Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

BandelėsPyragaiSALDUMYNAIŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

„Vilnonis“ mielinis pyragas su cinamoniniu obuolių įdaru

parašė Asta 15 Spa ’23
„Vilnonis“ mielinis pyragas su cinamoniniu obuolių įdaru

Obuoliai ir cinamonu kvepiantys minkšti pyragai – neatsiejama rudens dalis. Mylimiausių sąrašo viršuje rikiuojasi minkštučiai, saldūs mieliniai kepiniai. Ar įmanoma jiems atsispirti? Niekaip!

Ši mielinė pynė – nuostabi. Gausiai cinamonu pagardintas obuolių įdaras slepiasi minkštoje, burnoje sutirpstančioje cinamoninėje mielinėje tešloje.

Dėl išskirtinio paviršiaus tokia pynė vadinama „vilnone“. Daug plonų tešlos juostelių gali priminti mylimiausią vilnos megztinį, o gal mezgimo siūlų kamuoliukus. Pyragą iškepti yra paprasčiau nei gali pasirodyti – tešlos ir įdaro susukimo techniką aprašyti žodžiais gal ir būtų sudėtinga, bet čia pagelbės kiekvieną gaminimo etapą iliustruojančios nuotraukos.

Tai – tobulas savaitgalio kepinys. Gaminkite lėtai, neskubėdami, leisdami tešlai iškilti šiltoje kambario temperatūroje, pripildydami namus jaukių aromatų. Raikykite gabalėliais ir ragaukite prie arbatos, kavos ar stiklinės šalto pieno. Štai toks turėtų būti rudens skonis.

Žingsnis po žingsnio, iškepkite gardžiausią rudens pyragą kartu!

PATARIMAI

  • MIELĖS. Tam, kad mielinė tešla pavyktų, mielės turi būti aktyvios. Dubenėlyje sumaišius šiltą pieną, cukrų ir sausas mieles, po maždaug dešimties minučių jų paviršius turi būti suputojęs. Tai – ženklas, kad mielės aktyvios. Jei paviršius nesuputoja, reikėtų šį žingsnį pakartoti iš naujo, nes neaktyvios mielės neiškels tešlos. Dažniausiai suaktyvinti mieles trukdo per karštas ar per šaltas pienas, arba pasibaigęs mielių galiojimo laikas (tikrinkite jį ant pakuotės ir nenaudokite mielių, kurių galiojimo laikas – pasibaigęs).
  • MINKYMAS. Mielinę tešlą reikėtų minkyti apie dešimt minučių. Minkyti galite rankomis ar naudodami elektrinę tešlos maišyklę (pavyzdžiui, pastatomą plaktuvą su tešlos minkymo antgaliu). Iš pradžių tešla bus labai minkšta ir lipni, tačiau minkant ims formuotis vis stipresnės glitimo gijos – tešla taps glotni, elastinga ir vis mažiau lipni. Jei matysite, kad tešla vis dar labai lipni, papildomai įberkite vieną kitą šaukštą miltų, tačiau nepersistenkite ir nepadauginkite.
  • TEŠLOS KILDINIMO TEMPERATŪRA. Jei namuose per vėsu ir mielinė tešla nekyla, ar kyla labai sunkiai, kildinkite ją iki 25-30 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tešlos tūris turėtų padvigubėti per maždaug valandą.
  • FORMAVIMAS. Supjaustykite tešlą (kaip parodyta nuotraukose) labai plonomis juostelėmis. Darykite tą labai aštriu virtuviniu peiliu ar, jei turite, specialiu tešlai skirtu peiliu. Kad tešla neprikibtų prie stalviršio, jį plonai pabarstykite miltais. Nenaudokite per daug miltų, nes tešla taps kieta.
  • ĮDARAS. Obuolius kepkite, kol jie suminkštės ir nugaruos skystis. Tokius obuolius bus lengva įsukti į tešlos gabalėlius, jų drėgmė nekliudys mielinei tešlai iškilti ir iškepti. Į obuolių įdarą galite įmaišyti smulkintų riešutų ar džiovintų vaisių.
  • PATIEKIMAS. Iškepusioms bandelėms leiskite atvėsti bent dešimt minučių, tuomet – galite ragauti dar šiltas ar palaukti, kol atvės. Bandelės išliks skanios ir rytojaus dieną, jei laikysite jas kambario temperatūroje, sandariai įsuktas į maistinę plėvelę.

„Vilnonis“ mielinis pyragas su cinamoniniu obuolių įdaru

Atsispausdinti
Porcijos: 12 Paruošimo laikas: 1 val. + kildinsite 2 val. 15 min. Gaminimo laikas: 20-25 min.

INGREDIENTAI

Obuolių įdarui:
600-700 g obuolių
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
2 arb. š. malto cinamono
50 g minkšto sviesto

Tešlai:
½ stiklinės (125 ml) pieno
2 ¼ arb. š. (7 g) sausų mielių
1 valg. š. cukraus
3 ¼ stiklinės (315 g) miltų (550C)
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. druskos
1 didelio kiaušinio
100 g minkšto sviesto

Viršui:
1 kiaušinio
1 valg. š. pieno

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite obuolių įdarą. Pasiruoškite ingredientus.

2. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Sumaišykite su ruduoju cukrumi. Suberkite į keptuvę ir kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, išskirs sultis ir sultys išgaruos. Tai gali užtrukti apie 15-20 minučių, priklausomai nuo to, kokie sultingi yra obuoliai.

3. Į iškeptus obuolius suberkite cinamoną ir išmaišykite. Atidėkite į šalį ir leiskite šiek tiek atvėsti, kol paruošite tešlą.

4. Paruoškite mielinę tešlą. Pasiruoškite ingredientus.

5. Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).

6. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, cinamoną ir druską.

7. Supilkite į dubenį aktyvų (suputojusį) mielių mišinį, įmuškite kambario temperatūros kiaušinį ir sudėkite minkšto sviesto gabalėlius.

8. Išmaišykite ir išminkykite minkštą, elastingą tešlą. Iš pradžių tešla gali atrodyti per minkšta ir per lipni, tačiau kuo ilgiau minkysite, tuo stipresnės taps gliuteno gijos – pamažu tešla taps glotni, nelipni, tačiau vis dar išliks labai minkšta. Minkykite apie 10 minučių; galite naudoti elektrinę tešlos maišyklę (ar pastatomą plaktuvą su antgaliu, skirtu tešlos minkymui). Jei tešla vis tiek per lipni, įmaišykite papildomą šaukštą ar kelis šaukštus miltų.

9. Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį iš tešlos suformuotą minkštą tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.

10. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.

11. Suformuokite bandeles. Pakilusią tešlą lengvai paminkykite ir padalinkite į šešias lygias dalis. Iš kiekvienos suformuokite gražų tešlos kamuoliuką. Uždenkite rankšluostėliu ir leiskite pailsėti 10-15 minučių.

12. Kiekvieną kamuoliuką iškočiokite į ploną pailgą ovalą (maždaug 25 cm ilgio ir 10 cm pločio).

13. Vieną tešlos ovalo pusę plonai aptepkite minkštu sviestu ir uždėkite šaukštą keptų obuolių.

14. Nesupjaustytą ovalo pusę aštriu peiliu supjaustykite plonomis juostelėmis.

15. Pradėdami nuo krašto su obuolių įdaru, tešlą suvyniokite taip, kad obuolių įdaras liktų viduje, o „suktinuko“ paviršiuje – plonos tešlos juostelės.

16. Kepimo formos atsegamu kraštu (22 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi, o kraštus plonai patepkite minkštu sviestu.
17. Suformuotas mielines bandeles išdėliokite kepimo formoje.

18. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite pakilti dar valandą.

19. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
20. Kiaušinį išplakite su šaukštu pieno.
21. Kiaušinio ir pieno plakiniu aptepkite pakilusio mielinio pyrago paviršių.

22. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol pyrago paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Prieš patiekdami, šiek tiek atvėsinkite. Tuomet išimkite iš formos, pjaustykite ir ragaukite.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

cinamonasdesertaikepiniaimielėsobuoliaipyragassaldumynai
0 komentaras
4
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Tiršta bulvių ir sūrio sriuba
kitas įrašas
Tour du Mont Blanc | Aplink Monblaną per 10 dienų | 10 diena

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Migdoliniai pyragėliai „Financier“

Sveikuoliški avižiniai sausainiukai

Tortas „Jogurtinis Musas”

Bananinis sūrio tortas

Medaus keksas

Meduolinis tiramisu

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Porų pyragas

Mieliniai suktinukai su trijų rūšių sūrio ir špinatų...

Cukinijų apkepas su vištiena ir konservuotais kukurūzais

Trinta brokolių sriuba

Saldūs varškės čeburekai su obuoliais

Pica su pesto padažu ir vištiena

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

ŠALTOS KAVOS KOKTEILIS | COLD BREW (ŠALTAI BRANDINTA...

Grikių dubenėliai su kiaušiniais, avokadais ir lašiša

SVEIKESNI PASIRINKIMAI // Vanilinis ryžių pudingas su avietėmis

Vasariška salsa krepšeliuose ir Bellini

Citrininiai lietiniai blyneliai su varškės ir citrinų kremu

Šviesi naminė duona (mielinė pynė)

REKLAMA

GĖRIMAI

Saldžios dovanos Mamai

Trintų vaisių ir graikiško jogurto kokteilis

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

Pieniška šalta kava su vaniliniais ledais ir grietinėle

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 3

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų