Ši vasara buvo nekeptų sūrio tortų vasara! Nesuskaičiuočiau, kiek jų iškepiau iš viso, bet žinau, kad „Saulėtoje virtuvėje“ išsaugojau tris visiškai nuostabius sūrio tortų receptus: braškinį, citrininį, o dabar – dar ir mangų.
Kuris iš jų skaniausias? Neįsivaizduoju! O kurį pasirinktumėte jūs?
Tiesiog būna receptų, kuriems reikia daug žodžių, ir būna tokių, kuriems žodžių išvis nereikia. Neįkalbinėsiu, bet pasakysiu štai taip – jei dar liko progų šią vasarą sūrio tortams, kepkite šį!
Gaivus, lengvas, ne per saldus ir labai, labai vasariškas!
P. S. O jei progų tortams šią vasarą jau nebeliko, ar žinojot, kad labai skanūs jie būna ir be jokios progos? Šypt.
Nekeptas mangų sūrio tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
1 stiklinės (150 g) migdolų riešutų
1 stiklinės (100 g) kokosų drožlių
150 g minkštų datulių be kauliukų
2 valg. š. švelnaus žemės riešutų sviesto
2 valg. š. kokosų aliejaus
žiupsnio druskos
Kremui:
400 g šviežių labai gerai sunokusių mangų
4 valg. š. agavų sirupo
1 žaliosios citrinos sulčių
2 pakuočių (400 g) kreminio sūrio „Philadelphia Original“
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
¼ stiklinės (50 g) cukraus
2 valg. š. (20 g) želatinos
½ stiklinės (125 ml) vandens
Papuošimui:
šviežių mangų
šilauogių
žaliųjų citrinų citrinų
migdolų riekučių
šviežių mėtų
GAMINIMO EIGA
1. Kepimo formos (22 cm skersmens, su atsegamu kraštu) dugną išklokite lakštu kepimo popieriaus. Kraštus (iš kepimo formos vidinės pusės) taip pat apjuoskite kepimo popieriaus juostele (galite prikabinti mažu gabalėliu lipnios juostos, kad laikytųsi tvirčiau)*.
2. Paruoškite pagrindą. Visus jam skirtus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir smulkinkite iki rupaus smėlio tekstūros.
3. Suberkite į paruoštą kepimo formą, tolygiai paskirstykite ant dugno ir paspauskite delnais, suformuodami tvirtą vienodo aukščio torto pagrindą. Atidėkite į šalį.
4. Paruoškite sūrio kremą. Gerai sunokusius mangus, agavų sirupą ir žaliosios citrinos sultis sudėkite į smulkintuvą. Sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Sudėkite kreminį sūrį ir dar kartą išplakite iki vientisos masės.
5. Atskiriame inde grietinėlę su cukrumi išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į kreminio sūrio ir mangų masę.
6. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 5-10 minučių, kol išbrinks. Išbrinkusią ištirpinkite virš garų vonelės (neužvirkite, nes tuomet želatina nesustings!). Šiek tiek atvėsinkite ir lėta srovele supilkite į kremą, tuo pat metu kremą maišydami, kad želatina jame pasiskirstytų kuo tolygiau.
7. Paruoštą kremą supilkite ant torto pagrindo. Paviršių išlyginkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 4 valandas arba geriausiai per naktį, kol sustings.
8. Patiekite. Tortą išimkite iš kepimo formos: atsekite formos kraštus, nuimkite kepimo popieriaus juostelę. Tuomet tortą atkelkite nuo kepimo formos pagrindo ir perkelkite į lėkštę ar ant padėklo.
9. Papuoškite šviežiais mangais, šilauogėmis, žaliosios citrinos riekelėmis, pakepintomis migdolų riekutėmis ir šviežių mėtų lapeliais.
* Jei kepimo formą išklosite vienu dideliu kepimo popieriaus (ar folijos) lakštu, jis susiglamžys ir visi nelygumai persikels ir ant torto kraštų. Norėdami, kad torto kraštai būtų idealiai lygūs, naudokite atskiras kepimo popieriaus dalis: viena iš jų išklokite kepimo formos dugną, kita dalimi (ilga kepimo popieriaus juosta) – apjuoskite kraštus.
10 komentarai
Sveiki! Kuo pakeisti kokosų aliejų ir agavų sirupą?
Sveiki, Greta! Kokosų aliejų galite pakeisti papildomais dviem šaukštais riešutų sviesto, vietoje agavų sirupo galite naudoti medų ar klevų sirupą.
Išbandžiau šį receptą, pirmą kartą gaminau sūrio tortą, tad daug baimės buvo, kad neperplakčiau, kad sustingtų… bet viskas gavosi puikiai! Labai gaivus, ne per saldus tortas. Dėkoju už receptą 🙂 P. s. tik dabar pamačiau, jog komentaruose buvo klausta kuo pakeisti agavų sirupą, pati intuityviai keičiau klevų sirupu – viskas puikiai. 🙂
Inga, labai džiaugiuosi, kad patiko! Ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais! 🙂
Sveiki, ar galima daryti sausainių pagrindą ar iškepti šviesų biskvitą?🙂
Sandra, žinoma, galite daryti savo mėgstamiausią pagrindo variantą 🙂
Sveiki, o jeigu nedėčiau nei medaus nei agavos sirupo? Ką tai suteikia šie ingredientai?
Sandra, jie suteikia saldumo. Žinoma, kad galite naudoti norimus saldiklius ir pasirinkti norimą jų kiekį (pagal savo skonį).
Sveiki, kiek reikėtų papildomai cukraus nededant agavų sirupo? 🙂
Jolita, cukraus (ar kitų saldiklių) kiekį galite koreguoti pagal savo skonį. Aš, jei nenaudočiau agavų sirupo, vietoj jo įberčiau porą šaukštų cukraus 🙂