Kaip jau garsiai, įnirtingai ir baisingai pritariamai linksėdama galva, pasiguodžiau pas Jurgą – kartais (galbūt ir dažniau nei kartais…) sukurptu įžangą man taip pat būna labai sunku. Kartais – būna ir taip! – labai lengva, žodžiai liejas, bet prieš paspaudžiant „publish“ perskaitau ir… oh my God, kokio bieso aš čia prirašiau?! Kartais ištrinu, kartais paspaudžiu.. galvokit, ką norit.
Kartais laukiu rytdienos – kaip vakar, berymodama prie labai skanaus nelabai gražių pyrago nuotraukų. O sulaukus to stebuklingo rytojaus, aš suprantu, kad jokie įkvėpimai neaplankė ir žodžių daugiau nepridėjo. Ei, kažkada mokykloje už visus rašinėlius skindavau dešimtukus – kur dingo mano talentas?
Pabėgo, pasislėpė, nebesirodo.
Bet pyragas – štai. Čia. Skanus, švelnus ir lengvas. Apelsininis su lengva morengo plutele.
Skonis: 9,5/10. Trapus pagrindas. Saldžiarūgštis apelsinų įdaras. Ir švelniai saldus morengo sluoksnelis ant viršaus. Tiesa, žurnalas teigia, kad „toks pyragas per šventę puikiausiai galėtų atstoti tortą” – gal ir tikrai galėtų tiems, kas prie biskvitų-kremų-plakimų-pertepimų-puošimų tingi vargti pusdienį. O man jis puikiai tiko ir savaitės pradžiai – kodėl gi negalima švęsti ir jos? 🙂
Beje, tikriausiai mano skaitytojai jau žino, kad morengui aš sakau ne ne ne. Todėl ir tokio tipo pyragas buvo nukeliamas šimtą kartų kitam kartui, bet šįkart pamačius spalvinguose žurnalų puslapiuose, išdrįsau. Ir valio, nes morengas čia nėra toks morengiškas – labiau zefyrinis ir puikiai derintis prie viso pyrago skonių paletės.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti
Kur radau? „Virtuvės paslaptys” (2010 m. Nr. 2)
Apelsininis pyragas su morengo sluoksneliu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
175 g sviesto
210 g miltų
70 g cukraus pudros
2 valg.š. vandens
Įdarui:
420 g vandens
210 g cukraus
100 g kukurūzų krakmolo
2 apelsinų sulčių ir nutarkuotų žievelių
6 mažų kiaušinių tryniai
140 g riebios grietinėlės
Paviršiui:
6 mažų kiaušinių baltymai
210 g cukraus pudros
žiupsnelis citrinos rūgšties arba šlakelis citrinos sulčių
GAMINIMO EIGA
1. Paruošti tešlą: atšaldytą sviestą su persijotais miltais ir cukraus pudra trinti tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. Įpilti šalto vandens, išminkyti vienalytę tešlą ir iškočioti. Ja ištiesti 29 cm. skersmens kepimo indo dugną ir kraštus, ir mažiausiai pusvalandį laikyti šaldytuve. (Aš tešlos nekočiojau, o tiesiog pirštukais išlipdžiau). Paplotį subadyti šakute ir kepti 200 ºC laispnių orkaitėje 15 minučių.
2. Paruošti įdarą: vandenį, cukrų, krakmolą sumaišyti su abiejų apelsinų sultimis ir žievelėmis, ir ant mažos ugnies maišant pavirti. Masė turi tapti pakankamai tiršta. Puodą nukelti nuo viryklės ir po vieną įmaišyti kiaušinių trynius.
3. Į įdaro masę įmaišyti grietinėlę.
4. Tirštą apelsinų kremą supilti ant atšalusios tešlos skardoje ir kepti 150 ºC laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.
5. Kiaušinių baltymus, po truputį beriant cukraus pudrą ir įpylus citrinų sulčių ar įbėrus truputį citrinos rūgšties, plakti kol susidarys standžios blizgios putos.
6. Konditeriniu švirkštu arba šaukštu masę paskirstyti ant apelsinų kremo. Kepti 175 ºC temperatūros orkaitėje dar apie 15 minučių. Pyragą palikti atvėsti orkaitėje.
24 komentarai
>> Ei, kažkada mokykloje už visus rašinėlius skindavau dešimtukus – kur dingo mano talentas?
plius vienas. tiesa, dešimtukus skyniau iki dešimtos klasės; tada perėjau į gimnaziją, o ten, pagal brandos egzaminų reikalavimus, rašėme tik analizes. tai tokios ten ir saviraiškos – ‘lyrinis subjektas išgyvena gilius jausmus; tai pabrėžiama vaizdingų veiksmažodžių gausa bei trimis šauktukais.’
kartais paliūdžiu prie Pamiršto Talento, paspardau grumstus, ir einu tolyn .) šypt šypt.
bet jūs, panele, linkusi būti savikritiška — man ir tavosios įžangos, ir nuotraukos patinka. cha!
