Ši puošni, saulėta, nuostabiai gardi pavlova – mano saldumynų knygos viršelio desertas. Puikiai prisimenu tą dieną, kai ją ragavom. Akimirkų, kai ragaujami tokie desertai, pamiršti nevalia, o receptais dalintis būtina!
Žinot, vis kartoju, kad mano knyga galėtų būti puiki dovana. Tikrai nuoširdžiai tuo tikiu. Manau, kad ji labai pradžiugintų tuos, kurie mėgsta gaminti, kurie atranda džiaugsmą maišydami tešlą pyragui ar keksiukams, kurie tortus sluoksniuoja su šypsena ir įkvėpimu. Tikiu, kad ji patiktų ir tiems, kurie į virtuvę dar tik nedrąsiai žvalgosi, norėdami iškepti kažką saldaus, bet abejodami, ar pavyks? Žinau, kad receptus surašiau taip detaliai ir nuosekliai, kad pavyks visiems. Juk toks ir yra šios receptų knygos tikslas – kad tarp puslapių atrastumėt įkvėpimą pagaminti kažką saldaus, kad tie paprastai nepaprasti desertai pripildytų dienas jaukumo, meilės, šilumos.
Nuo pačių paprasčiausių sausainių, kuriuos pasistengus pavyktų iškepti užsimerkus, iki kiek sudėtingesnių konditerinių gardumynų – knygoje rasite visokiausių receptų. Daugiau nei šimtą. Į kiekvieną iš jų sudėjau dalelę širdies ir visais jais labai tikiu. Tikiu, kad jums patiks.
Tarp visų desertų, kuriuos galėtumėte pagaminti Kalėdoms (iki jų vos 8 dienos!), pavlova – gražus, skanus ir šventiškas pasirinkimas.
Kol Australija ir Naujoji Zelandija progai pasitaikius vis dar karštai ginčijasi, kuri gi pirmoji iškepė „Pavlovą“ primabalerinos Anos Pavlovos garbei, mums lieka smagioji dalis – mėgautis šiuo gardžiu oriniu desertu, dabar populiariu ir visame pasaulyje.
Dažnai sakoma, kad tai vasaros desertas, nes šiuo metų laiku jį galima gardinti įvairiausiomis šviežiomis uogomis. Bet aš noriu paprieštarauti – galite iškepti ir nuostabią žieminę „Pavlovą“. Su apelsinais ar mandarinais, granatų sėklomis, su spanguolėmis ir šokoladu arba su keptais obuoliais ir karamele.
Maža gudrybė: kremą ant morenginio papločio geriausia sudėti paskutinę akimirką prieš patiekiant, kitaip jis gana greitai suminkština morengą. Jei „Pavlovą“ ruošite iš anksto ir paskui laikysite šaldytuve, prieš dėdami kremą papločio duobutę aptepkite sluoksniu baltojo šokolado – jis neleis skverbtis drėgmei.
Kodėl ant iškepto morengo kartais būna gelsvų lašelių? Tai karštyje ištirpę cukraus kristalai. Jei norite, kad morengo paviršius būtų nepriekaištingai lygus, baltymus plakite tol, kol ištirps visas cukrus.
Šis receptas – vienas iš daugiau nei šimto, esančių naujojoje saldumynų knygoje „SAULĖTA VIRTUVĖ“.
Pavlova su maskarpone, apelsinų kremu ir uogomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Morengui:
170 g kiaušinių baltymų (5–6 kiaušinių)
1 ¼ stiklinės + 2 valg. š. (270 g) cukraus
2 arb. š. kukurūzų krakmolo
1 arb. š. obuolių arba baltojo vyno acto
50 g baltojo šokolado
Kremui:
200 g maskarponės
½ stiklinės (65 g) miltelinio cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 apelsino žievelių
¾ stiklinės (190 g) riebios (35–36 proc.) grietinėlės
Papuošti:
4–5 valg. š. apelsinų kremo (žr. žemiau)
3 mandarinų
po saują šilauogių ir trešnių
kelių šviežių prieskoninių žolelių lapelių arba šakelių (pvz., mėtų, čiobrelių)
miltelinio cukraus
Apelsinų kremui (apie 300 ml):
1 ¼ stiklinės (250 g) cukraus
2 arb. š. kukurūzų krakmolo
2 kiaušiniai
2 kiaušinių tryniai
½ citrinos sulčių
½ stiklinės (125 g) šviežių apelsinų sulčių (prireiks 3–4 vidutinio dydžio apelsinų)
100 g sviesto
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 120 °C (kaitinimas iš viršaus ir iš apačios). Ant lakšto kepimo popieriaus pieštuku nubrėžkite ryškų 20 cm skersmens apskritimą, jį apverskite (kad ant kepinio neliktų pieštuko žymių) ir įtieskite į skardą.
2. Iškepkite morenginį paplotį. Į labai švariai išplautą ir gerai nusausintą dubenį supilkite kiaušinių baltymus (labai svarbu, kad jie būtų kruopščiai atskirti nuo trynių, jei bent lašelis liks, nepavyks baltymų išplakti iki standumo). Plakite elektriniu plakikliu dideliu greičiu 2 min., kol jie suputos ir pabals.
3. Toliau nuolat plakdami į baltymus įberkite šaukštą cukraus ir paplakite minutę. Įberkite antrą šaukštą cukraus ir plakite dar minutę. Taip po šaukštą įplakite visą cukrų. Dideliu greičiu baltymus plakite toliau dar 7–8 min., kol cukrus visiškai ištirps, o masė labai sutvirtės ir taps blizgi. Šiek tiek baltymų masės patrinkite tarp pirštų – joje neturi būti likę nė menkiausio cukraus kristalėlio.
4. Į išplaktus baltymus įberkite du šaukštelius kukurūzų krakmolo, įpilkite šaukštelį obuolių arba baltojo vyno acto. Plakite pusę minutės, kad tolygiai išsimaišytų. Atlikite baltymų testą – apverskite dubenį: baltymai turi tvirtai jame laikytis ir neiškristi.
5. Baltymų masę sudėkite į ant kepimo popieriaus nubrėžtą apskritimą (kad būtų aiškiau, kokio skersmens turi būti paplotis) ir šaukštu arba mentele suformuokite dailų kauburį. Jo viršuje padarykite negilią duobutę kremui sudėti. Kepkite 30 min., tuomet orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 100 °C ir džiovinkite dar 2 val. Paplotį palikite vėsti uždarytoje orkaitėje dar bent 3 val. arba per naktį.
6. Baltąjį šokoladą ištirpinkite karšto vandens garų vonelėje ir juo aptepkite morenginio papločio duobutę. Per šokolado sluoksnį neprasiskverbs drėgmė, ir jis ilgiau išliks tvirtas.
7. Išplakite kremą. Į dubenį sudėkite maskarponę, suberkite miltelinį cukrų, supilkite vanilės ekstraktą ir suberkite nutarkuotas apelsino žieveles. Plakite, kol produktai susimaišys, bet ne ilgiau, nes perplakta maskarponė sušoks į gumuliukus. Toliau plakdami vidutiniu greičiu lėtai supilkite grietinėlę. Plakiklio greitį padidinkite ir plakite, kol susidarys tvirtas, tirštas kremas (neperplakite!).
8. Kremą uždėkite ant morenginio papločio ir apšlakstykite apelsinų kremu. Ant viršaus išdėliokite perpus perpjautus nuluptus mandarinus, šilauoges ir trešnes. Papuoškite mėtų lapeliais arba čiobrelių šakelėmis, apibarstykite milteliniu cukrumi. Jeigu iškart nevalgysite, laikykite šaldytuve.
Paruoškite apelsinų kremą
1. Puode cukrų sumaišykite su krakmolu. Įmuškite kiaušinius, supilkite kiaušinių trynius, citrinos ir apelsinų sultis. Viską išplakite šluotele. Tuomet sudėkite mažais kubeliais supjaustytą sviestą ir nuolat maišydami šluotele kaitinkite apie 10 min., kol kremas sutirštės. Karštas jis atrodys dar gana skystas, tačiau atvėsęs bus tirštas.
2. Puodą nukaiskite ir palikite atvėsti. Tada kremą supilstykite į sandariai uždaromus stiklainėlius. Šaldytuve galima laikyti
maždaug savaitę.
6 komentarai
Pavlova nuostabi, tekstas gražus, bet labai keistas knygos viršelio pasrininkimas – manau, daugiau dėmesio ir sėkmės sulauktumėte įdėjusi daugiau originalumo į viršelio pasirinkimą, o ne išleisdama knygą su standartiniu pavlovos viršeliu, kaip ir kitos lietuviškos kulinarinės knygos:
https://nidosreceptai.lt/el-parduotuve/knygos/knyga-nidos-receptai-10-metu-drauge/
Dabar atrodo kaip šiokia tokia kopija. Siūlyčiau daugiau pasidomėti lietuviška rinka, na, ir linkiu tolesnės sėkmės.
Sveiki, Migle, ačiū Jums už komentarą ir išsakytus pastebėjimus. Atsakydama į juos, galiu tik papasakoti, jog knygą rašiau dvejus metus. Tai ilgas procesas, kuriame dalis sprendimų yra priimami kur kas iki knygą išleidžiant. Šią pavlovą gaminau prieš beveik metus, sausio 6 dieną, galvodama apie tai, kad ji bus viršelio desertas. Ne veltui ir spalviškai ji tokia saulėta, atitinkanti tinklaraščio (ir knygos) pavadinimą.
Kaip pavyzdį pateikėte Nidos knygos viršelį. Man mūsų knygų viršeliai atrodo tikrai skirtingi. Nors deserto tipas tas pats, viršelių nuotaikos, stilistika, spalvos, net ir pačios pavlovos labai skirtingos. Myliu knygas, turiu jų daug. Man rodos, jei labai norėtume, tarp visų jų rastume mažų panašumų: ant vienų tortai, ant kitų pyragėliai, ant trečių keksiukai, ir t.t. Tačiau deserto tipas yra tik smulkmena, nes pyragus, keksiukus ar pavlovas visi mes galime iškepti labai skirtingus, savitus. Tiek savo, tiek bet kurios kitos knygos viršelio nepavadinčiau standartiniu.
Manau, kad mano knygos viršelis, jo nuotrauka atspindi ne tik pavadinimą, bet ir mano stilių, kuris lydi tolimesniuose knygos puslapiuose (ir tinklaraštyje taip pat). Labai tuo džiaugiuosi.
Ačiū už palinkėjimus ir ačiū, kad parašėte. Gražių, jaukių ir šviesių artėjančių švenčių! 💛
Sveiki, noreciau iskepti tokio morengo mini 4 pavlovas. Kaip tada atrodytu proporcijos? 🙂 aciu uz atsakyma. Sekmingu artejanciu nauju metu 🙂
Sveiki, Agata, tikriausiai viskas priklauso nuo to, kokio dydžio pavlovas norėtumėte iškepti? Jei tikrai mini, tuomet užteks tokio pat produktų kiekio, tik baltymų masę dalinkite į keturias dalis ir formuokite keturias pavlovas. Kepimo laiką trumpinčiau iki 30 min. + 1 val., o tuomet išjungčiau ir palikčiau vėsti uždarytoje orkaitėje. Tikiuosi, pavyks puikiai! 🙂
Puikus viršelio pasirinkimas👌🏻👌🏻👌🏻
Sveiki, Živile, ačiū! 💛