Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Keksai, keksiukaiSALDUMYNAI

Citrininis keksas su glaistu ir braškėmis

parašė Asta 30 Kov ’13
Citrininis keksas su glaistu ir braškėmis

Kiek galima kalbėti apie orą, kartais sau pagalvoju, bet netrukus suprantu atsakymą: kai oras toks, apie jį kalbėti neįmanoma. Tuoj įpusės pavasaris, už keliolikos valandų visi sėsime prie šventinio šv. Velykų stalo, o už lango… sninga. Didelėmis, baltomis snaigėmis. Ir tai iš tiesų yra neapsakomai gražu – balta balta aplink… taip ir norisi visus sveikinti sulaukus šv. Kalėdų. Puošti eglutę žibančiais žaisliukais. Lipdyti meduolinį namelį. Laukti dovanų rytojaus rytą.

Tokio balto pavasario, kiek pamenu, dar nemačiau. Priešingai, prisimenu Velykų rytus ir dienas vaikystėje, kai po pievas lakstydavome ir margučius ridendavome trumparankoviais marškinėliais. Ką gi, rytoj tikriausiai galėsime apsimuturiuoti storiausią šaliką ir margučius lipdyti iš sniego, ar ne?

Bet Velykos vis tiek yra Velykos, kad ir koks oras už lango. Pintame krepšelyje ant stalo guli svogūnų lukštais ir žolelėmis, šiaip taip atrastomis tokį baltą pavasarį, marginti kiaušiniai. Kambarį puošia vaza su gražiai žaliuojančiomis beržų šakelėmis. Namai kvepia šventiniais tortais, kepsniais ir keksais. Už lango krentant baltoms snaigėms, namuose sukamės tarp ryškių spalvų ir skanių kvapų, mintimis nepaliaujamai kviesdami pavasarį…

Mielieji, šv. Velykų proga aš linkiu Jums visiems tikro ir gyvo pavasario! Širdyje ir už lango. Švytinčiose akyse ir plačioje šypsenoje. Linkiu atrasti pavasario spalvas mažose kasdienėse smulkmenose. Mėgautis kiekviena iš jų ir ragauti gyvenimą. Atrasti naujus skonius ir pagardinti savo kasdienybę žiupsniu dar neragautų prieskonių. Linkiu Jums labai gražių ir jaukių šv. Velykų!

Skonis: 10/10. Keksas dar tik laukia rytojaus, kada bus patiektas ant šventinio Velykų stalo, todėl skonį vertinti dabar būtų neįmanoma. Tačiau kvapas iškalbingas – kvepia keksas be galo skaniai ir aromatingai! PAPILDYMAS: 10, tikrai 10! Idealios tekstūros – pakankamai tvirtos, tačiau drėgnos – keksas.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? The GINGER SNAP girl

Citrininis keksas su glaistu ir braškėmis

Atsispausdinti
Porcijos: 20 Paruošimo laikas: 25 min. Gaminimo laikas: 45 min.

INGREDIENTAI

3 puodeliai miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. druskos
3 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės
1 1/2 puodelio cukraus
115 g sviesto, kambario temperatūros
3 valg. š. citrinos sulčių
3 dideli kiaušiniai
1 puodelis pasukų

Glaistui:
1 puodelis cukraus pudros
2 arb. š. pasukų
3-4 arb. š. citrinos sulčių

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius ir druską. Atidėkite į šalį.
3. Kitame dubenyje sumaišykite cukrų su citrinos žievelėmis. Sudėkite kambario temperatūros sviestą ir išplakite iki purios masės.
4. Supilkite citrinos sultis ir išmaišykite.
5. Į plakinį po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami masę iki vientisos konsistencijos.
6. Dalimis pakaitomis į plakinį suberkite miltus ir supilkite pasukas. Iš pradžių suberkite trečdalį miltų ir išmaišykite. Supilkite pusę pasukų ir vėl išmaišykite. Vėl berkite trečdalį miltų ir išmaišykite, supilkite likusias pasukas ir išmaišykite. Galiausiai suberkite likusius miltus ir vėl išmaišykite.
7. Apvalų kekso kepimo indą su sklyle (25 cm skersmens) dosniai ištepkite sviestu ir apibarstykite džiūvėsėliais.
8. Paruoštą tešlą sudėkite ir tolygiai paskirstykite kepimo inde.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Ar keksas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Visiškai atvėsinkite ir tik tuomet gražiai išimkite iš kepimo indo.
10. Pasiruoškite glaistą: sumaišykite cukraus pudrą, pasukas ir citrinos sultis iki vientisos tirštos masės. Jeigu masė per trišta, įspauskite dar truputį citrinos sulčių; jei per skysta – įberkite šiek tiek daugiau cukraus pudros.
11. Paruoštu glaistu aptepkite keksą.
12. Papuoškite braškėmis, jei norite, apibarstykite spalvotais pabarstukais.
13. Skanaus!

citrinadesertaskeksaspasukos
12 komentarai
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Velykų belaukiant: citrininiai keksiukai su aguonomis ir 3 jų dekoravimo būdai
kitas įrašas
Obuolių pyragas su kokoso drožlėmis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Medaus keksiukai su kreminio sūrio ir medaus kepurėlėmis

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su mėlynėmis

Plikyti sausainėliai

Pyragas su citrinų kremu

Varškės tortas su „Snickers“ šokoladukais

Marcipaninis obuolių pyragas

REKLAMA

SALDUMYNAI

Kavos panna cotta su šokoladu

Karamelinis tortas su maskarpone ir obuoliais

Sluoksniuotas angliškas desertas „Trifle“

Saldus vyniotinis su Nutella ir lazdyno riešutais

Kepti persikai su vaniliniu rikotos kremu

Pyragas su švelniu varškės įdaru

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Obuoliniai varškės blyneliai

Žiedinių kopūstų pyragas

KITOKS RUDUO // Trinta žiedinių kopūstų sriuba

POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

Sakartvelietiška česnakinė vištiena „Shkmeruli“

Trijų sūrių lazanija su špinatais

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

Orkaitėje keptos daržovės su vištienos iešmeliu

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

Mini blynelių vėrinukai su uogomis

12 komentarai

Aigustė 2 Bal ’13 - 6:36 pm

Naaa, tai koks kekso įvertinimas dabar? 🙂

Reply
Asta 4 Bal ’13 - 11:08 am

Aiguste, jau papildžiau įvertinimą 🙂 Keksas tikrai nuostabus, visiems labai patiko. Aromatingas, ne per skaldus, o tekstūra tiesiog ideali – keksas drėgnas, tačiau pakankamai tvirtas. Gaila, kad neturiu pjūvio nuotraukos, et 🙂

Reply
Egle 3 Bal ’13 - 7:32 pm

Man idomu del glaisto… Ar juo reikia aptepti silta keksa, ar jau atvesusi? 😀

Reply
Asta 4 Bal ’13 - 11:09 am

Egle, kaip ir parašyta recepte, keksą reikia visiškai atvėsinti. Tada paruošti glaistą ir juo aptepti atvėsusį keksą 😉

Reply
Egle 8 Bal ’13 - 6:39 pm

Ačiū, gerai į receptą neįsiskaičius būsiu 😉

Reply
Asta 15 Bal ’13 - 7:46 pm

Nieko tokio, svarbu, kad dabar jau viskas aišku ir galima eiti kepti kekso! 😀

Reply
Egle 27 Bal ’13 - 2:41 pm

o pasukos kefyries ar pieniskos.?aciu

Reply
Asta 28 Bal ’13 - 8:05 pm

Egle, pasukos raugintos 🙂

Reply
keksas 30 Gru ’13 - 12:04 pm

kuo pakeisti pasukas?:(

Reply
Asta 31 Gru ’13 - 6:21 am

Sveiki, labai geras straipsnelis apie pasukų pakaitalus: http://joythebaker.com/2009/10/the-best-buttermilk-substitutions/
Bene paprasčiausias variantas, manau, šis: 1 puodelis pasukų = 3/4 puodelio natūralaus jogurto + 1/4 puodelio pieno

Reply
Ula 31 Kov ’14 - 6:29 pm

o as pasukas pakeiciau gerimau naturaliu jogurut (3.2 riebumo) ir kadangi jis tirstesnis uz pasukas, jo pyliau siek tiek daugiau nei recepte nurodyta, tiesiog kad tesla tokia puri gautisi. Ir keksas puikus!
Kepiau ji vaiku darzelio sventei ir jis pirmas dingo nuo stalo.! teko dalintis receptu su slovenais:)

Reply
Asta 18 Bal ’14 - 5:33 am

Ula, labai labai džiaugiuosi dėl tokios puikios kekso sėkmės! 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 3

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 6

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų