Ar kada pasakojau, kokia saulėto virtuviuko spalva yra mėgstamiausia? „Spalvota, spalvota!”, – atsako jis man kaskart, kai paklausiu. Lengva nujaust, kad visi kiti desertai, kuriuos vieną po kito gaminau pastaruoju metu, skaniausio deserto varžytuvėse liko kažkur užnugaryje – pasak mano beveik keturmečio, šie kubeliai yra ir gražiausi, ir skaniausi, ir – žinoma! – patys spalvočiausi.
Sluoksniuoti želė kubeliai – paprastai paruošiamas, spalvingas, gaivus ir skanus desertas. Neabejoju, kad būtent mažiesiems jis paliks didžiausią įspūdį, bet juk kiekvienas mes esam bent truputėlį vaikas – tylų „oho!” išgirdau iš kiekvieno juos ragavusio žmogaus.
O receptas – jis toks paprastas, kad net receptu vadinti šiek tiek kuklu. Tereikės keturių ingredientų: mėgstamiausių skonių želė (aš, kaip visad, naudojau „Dr. Oetker Lietuva“), saldinto sutirštinto pieno, pieno ir želatinos.
Tiesa, „pagaminamas paprastai“ čia nėra lygu „pagaminamas greitai“. Laukiant, kol sustings kiekvienas želė sluoksnis, tikriausiai dešimtis kartų atsakiau į klausimą „ar jau, o gal jau?“. Bet tas didelių akių žvilgsnis, kai iš formos išėmėm jau sustingusią želė ir pjaustėme ją kubeliais… o, koks jis buvo iškalbingas!
SVARBU! Norėdami, kad kiekvienas želė sluoksnis būtų ryškus ir kontrastingas:
– būtinai išlaukite, kol prieš tai užpiltas sluoksnis visiškai sustings;
– būtinai atvėsinkite naujai paruoštą želė sluoksnį, prieš užpildami jį ant jau sustingusio.
Jei ant sustingusio sluoksnio užpilsite dar šiltą želė, ji labai lengvai ištirpins jau sustingusį sluoksnį ir jie persimaišys, neliks ryškaus kontrasto tarp skirtingų spalvų sluoksnių.
Sluoksniuoti želė kubeliai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Spalvotiems sluoksniams:
1 pakuotės „Dr. Oetker“ raudonos spalvos želė (pvz., miško uogų)
1 pakuotės „Dr. Oetker“ kivių skonio želė
1 pakuotės „Dr. Oetker“ citrinų skonio želė
1 pakuotės „Dr. Oetker“ apelsinų skonio želė
Baltam sluoksniui:
1 skardinės (400 g) saldinto sutirštinto pieno
600 ml pieno
4 valg. š. (40 g) „Dr. Oetker“ želatinos
2/3 stiklinės (160 ml) vandens
GAMINIMO EIGA
1. Indą aukštomis sienelėmis (apie 20x27x6 cm dydžio) išklokite maistine plėvele, kad sustingusią želė galėtumėte labai lengvai iš indo išimti.
2. Pradėkite nuo pirmojo želė sluoksnio. Raudonos spalvos želė (pvz., miško uogų, braškių, aviečių ar kt.) paruoškite pagal instrukciją ant pakuotės, tik užpilkite ne 500 ml, bet 400 ml karšto vandens. Vieną puodelį (250 ml) paruoštos želė supilkite į indą, likusią – galite supilti stiklinę, suvalgysite ją atskirai. Dėkite į šaldytuvą ir palaukite, kol pirmasis želė sluoksnis visiškai sustings.
3. Tuo tarpu paruoškite pirmąjį baltą sluoksnį – jie iš viso bus keturi, todėl turite naudoti ketvirtadalį produktų. Ketvirtadalį želatinos (10 g) užpilkite ketvirtadaliu vandens (40 ml). Palikite pastovėti 5-10 minučių, kol želatina išbrinks.
4. Kol želatina stingsta, į nedidelį puodą supilkite ketvirtadalį saldinto sutirštinto pieno (100 g) ir ketvirtadalį pieno (150 ml). Pakaitinkite virš vidutinės ugnies, kol taps karštas, bet neužvirs. Minutėlę leiskite atvėsti, tuomet į dar karštą pieno mišinį sudėkite išbrinkusią želatiną ir išmaišykite, kol ištirps. Palikite kambario temperatūroje, kol baltasis sluoksnis visiškai atvės (bet dar nesustings) ir tik tuomet užpilkite ant pirmojo jau sustingusio želė sluoksnio. Dėkite į šaldytuvą ir laikykite, kol visiškai sustings.
5. Lygiai taip pat susluoksniuokite visus spalvotus ir baltus želė sluoksnius. Svarbiausia, (1) kad sluoksniai būtų lygūs, nepamirškite naudoti tik po stiklinę paruoštos spalvotos želė, ir (2) visada palaukite, kol želė šaldytuve pilnai sustings ir tik tuomet ant jo supilkite atvėsintą paruoštą naująjį želė sluoksnį. Jei ant sustingusio sluoksnio užpilsite dar šiltą želė, ji labai lengvai ištirpins jau sustingusį sluoksnį ir jie persimaišys, neliks ryškaus kontrasto tarp skirtingų spalvų sluoksnių.
6. Visiems sluoksniams sustingus, paimkite už maistinės plėvelės kraštų ir atsargiai išimkite želė iš indo. Supjaustykite mažais kvadratėliais (pavyzdžiui, maždaug 2,5×2,5 cm dydžio) ir patiekite. Taip pat galite stingdinti želė apvalioje formoje ir patiekti kaip tortą.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
Reklama #droetker #droetkerlietuva
2 komentarai
Sveiki, o kiek laiko šis desertas galioja? 🙂
Egle, niekada nesusimąsčiau (matyt, per greitai ji pas mus suvalgoma), bet internete radau informaciją, kad 7-10 dienų 🙂