Lyrinis subjektas, uj.. Negerai negerai. Nepatikdavo man dažniausiai tos analizės, o jei dar eilėraščių 😮
O aš, panelė, tikrai linkusi būti savikritiška – neneigsiu jokiu būdu. Bet gi kaip be tos savikritikos žingsniuot pirmyn, m? Bet šitas geras iš ano blogojo 😀
Ach, jule, jule – tu man priminei tą didžiąją lietuvių kalbos kankynę – INTERPRETACIJŲ RAŠYMĄ… aš taip jų nekęsdavau. Labai labai… ir man visada numažindavo pažymius todėl, kad pradėdavau tiesiog savaip interpretuoti… Vėliau, kai galima būdavo jau rinktis – rinkdavau laisvas temas, bet ir ten manęs mokytoja negirdavo… Galų gale iš egzamino 100 procentų gavau…tai buvo didysis mano šokas po visų tų kankinimųsi ir kilpų ant kaklo 🙂
O kas dėl įžangų – tai Asta jos visos tikrai geras. O geros todėl, kad nuoširdžios ir leidžia kitiems tavo skaitytojams geriau tave pažinti, suprasti ką tu mėgsti, ko nemėgsti, kuo gyveni, apie ką svajoji… Jos ir neturi būti literatūriniai šedevrai 😉
Šaunuolė, Mademoiselle, šaunuolė! 🙂 Kaip tik neseniai girdėjau iš vieno žmogaus istoriją, kad jis, norėdamas „atkeršyt” mokytojai, gavo 100 iš egzamino – kad parodytų, jog gali daugiau nei anoji kada nors įsivaizdavo 🙂
Ir ačiū už gerą žodį įžangoms. Na, neprieštarausiu (nors galėčiau!), nes, gerai jau.., pasistengsiu nebūti šiandien savikritiška – tik padėkosiu 🙂
mmm, gardu, aš niekad dar negaminus morengų…
Dalia, kaip jau minėjau, čia iškepa ant viršaus pyrago toli gražu ne tas saldus traškus morengas, kokie būna pyragėliai, o minkštas ir primenantis zefyrą 🙂
O va tų tikrųjų morengiukų ir aš nebandžius 🙂
Oi,Asta,tavo receptus skaityciau, o pagal juos gaminciau ir be jokiu izangu:) man tai jie tobuli – kazkaip ir produktai suprantami, ir gaminimo procesas aiskiai aprasytas. nabetotaciau su izanga,aisku,kad idomiau:) bet jei kada izangos ikvepimas iseitu pavasario (!!!) oru pakvepuoti, pilk drasiai koki recepta ir be ivadinio zodzio – manau,skaitovu nesumazes;)
Ramune, iškaisti galima tokias liaupses beskaitant 😀 Labai ačiū, be galo gera turėti tokią ištikimą skaitytoją! 🙂
Planuoju isbandyti 🙂
Lady_A, kokie žmonės! 🙂 Planuok – tikrai skanus pyragas – o kai jau suplanuosi ir iškepsi, pasidalink įspūdžiais, kaip patiko 😉
Taigi čia žiauriai panašus į tą citrininį, kur Kepėjuose be stabdžių buvp 🙂 aš su kondensuotu dariau tada pamenu, ne su krakmolu. Vienas puikesnių pyragų, nes su rūgštele 🙂
Na va, net nežinodama pataikiau 😀 Žinoma, kiek pavėluotai… 🙂 Tikrai puikus pyragas, pritariu 😉
O pvz jei aš pakeisčiau kukurūzų krakmolą į bulvių, kaip manai, skonis labai nukentėtų? ;DD
Daiva, keisk drąsiai – aš irgi keičiau 😀 Ir visas super-duper 😉
Na va, kątik pašoviau į orkaitę galutinai iškept, o jau įdaro skanumas! :)) Teks labai pasistengt, kad šis pyragas sulauktų Velykų ryto ;DDD
Daiva, kaip smagu, kad taip patinka, jog net šitokia grėsmė kyla 🙂 Na, bet tikriausiai reiktų palinkėt, kad visgi sulauktų pyragas Velykų 😀
oo, kiek reikia apelsino zieveles? :> Nuo abieju apelsinu nutarkuot, ar kaip ?
Taip, Rūta, citrinos žievelės nutarkuojamos nuo abiejų citrinų 🙂
Va, kepu tą gražuolį, labai įdomus procesas. Pirmas kartas pats įdomiausias, nes nežinai ar tikrai viską tiksliai teisingai darai.. 😀
Monika, neabejoju, kad darai teisingai, o jei ir su mažučiais nukrypimais, kartais jie nebūna blogi 🙂 Tikiuosi, kad pyragas buvo labai skanus ir sulaukė pasisekimo :))
Like the blog
Thank you! 🙂
Skanus:-) Tik pagrindas riebokas, nebetraskus gavosi – jeigu dar gaminsiu, pabandysiu tesla daryti pagal Olandisko obuoliu pyrago recepta;-) Na, ir dar kiausiniai taip ir neissiplake iki apvertus-stovinciu-putu, bet vis tiek gavosi:-D Kazi, gal baltymai su cukrumi normaliai ir neissiplaka…?;-)
Dėl kiaušinių baltymų su cukrumi – jie tikrai išsiplaka, net labai labai gerai ir iki itin standžių putų 🙂 Gal tiesiog pritrūko laiko. Bet kokiu atveju labai džiugu, kad pyragas patiko 🙂