Taip, TAIP, tai – kugelis! Senas, geras, fantastiškai skanus!
Tinklaraštį rašau jau keturiolika metų ir jame nerastumėt nei vieno recepto, kurį ruošiau ne aš. Išskyrus – šį. Taip jau nutiko, kad kugelis yra kone vienintelis patiekalas, kurį mūsų namuose gamina tik Donatas. Tradicijų griauti nevalia, tad pristačiau jį prie puodų ir šįkart. Sakiau, tu tik gamink, kaip gamini įprastai (iš akies, žinoma), o aš pasirūpinsiu, kad receptą galėtume užrašyti. O užrašyti jį jau seniai vertėjo, nes – pažadu, šitas kugelis vertas visų įmanomų liaupsių.
Aš tuo tarpu, kaip ir įprastai, pagaminau šoninės, svogūnų ir grietinėlės padažą. Nors, nemeluosiu, dažnai kugelį valgom tiesiog su grietine – jis toks minkštas ir gardus, kad papildomų padažų gali būti, bet tikrai gali ir nebūti.
Visus produktus kugeliui susirinkom iš „Lidl Lietuva“ lentynų ir – visi jie lietuviški! Ar žinojote, kad po skambiais, tačiau ne visai lietuviškai skambančiais pavadinimais – pavyzdžiui, „Pilos“, „Pikok“, kt. – slepiasi daug lietuviškų produktų? Visus juos atskirsite pagal specialų ženklinimą ant pakuočių – žaliame fone esantis didelis baltas užrašas „Lietuvos gamintojas“ neleis suabejoti.
Ką jau bekalbėti apie „Lidl Turgelio“ asortimentą. Jame visad galima rasti Lietuvos ūkininkų produkcijos: mėsos, pieno, daržovių. Čia pat pasidalinsiu ir asmenine rekomendacija – paragaukit ūkininko Audriaus Banionio šaltai rūkytos kiaulienos šoninės. Tobula!
„Lidl Lietuva“ rudenį pasitinka pilnomis lentynomis šviežio rudeninio derliaus – užauginto Lietuvoje ir pilno geriausių lietuviškų tradicijų. Kugelis – viena iš skaniausių mūsų šeimos tradicijų, o iš šviežių rudeninių bulvių jos pavyksta itin gardus. Tad kviečiu, išsikepkit ir jūs!
Kugelis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2,7 kg bulvių
2 didesnių svogūnų
2-3 valg. š. prieskonių mišinio bulvėms
1 arb. š. druskos
1 arb. š. maltų pipirų
2 kiaušinių
3 stiklinių (750 ml) pieno
120 g sviesto
Padažui:
300 g šaltai rūkytos šoninės
2 svogūnų
1 stiklinės (250 ml) grietinėlės
ryšelio krapų
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite kugelį. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo formą (23×33 cm) ištepkite gabalėliu sviesto.
2. Bulvių tarkavimo mašina sutarkuokite nuskustas bulves ir svogūnus. Pagardinkite prieskoniais, įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite.
3. Į puodą supilkite pieną, sudėkite sviestą. Pakaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ištirps ir pienas užvirs. Karštą pieno ir sviesto mišinį supilkite į bulvių tarkius ir gerai išmaišykite.
4. Paruoštą masę supilkite į kepimo formą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 30 min.
5. Paruoškite padažą. Šoninę ir svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais. Suberkite į keptuvę ir kepkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol šoninė apskrus ir svogūnai suminkštės.
6. Supilkite grietinėlę, išmaišykite. Leiskite užvirti ir nukaiskite.
7. Įmaišykite kapotus krapus. Vėsdamas padažas sutirštės.
8. Patiekite kugelį su šiltu šoninės padažu ar grietine.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidlietuva #LidlPartnerystė #lietuviškumas