Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Varškės pyragas su vaniliniu pudingu ir persikais

parašė Asta 9 Rgp ’19
Varškės pyragas su vaniliniu pudingu ir persikais

Šį pyragą, kadaise tarp maisto tinklaraštininkų buvusį kone klasika, pradėjau kepti vieną iš pirmųjų. Iškart po to, kai išsiaiškinau, kaip veikia tuometinė mūsų ilgu degtuku užkuriama orkaitė; kai supratau, kuo skiriasi sūris pyragams ir sūris sumuštiniams; ir kai atradau, kad man patys skaniausi yra varškės pyragai. Tai buvo daugiau nei prieš dešimt metų.

Pyrago receptą radau užrašytą „Supermamos“ forume. Ar žinot tokį? Tada, prieš dešimt metų, maisto tinklaraščių buvo dar visai nedaug, o tasai forumas – tikras receptų lobynas. Jaučiausi it laimėjusi loteriją, kai atradau subforumą, skirtą vien maistui; moterys ten dalijosi receptais, nuotraukomis, komentarais. Aš tyliai skaičiau ir persirašinėjau patikusius receptus į užrašų knygelę – tada dar buvau kur kas labiau vaikas nei mama, šypt. Jei jau atvirai, kartais net orkaitę užkurti prašydavau savo mamos. Bepigu dabar, kai viskas valdoma ratukais ir mygtukais, o štai dujinė orkaitė ir dėželė degtukų – visai kitas reikalas!

Labai gerai prisimenu, kad šį pyragą pirmą kartą iškepiau vasarą, o gal pavasarį, kai saulė jau kildavo aukštai ir dienos buvo šiltos. Vežėmės jį į kaimą pas senelius ir atėjus deserto metui valgėme po du gabalėlius – toks jis mums buvo skanus! Nuo to karto jis ir tapo mano firminiu labai ilgam (kol atėjo eilė šokoladainiui su riešutais). Nesuskaičiuočiau, kiek kartų jį kepiau. Begalę!

Ir nebesuskaičiuočiau, kaip seniai jo jau nebekepiau…

Gal tai ir yra maisto tinklaraštininkų bėda – mes taip įsisukame į naujų receptų paieškas, bandymus ir atradimus, kad kartais nebelieka laiko seniems geriems, laiko patikrintiems receptams. Kita vertus, ilgesys yra labai malonus jausmas. Kaip ir džiaugsmas po šitiek metų išsikepti jį IR VĖL!

Receptą šįkart šiek tiek pakoregavau. Labai nedaug: varškės įdarą pagardinau persikais (tegyvuoja sezoninė virtuvė ir vasaros skoniai!), o į tešlą papildomai įbėriau saujelę trupintų migdolų plokštelių, nes juk migdolai ir persikai dera tiesiog nepamainomai. Vanilinis pudingas, kaip ir buvo, taip ir liko šio pyrago „žvaigždė“.

Ir nežinau, kas čia kaltas – ar nostalgija, ar tiesiog toks jis jau yra – bet pyragas iškepė nuostabus! Trapus pagrindas, minkštas ir purus varškės įdaras, vanile kvepiantys namai.

Tokiomis laiko mašinomis galėčiau keliauti kasdien.

 Varškės pyragas su vaniliniu pudingu ir persikais

 Varškės pyragas su vaniliniu pudingu ir persikais

 Varškės pyragas su vaniliniu pudingu ir persikais

 Varškės pyragas su vaniliniu pudingu ir persikais

 Varškės pyragas su vaniliniu pudingu ir persikais

Varškės pyragas su vaniliniu pudingu ir persikais

Atsispausdinti
Porcijos: 12 Paruošimo laikas: 25 min. Gaminimo laikas: 45 min.

INGREDIENTAI

Tešlai:
200 g tirpinto sviesto
2 stiklinių (280 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
¼ stiklinės (20 g) migdolų plokštelių
1 valg. š. grietinės

Idarui:
500 g varškės
½ stiklinės (100 g) cukraus
2 kiaušinių
3 valg. š. grietinės
1 pakuotės „Dr. Oetker“ vanilinio pudingo
2 gerai prinokusių persikų

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite ir kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo formą.
2. Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį su tirpintu šiek tiek atvėsintu sviestu suberkite miltus, kepimo miltelius, trupintas migdolų plokšteles, sudėkite grietinę. Gerai išmaišykite ir užminkykite tešlą.
3. Tešlą padalinkite į dvi dalis – 1/3 ir 2/3 tešlos. Mažesnę iš jų suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldymo kameroje, kol ruošite pyragą.
4. Antrąja didesniąja tešlos dalimi tolygiai padenkite kepimo popieriumi išklotos kepimo formos dugną ir sieneles. Ant tešlos išdėliokite gerai prinokusių persikų skilteles.
5. Paruoškite įdarą. Varškę, cukrų, kiaušinius, grietinę ir vanilinio pudingo miltelius (ne paruoštą pudingą!) išsukite iki vientisos masės. Tam, kad pyragas būtų gardžiausias, varškės kremas turi būti visiškai lygios, kreminės konsistencijos.
6. Varškės kremą sukrėskite į kepimo formą ant persikų skiltelių. Paskirstykite ir palyginkite paviršių, kad varškės sluoksnis kepimo formoje būtų tolygus.
7. Iš šaldymo kameros išimkite antrąją tešlos dalį ir sutarkuokite ją burokine tarka. „Tarkius“ paskirstykite ant pyrago viršaus.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Kelias minutes atvėsinkite praviroje orkaitėje, tuomet išimkite ir vėsinkite ant grotelių. Atvėsusį pjaustykite gabalėliais ir patiekite.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.

 Varškės pyragas su vaniliniu pudingu ir persikais

 Varškės pyragas su vaniliniu pudingu ir persikais

desertasgrietinėkepiniaimigdolaipersikaipudingaspyragassaldumynaivanilinis pudingas
2 komentarai
12
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Gaivios salotos su mangais ir avokadais
kitas įrašas
Marmurinis pieniško šokolado keksas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

Pieniška šalta kava su vaniliniais ledais ir grietinėle

Migdolinis ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su braškėmis...

Saldūs džiūvėsėliai (biscotti) su migdolais ir šokoladu

Cinamoninių bandelių pyragas su graikiniais riešutais

Tortas su obuoliais ir graikiniais riešutais

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Paprastas tuno pyragas

Salotos su orkaitėje keptu varškės sūriu

Apkepas su špinatais ir pievagrybiais

Kiaulienos sprandinės šašlykai su svogūnais

Ryžiai su kepintais žiediniais kopūstais

Makaronų apkepas su tunu

REKLAMA

GĖRIMAI

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Saldžios dovanos Mamai

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Imbierinis sirupas kavai

Žaliasis trintų vaisių ir špinatų kokteilis

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Pavasario sumuštiniai su pipirnių daigais

Cinamoniniai mielinių bandelių vafliai

SEKMADIENIO TRADICIJA // Kokosiniai blyneliai su šokolado gabalėliais

Sviestinė duona „Brioche“

Klafutis su vyšniomis (trešnėmis)

Skrebučiai su avokadais ir česnakinių pievagrybių iešmeliais

2 komentarai

Asta 4 Bir ’20 - 1:28 pm

Sveiki Asta, Jūsų receptai nuostabūs!!! Ačiū, kad dalinatės.
Norėjau pasiteirauti, ar šį pyragą galima kepti su konservuotais persikais, ar nepavandenys varškė. Bijau, kad tešla neprakeps paskui.
Iš ankso dėkui už atsakymą

Reply
Asta 9 Bir ’20 - 6:58 am

Sveiki, ačiū jums labai už gražius žodžius! 🙂
Tikrai galite kepti ir su konservuotais persikais, tik prieš tai juos labai gerai nuvarvinkite ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20
  • 6

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23
  • Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • Lietiniai su varške ir karamelizuotais bananais

    12 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (293)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (39)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (583)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (98)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų