Tobula pora! Ar žinot, apie ką aš? Apie bulves ir… silkę!
Yra dalykų, kurių per daugiau nei dešimt tinklaraščio rašymo metų čia taip ir neišplepėjau – pavyzdžiui, to, kaip mėgstu silkę, jūs tikriausiai nežinot. O žodis „mėgstu“ čia net ne tas, kuris tiktų geriausiai, – aš ją LABIAU nei mėgstu! Tiesa, dažniausiai silkę ruošiu labai paprastai; gal todėl ne kartą praleidau progą pasidalinti puikiais receptais. Šiandien progos tikrai nepraleisiu – nors receptas paprastas, bet fantastiškai gardus!
Iki traškumo apskrudusios tobulai minkštos bulvės. Lėtai tirpstantis gabalėlis sviesto, gausiai pagardintas druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Švelniai aštrus grietinės ir garstyčių padažas. Keli dosnūs silkės gabalėliai. Ir daug, daug šviežių žalumynų.
Visa tai – vienoje skonių pilnoje lėkštėje. Jei ir jūs mėgstate silkę (ir bulves, žinoma, bulves!), suprasite mane labai gerai, – dalintis nenorėčiau, šypt. Bet mielai dalinuosi recepto idėja – ką manot jūs apie tokią pietų ar vakarienės lėkštę? Ar jums patiktų? Ar mėgstat silkę?
Nors aš šįkart gaminau orkaitėje, kol už lango šėlsta vasara – tokias bulves drąsiai galite kepti žarijose, įvyniotas į foliją. Kepimo laiką tuomet reikėtų stebėti individualiai, kadangi jis priklausys ne tik nuo bulvių dydžio, bet ir nuo žarijų kaitros.
Orkaitėje keptos bulvės su silke ir grietinės-garstyčių padažu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4 didelių bulvių
Grietinės-garstyčių padažui:
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinės
2 valg. š. „Dižono“ garstyčių
ryšelio laiškinių česnakų
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Įdarui:
4 arb. š. sviesto
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
170 g atlantinių silkių filė
½ raudonojo svogūno
smulkintų šviežių žalumynų (svogūnų laiškų, laiškinių česnakų, petražolių, krapų kt.), daigų
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros.
2. Bulves gerai nuplaukite, nušveiskite, bet palikite su odelėmis. Bulvių viršuje aštriu peiliu padarykite dvi negilias (apie 0,5 cm gylio) stačiu kampu susikertančias įpjovas (pliuso/kryžiaus forma).
3. Dėkite bulves į įkaitintą orkaitę ant grotelių, viršutinėje orkaitės dalyje, ir kepkite 1-2 valandas, priklausomai nuo bulvių dydžio, kol jos bus visiškai minkštos viduje, o išorėje – apskrudusios iki traškios plutelės.
4. Iškepusias, minkštas bulves išimkite iš orkaitės ant lentelės, ir aštriu peiliu pagilinkite įpjovas – įpjaukite beveik per visą bulvę, kad pirštais ją paspaudus iš kraštų, bulvė „atsidarytų“ ir susiformuotų „šulinėlis“ įdarui.
5. „Atidarytas“ bulves dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar 10 minučių, kad iš bulvių išgaruotų šiek tiek perteklinės drėgmės ir jos taptų dar minkštesnės bei puresnės.
6. Kol kepa, paruoškite padažą: sumaišykite grietinę, garstyčias, smulkintus laiškinius česnakus, druską ir pipirus.
7. Išėmę apskrudusias, traškias bulves iš orkaitės, nedelsiant pripildykite jas įdaro: dėkite po gabalėlį sviesto, pagardinkite druska ir grūstais juodaisiais pipirais, ant viršaus dėkite po šaukštą grietinės ir garstyčių padažo, tuomet – po 2-3 gabalėlius silkės. Apiberkite smulkiai kapotu raudonuoju svogūnu, papuoškite smulkintais žalumynais, daigais.
8. Patiekite nedelsiant, su šviežiomis salotomis ir likusiu grietinės-garstyčių padažu. Skanaus!