Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Keksai, keksiukaiPASAULIO SKONIAIPyragaiSALDUMYNAI

Purus baltymų keksas „Angel Food Cake“

parašė Asta 31 Rgp ’22
Purus baltymų keksas „Angel Food Cake“

Šis purus baltymų keksas, pasaulyje žinomas angelų maisto (angl. Angel Food Cake) pavadinimu, yra išskirtinis kepinys. Jis lengvas lyg debesėlis ir neįtikėtinai purus; tikėčiau, kad galbūt net pats puriausias iš visų kepinių, kuriuos kada nors ragavote. Pažiūrėkite į atpjautą riekelę ir tuos mažučius oro tarpelius – lengvumą galima pajausti net iš nuotraukų, tiesa? O kai ragauji – lyg ragautum kraštelį… debesies. Galbūt taip ir gimė angelų maisto pavadinimas?

Šiam keksui reikalingi vos keli ingredientai. Tarp jų nėra nei sviesto (ar kitų riebalų), nei kepimo miltelių. Magiją čia sukuria kiaušinių baltymai – jų daug, o išplakti iki standžių putų, jie yra pagrindinė kildinamoji medžiaga.

Keksas kilęs iš Jungtinių Valstijų, tad žvilgtelėję į originalų receptą, ingredientų sąraše pastebėtumėte keletą produktų, lengviau randamų už Atlanto nei Lietuvoje: smulkų cukrų (smulkesnį nei tą, kurį daugelis turime virtuvės spintelėse), pyragams skirtus miltus (lengvesnius už tuos, kuriuos paprastai naudojame daugeliui kepinių), vyno akmenį. Smulkų cukrų ir pyragų miltus lengvai pasigaminsite namuose iš mums įprastų produktų, o štai vyno akmenį galite pakeisti baltojo vyno ar obuolių actu (daugiau informacijos – prie patarimų). Žinoma, kad visada smagu pyragus kepti iš pažįstamų, neretai virtuvėje turimų produktų, tad ir angelų maisto receptą surašiau atsižvelgdama į tai, kad sumanius iškepti – netektų blaškytis po specializuotas parduotuves.

Būtina paminėti ir kepimo formą – jos, kepant pagal visas taisykles, taip pat reikėtų specialios, skirtos būtent šiam keksui kepti. Taip, tokia tikrai yra sukurta! Ji apvali, su skyle centre, lygiais kraštais, padengta nelimpančia danga, su išsiimančiu dugnu ir kojelėmis, ant kurių pastatytas apverstas keksas paliekamas vėsti. Lietuvoje tokią įsigyti gali būti iššūkis, be to – nauja kepimo forma dėl vienintelio kekso neskamba tvariai, tiesa? Gera žinia, kad puikiausią angelų maistą galite išsikepti ir apvalioje silikoninėje kepimo formoje. Visos detalės, kaip formą paruošti, kaip keksą vėsinti bei kaip jį iš formos išimti – recepte.

Nors angelų maistas išties yra stebinančiai lengvas ir purus, jis yra kepamas be jokių riebalų, o tai reiškia, kad jis nėra labai drėgnas. Patiekti jį bus gardžiausia iškart vos atvėsusį, o pagardai – būtini! Skaniausia bus, jei riekelėmis supjaustytą keksą ragausite su plakta grietinėle ir šviežiomis uogomis. Kekso purumas, grietinėlės saldumas ir uogų gaivumas dera tobulai – tai galėtų būti nuostabus savaitgalio desertas!

PATARIMAI

  • KEPIMO FORMA. „Angel Food Cake“ yra vienas iš nedaugelio keksų, kuriam yra sukurta speciali kepimo forma: ji apvali, su skyle centre, lygiais kraštais, padengta nelimpančia danga, su išsiimančiu dugnu ir kojelėmis, ant kurių apverstas keksas pastatomas vėsti. Sunku nupasakoti, bet visada galite pasmalsausi internete – paieškoje įveskite „angel food cake pan“. Lietuvoje tokią kepimo formą įsigyti gali būti sudėtingiau, be to – ne visada dėl vieno pyrago norisi įsigyti dar vieną papildomą daiktą. Gera žinia, kad šį keksą galite išsikepti ir paprastoje kekso kepimo formoje (su skyle viduryje); patogiausia kepti ir lengviausia išimti bus iš silikoninės (žr. nuotraukose).
  • RIEBALAI. Priešingai nei kepant daugelį kitų pyragų ar keksų, kepant šį – kepimo formos nereikia tepti riebalais. Sausos, švarios, riebalais nepateptos kepimo indo sienelės leidžia keksui dar geriau pakilti. Žinoma, kepdamas keksas prikimba prie kepimo formos sienelių – būtent todėl yra sukurta speciali kepimo forma lygiais kraštais (aplink juos lengvai galima apipjauti peiliu). Jei tokios kepimo formos neturite, antras geriausias pasirinkimas yra silikoninė kepimo forma, nes kepiniai prie jos kimba mažiau, o net jei prikimba, formą galima atsargiai ir lengvai nunerti nuo kekso paviršiaus.
  • MILTAI. Ypač lengvam ir puriam keksui yra naudojami miltai, užsienyje vadinami „cake flour“. Tai miltų rūšys, skirta pyragams; Lietuvoje artimiausias atitikmuo būtų „Ekstra“ miltai. Kitu atveju pyragams skirtus miltus galite pasigaminti ir namuose: pamatuokite puodelį aukščiausios rūšies kvietinių miltų (140 g), du valgomuosius šaukštus (20 g) nuimkite ir pakeiskite juos kukurūzų krakmolu.
  • CUKRUS. Standartinis mūsų parduotuvių lentynose randamas cukrus – per stambus šiam keksui, miltelinis cukrus – per smulkus. Stambios cukraus granulės apsunkintų jo tekstūrą, neleistų išplakti tokios purios tešlos, o miltelinis cukrus ištirptų per greitai. Jungtinėse Valstijose, iš kur ir yra kilęs šis kepinys, jam kepti naudojamas smulkus cukrus („super fine sugar“), leidžiantis pasiekti geriausius rezultatus. Tokio galite pasigaminti ir namuose: standartinį cukrų sudėkite į maisto smulkintuvą ir pasmulkinkite. Nereikia sumalti cukraus iki pudros – turite gauti smulkias granules.
  • VYNO AKMUO. Originaliame recepte jį visad rasite, o jo paskirtis – stabilizuoti plaktus kiaušinių baltymus. Lietuvoje vyno akmens galima įsigyti specializuotose parduotuvėse, kitu atveju jį galima pakeisti tokiu pačiu kiekiu baltojo vyno (arba obuolių) acto.
  • TIKSLUMAS. Konditerijoje visuomet svarbus tikslumas, o šiame recepte – ypač. Geriausia bus, jei produktų kiekius matuosite svarstyklėmis; pavyzdžiui, kiaušiniai kartais būna tokie skirtingi, kad gali prireikti tiek devynių, tiek vienuolikos kiaušinių baltymų, priklausomai nuo jų dydžio.
  • KIAUŠINIŲ BALTYMAI. Jie – šio kekso purumo ir lengvumo paslaptis. Išplakti kiaušinių baltymus reikia ypač kruopščiai, svarbus momentas, siekiant gero rezultato – cukrų į plakamus baltymus berkite lėtai, po vieną šaukštą, po kiekvieno iš jų plakdami bent minutę.
  • TEŠLOS MAIŠYMAS. Svarbiausia užduotis, įmaišant miltų ir cukraus mišinį į plaktus baltymus, – nesuardyti jų tekstūros. Todėl neskubėkite, įmaišykite miltų mišinį dalimis, per tris kartus. Maišykite palengva, geriausia – mentele. Išmaišyta tešla vis dar turi būti itin lengvos tekstūros, labai puri.
  • VĖSINIMAS. Ar kada vėsinote kokį nors pyragą ar keksą aukštyn kojomis? Tai – dar vienas šio kekso išskirtinumas. Siekiant, kad jis nesukristų, forma yra apverčiama ant grotelių, ir keksas taip paliekamas visiškai atvėsti. Svarbu: vėsinkite ant grotelių, ne ant stalviršio, kad galėtų cirkuliuoti oras.
  • PATIEKIMAS, LAIKYMAS. Kekso sudėtyje nėra jokių riebalų, todėl jis, nors neįtikėtinai purus, yra ir gana sausas. Geriausia bus, jei patieksite vos iškepę ir atvėsinę, o skaniausia ragauti supjaustytą riekelėmis, pagardintą plakta grietinėle ir šviežiomis uogomis.

Purus baltymų keksas „Angel Food Cake“

Atsispausdinti
Porcijos: 1 keksas (22 cm skersmens, 2,2 l tūrio kekso kepimo forma) Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 35-40 min.

INGREDIENTAI

350 g kiaušinių baltymų (apie 10 vidutinio dydžio kiaušinių baltymų)
230 g smulkaus cukraus*
120 g a. r. kvietinių miltų (550 D)
2 valg. š. (20 g) kukurūzų krakmolo
½ arb. š. druskos
1 ½ arb. š. baltojo vyno acto
1 arb. š. vanilės ekstrakto

Patiekti:
plaktos grietinėlės
šviežių uogų

* šiam receptui reikia smulkaus baltojo cukraus, jį galite pasigaminti namuose: standartinį cukrų sudėkite į maisto smulkintuvą ir pasmulkinkite. Nereikia sumalti cukraus iki pudros – turite gauti smulkias granules.

GAMINIMO EIGA

1. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus.

2. Kiaušinių baltymus ir trynius kruopščiai atskirkite. Šiam receptui naudosite tik kiaušinių baltymus, tuo tarpu trynius atidėkite kitiems receptams (pavyzdžiui, galėsite pagaminti plikyto kremo ir įdaryti juo plikytos tešlos pyragėlius).

3. Į maisto smulkintuvą suberkite pusę smulkaus cukraus (115 g), kvietinius miltus ir kukurūzų krakmolą. Smulkinkite maisto smulkintuvu kelias minutes, kol gausite smulkų, birų produktų mišinį.

4. Mišinį persijokite per sietelį. Atidėkite į šalį.

5. Į plakimo dubenį supilkite kiaušinių baltymus, suberkite druską. Išplakite iki minkštų putų.

6. Toliau plakdami, po vieną šaukštą berkite cukrų. Po kiekvieno įberto šaukšto plakite baltymus minutę, tuomet berkite dar šaukštą. Taip suberkite visą likusį cukrų (115 g).

7. Supilkite vanilės ekstraktą, baltojo vyno actą ir dar porą minučių plakite, kol gausite tvirtas, standžias baltymų putas. Jos turi laikyti savo formą, o apvertus dubenį su plaktais baltymais – jie turi tvirtai jame laikytis.

8. Dalimis suberkite miltus. Iš pradžių suberkite ir palengva įmaišykite trečdalį miltų, tuomet – antrą trečdalį, galiausiai – likusį paskutinį trečdalį. Maišykite mentele, lėtais judesiais, nesuardydami plaktų baltymų struktūros, kad tešla išliktų itin lengva ir puri.

9. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
10. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Jei neturite specialios „Angel Food Cake“ skirtos kepimo formos, galite naudoti silikoninę – ji turėtų būti apvali, su skyle per vidurį. Formos nereikia tepti jokiais riebalais.

11. Tešlos paviršių išlyginkite, o mediniu pagaliuku pamaišykite tešlą, kad viduje neliktų oro tarpų.

12. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių. Keksas iškils, viršus gražiai parus. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio vidurio jis turi būti švarus.
13. Leiskite keksui 5 minutes atvėsti praviroje orkaitėje, tuomet išimkite ir apverskite ant grotelių. Palikite vėsti apie valandą.

14. Nuimkite kepimo formą. Jei naudojate silikoninę, ją tiesiog atsargiai nunerkite, iš pradžių atlaisvindami kekso kraštus, tuomet – vidurį.

15. Keksą gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi.

16. Pjaustykite riekelėmis, patiekite su plakta grietinėle ir šviežiomis uogomis.

Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.

baltymaidesertaigrietinėlėkeksaspyragassaldumynaiuogosvanilė
0 komentaras
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Tropinis kokosų ir mangų koktelis dubenėlyje
kitas įrašas
Makaronai su voveraitėmis ir šonine

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Šokoladainis (brownie) su riešutais

Braškinis-citrininis ryžių pudingas

Trupinininis moliūginis sūrio pyragas

Graikiško jogurto vanilinė – mėlynių panakota (panna cotta)

Šokoladinis migdolinis pyragas

Mėlynių ir ispaninio šalavijo sėklų (chia) džemas

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Kokosinis varškės apkepas

Vienos skardos lašiša su daržovėmis

Bulvių virtinukai su vištiena ir moliūgais

Įdarytos šviežios bulvės

Varškės apkepas su bolivinėmis balandomis, bananais ir uogomis

Bulguro kruopų, vištienos ir daržovių salotos

REKLAMA

GĖRIMAI

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Naminis citrinų limonadas + 2 uogų skoniai!

Žaliasis trintų vaisių ir špinatų kokteilis

Šilauogių, žaliųjų citrinų ir mėtų limonadas

Žaliasis avokadų kokteilis

Imbierinis sirupas kavai

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

JEI DAR TURITE CUKRAUS // Cukrinukai

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų apkepėlė

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Medutis”

    22 Rgs ’09
  • 3

    Kriaušių pyragas

    30 Spa ’11
  • 4

    Šokoladinis pyragas su kondensuotu pienu ir riešutais

    18 Rgs ’10
  • 5

    Maskarponės, kondensuoto pieno ir raudonų uogų želė tortas

    14 Bir ’19
  • 6

    Mieliniai riestainėliai

    6 Kov ’11

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų