Ką gi, į mano gyvenimą tikrai veržiasi ruduo. Vėsus, vėjuotas, nubarstytas pageltusiais lapais. Kartais neatsispiriu ir pakeliu kokį ryškų margaspalvį nuo tako. Kartais, bevaikščiodama parke, pamažu susirenku visą puokštelę.
Šis mano ruduo – ramus ir šiek tiek kitoks. Vien todėl, kad nebambu kiekviena pasitaikiusia proga, kad šalta, lyja ar anksti temsta. Nesakau, kad man tai patinka; visada labiau mylėjau ir mylėsiu žaliuojantį pavasarį ar saulėtą vasarą. Bet gal, metams bėgant, pagaliau išmokstu pamatyti gražius ir gerus dalykus visame kame. Kaip ir tą rudeninių lapų puokštę – paprastas dalykas, bet štai, įsimerk į vazelę, pasistatyk ant stalo ir iškart aplink atsiras daugiau spalvų. Kai skaitau tinklaraščius ar knygas, kai žiūriu TV laidas ar esu būry žmonių, žaviuosi jais, tais žmonėmis. Jų mokėjimu džiaugtis smulkmenomis ir dienas leisti su šypsena, kad ir koks oras už lango. Kartais paslapčia tikiuosi, kad aš irgi vieną dieną būsiu tokia. Sakau sau, kad viskas ateina su laiku. Su laiku keičiasi visi žmonės, keičiuosi ir aš, taigi, turiu teisę turėti viltį, jog po dešimties metų būsiu tokia, kokia norėčiau būti. Juk vienaip ar kitaip… viskas priklauso tik nuo mūsų pačių.
Šis mano ruduo – ramus ir paprastas. Kvepiantis jaukiais obuolių pyragais. Su daug puodelių juodos arbatos, pagardintos puse šaukštelio medaus. Su knygomis vakarais, įsisupus į minkštą chalatą ir įkritus į pagalves. Su daugiau nei paprastai veiklos, judėjimo, mažų darbelių. Ir su tyliais pasvajojimais apie žiemos šventes…
Savaitgaliai rudenį irgi tampa kažkokie kitokie. Be jokios sąžinės graužaties lovoje leidžiu sau vartytis bent valandėle ilgiau nei paprastai. Atrodo, niekur nebereikia skubėti. Priešingai, norisi sulėtinti tempą ir leisti sau mėgautis. Pavyzdžiui, pusryčiams išsivirti ne dubenėlį košės, o išsikepti pyragą. Arba skardą sausainių. O paskui, vis dar suveltais plaukais ir lindint šiltoje pižamoje, užsiplikyti puodelį arbatos ir krimsti juos vieną po kito. Jaukiai jaukiai.
Skonis: 10/10. Kvepiantys cinamonu ir jaukiomis rudens popietėmis. Ne per saldūs ir maloniai trapūs. Labai skanūs.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Cooking Melangery
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Rudeniniai sausainiai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 ¼ puodelio (315 g) miltų
1/3 puodelio (65 g) cukraus
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
½ arb. š. cinamono
3 valg. š. medaus
¼ puodelio vandens
½ arb. š. romo ekstrakto
115 g sviesto, tirpinto
GAMINIMO EIGA
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Supilkite medų, vandenį, romą ir tirpintą sviestą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jei matote, kad tešla pernelyg biri, įpilkite dar šaukštą ar porą šaukštų vandens, kol ji taps minkoma.
Išminkytą tešlą padalinkite į dvi dalis. Perkelkite ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus. Iškočiokite iki maždaug 0,5 – 0,7 cm storio. Medžio lapo formos sausainio formele išspauskite sausainius ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Dantų krapštuku, mediniu pagaliuku ar šakutės dantukais „dekoruokite“ sausainius – išpieškite linijas.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 minučių, kol gražiai patamsės. Karšti sausainiai bus minkšti, todėl palikite juos atvėsti ir sutvirtėti.
12 komentarai
Gaminau. Tikrai puikūs, tik ar nereikėtų cukraus atskirai ištirpinti? Nes paskui jis neištirpsta:). Ir kepti, man reikėjo ilgiau nei parašyta, nes kai kepiau 10 min, gavosi gana minkšti ir net atvėsinus nesukietėjo, antra partija, kurią kepiau ilgiau gavosi traškesnė:)
Vaida, kepimo trukmę reikėtų pasireguliuoti pagal savo orkaitę, nes ne visos jos kepa vienodai; tuo įsitikinau jau daug kartų 🙂 O dėl cukraus, galima jį išplakti su sviestu, kol ištirps, jei tik norisi 😉
laba diena, o kokioje temperaturoje kepti?
neatidziai paskaiciau.atsiprasau
Nieko tokio, Dovile 😉 Skanių sausainių!
Kaip tik neseniai Pinterest’e issisaugojau ‘Whole Wheat Maple Graham Cookies’. Labai fainai atrodo! Bet, žiūriu, klevų sirupo nedėjai? Aš tai su juo tik blynelius valgius esu, dažniausiai paprasta sirupą naudoju. Mm, beja, man atrodo, kad tu jau moki džiaugtis smulkmenomis. Trust me, žmogus, kuris nemokam džiaugtis smulkmenomis taip gražiai sausainių ant servetėlių neišdeliotų, apibarstydamas rudeniniais lapais 😉
O, Bri, kokia tu miela, tikrai 🙂 Ačiū 🙂 Tu, beje, neabejotinai esi vienas iš tų žmonių, kurie spinduliuoja geras emocijas, gyvenimo džiaugsmą; toks, iš kurių norisi mokytis ir į kuriuos lygiuotis 🙂
Klevų sirupą pakeičiau skystu medumi; nors ir ne visai sąžininga, bet tiko puikiai ir sausainiai gavos gardūs 🙂
Paprastuciai ir labai skanus 🙂 tik man kazkaip nuo formos ir skonis skyresi, kai raides dariau buvo skaniau nei kai apskritimus. Bet jau labai greit turesiu ir formeles sausainiams :))))
Labai keista, kad skonis skyrėsi nuo formos, nebent tų formų dydžiai ir storiai skyrėsi, tada tikrai taip gali būti 🙂
Sitie sausainukai, kaip tik tobulai tiktu, dukrai rytoj nusinesti i rudenelio svente. tik kur gauti tokiu formeliu? :/
Sveiki, Asta,
Ketinu bandyti šiuos sausainėlius ir turiu klausimą. Tokių gražių formelių, deja, žinoma neturiu, bet gal galite parašyti apytiklsiai kokio jos dydžio, centimetrais? kad išpjaučiau panašaus dydžio sausainėlius 🙂
Iš anksto dėkoju!
Sveiki, Rūta, iš tiesų galite išpjauti įvairaus norimo dydžio sausainėlius 🙂 Šiuo metu neturiu galimybės tiksliai pamatuoti, bet šių mano formelių dydis – apie 4×3 cm. Labai mažučiai šie lapeliai 🙂