Anksti ryte, kai aplink dar visiška tamsa, važiuodama į darbą, klausau kalėdinių dainų. Rytinį kavos puodelį gardinu moliūgų sirupu su cinamonu ir kitais šventėmis kvepiančiais prieskoniais. Turėdama laisvą minutę, ant balto popieriaus lapo rašau, braukau ir perrašinėju iš naujo Kalėdų stalo meniu. Vakarais, kai visi miega, iš po lovos išsitraukiu raudonus kaspinėlius ir pakuoju dovanas… Kalėdos jau čia pat, ar jaučiat?
Tikriausiai nėra metuose kito tokio laiko, kuris į mūsų dienas įneštų šitiek gerumo, užpildytų jas nuoširdžiu laukimu ir jaukiais šventiniais planais. Tik kažkodėl būtent šiais metais labai neretai išgirstu kalbant apie tai, kad kažkur išgaravo tas stebuklingas Kalėdų jausmas. Man liūdna tai girdėti. Taip, man irgi trūksta baltų pusnų už lango, bet tikiu – šventinę nuotaiką, kai norime, galime susikurti patys. Kepdami meduolius. Statydami meduolinius namelius. Su šeima puošdami Kalėdų eglutę. Laiką leisdami židinio ar žvakių šviesoje. Vakarais lindėdami pačioje jaukiausioje pižamoje ir gerdami kvapnią arbatą. Rašydami sveikinimo atvirukus seniai nematytiems draugams. Mėgaudamiesi akimirka ir niekur neskubėdami.
Tikiu, kad vieną kartą ją prisijaukinus, šventinė nuotaika niekur nepabėgs. O kai įsikurs mintyse ir širdyje, ateis laikas pagalvoti ir apie kalėdinių dovanėlių sąrašą – jei jo dar neturite, turiu pasakyti… laiko liko ne tiek ir daug, bet tikrai pakankamai, kad visiems artimiems ir mylimiems paruoštume po dovanėlę. Mano dovanėlės jau beveik visos suruoštos ir laukia, kol bus padovanotos – tiesiai iš Kalėdomis kvepiančios virtuvės, rankų darbo, su didele širdies dalele. Paprastos, bet jaukios. Gal aš esu labai sentimentali, bet tokios dovanos man atrodo išskirtinai mielos, todėl visada džiaugiuosi tokias dovanas gavusi pati; nė kiek ne mažiau džiaugiuosi ir jas dovanodama.
Idėjos, idėjos, idėjos… Meduoliai ir meduoliukai, įvairūs sausainiai, itališki biskočiai, riešutų ir vaisių pyragai, įvairūs desertai stiklainėliuose, naminiai džemai ir kremai, uogienės, užtepėlės ir kiti gardumynai. Arba – sviestas! Kitoks, netradicinis, aromatingas, pagardintas įvairiais prieskoniais. Atrasiantis vietą kiekvienuose namuose; puikus ant skrudintos duonos, ant blynų ar vaflių stirtos, su prancūziškais skrebučiais ar šviežiomis bandelėmis.
Skonis: 10/10. Jei mėgstate sviestą ir originalius sprendimus – tikrai įvertinsite dešimčia balų. Kita vertus, ar yra žmonių, kurių šaldytuve nuolat nebūtų pakelio sviesto? Tikriausiai ne. Na, o naudoti skoninius sviestus galite labai įvairiai: tepti sviestą ant skrudintos duonos riekės, ant pusryčių bandelės, dėti kubelį sviesto ant blynų ar vaflių stirtos, gabalėliu sviesto pagardinti prancūziškus skrebučius… Galiausiai, tokį sviestą drąsiai galima naudoti įdomiam keksui, pyragui ar duonelei kepti.
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Receptai publikuoti internetiniame portale Ji24.lt
Prieskoninis sviestas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Medaus ir čili pipirų sviestas:
115 g minkšto sviesto (82 proc. riebumo)
2 valg. š. medaus
1 ½ arb. š. maltų čili pipirų
žiupsnelis druskos
Cinamoninis sviestas su vanile:
115 g minkšto sviesto (82 proc. riebumo)
1 valg. š. klevų sirupo (arba medaus)
1 ½ arb. š. malto cinamono
½ arb. š. vanilės ekstrakto
žiupsnelis druskos
Spanguolių sviestas:
115 g minkšto sviesto (82 proc. riebumo)
1/3 puodelio šviežių spanguolių
¼ puodelio klevų sirupo
1 valg. š. tarkuotos apelsino žievelės
GAMINIMO EIGA
Sudėkite visus produktus į maisto smulkintuvą. Įjunkite ir viską smulkinkite, kol produktai susimaišys.
Supakuokite:
• Sudėkite sviestą į stiklinį indelį, uždenkite dangteliu.
• Suformuokite ritinėlį ir suvyniokite į kepimo popierių. Kraštus užsukite ir suriškite kaspinėliais.
Prie supakuotos dovanos pridėkite gražią kortelę.
Laikyti sviestą šaldytuve galite iki savaitės. Išimkite iš šaldytuvo likus 30 minučių iki patiekimo.
Medaus ir čili pipirų sviestas puikiai tinka tepti ant paprasto ar skrudinto batono, šviesios duonos, patiekti su pusryčių bandelėmis, prancūziškais skrebučiais, kiaušiniais, daržovėmis, kepta vištiena.
Cinamoninis sviestas su vanile tinka tepti ant paprasto ar skrudinto batono, patiekti su pusryčių bandelėmis, blynais, prancūziškais skrebučiais ar vafliais.
Spanguolių sviestą skanu tepti ant paprasto ar skrudinto batono, patiekti su pusryčių bandelėmis, blynais, prancūziškais skrebučiais ar vafliais.
8 komentarai
Jūs nereali!!!…. Nuostabi!!! Man trūksta žodžių… Vis neprisiruošiu parašyti normalaus komentaro,bet šį kartą nors trumpai,bet negalėjau susilaikyti 🙂 Kiekvieną kartą nustebinat ir suteikiat malonių emocijų!!! 🙂 …ir minčių!!! Nes po kiekvieno apsilankymo čia vis galvoji ką toliau skanaus pagaminti. Vienu metu jau norėjau sakyti: „Stokit!!! Na kiek galima? Aš jau nebespėju gaminti paskui jus,o viską taip norisi išmėginti”. Bet tik tyliai pagalvojau ir tik dabar parašiau 😛
Oi, Oti, kaip ačiū! 🙂 Šypsena iki ausų nuo pat ryto, tokį komentarą perskaičius 🙂 Ačiū, mano širdis dainuoja 🙂
Laba diena, Asta!
Labai labai šiltai Jūsų sviestai supakuoti, labai gražu… Aišku, tas spanguolių sviestas gal kiek makabriškai atrodo, bet smagiai. Gražaus Jums Kalėdų laukimo ir nepaliaukit džiuginti savo aplinkinių tokiomis mielomis staigmenėlėmis. Iki! ♥
Saule, labai ačiū 🙂 Jums taip pat nuoširdaus laukimo, jaukių ir šiltų artėjančių švenčių, kupinų daug meilės ir mažų dalykų, džiuginančių širdį 🙂
Tavo spanguolių sviestas yra viena gražiausių mano matytų maistinių dovanų! Kokia šauni idėja 🙂
Ačiū, Ieva Marija! 🙂
Receptas puikus, puiki idėja dovanai 🙂 tik išduokite paslaptį, kaip Jūs tokį gražų ritinėlį soformuojate? 🙂
Rasa, ačiū! Išduodu: sviestą susuku į maistinę plėvelę ir ritinėju tol, kol gaunu norimos formos ritinėlį 🙂