Bulvių armonikėlės, pasaulyje žinomos Hasselback vardu, kilo iš Švedijos – pirmąkart jos buvo patiektos 1940-aisiais to paties pavadinimo („Hasselbacken“) restorane. Atrodytų, paprasčiausia bulvė, bet supjaustyta lyg armonikėlė, iki traškumo apkepta orkaitėje, o viduje vis dar minkšta, – bent jau man tai yra vienas iš gražiausių ir skaniausių būtų patiekti bulves. O jei dar pagardinsite jas dosniu šaukštu riebios grietinės, jei pridėsite šalia keletą gabalėlių silkės… Seilės kaupiasi vien berašant šiuos žodžius; tikiuosi, kad ne man vienai, nes turiu jums receptą!
Patiekti bulvių armonikėles galite dešimtimis skirtingų būdų: su česnakais ir rozmarinais, su šonine, su sūriu, su skystai keptu kiaušiniu. Vis tik su bulvių derinys su grietine ir silke man yra vienas pačių skaniausių – ar bulvės būtų kepamos laužo žarijose prie ežero, ar orkaitėje namuose, dievinu bulves su silke.
Tam, kad Hasselback bulvės pavyktų nepriekaištingai, verta žinoti kelias gudrybes:
- Bulvių nenuskuskite, bet labai gerai jas nuplaukite, tuomet – nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
- Sviesto ir aliejaus mišiniu aptepkite ne tik bulvės išorę, tačiau pasistenkite, kad riebalų patektų ir tarp supjaustytų bulvių griežinėlių.
- Kad pjaustyti bulves būtų paprasčiau (ir netyčia neperpjautumėte bulvių armonikėlės perpus, aštriam peilius perrėžus bulvę iki pat pjaustymo lentelės), bulvę pasidėkite tarp dviejų medinių bambukinių pagaliukų (ar sušių pagaliukų). Jeigu bulvės labai nelygios (nei viena bulvės pusė nėra pakankamai plokščia), nupjaukite vieną bulvės kraštelį ir „pastatykite“ bulvę ant to kraštelio – ji bus stabili ir galėsite sėkmingai pjaustyti.
- Jei norite, kad bulvės būtų aromatingesnės ir prieskoningesnės, į kepimo skardą tarp bulvių sudėkite saują česnako skiltelių ir kelis stiebelius šviežio rozmarino.
Tiesą sakant, kepu bulvių armonikėles per retai – kartais sutingstu, kartais užsimirštu, ir susizgrimbu tik pripjausčiusi dubenį bulvių skiltelių. Šįkart apie šitą švedišką bulvių patiekimo būdą man priminė „Lidl Lietuva“ – nuo šiandien parduotuvėse prasideda „Sodergarden“ teminė maisto savaitė, kurioje – produktai, skoniais kviečiantys keliauti po Skandinavijos šalis. Kai pamačiau dailius silkės stiklainėlius, pietų idėja atkeliavo per dvi-tris minutes, ne daugiau!
Pati sau truputį pavydžiu, kaip skaniai šiandien papietavau, o jus kviečiu pasidairyti po „Sodergarden“ savaitės asortimentą štai ČIA. Jei ne silkė ir ne bulvės, galbūt norėsite paragauti saldymedžių desertų, marcipaninių saldainių ar jau susluoksniuoto migdolinio torto, o gal, kaip ir aš, į šaldiklį norėsit įsidėti pakuotę švediškų mėsos kukulių, nes juk visada ateina ta diena, kai gaminimui lieka mažiau laiko nei norėtųsi.
O jeigu bulves su silke mėgstate ir jūs (o juk mėgstate, taip?!), receptas – čia ir dabar. Skanaus!
Bulvių armonikėlės (Hasselback potatoes) su grietine ir silke
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Bulvėms:
1 kg vidutinio dydžio bulvių
60 g tirpinto sviesto
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
4-5 česnako skiltelių
ryšelio šviežių rozmarinų
Patiekti:
riebios grietinės
silkės gabalėlių
druskos
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Bulves švariai nuplaukite (palikite su odelėmis). Kiekvieną bulvę dėkite tarp dviejų bambukinių pagaliukų ir supjaustykite plonais, apie 3 mm storio, griežinėliais. Bambukiniai pagaliukai neleis bulvės perpjauti visiškai – supjaustysite ją kaip armonikėlę.
3. Tirpintą sviestą sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Aptepkite bulves iš visų pusių, pasistenkite, kad sviesto bei aliejaus mišinio patektų ir į supjaustytus tarpelius.
4. Paruoštas bulves išdėliokite ant kepimo skardos. Apiberkite druska ir pipirais. Tarpuose tarp bulvių išdėliokite česnako skilteles ir rozmarino šakeles.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių (tikslus kepimo laikas priklausys nuo bulvių dydžio), kol bulvės gražiai apskrus ir bus visiškai iškepusios: traškios išorėje, o viduje – minkštos. Viduryje kepimo laiko skardą iš orkaitės išimkite ir riebalus, ištekėjusius ant kepimo skardos, sutepkite atgal ant bulvių.
6. Patiekite bulves dar karštas, su šaukštu riebios grietinės, žiupsneliu druskos ir silkės gabalėliais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
Reklama #lidllietuva #Sodergarden