Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

LENGVI KĄSNELIAIŠaltieji užkandžiai

Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

parašė Asta 31 Lie ’19
Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

Ne tik penktadieniai stulbinamu greičiu vejasi pirmadienius, ne tik rytą vos mirktelėjus keičia vakaras. Vasara skrieja taip greitai, kad, rodos, vos spėjau ją priliesti pirštų galais, o tuoj nebebus. Bijau visų tų neišnaudotų progų, apie kurias susivoksiu tik darganotam rudeniui atėjus. Bijau, kad prabėgsiu ją paviršium – skubėdama kažkur, kažkodėl, kažkaip. Bijau, kad imsiu vytis tada, kai bus per vėlu. Kai ne aš neturėsiu laiko – kai vasara nebeturės laiko man.

Nemalonu pripažinti, bet ne taip jau seniai „neturiu laiko“, „turiu tiek daug darbo!“ ar „nieko nespėju!“ man skambėjo kaip pagyrų verti pasiekimai. Turbūt siekiau to pati, lygiavausi. Galbūt ir pasiekiau. O tada subyrėjo visi šie įsivaizdavimai kaip tie kaladėlių bokštai, kuriuos aš statau, o saulėtas virtuviukas vis griauna.

Visai neseniai perskaičiau kažkur puikią mintį apie tai, kad „neturiu laiko“ reiktų keisti žodžiais „tai man ne prioritetas“. Kai neturiu laiko susitikti su draugais, ar laikas su jais man ne prioritetas? Kai neturiu laiko knygoms skaityti, ar savęs lavinimas ir požiūrio plėtimas man ne prioritetas? O kai neturiu laiko bendram vakarienės stalui padengti ar išbėgti vakare į kiemą padūkti kartu su savo vyrais, ar šeima ir bendravimas su ja man ne prioritetas?

Kažkaip daug aštriau ir skaudžiau viskas akimirksniu skamba. Ir priverčia susimąstyti. Visi mes turim lygiai tiek pat laiko.

Todėl pažadu sau šiandien, kad rasiu laiko vasarai. Maudynėms. Poguliams po saule. Sūpynėms. Ilgiems pasivaikščiojimams. Miškams. Jūrai. Iškyloms, kurių dar buvo tikrai per mažai.

O šie pyragėliai, beje, man rodos, iškyloms puikiai tiktų. Jeigu tik turit galimybę, laikykit šaltai iki pat patiekiant – karšta saulėkaita jiems netiks ir nepatiks. Bet jei iškylą rengiate tiesiog savo kieme (kaip, pavyzdžiui, mes dažniausiai ir darom), pirmyn, jie puikūs!

 Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

 Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

 Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

 Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

Atsispausdinti
Porcijos: 15 pyragėlių Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 25 min.

INGREDIENTAI

Pyragėliams (45 vnt.):
1 stiklinės (250 ml) vandens
100 g sviesto
¼ arb. š. druskos
1 valg. š. cukraus
1 stiklinės (140 g) „Kauno grūdų“ a. r. kvietinių miltų
4 didelių kiaušinių

Lašišos kremui (15-ai pyragėlių):
100 g šaltai rūkytos lašišos
200 g tepamojo sūrio (pvz., „Philadelphia“)
1 arb. š. citrinos sulčių
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų

Papuošimui:
šviežių petražolių
citrinų

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite plikytos tešlos pyragėlius. Vandenį supilkite į vidutinio dydžio puodą. Ten pat sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą, suberkite druską ir cukrų. Lėtai kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps ir mišinys užvirs. Neleiskite virti stipriai ar ilgai – išgaravus vandeniui, prarasite skystų ir sausų produktų santykinį balansą, kuris plikytai tešlai labai svarbus.
2. Mišiniui užvirus, vienu greitu judesiu į puodą suberkite visus miltus ir tuoj pat pradėkite energingai maišyti mediniu šaukštu ar mentele. Kaitinkite virš vidutinės ugnies nuolat maišydami kelias minutes – masei atšokus nuo puodo sienelių dar porą minučių pakaitinkite maišydami, kad ši gerai išdžiūtų.
3. Perdėkite masę į dubenį, šiek tiek atvėsinkite, kad įmušus kiaušinius jie „neiškeptų“. Masei atvėsus, po vieną įmuškite kiaušinius. Po kiekvieno gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Stebėkite tešlos konsistenciją. Tešla neturi būti nei labai tiršta (nes pyragėliai sunkiai iškils, juose nesusidarys ertmės įdarui), nei pernelyg skysta (nes pyragėliai nelaikys formos, sukris ir iškeps lyg plokšti „blyniukai“). Pasėmus tešlos šaukštu ir jį apvertus, tešla turi lėtai nuo jo lėtai kristi – ne bėgti ir ne laikytis šaukšte.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ᵒC temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
5. Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su apvalios formos antgaliu (ar tiesiog į maišelį, kurio kamputį nukirpkite). Ant kepimo popieriaus išspauskite apvalius pyragėlius, tarp jų palikdami 3-4 cm tarpus. Pavilgykite pirštus vandeniu ir švelniais prisilietimais sulyginkite iškilusias pyragaičių viršūnėles.
6. Paruoštus pyragėlius dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite joje apie 25 minutes. Neatidarinėkite orkaitės durelių! Kepdami pyragėliai turi išdžiūti, taip jie nesukris ir viduje išliks ertmė įdarui. Todėl labai svarbu nedarinėti orkaitės durelių kepimo metu ir neišimti pyragėlių iš orkaitės vos jiems iškepus. Kad jie nesukristų ir išlaikytų savo formą, geriausia juos, pilnai iškepusius, atvėsinti šiek tiek praviroje orkaitėje.
7. Paruoškite kremą įdarui. Visus lašišos kremui skirtus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Sukrėskite kremą į konditerinį maišelį ir įdarykite pyragėlius.
8. Paruoškite citrinų gabalėliais, kapotomis šviežiomis petražolėmis ir patiekite.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.

 Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

citrinoslašišapetražolėspyragėliaitepamasis sūrisužkandisužkandžiai
4 komentarai
6
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Kokosinis uogų ir obuolių trupiniuotis
kitas įrašas
Citrininiai migdoliniai keksiukai su šilauogėmis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Obuoliniai varškėčiai

Pikantiški varškės ir žalumynų vafliai

Salotos su keptais batatais ir vištiena

Karšti skrebučiai su lašiša

Kokosinio-bananinio chia pudingo, aviečių-chia džemo ir graikiško jogurto...

KOKYBIŠKO GYVENIMO BEIEŠKANT // Kepta košė su persikais

REKLAMA

GĖRIMAI

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Šalta juodoji arbata su persikais

Kreminis airiško viskio likeris

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Sumuštinukai su pievagrybiais

Paprastas tuno pyragas

Vištienos kukuliukai moliūgų padaže

Pikantiškas pyragas su varške, špinatais ir pomidorais

Azijietiški kukuliukai su medaus, česnakų ir sojų padažu

Itališkas omletas (fritata) su bulvėmis, šonine ir špinatais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

Enčilados su vištiena ir sūriu

Karšti sumuštiniai su tunu ir sūriu | Tuna...

Dešrainiai su šonine ir barbekiu padažu

Nicos salotos

4 komentarai

Jolita 31 Lie ’19 - 7:45 am

Nekantrauju išbandyti, nes kelis kartus gaminus ne itin puikiai pavyko plikyti pyragaičiai 🙂 Tik dar prieš gaminant porą klausimų 🙂 Kepate iškart abi skardas ar kiekvieną atskirai? Kepimo funkcija tik viršus-apačia ar kartu ir su ventiliatoriumi?

Reply
Asta 31 Lie ’19 - 7:55 am

Jolita, labai tikiuosi, kad pavyks puikiai! 🙂 Atsakau į klausimus: vienu metu kepu vieną skardą, orkaitės kaitinimo režimas su ventiliatoriumi 😉 Sėkmės ir lauksiu įspūdžių!

Reply
Simona 31 Lie ’19 - 9:15 am

Ar siuos pyragaicius galima is vakaro issikepti, o krema sudeti tik kita diena?

Reply
Asta 31 Lie ’19 - 9:30 am

Žinoma, Simona, tikrai galima! Laikykite atvėsusius pyragėlius sandariame inde, kad neapdžiūtų ir neišsausėtų.

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 5

    Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

    14 Gru ’11
  • Tobulas varškės apkepas

    6 Spa ’09

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (355)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (97)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (346)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (87)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (31)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (680)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (166)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (32)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų