Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

SALDUMYNAISausainiai

Sausainiai su cinamono plutele (Snickerdoodles)

parašė Asta 23 Rgs ’11
Sausainiai su cinamono plutele (Snickerdoodles)

Tik pamanykit, anądien mane mama tiesiog apmulkino! O viskas buvo taip. Vargais negalais po darbo prisiviliojusi į svečius, ėmėsi rūpintis mano vakariene – gal lietinių, gal kavos, o gal daržovių blynelių? Aišku aš, pietums darbe sukirtusi tik indelį varškytės ir sūrelį, kaip mat susigundžiau. Pamykusi dėl lietinių, išklausiusi blynelių sudėtį (kopūstukai, cikinijytės…), susiviliojau pastaraisiais. Dar kol gyvenome drauge, mudvi su mama tokius šlept-tept blynelius kepdavome gana dažnai, o paskui su pasimėgavimu valgydavome. Taigi, valio – daržovių blyneliai vakarienei.
Mama susisuko per keletą minučių ir prisistatė su lėkšte, kurioje pūpsojo keli blyneliai, ir česnakiniu padažu. Aš, aišku, am, ir prarijau viską. Tas prakeiktas alkis po darbo! Bet ne apie tai. Taigi, suvalgiau, padėkojau ir pagyriau – skanu.
O tada ir teškė pokštą mano mieloji mama: „Bet blyneliai tai su paprika buvo, cha cha cha! Beveik visą ketvirtį žaliosios sudėjau, cha cha cha!”.

Ir kaip jaustis? Apgaudinėja! Mama!

Mintyse sau pažadėjau taip lengvai nesivilioti vakarienėmis pas mamą (nes, dievaži, kitą kartą datulių kur nors prikraus ir prakiš kaip morkas…), o grįžusi namo atsidariau šaldytuvą ir išsitraukiau paprikos puselę. Prikišau prie nosies… fu, kad dvokia, bjaurybė! Kaip tokią valgyti galima?! (Iš karto labai atsiprašau visų paprikos mylėtojų, aš nepiktybiškai).

Taigi, ir likau nesupratusi. Koks pasipiktinimas!
Mam, žinau, kad skaitai. Na, ar negėda, ką? Oi oi, kaip negražu apgaudinėti! 🙂


Gerai, kad bent kai gamini pats, visada žinai, ką valgai. Pavyzdžiui, išsikepi kelias skardas gardžių sausainių ir visam pasauliui sakai, kokie jie gardūs. Nes jie tokie ir yra.

Labai labai gardūs. Ir be jokių paprikų.


Skonis: 9/10. Paprastučiai sausainėliai – ir iš pirmo žvilgsnio, ir iš antro. Kai dar kartą pasižiūri į ingredientų sąrašą, ir vėl įsitikini – taip, patys paprasčiausi sausainiai. Turėtų būti. Tačiau atkandus kąsnelį, pamatai, kuo jie kitokie ir kuo gali sužavėti – viduje jie minkštutėliai ir purūs, o išorėje traškūs ir cinamoniniai. O kai gurkšteli pieno ar arbatos, tiesiog sutirpsta burnoje…

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? Smitten kitchen

Sausainiai su cinamono plutele (Snickerdoodles)

Atsispausdinti
Porcijos: 36 sausainiai Paruošimo laikas: 25 min. + 1 val. tešlos šaldymas Gaminimo laikas: 10 min.

INGREDIENTAI

2 ¾ puodelio (400 g) miltų
2 arb.š. vyno akmens (cream of tartar) arba 4 arb.š. citrinos sulčių
1 arb.š. kepimo miltelių
¼ arb.š. druskos
230 g sviesto, kambario temperatūros
1 ¾ puodelio (350 g) cukraus
2 valg.š. malto cinamono
2 dideli kiaušiniai

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardas ištieskite kepimo popieriumis ir atidėkite į šalį.
2. Sumaišykite miltus, vyno akmenį (arba, jei naudojate citrinos sultis, suplakite jas kitame žingsnyje su sviestu ir cukrumi), kepimo sodą ir druską, atidėkite į šalį.
3. Elektriniu plaktuvu išplakite kambario temperatūros minkštą sviestą ir 1 ½ puodelio (300 g) cukraus. Plakite, kol gausite purią masę, apie 2 minutes.
4. Įmuškite kiaušinius ir vėl išplakite iki vientisos masės.
5. Suberkite miltų mišinį ir išmaišykite.
6. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir valandai dėkite dubenį į šaldytuvą. Tešlą šaldytuve galite laikyti ir per naktį.
7. Nedideliame dubenyje sumaišykite likusį ketvirtadalį puodelio cukraus ir cinamoną.
8. Išimkite tešlą iš šaldytuvo. Naudodamiesi nedideliu ledų kaušeliu ar tiesiog šaukštu formuokite apvalius tešlos kamuolėlius (aš formavau tarp drėgnų delnų).
9. Kiekvieną kamuolėlį apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje.
10. Kamuolėlius dėliokite ant kepimo popieriumi ištiestų skardų, paliekant tarp jų bent 5 centimetrų tarpelius. Kamuolėlių nereikia suspausti ir padaryti plokščių, kepdami jie patys suplokštės.
11. Kepkite orkaitėje apie 10 minučių, kol sausainiai sutvirtės ir pradės šiek tiek trūkinėti. Sausainiai tik iškepę yra labai minkštučiai, jie galutinai sutvirtės atvėsę.
12. Sausainius visiškai atvėsinkite ir ragaukite. Skanaus!

cinamonascitrinacitrinossaldumynaisausainiai
29 komentarai
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Jei neturite orkaitės…
kitas įrašas
Karameliniai kvadratėliai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Medaus, apelsinų ir baltojo šokolado sūrio tortukai taurėse

Saldieji piršteliai

Jogurtiniai braškių ir bananų ledai

Meksikietiškas trijų pienų pyragas (Pastel tres leches)

Štrudelis su obuoliais ir vaniliniu padažu

Apfelpfannkuchen (vokiškas obuolių blynas)

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Agurkų, bolivinės balandos ir avinžirnių salotos

Žalieji sumuštiniai su humusu

Pastizzi. Maltietiški pyragėliai su sūriu

Graikiškos makaronų salotos

Moliūgų, fetos ir špinatų salotos

Neminkyta mielinė duona | Sumuštiniai su avokadais, lašiša...

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Brokolių ir varškės blyneliai

Virtų bulvių blynai su sūriu

Ispaniškas omletas su bulvėmis ir kumpiu | Tortilla...

Greitai kildinta neapolietiška pica su šonine ir pievagrybiais

Žiedinių kopūstų blyneliai

Graikiško stiliaus mėsainis su vištiena, tzatziki padažu ir...

REKLAMA

GĖRIMAI

Vasariška salsa krepšeliuose ir Bellini

Trys imunitetą stiprinantys kokteiliai

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)

Žaliasis kokteilis su persikais

Nealkoholinis karštas vynas

29 komentarai

Viktorija 24 Rgs ’11 - 7:41 pm

Kokios gražios nuotraukos ir sausainiai! Jau seniai apie juos mąstau, bet abejojau, ar tikrai, vyno akmenį galima keisti citrinos rūgštimi. Tu pati su kuo kepei?

Reply
Asta 24 Rgs ’11 - 10:23 pm

Viktorija, ačiū ačiū 🙂 Vyno akmenį keičiau citrinos sultimis šviežiai spaustomis, ir viskas gavos puikiai bei skaniai 🙂 Iš tiesų ir aš nesu šimtu procentų tikra, kad šis vyno akmens pakeitimas yra visiškai sąžiningas, bet google pasiūlė tokį sprendimą, o aš ir patikėjau 😀

Reply
Sima 25 Rgs ’11 - 8:39 am

Oi, koks nuotraukų gražumas, sudėtinga nesusivilioti ir tuoj pat nebėgti išsikepti 😀 grožis, grožis, grožis ! O dėl maisto apgavysčių, tai ir aš esu patyrusi ne vieną ir ne dvi 😀

Reply
Asta 25 Rgs ’11 - 2:05 pm

Sima, aaačiū! 🙂 Tyliai pašnibždėsiu, kad ir man šios nuotraukos gražios pasirodė, todėl išgirsti patvirtinančius žodžius iš kitų laaaabai smagu! 🙂

Bet kaip pikta, kai apgauna, ar ne? Och! Nors, kai pagalvoji… ir aš, būna, kad trupučiuką apgaunu. Bet tada atrodo kažkaip nieko tokio 🙂

Reply
Indrė 25 Rgs ’11 - 4:22 pm

O jau nuotraukos – per ekraną atsikasti galima 🙂 gaila neužsiuodžia. Būtinai traukiu į must do sąrašą 🙂

Reply
Asta 25 Rgs ’11 - 6:57 pm

Indre, būtinai įtrauk 🙂 Čia iš serijos „genialumas paprastume” 😉

Reply
Reda 25 Rgs ’11 - 6:40 pm

Va!!! ir Tu skanauji sausainius :)) Taviškiai irgi puikuoliai! Ir nuotraukos nerealiai skanios!!! Žiauriai mėgstu cinamoninius skanumynus, jaučiu, kad šie man laaaabai patiktu :))

Reply
Asta 25 Rgs ’11 - 6:58 pm

Skanauju, Reda, skanauju 🙂 Tik maniškiai tikrai ne tokie prabangūs kaip tavo, šimtąkart paprastesni 🙂
Ačiū labai už komplimentą nuotraukoms 🙂

Reply
Karolina 27 Rgs ’11 - 6:25 am

O Asta, nuotraukos tai tikrai labai skanios 🙂 Gaminčiau ir aš juos, bet varge, kiek sviesto, kiek sviesto.. 😀

Reply
Asta 27 Rgs ’11 - 4:24 pm

Karolina, bet sviestas gi toks gėris, toks gėris! 🙂 Kokie sausainiai be sviesto? Neįkąs, nebijok 😉
Ir ačiū už gražų žodį nuotraukoms 🙂

Reply
Jovita 27 Lap ’11 - 11:14 pm

Labai gražios nuotraukos! 😉 Gaminau ir aš šiuos sausainukus, labai jau gardūs! Tik man išėjo ne tokie gražiai apvalūs kaip Tavo… Sunkokai tie kamuolėliai darėsi tarp delnų… Bet pirmas kartas visgi. 😀 Mokausi… 🙂 Gal kitą kartą gausis gražesni nei šį. 🙂 Ačiū už puikų receptą. 🙂

Reply
Asta 1 Gru ’11 - 8:09 pm

Jovita, ačiū labai, kiekvienas geras žodis nuotraukoms man labai svarbus 🙂
O kamuolėliai tarp delnų lengvai darosi tuomet, kai delnai yra šiek tiek suvilgyti vandeniu.
Na, bet svarbiausia, kad buvo gardūs – kai sausainiai tikrai skanūs, jų forma būna nė motais 🙂

Reply
Jovita 3 Gru ’11 - 7:45 pm

Prašom. 😉 Tikrai labai gražios Tavo nuotraukos. 🙂
O delnus drėkinau vandeniu, bet man vistiek tešla labai lipo prie rankų. 🙂 Sakyčiau, gal ką ne taip padariau, bet kad sausainiai buvo labai skanūs, tai gal viskas gerai buvo… 🙂 O dėl formos Tau pritariu. 🙂

Reply
Asta 5 Gru ’11 - 9:10 pm

Jovita, na, ačiū dar kartą 🙂
Ech, na, tuomet bala nematė tos formos… Po truputį, po truputį… ir vieną kartą bus tiek forma, tiek skonis puikūs 🙂

Reply
Jovita 6 Gru ’11 - 11:40 pm

Nėra už ką. 😉
Ir aš taip manau. 🙂

Reply
DW CAKES 10 Gru ’11 - 4:46 pm

Išbandėm! http://dwcakes.blogspot.com/2011/11/dar-vieni-cinamoniniai-sausainiai.html :3

Reply
Asta 20 Gru ’11 - 11:43 am

Kaip puiku! 🙂

Reply
Jovita 30 Sau ’12 - 11:07 pm

Nuostabūs sausainiai, kepiau jau kelis kartus. Ir dukrai patinka, ir visiems, kas ragavo… 🙂 O dėl formavimo, tai atradau būdą, kaip tai padaryti lengviau. Aš tiesiog kamuolėlius formuoju tik ištraukusi tešlą iš šaldytuvo, kabinu kaušeliu ir formuoju sausom rankom, tada ji nelimpa, padarau dvi skardas kamuolėlių, ir tešlą vėl atgal į šaldytuvą, kad kitus formuoti irgi būtų lengva… 🙂

Reply
Asta 5 Vas ’12 - 8:50 pm

Jovita, labai džiugu, kad sausainiai patinka 🙂 Ir ačiū už pasidalinimą patirtimi! 🙂

Reply
Jovita 11 Vas ’12 - 10:36 pm

Nėra už ką… 😉 Ačiū už puikius receptus! 😉 🙂

Reply
Toma 11 Rgp ’12 - 5:03 am

Labai skanūs sausainiukai. Pirmoji skarda sutirpo akimirksniu, nes dukrytė vis prašė dar ir dar.
Labai lengvai gaminasi. Cukraus dėjau tik pusę normos, ir tai man jie visdar buvo per saldūs. Tešla prie rankų beveik nekibo, o rutuliukai kepdami nesuplokštėjo, todėl kitus suspaudžiau rankomis, manau tai dėl sviesto.. Bet sausainiai tikrai verti dėmesio. Kepsiu vėl ir vėl. 🙂

Reply
Asta 11 Rgp ’12 - 8:35 am

Toma, labai smagu girdėti, kad ir Jums, ir dukrytei sausainiukai patiko 🙂

Reply
OOO 5 Vas ’13 - 12:39 pm

O galima naudoti margarina vietoje sviesto?

Reply
Asta 5 Vas ’13 - 4:00 pm

Aš asmeniškai kepiniuose esu visada linkusi naudoti sviestą, tačiau jei kitos išeities nėra, pamėginti su margarinu visada galima 🙂

Reply
CrazyGirlfriend 16 Vas ’13 - 1:18 pm

nuostabu! iškepiau mergaičių vakarėliui, vyriškis kėsinasi – turėkite omenyje, jis sausainių nemėgsta, bet paprašė supakuoti jam kelis kelionei :))
kepsiu tikrai dar ne kartą, kepiau su margarinu, nes per vėlai apsižiūrėjau, kad sviesto nerasta..

Reply
Asta 24 Vas ’13 - 3:37 pm

Oi, kaip man patinka skaityti tokius džiugus komentarus! 🙂 Labai džiaugiuosi, kad sausainiai pavyko ir patiko 🙂 Na, o kadangi vyrų vertinimai dažniausiai nebūta pagražinti ar sumeluoti, džiaugiuosi dėl to dar labiau 😀

Reply
lina 8 Vas ’14 - 7:29 pm

siandien kepiau siuos! vietoj sviesto naudojau margarina (labai tingejos iki parduotuves keliaut)-su sviestu, zinoma, butu geriau, bet siaip- sausaniai nuostabiai skanus, tirpstantys burnoje..kepiau ir zemesneje temperaturoje. Tiesa, autores sausaineliai graziai pavirto i blynelius, pas mane gavos labiau paplauke kalneliai :), bet taip pat simpatiski 🙂 acu uz skanius receptelius, si isitauku i megamuju- prie arbatos, sarasa 🙂 😉

Reply
Asta 10 Vas ’14 - 10:39 am

Lina, smagu skaityti, kad sausainiai atrado vietą mėgiamų sąraše 🙂

Reply
Erdvilė 25 Kov ’16 - 9:15 am

Ačiū už puikų receptą! Labai gardūs sausainėliai! :)) Perskaičiusi receptą pabijojau, kad kamuolėliai bekepant nesuplokštės (vis tik pirmi sausainiai mano kepinių istorijoje su tokia instrukcija), bet pavyko ir susiformavo į dailius sausainėlius 🙂 Manieji gavosi per pusę mažesni – 62 vnt. :))
O šiandien dar ir „Pusryčių” bei „Blynų ir vaflių” knygas užsisakiau, kad „Saldumynų” knygai be sesių nebūtų liūdna :)))

Reply

Komentuoti: Asta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 5

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • Tobulas varškės apkepas

    6 Spa ’09

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (351)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (60)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (89)
    • Sumuštiniai (40)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų