Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Keksai, keksiukaiSALDUMYNAI

Citrininis keksas su glaistu ir braškėmis

parašė Asta 30 Kov ’13
Citrininis keksas su glaistu ir braškėmis

Kiek galima kalbėti apie orą, kartais sau pagalvoju, bet netrukus suprantu atsakymą: kai oras toks, apie jį kalbėti neįmanoma. Tuoj įpusės pavasaris, už keliolikos valandų visi sėsime prie šventinio šv. Velykų stalo, o už lango… sninga. Didelėmis, baltomis snaigėmis. Ir tai iš tiesų yra neapsakomai gražu – balta balta aplink… taip ir norisi visus sveikinti sulaukus šv. Kalėdų. Puošti eglutę žibančiais žaisliukais. Lipdyti meduolinį namelį. Laukti dovanų rytojaus rytą.

Tokio balto pavasario, kiek pamenu, dar nemačiau. Priešingai, prisimenu Velykų rytus ir dienas vaikystėje, kai po pievas lakstydavome ir margučius ridendavome trumparankoviais marškinėliais. Ką gi, rytoj tikriausiai galėsime apsimuturiuoti storiausią šaliką ir margučius lipdyti iš sniego, ar ne?

Bet Velykos vis tiek yra Velykos, kad ir koks oras už lango. Pintame krepšelyje ant stalo guli svogūnų lukštais ir žolelėmis, šiaip taip atrastomis tokį baltą pavasarį, marginti kiaušiniai. Kambarį puošia vaza su gražiai žaliuojančiomis beržų šakelėmis. Namai kvepia šventiniais tortais, kepsniais ir keksais. Už lango krentant baltoms snaigėms, namuose sukamės tarp ryškių spalvų ir skanių kvapų, mintimis nepaliaujamai kviesdami pavasarį…

Mielieji, šv. Velykų proga aš linkiu Jums visiems tikro ir gyvo pavasario! Širdyje ir už lango. Švytinčiose akyse ir plačioje šypsenoje. Linkiu atrasti pavasario spalvas mažose kasdienėse smulkmenose. Mėgautis kiekviena iš jų ir ragauti gyvenimą. Atrasti naujus skonius ir pagardinti savo kasdienybę žiupsniu dar neragautų prieskonių. Linkiu Jums labai gražių ir jaukių šv. Velykų!

Skonis: 10/10. Keksas dar tik laukia rytojaus, kada bus patiektas ant šventinio Velykų stalo, todėl skonį vertinti dabar būtų neįmanoma. Tačiau kvapas iškalbingas – kvepia keksas be galo skaniai ir aromatingai! PAPILDYMAS: 10, tikrai 10! Idealios tekstūros – pakankamai tvirtos, tačiau drėgnos – keksas.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? The GINGER SNAP girl

Citrininis keksas su glaistu ir braškėmis

Atsispausdinti
Porcijos: 20 Paruošimo laikas: 25 min. Gaminimo laikas: 45 min.

INGREDIENTAI

3 puodeliai miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. druskos
3 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės
1 1/2 puodelio cukraus
115 g sviesto, kambario temperatūros
3 valg. š. citrinos sulčių
3 dideli kiaušiniai
1 puodelis pasukų

Glaistui:
1 puodelis cukraus pudros
2 arb. š. pasukų
3-4 arb. š. citrinos sulčių

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius ir druską. Atidėkite į šalį.
3. Kitame dubenyje sumaišykite cukrų su citrinos žievelėmis. Sudėkite kambario temperatūros sviestą ir išplakite iki purios masės.
4. Supilkite citrinos sultis ir išmaišykite.
5. Į plakinį po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami masę iki vientisos konsistencijos.
6. Dalimis pakaitomis į plakinį suberkite miltus ir supilkite pasukas. Iš pradžių suberkite trečdalį miltų ir išmaišykite. Supilkite pusę pasukų ir vėl išmaišykite. Vėl berkite trečdalį miltų ir išmaišykite, supilkite likusias pasukas ir išmaišykite. Galiausiai suberkite likusius miltus ir vėl išmaišykite.
7. Apvalų kekso kepimo indą su sklyle (25 cm skersmens) dosniai ištepkite sviestu ir apibarstykite džiūvėsėliais.
8. Paruoštą tešlą sudėkite ir tolygiai paskirstykite kepimo inde.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Ar keksas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Visiškai atvėsinkite ir tik tuomet gražiai išimkite iš kepimo indo.
10. Pasiruoškite glaistą: sumaišykite cukraus pudrą, pasukas ir citrinos sultis iki vientisos tirštos masės. Jeigu masė per trišta, įspauskite dar truputį citrinos sulčių; jei per skysta – įberkite šiek tiek daugiau cukraus pudros.
11. Paruoštu glaistu aptepkite keksą.
12. Papuoškite braškėmis, jei norite, apibarstykite spalvotais pabarstukais.
13. Skanaus!

citrinadesertaskeksaspasukos
12 komentarai
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Velykų belaukiant: citrininiai keksiukai su aguonomis ir 3 jų dekoravimo būdai
kitas įrašas
Obuolių pyragas su kokoso drožlėmis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Tinginių „Napoleonas“

Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)

Grietiniečiai | Nuotraukos žingsnis po žingsnio

Karamelinis sūrio tortas

Nekeptas mangų sūrio tortas

Mielinis aguoninių bandelių pyragas

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Pomidorų ir rikotos galetė

Saldžiųjų bulvių karis su špinatais

Tarta su varške ir pomidorais

Bulvių ir menkės paplotėliai

Brokolių, žiedinių kopūstų ir bulvių apkepas su bešamelio...

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

ŠOKOLADAS KALĖDOMS // Šokoladinės eglutės

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

KALĖDŲ NUOJAUTA // Šokoladiniai saldainiai su kepintais žemės...

Sumuštiniai su kalakutiena, sūriu ir pomidorais

REKLAMA

GĖRIMAI

Naminis citrinų limonadas + 2 uogų skoniai!

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Moliūgų kava

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

Nealkoholinis karštas vynas

Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje

12 komentarai

Aigustė 2 Bal ’13 - 6:36 pm

Naaa, tai koks kekso įvertinimas dabar? 🙂

Reply
Asta 4 Bal ’13 - 11:08 am

Aiguste, jau papildžiau įvertinimą 🙂 Keksas tikrai nuostabus, visiems labai patiko. Aromatingas, ne per skaldus, o tekstūra tiesiog ideali – keksas drėgnas, tačiau pakankamai tvirtas. Gaila, kad neturiu pjūvio nuotraukos, et 🙂

Reply
Egle 3 Bal ’13 - 7:32 pm

Man idomu del glaisto… Ar juo reikia aptepti silta keksa, ar jau atvesusi? 😀

Reply
Asta 4 Bal ’13 - 11:09 am

Egle, kaip ir parašyta recepte, keksą reikia visiškai atvėsinti. Tada paruošti glaistą ir juo aptepti atvėsusį keksą 😉

Reply
Egle 8 Bal ’13 - 6:39 pm

Ačiū, gerai į receptą neįsiskaičius būsiu 😉

Reply
Asta 15 Bal ’13 - 7:46 pm

Nieko tokio, svarbu, kad dabar jau viskas aišku ir galima eiti kepti kekso! 😀

Reply
Egle 27 Bal ’13 - 2:41 pm

o pasukos kefyries ar pieniskos.?aciu

Reply
Asta 28 Bal ’13 - 8:05 pm

Egle, pasukos raugintos 🙂

Reply
keksas 30 Gru ’13 - 12:04 pm

kuo pakeisti pasukas?:(

Reply
Asta 31 Gru ’13 - 6:21 am

Sveiki, labai geras straipsnelis apie pasukų pakaitalus: http://joythebaker.com/2009/10/the-best-buttermilk-substitutions/
Bene paprasčiausias variantas, manau, šis: 1 puodelis pasukų = 3/4 puodelio natūralaus jogurto + 1/4 puodelio pieno

Reply
Ula 31 Kov ’14 - 6:29 pm

o as pasukas pakeiciau gerimau naturaliu jogurut (3.2 riebumo) ir kadangi jis tirstesnis uz pasukas, jo pyliau siek tiek daugiau nei recepte nurodyta, tiesiog kad tesla tokia puri gautisi. Ir keksas puikus!
Kepiau ji vaiku darzelio sventei ir jis pirmas dingo nuo stalo.! teko dalintis receptu su slovenais:)

Reply
Asta 18 Bal ’14 - 5:33 am

Ula, labai labai džiaugiuosi dėl tokios puikios kekso sėkmės! 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 4

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • Tobulas varškės apkepas

    6 Spa ’09

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

    28 Kov ’23
  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (585)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (106)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (13)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų