Būna, kad leidžiu indams padiktuoti recepto temą. Taip buvo ir šįkart: paėmiau į rankas raižytas storo krištolo taures ir supratau – tiramisu. Ne bet koks, o moliūginis, rudeniškas, gausiai pagardintas prieskoniais. Kitaip tariant, pumpkin spice tiramisu.
Nežinau, ar receptą labiau nulėmė taurės (jos, beje, iš „PROMO Casch&Carry”, gamintojas – „Nachtmann“), ar tai, kad už lango tądien, kai sluoksniavau tiramisu, buvo nuostabiai gražus auksinis ruduo, o ant virtuvės stalo pūpsojo gražuolis iš kaimo parsivežtas moliūgas. Kad ir kaip ten bebuvo, tiramisu pavyko nuostabiai gardus. Gal net nebūna su tiramisu kitaip? Tai – vienas mylimiausių mano desertų. Kažin ar užtektų rankų pirštų visiems tinklaraštyje surašytiems receptams suskaičiuoti, šypt.
Gaminau kaip įprastą klasikinį tiramisu, tik iš pradžių orkaitėje iškepiau moliūgą, sutryniau tyrę ir išsiviriau prieskoninio moliūgų sirupo. Šiuo sirupu pagardinau ir kavą, į kurią mirkiau sausainius, ir maskarponės kremą. Sirupas tiramisu suteikė švelnaus prieskoninio skonio – ne per daug, ne per mažai, o lygiai tiek, kad tai būtų tobulas rudens desertas.
Kone visi indai, kuriuos matote, – elegantiškos taurės, rusvų rudens atspalvių lėkštės ir dubenėliai, ilgi desertiniai šaukšteliai – iš „PROMO Casch&Carry” indų skyriaus. Indų ir stalo įrankių asortimentas ten itin platus: nuo jaukių iki prašmatnių, nuo klasikos iki ryškių spalvų ir formų. Ketindami atsinaujinti indaują – užsukite ir išsirinkite tuos, kurie padės sukurti jūsų namų nuotaiką.
Prieskoninis moliūginis tiramisu | Pumpkin Spice Tiramisu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Prieskoniniam moliūgų sirupui:
1 stiklinės (250 ml) vandens
1 stiklinės (200 g) rudojo cukraus
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. malto imbiero
3-4 valg. š. moliūgų tyrės
Kavai:
1 stiklinės (250 ml) paruoštos kavos
3 arb. š. prieskoninio moliūgų sirupo
Kremui:
3 kiaušinių
½ stiklinės (100 g) cukraus
500 g maskarponės
3 valg. š. prieskoninio moliūgų sirupo
150 g Savoiardi sausainių („damų pirštelių“)
kakavos
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite prieskoninį moliūgų sirupą. Į nedidelį puodą supilkite vandenį ir suberkite cukrų. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol cukrus ištirps.
2. Suberkite prieskonius, sudėkite moliūgų tyrę. Išmaišykite, sumažinkite ugnį ir kaitinkite dar 5 minutes.
3. Atvėsintą tyrę supilkite į stiklainį ir sandariai uždarytą laikykite šaldytuve.
4. Paruoštą kavą sumaišykite su prieskoniniu moliūgų sirupu. Atidėkite į šalį.
5. Paruoškite kremą. Kiaušinių baltymus ir trynius labai kruopščiai atskirkite. Kiaušinių baltymus supilkite į dubenį ir išplakite iki standžių putų. Apvertus dubenį baltymai turi jame likti ir nė nesukrutėti.
6. Į kitą dubenį supilkite kiaušinių trynius ir suberkite cukrų. Elektriniu plakikliu plakite apie 5 min., kol masė pabals, taps puri ir jos tūris padidės. Sudėkite maskarponę ir viską išplakite iki vientiso kremo.
7. Įmaišykite prieskoninį moliūgų sirupą. Galiausiai į kremą palengva įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.
8. Taurėse susluoksniuokite kremą ir kavoje trumpai pamirkytus sausainius. Kremo sluoksnius pabarstykite kakava. Galite ruošti norimo dydžio desertus ir sluoksniuoti tiek sluoksnių, kiek norisi.
9. Tiramisu viršų apiberkite kakava. Palaikykite šaldytuve bent 2-3 valandas ar geriausiai per naktį, tuomet patiekite ir ragaukite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „PROMO Cash&Carry“.
#reklama #promocashcarry