Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KALĖDŲ RECEPTAISALDUMYNAISausainiaiVALGOMOS DOVANOS

Meduolinės eglutės

parašė Asta 20 Gru ’13
Meduolinės eglutės

Kartą, dar visai palyginti neseniai, vos prieš kelis metus, buvo toks pašėlęs gruodis, kai iškepiau keliasdešimt meduolinių namelių. Kepiau vakarais, po studijų; kepiau savaitgaliais; kepiau prieš vidurnaktį ir po jo. Kai atėjo metas juos klijuoti ir dekoruoti, mano žmogus prilaikė sienas, kol aš tvirtinau stogus. Paskui aplink kiekvieną tūpčiojau su cukraus glajaus pilnu konditeriniu maišeliu. Kai pagaliau svetainėje sustačiau visą meduolinių namelių miestą, supratau – tai yra „oho”. Bet, jei sąžiningai, kažin, ar norėčiau viską pakartoti iš naujo. Gal kadanors; kartais su saviškiu pasvaigstame garsiai vienas kitam, kad galėtume drauge suręsti kokią pilaitę: prabangią, su dailiais langais, stogu iš mažučių čerpių, erdviu kiemu, eglutėmis ir tvorele… su imbierinių žmogeliukų šeimynėle. Tiesa, tokios mūsų kalbos paprastai užsimezga būtent vasarą. O kol ateina žiema ir Kalėdų jausmas… „Gal kitais metais?” – susižvalgome.

Šiais metais nepastačiau nei vieno meduolinio namelio. Pasirinkau kur kas lengvesnį kelią – meduolines eglutes. Su jomis viskas paprasta, greita ir aišku; joms pilnai užtenka dviejų rankų. Per dieną galima sulipdyti ne vieną dešimtį tokių apsnigtų (arba – spalvotomis lempelėmis papuoštų žaliaskarių) eglučių, jei tik tam yra noro. Tuomet tereikės papuošti, apibarstyti cukriniu sniegeliu, supakuoti į skaidrų šiugždantį dovanų popierių ir perrišti kaspinėliu.

Beveik kalėdinių dovanėlių dirbtuvės. Mažos, jaukios, kvepiančios imbierais ir net mažais Kalėdų stebuklais.

Skonis: 10/10. Visiems, kas mėgsta meduolius, Kalėdas, saldžias ir jaukias dovanas. Gražu ir skanu!

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Receptai publikuoti internetiniame portale Ji24.lt

Meduolinės eglutės

Atsispausdinti
Porcijos: apie 12 mažų meduolinių eglučių Paruošimo laikas: 3 val. (įskaitant meduolių kepimą)

INGREDIENTAI

Meduoliams (apie 100 vnt.):
200 g medaus
150 g sviesto
¾ puodelio (150 g) rudojo cukraus
3 ½ puodelio (490 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 valg. š. malto cinamono
1 arb. š. malto imbiero
1 arb. š. malto muskato
½ arb. š. maltų gvazdikėlių
½ arb. š. druskos
1 didelis kiaušinis

Cukraus glajui:
1 didelio kiaušinio baltymas (apie 45 g)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 puodeliai miltelinio cukraus
maistiniai dažai (nebūtina)

GAMINIMO EIGA

IŠKEPKITE MEDUOLIUS

Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydami kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.

Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir druską. Išmaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per daug lipni, pridėkite dar saujelę miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikikykite šaldytuve per naktį.

Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą iškočiokite pakankamai plonai. Kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.

Sausainių formelėmis (skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis) išspauskite meduolius. Jei tokių formelių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.

Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes kepa jie labai greitai – kaitresnėje orkaitėje gali iškepti ir greičiau nei per dešimt minučių. Neperkepkite meduolių!

Iškepusius meduolius atvėsinkite, o tuomet – statykite eglutes ir dekoruokite.

PARUOŠKITE CUKRAUS GLAJŲ

Į didelį dubenį supilkite kiaušinio baltymą ir vanilės ekstraktą. Plakite elektriniu plaktuvu, kol masė pabals. Palaipsniui, nuolat plakdami, suberkite miltelinį cukrų. Plakite kelias minutes, kol gausite tvirtą standžią masę.

Jei norite, į glajų galite įmaišyti maistinių dažų, tačiau ir vien baltai papuoštos meduolinės eglutės yra labai žavios.

PARUOŠKITE MEDUOLINES EGLUTES

Ant lygaus pagrindo – stalo, lėkštės ar padėklo – pasidėkite didžiausią žvaigždės formos sausainį.

Meduolio centrą (ar didesnę jo dalį – kaip norite) aptepkite pasiruoštu cukraus glajumi.

Ant šio meduolio dėkite antrą meduolį, pasukdami jį taip, kad žvaigždės kampai atsidurtų tarp pirmojo meduolio žvaigždės kampų. Lengvai paspauskite.

Lygiai taip pat sutepkite ir suklijuokite visus meduolius: nuo didžiausio skersmens žvaigždės iki mažiausio skersmens. Jei neturite daug skirtingo skersmens žvaigždės formos meduolių, galite naudoti po 2-3 vienodo skersmens, dėliodami juos lygiai tuo pačiu mažėjimo principu.

Ant eglutės viršūnės esantį patį mažiausią meduolį ne „paguldykite“, o „pastatykite“, priklijuodami su cukraus glajumi.

Paruoštą eglutę apibarstykite milteliniu cukrumi arba papildomai dekoruokite cukraus glajumi.

Palikite eglutę išdžiūti ir sutvirtėti. Puoškite ja savo namus, dovanokite artimiesiems ar draugams. Skanių švenčių!

cinamonascukrusdovanosgvazdikėliaiimbierasKalėdosmeduoliaimedusmuskatassaldumynaivalgomos dovanosvanilė
10 komentarai
6
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Prieskoninis sviestas
kitas įrašas
Kūčiukai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Minkšti meduoliukai

Aviečių, želė ir maskarponės kremo desertas

Pyragas su žemės riešutų sviestu, karamelizuotais bananais ir...

Ananasų ir bananų duona su kariu

Languota prijuostė: pradžių pradžia

Graikinių riešutų ir datulių duona

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Salotos su lašiša ir fetos sūriu

Blynų tortas su šokoladu

Brioche sumuštiniai su vištiena ir sūriu

Skrudinti prieskoniniai riešutai

Žemės riešutų sviestas su medumi ir cinamonu

Avižiniai riešutų kremo batonėliai su šokoladu

REKLAMA

GĖRIMAI

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Pieniška šalta kava su vaniliniais ledais ir grietinėle

Šaltas kavos gėrimas su šokoladu

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

Špinatų ir rikotos pyragas

Varškės blyneliai

Pokės dubenėlis (poke bowl) su lašiša

Bandelės su dešrelėmis „Mumijos“

Česnakinė vištiena su brokoliais kreminiame grietinėlės padaže

10 komentarai

Jovita 20 Gru ’13 - 9:57 pm

Gražuolės eglutės! 🙂 O jei naudočiau specialius meduolių prieskonius, kiek jų reikėtų? 🙂

Reply
Asta 21 Gru ’13 - 6:13 am

Ačiū, Jovita 🙂 Niekad nesu naudojus specialių prieskonių meduolių, bet manau, kad galbūt ant jų pakučio parašytas rekomenduojamas santykis su miltais? O jei ne, tuomet galima berti atitinkamai visų naudotų prieskonių kiekių sumai 🙂

Reply
Jurga 21 Gru ’13 - 9:46 am

Ačiū už receptą, pačiu laiku 🙂
Šiandien kaip tik ketinau išsirinkti tešlos receptą, o rytoj kept meduolius su vaikais. Tai nereiks ilgai ieškot 🙂
Tik ko gero bus ne eglutės, bet tas, kad pavyks… 🙂

Reply
Asta 23 Gru ’13 - 8:00 am

Jurga, o, kaip smagu būti laiku! 🙂 Tikiuosi, kepinukai pavyko puikiai, gražiai ir smagiai 🙂

Reply
sveiki 22 Gru ’13 - 9:40 pm

Sveiki, turiu klausimą šiek tiek ne į temą, kokiu fotoaparatu/objektyvu fotografuojate? nuotraukos labai gražios 🙂

Reply
Asta 23 Gru ’13 - 8:01 am

Labai ačiū! Fotografuoju su Nikon D90, 50 mm objektyvu 🙂

Reply
Paulina 1 Gru ’14 - 9:41 pm

Praeitais metais kepiau imbierinius sausainiukus ir pagal kažkur rastą receptą, užteko tešlą palaikyti šaldytuve kelias valandas, kol ji atšalo. Ar galima ir čia palaikyti tik kelias valandas, o ne per naktį? Nes taip norim su drauge kept šitas Kalėdines eglutes, bet niekaip nerandam laiko, kada galėtumėme tam skirti daugiau negu pusdienį…:))

Reply
Asta 4 Gru ’14 - 5:16 pm

Paulina, labai rekomenduoju meduolines eglutes kepti iš šios meduoliukų tešlos: https://www.sauletavirtuve.lt/?p=1450 Ir laikyti šaldytuve ją užtenka porą valandų 😉 Sėkmės!

Reply
Rasa 17 Gru ’18 - 8:30 pm

Atsiprašau, norėjau pasitikslinti, jie minksti?

Reply
Asta 17 Gru ’18 - 9:52 pm

Rasa, jos nėra biskvitinės, todėl nėra ir labai minkštos – o kadangi suklijuotos su cukraus glajumi, kuris sustingęs tampa itin tvirtas, net kietas, dėl to dar tvirtesnės 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 4

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 5

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 6

    New York Cheesecake (Niujorko sūrio tortas)

    15 Bal ’12

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (352)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (60)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (68)
    • Šaltieji užkandžiai (89)
    • Sumuštiniai (40)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (684)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (93)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų