Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

 Pumpkin spice latte

Nepuolu priešintis, kai kas nors mane juokais ima ir pavadina Kalėdų elfu. Myliu Kalėdas taip stipriai, kad tikriausiai drąsiai galėčiau juo būti. Juk Kalėdos ir jų laukimas – tie stebuklai, kurių dėka galima ištverti ir darganotą rudenį, ir žvarbią žiemą.

Nemėgstu šalčio, žvarbaus oro, mielai ir Kalėdas švęsčiau su plazdančia suknele aukštai danguje pakibus saulei. Kadangi tokie dalykai sunkiai įsivaizduojami, visada stengiuosi rasti ir kolekcionuoti dalykus, dėl kurių šaltasis sezonas tampa bent šiek tiek mielesnis. Mano ruduo neįsivaizduojamas be trintos moliūgų sriubos, kvepiančių obuolių pyragų, taip pat – be prieskoninio moliūgų sirupo kavai. Pumpkin Spice Latte man visada primins mūsų kelionę po Ameriką; ten pirmąkart jos paragavusi, vėliau maldaudavau stabtelėti prie kiekvieno Starbucks‘o dar bent vienam puodeliui. Net mūsų vestuvių dieną, kaukšėdama kulniukais mirguliuojančio Las Vegaso gatvėmis, siurbčiojau Pumpkin Spice Latte iš puodelio su beveik teisingai užrašytu mano vardu. O dabar, kai susiruošiam į kelionę, aš visada pagūglinu, ar bus ten Starbucks, o jei bus, ar dabar yra tas sezonas, kai jie galės man paruošti puodelį šildančios moliūginės kavos? Taigi. Kiekvienas turime silpnybių.

Kalėdos neatsiejamos ir nuo dovanų. Jas, kaip ir priklausytų Kalėdų elfui, jau po truputį kaupiu slaptame spintelės kamputyje. Dailias dėžutes paštininkas pristatys bet kurią akimirką, o gražusis šiugždantis dovanų popierius laukia spintos gilumoje. Dar šiek tiek laiko, ir bus pats metas rišti kaspinus ant supakuotų dovanų!

 Pumpkin spice latte

O kol kas, kiek anksčiau nei Kalėdos, mano namus pasiekė dar šiek tiek „TOPO CENTRO“ dovanų – išmanus „Philips“ virdulys, kaitinantis vandenį iki norimos temperatūros (ar žinojote, kad kavą reikia užpilti ne verdančiu, o ne 90 °C temperatūros vandeniu?) ar net išlaikantis jį norimos temperatūros visą pusvalandį. Tikriausiai pavyktų sutaupyti ne vieną brangią ryto minutę, virdulį įjungus prieš einant į dušą – iš jo išėjus, lauktų paruoštas tinkamos temperatūros vanduo, kuriuo beliktų užsipilti kavą ar arbatą. Be to, tikrai neištiktų tokios bėdos, kokios kartą ištiko mane – užkaitusi savo švilpiantį virdulį ant kaitlentės, kažkaip sugalvojau palįsti po dušu… Turėjau progą sužinoti, kaip garsiai jis gali švilpti (ir kaip lengva atsidurti ties beprotybės riba)!

Tiesa, dar šis tas apie prieskoninį moliūgų sirupą! Jo visai nesudėtinga pasiruošti ir namie, jei jau atvirai. Juo pagardinta kava tampa visai kitokiu gėrimu – daug jaukesniu, šiltesniu, malonesniu, pažadinančiu tiek daug gerų prisiminimų. Sekmadienį, savo namuose pirmąkart uždegę šventines gelsvas lempeles, gerdami naminę Pumpkin Spice Latte ir pro langą stebėdami sniegą, negalėjome bambėti dėl žvarbaus oro – kai aplink yra tiek gražių dalykų, o širdy apsigyvena didelis Kalėdų laukimas, viskas aplink akimirksniu tampa gražiau, mieliau, džiugiau. Tiesiog geriau.

 Pumpkin spice latte

 Pumpkin spice latte

♥ Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

apie 300 ml stiklainėlis

1 stiklinės (250 ml) vandens
1 stiklinės (200 g) rudojo cukraus
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. malto imbiero
3-4 valg. š. moliūgų tyrės

1. Į vidutinio dydžio puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir kaitinkite virš vidutinio dydžio kaitros kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps.
2. Suberkite maltą cinamoną, muskatą, imbierą. Sudėkite moliūgų tyrę. Gerai išmaišykite ir, sumažinę kaitrą iki mažos, kaitinkite dar 5 minutes.
3. Paruoštą sirupą atvėsinkite, supilkite į stiklainėlį. Šaldytuve galite laikyti iki 2 savaičių.
4. Paruoštą kavą pagardinkite 3-4 arbatiniais šaukšteliais sirupo, šlakeliu pieno, o viršų papuoškite plakta grietinėle ir žiupsneliu malto cinamono.

 Pumpkin spice latte

, , , , , , , ,

One Response to Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

  1. Giedrė 15 Lap ’16 at 4:43 pm #

    Sveika, o kaip ta moliugu tyre pasidaryti? :)

Parašykite komentarą