantiški varškės ir žalumynų vafliai

Velykų užkandžiai su vytintu kumpiu

Kakavinė avižinių dribsnių košė su bananais ir riešutų...

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų apkepėlė

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis

JEI DAR TURITE CUKRAUS // Cukrinukai

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

TOLI NUO ITALIJOS // Bulvių virtinukai su rūkyta...

Galetė su rikota, vištiena ir karamelizuotais svogūnais

TREČIAS KARTAS // Tobulas varškės apkepas

Orkaitėje kepta dorada su daržovėmis ir Tartar padažu

Risotto su lašiša

KOKYBIŠKO GYVENIMO BEIEŠKANT // Kepta košė su persikais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Kruasanų pudingas su vaniliniu padažu

LYG MEDITACIJA // Vanilinis ryžių pudingas su keptais...

Brokolių salotos

Kokosinis ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su mangais...

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Brusketos: su pesto ir burata / su voveraitėmis...

23 komentarai

Rasa 31 Kov ’20 - 8:11 am

Kažin kaip būtų kepant pvz torto formoje nusegamoje? Ar plokščiame pyrex inde. Neturiu indo su dangčiu, galvoju, ar įmanoma be jo. Dėkoju!

Reply
Asta 31 Kov ’20 - 8:48 am

Rasa, esu skaičiusi, kad yra kepančių ir be dangčio; tuomet naudoja indą aukštesnėmis sienelėmis ir jį sandariai uždengia keliais sluoksniais folijos. Nesu bandžiusi pati, bet manau, kad verta pamėginti! 🙂

Reply
Erika 31 Kov ’20 - 2:45 pm

O koks maždaug skersmuo/tūris jūsų indo? Visai nenusimanau, bet įsigyčiau duonos kepimui. Dėkoju

Reply
Asta 31 Kov ’20 - 2:55 pm

Mano indo dydis toks: aukštis – 12 cm, ilgis – 31,5 cm, plotis – 24 cm.

Reply
Alvija 31 Kov ’20 - 9:15 am

Ar butinai turi but baltas cukrus? Jei neturiu, ar galiu pakeisti rudu turbinado cukrum? Aciu…

Reply
Asta 31 Kov ’20 - 9:17 am

Nežinau kaip dėl rudojo, nesu bandžiusi, tačiau tikrai galite kepti išvis be cukraus, pavyksta puikiai! 🙂

Reply
Donata 31 Kov ’20 - 9:35 am

Kažin, o jei įmaišius čia ruginių miltų? Kokia proporcija būtų gera? Taip norisi tos traškios duonos plutelės, kad net seilės renkasi 🙂 ačiū už recepto idėją!

Reply
Asta 31 Kov ’20 - 9:43 am

Donata, viena tinklaraščio skaitytoja jau pasidalijo su manimi patirtimi, kad puiki duona iškepa, vieną iš trijų puodelių miltų pakeitus ruginiais 🙂 Skanaus!!

Reply
Aurelija 31 Kov ’20 - 1:42 pm

O kokiu rėžimu orkaitėje kepti? Viršus apačią?

Reply
Asta 31 Kov ’20 - 2:45 pm

Aurelija, aš kepiau viršus + apačia + ventiliatorius režimu 🙂

Reply
Eglė 31 Kov ’20 - 7:43 pm

Ir aš klausimą turiu 🙂 Kiek mazdaug laiko minkyti tešlą 4. punkte (po 12-18 val. kildinimo). Ar tik suformuoti ir viskas? Dėkui!

Reply
Asta 31 Kov ’20 - 7:59 pm

Neminkyti! Čia ir yra šios duonos (ir jos pavadinimo) esmė 😀 Duoną tiesiog išverskite iš dubens ar miltais pabarstyto stalviršio, pamiltuokite savo rankas, ir suformuokite tą lipnią nepaklusnią tešlą į kepaliuko formą. Aš tą lengvai padarau tiesiog „užkišdama” tešlos kraštus po kepaliuku. Keli tokie „užkišimai” – ir suformuota! 🙂

Reply
Egle 2 Bal ’20 - 9:05 pm

Puikiai pavyko – ačiū! Nemaniau, kad duoną kepti gali būti taip paprasta 🙂

Reply
Asta 8 Bal ’20 - 8:40 pm

Egle, labai džiaugiuosi! 🙂

Reply
Adelė 1 Bal ’20 - 12:58 am

Sveiki, norėčiau pasiteirauti, ar galima sausas mieles pakeisti šlapiomis? Jei taip, kokį kiekį? Kaip tik turiu šlapių, o į parduotuvę, kol sąrašas neprisikaupė, taip nesinori 🙂

Reply
Asta 1 Bal ’20 - 1:55 pm

Adele, visiškai suprantu, kad į parduotuvę nesinori. Pati niekada nebandžiau kepti šios duonos su šviežiomis (šlapiomis) mielėmis, bet internete skaičiau, kad yra tą darančių. Mieles reiktų keisti santykių 1:3 (viena dalis sausų atitinka tris dalis šviežių), tai reikštų, kad reikėtų apie 5 gramų šviežių mielių. Papasakokit, kaip pavyko, jei išbandysit! 🙂

Reply
Irma 1 Bal ’20 - 8:56 am

O kiek gramais butu mieliu?

Reply
Asta 1 Bal ’20 - 1:52 pm

1,5 gramo 🙂

Reply
M. 4 Bal ’20 - 12:33 pm

Maniau, kad neturiu tinkamo indo kepimui, o kaip nudžiugau pamačius nuotraukose pas jus lygiai tokį patį, koks pas mane guli nejudinamas daug metų 😀 kepsiu! Kvailas klausimas-indą kaitinant reikia būt uždengus dangčiu?

Reply
Asta 4 Bal ’20 - 4:44 pm

Taip, reikia kaitinti indą su visu dangčiu 🙂 Sėkmės ir gardžios duonos!

Reply
:-) 17 Bal ’20 - 4:24 pm

Labai skani „čiabata”!:-) Suvalgėm dar karštą:-) Man tik plutelė labai kieta gavosi – kaži, ar nuo to apvoliojimo miltuose, ar reikėjo pamažinti kepimo atidengus trukmę, ar taip ie turėtų būti?;-) Ačiū!

Reply
Asta 26 Bal ’20 - 12:10 pm

Plutelė ir turėtų būti pakankamai kieta, traški – įspaudžiant pirštais duonos paviršių, net ir girdisi tas „trakšt” – lūžtančios plutelės garsas 🙂

Reply
Greta 27 Spa ’21 - 9:42 am

Laba diena, Asta, kelinta karta kepu, viskas butu labai fainai, bet gi man plutele ir duonos apacia kaip akmuo. Bandziau uzdeti slapia ranksluostuka, kazkiek padeda, bet manau, kad kazka darau ne taip. Gal itartumete is savo patirties, kame cia reikalas? 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Purus citrininis pyragas

    13 Rgp ’10
  • 6

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23
  • Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • Lietiniai su varške ir karamelizuotais bananais

    12 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (293)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (39)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (583)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (98)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų