Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Bulvių patiekalaiKARŠTIEJI PATIEKALAI

Bulvių armonikėlės (Hasselback potatoes) su grietine ir silke

parašė Asta 22 Rgp ’21
Bulvių armonikėlės (Hasselback potatoes) su grietine ir silke

Bulvių armonikėlės, pasaulyje žinomos Hasselback vardu, kilo iš Švedijos – pirmąkart jos buvo patiektos 1940-aisiais to paties pavadinimo („Hasselbacken“) restorane. Atrodytų, paprasčiausia bulvė, bet supjaustyta lyg armonikėlė, iki traškumo apkepta orkaitėje, o viduje vis dar minkšta, – bent jau man tai yra vienas iš gražiausių ir skaniausių būtų patiekti bulves. O jei dar pagardinsite jas dosniu šaukštu riebios grietinės, jei pridėsite šalia keletą gabalėlių silkės… Seilės kaupiasi vien berašant šiuos žodžius; tikiuosi, kad ne man vienai, nes turiu jums receptą!

Patiekti bulvių armonikėles galite dešimtimis skirtingų būdų: su česnakais ir rozmarinais, su šonine, su sūriu, su skystai keptu kiaušiniu. Vis tik su bulvių derinys su grietine ir silke man yra vienas pačių skaniausių – ar bulvės būtų kepamos laužo žarijose prie ežero, ar orkaitėje namuose, dievinu bulves su silke.

Tam, kad Hasselback bulvės pavyktų nepriekaištingai, verta žinoti kelias gudrybes:

  • Bulvių nenuskuskite, bet labai gerai jas nuplaukite, tuomet – nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
  • Sviesto ir aliejaus mišiniu aptepkite ne tik bulvės išorę, tačiau pasistenkite, kad riebalų patektų ir tarp supjaustytų bulvių griežinėlių.
  • Kad pjaustyti bulves būtų paprasčiau (ir netyčia neperpjautumėte bulvių armonikėlės perpus, aštriam peilius perrėžus bulvę iki pat pjaustymo lentelės), bulvę pasidėkite tarp dviejų medinių bambukinių pagaliukų (ar sušių pagaliukų). Jeigu bulvės labai nelygios (nei viena bulvės pusė nėra pakankamai plokščia), nupjaukite vieną bulvės kraštelį ir „pastatykite“ bulvę ant to kraštelio – ji bus stabili ir galėsite sėkmingai pjaustyti.
  • Jei norite, kad bulvės būtų aromatingesnės ir prieskoningesnės, į kepimo skardą tarp bulvių sudėkite saują česnako skiltelių ir kelis stiebelius šviežio rozmarino.

Tiesą sakant, kepu bulvių armonikėles per retai – kartais sutingstu, kartais užsimirštu, ir susizgrimbu tik pripjausčiusi dubenį bulvių skiltelių. Šįkart apie šitą švedišką bulvių patiekimo būdą man priminė „Lidl Lietuva“ – nuo šiandien parduotuvėse prasideda „Sodergarden“ teminė maisto savaitė, kurioje – produktai, skoniais kviečiantys keliauti po Skandinavijos šalis. Kai pamačiau dailius silkės stiklainėlius, pietų idėja atkeliavo per dvi-tris minutes, ne daugiau!

Pati sau truputį pavydžiu, kaip skaniai šiandien papietavau, o jus kviečiu pasidairyti po „Sodergarden“ savaitės asortimentą štai ČIA. Jei ne silkė ir ne bulvės, galbūt norėsite paragauti saldymedžių desertų, marcipaninių saldainių ar jau susluoksniuoto migdolinio torto, o gal, kaip ir aš, į šaldiklį norėsit įsidėti pakuotę švediškų mėsos kukulių, nes juk visada ateina ta diena, kai gaminimui lieka mažiau laiko nei norėtųsi.

O jeigu bulves su silke mėgstate ir jūs (o juk mėgstate, taip?!), receptas – čia ir dabar. Skanaus!

Bulvių armonikėlės (Hasselback potatoes) su grietine ir silke

Atsispausdinti
Porcijos: 4 Paruošimo laikas: 20 min. Gaminimo laikas: 60 min.

INGREDIENTAI

Bulvėms:
1 kg vidutinio dydžio bulvių
60 g tirpinto sviesto
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
4-5 česnako skiltelių
ryšelio šviežių rozmarinų

Patiekti:
riebios grietinės
silkės gabalėlių
druskos

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Bulves švariai nuplaukite (palikite su odelėmis). Kiekvieną bulvę dėkite tarp dviejų bambukinių pagaliukų ir supjaustykite plonais, apie 3 mm storio, griežinėliais. Bambukiniai pagaliukai neleis bulvės perpjauti visiškai – supjaustysite ją kaip armonikėlę.
3. Tirpintą sviestą sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Aptepkite bulves iš visų pusių, pasistenkite, kad sviesto bei aliejaus mišinio patektų ir į supjaustytus tarpelius.
4. Paruoštas bulves išdėliokite ant kepimo skardos. Apiberkite druska ir pipirais. Tarpuose tarp bulvių išdėliokite česnako skilteles ir rozmarino šakeles.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių (tikslus kepimo laikas priklausys nuo bulvių dydžio), kol bulvės gražiai apskrus ir bus visiškai iškepusios: traškios išorėje, o viduje – minkštos. Viduryje kepimo laiko skardą iš orkaitės išimkite ir riebalus, ištekėjusius ant kepimo skardos, sutepkite atgal ant bulvių.
6. Patiekite bulves dar karštas, su šaukštu riebios grietinės, žiupsneliu druskos ir silkės gabalėliais.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
Reklama #lidllietuva #Sodergarden

aliejusbulvėsčesnakaigrietinėhasselbackpasaulio skoniairozmarinaisilkėšvedijasviestas
0 komentaras
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Klafutis su vyšniomis (trešnėmis)
kitas įrašas
Sluoksniuoti želė kubeliai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Ispaniška bulvių ir čioriso dešros sriuba

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

Kepėjai be stabdžių: Su böreğı (Turkiška lazanija)

Svogūnų laiškų ir sūrio keksas

Risotto su lašiša

Vieno indo barbekiu vištienos, ryžių ir daržovių troškinys...

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

ATRADIMAS // Bolivinės balandos salotos su brokoliais, mocarela...

Vegetariški sumuštiniai su burokėlių humusu

MAMOS DIENORAŠTIS // Mielinės lankstytos bandelės su dešrelėmis

Pusryčių kruasanai su avokadais, mocarela ir pomidorais

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

Belgiški pusryčių vafliai

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Pavasario salotos su bulguru ir vištiena

Ryžių ir vištienos troškinys su kokosų pienu

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

Moliūgų risotto su vištiena

Bulvių pyragas su brokoliais ir sūriu

Lašišos paštetas

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Jogurtinis Musas”

    22 Rgs ’09
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Itališkas omletas (fritata) su smidrais, bulvėmis ir rūkyta lašiša

    29 Geg ’23
  • 6

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Kavos ledai su sausainių gabaliukais

    1 Bir ’23
  • Itališkas omletas (fritata) su smidrais, bulvėmis ir rūkyta lašiša

    29 Geg ’23
  • Juodosios arbatos keksas su medumi

    27 Geg ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (299)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (31)
    • Bulvių patiekalai (36)
    • Daržovių patiekalai (125)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (33)
    • Žuvis (43)
  • LENGVI KĄSNELIAI (280)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (48)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (140)
    • Salotos (51)
    • Šaltieji užkandžiai (72)
    • Sumuštiniai (26)
  • MAISTAS GAMTOJE (18)
  • PASAULIO SKONIAI (52)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (594)
    • Bandelės (38)
    • Be orkaitės (108)
    • Desertai indeliuose (78)
    • Keksai, keksiukai (101)
    • Ledai (14)
    • Pyragai (148)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (108)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (13)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų