Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

LENGVI KĄSNELIAIŠaltieji užkandžiai

Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

parašė Asta 31 Lie ’19
Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

Ne tik penktadieniai stulbinamu greičiu vejasi pirmadienius, ne tik rytą vos mirktelėjus keičia vakaras. Vasara skrieja taip greitai, kad, rodos, vos spėjau ją priliesti pirštų galais, o tuoj nebebus. Bijau visų tų neišnaudotų progų, apie kurias susivoksiu tik darganotam rudeniui atėjus. Bijau, kad prabėgsiu ją paviršium – skubėdama kažkur, kažkodėl, kažkaip. Bijau, kad imsiu vytis tada, kai bus per vėlu. Kai ne aš neturėsiu laiko – kai vasara nebeturės laiko man.

Nemalonu pripažinti, bet ne taip jau seniai „neturiu laiko“, „turiu tiek daug darbo!“ ar „nieko nespėju!“ man skambėjo kaip pagyrų verti pasiekimai. Turbūt siekiau to pati, lygiavausi. Galbūt ir pasiekiau. O tada subyrėjo visi šie įsivaizdavimai kaip tie kaladėlių bokštai, kuriuos aš statau, o saulėtas virtuviukas vis griauna.

Visai neseniai perskaičiau kažkur puikią mintį apie tai, kad „neturiu laiko“ reiktų keisti žodžiais „tai man ne prioritetas“. Kai neturiu laiko susitikti su draugais, ar laikas su jais man ne prioritetas? Kai neturiu laiko knygoms skaityti, ar savęs lavinimas ir požiūrio plėtimas man ne prioritetas? O kai neturiu laiko bendram vakarienės stalui padengti ar išbėgti vakare į kiemą padūkti kartu su savo vyrais, ar šeima ir bendravimas su ja man ne prioritetas?

Kažkaip daug aštriau ir skaudžiau viskas akimirksniu skamba. Ir priverčia susimąstyti. Visi mes turim lygiai tiek pat laiko.

Todėl pažadu sau šiandien, kad rasiu laiko vasarai. Maudynėms. Poguliams po saule. Sūpynėms. Ilgiems pasivaikščiojimams. Miškams. Jūrai. Iškyloms, kurių dar buvo tikrai per mažai.

O šie pyragėliai, beje, man rodos, iškyloms puikiai tiktų. Jeigu tik turit galimybę, laikykit šaltai iki pat patiekiant – karšta saulėkaita jiems netiks ir nepatiks. Bet jei iškylą rengiate tiesiog savo kieme (kaip, pavyzdžiui, mes dažniausiai ir darom), pirmyn, jie puikūs!

 Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

 Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

 Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

 Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

Atsispausdinti
Porcijos: 15 pyragėlių Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 25 min.

INGREDIENTAI

Pyragėliams (45 vnt.):
1 stiklinės (250 ml) vandens
100 g sviesto
¼ arb. š. druskos
1 valg. š. cukraus
1 stiklinės (140 g) „Kauno grūdų“ a. r. kvietinių miltų
4 didelių kiaušinių

Lašišos kremui (15-ai pyragėlių):
100 g šaltai rūkytos lašišos
200 g tepamojo sūrio (pvz., „Philadelphia“)
1 arb. š. citrinos sulčių
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų

Papuošimui:
šviežių petražolių
citrinų

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite plikytos tešlos pyragėlius. Vandenį supilkite į vidutinio dydžio puodą. Ten pat sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą, suberkite druską ir cukrų. Lėtai kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps ir mišinys užvirs. Neleiskite virti stipriai ar ilgai – išgaravus vandeniui, prarasite skystų ir sausų produktų santykinį balansą, kuris plikytai tešlai labai svarbus.
2. Mišiniui užvirus, vienu greitu judesiu į puodą suberkite visus miltus ir tuoj pat pradėkite energingai maišyti mediniu šaukštu ar mentele. Kaitinkite virš vidutinės ugnies nuolat maišydami kelias minutes – masei atšokus nuo puodo sienelių dar porą minučių pakaitinkite maišydami, kad ši gerai išdžiūtų.
3. Perdėkite masę į dubenį, šiek tiek atvėsinkite, kad įmušus kiaušinius jie „neiškeptų“. Masei atvėsus, po vieną įmuškite kiaušinius. Po kiekvieno gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Stebėkite tešlos konsistenciją. Tešla neturi būti nei labai tiršta (nes pyragėliai sunkiai iškils, juose nesusidarys ertmės įdarui), nei pernelyg skysta (nes pyragėliai nelaikys formos, sukris ir iškeps lyg plokšti „blyniukai“). Pasėmus tešlos šaukštu ir jį apvertus, tešla turi lėtai nuo jo lėtai kristi – ne bėgti ir ne laikytis šaukšte.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ᵒC temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
5. Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su apvalios formos antgaliu (ar tiesiog į maišelį, kurio kamputį nukirpkite). Ant kepimo popieriaus išspauskite apvalius pyragėlius, tarp jų palikdami 3-4 cm tarpus. Pavilgykite pirštus vandeniu ir švelniais prisilietimais sulyginkite iškilusias pyragaičių viršūnėles.
6. Paruoštus pyragėlius dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite joje apie 25 minutes. Neatidarinėkite orkaitės durelių! Kepdami pyragėliai turi išdžiūti, taip jie nesukris ir viduje išliks ertmė įdarui. Todėl labai svarbu nedarinėti orkaitės durelių kepimo metu ir neišimti pyragėlių iš orkaitės vos jiems iškepus. Kad jie nesukristų ir išlaikytų savo formą, geriausia juos, pilnai iškepusius, atvėsinti šiek tiek praviroje orkaitėje.
7. Paruoškite kremą įdarui. Visus lašišos kremui skirtus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Sukrėskite kremą į konditerinį maišelį ir įdarykite pyragėlius.
8. Paruoškite citrinų gabalėliais, kapotomis šviežiomis petražolėmis ir patiekite.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.

 Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu

citrinoslašišapetražolėspyragėliaitepamasis sūrisužkandisužkandžiai
4 komentarai
6
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Kokosinis uogų ir obuolių trupiniuotis
kitas įrašas
Citrininiai migdoliniai keksiukai su šilauogėmis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Bolivinės balandos blyneliai su obuoliais

Pavasario sumuštiniai su pipirnių daigais

Takai su plėšyta vištiena

Purūs pusryčių blyneliai

Prieskoninis sviestas

Varške įdaryti kepti obuoliai

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

TRIJŲ PLIUSŲ TAISYKLĖ // Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su...

KALĖDŲ TRADICIJA // Imbieriniai sausainiai

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Lęšių ir vištienos maltinukai pomidorų padaže

Bulvių pyragas su brokoliais ir sūriu

Varške ir špinatais įdaryti pomidorai

Šamo sriuba su bulvėmis ir apelsinais

Itališka daržovių sriuba su makaronais ir pupelėmis (Minestrone)

Makaronai su avokadų ir špinatų padažu

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Per naktį brinkinta avižinė košė su kava

Žemės riešutų sviesto granola

Skrebučiai su avokadais ir česnakinių pievagrybių iešmeliais

Obuoliniai avižinių miltų blyneliai

Beveik prancūziškas skrebutis

NAUJA PRADŽIA // Bolivinės balandos salotos su persikais...

4 komentarai

Jolita 31 Lie ’19 - 7:45 am

Nekantrauju išbandyti, nes kelis kartus gaminus ne itin puikiai pavyko plikyti pyragaičiai 🙂 Tik dar prieš gaminant porą klausimų 🙂 Kepate iškart abi skardas ar kiekvieną atskirai? Kepimo funkcija tik viršus-apačia ar kartu ir su ventiliatoriumi?

Reply
Asta 31 Lie ’19 - 7:55 am

Jolita, labai tikiuosi, kad pavyks puikiai! 🙂 Atsakau į klausimus: vienu metu kepu vieną skardą, orkaitės kaitinimo režimas su ventiliatoriumi 😉 Sėkmės ir lauksiu įspūdžių!

Reply
Simona 31 Lie ’19 - 9:15 am

Ar siuos pyragaicius galima is vakaro issikepti, o krema sudeti tik kita diena?

Reply
Asta 31 Lie ’19 - 9:30 am

Žinoma, Simona, tikrai galima! Laikykite atvėsusius pyragėlius sandariame inde, kad neapdžiūtų ir neišsausėtų.

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 3

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 4

    Tortas „Medutis”

    22 Rgs ’09
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

    28 Kov ’23
  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (585)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (106)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (13)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų