Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Citrinų kvadratėliai

parašė Asta 24 Rgp ’13
Citrinų kvadratėliai

Savaitgalio rytas. Ant pečių užsimetusi minkštą chalatą ir pirštais pasitrynus užmiegotas akis, laiptais leidžiuosi į virtuvę. Pripilu arbatinį vandens ir užkaičiu. Jam pradėjus triukšmingai šniokšti ir neramiai burbuliuoti, beriu į puodelį samtelį kavos, ieškau šaldytuve pieno ir traukiu iš spintelės dėžutę su avižiniais dribsniais. Vienas puodelis kavos. Vienas puodelis avižinės košės. Ir taip kiekvieną rytą. Gyvenimas kartais tampa velniškai neteisingas. Ir kartais, nusiėmus visus šarvus – kai pamiršti, kad stiprybė šiandien yra viskas, ką teturi – kiekvienas žingsnis ima liūdinti.

Iki skausmo gerai žinau, koks jausmas yra neužmigti iki paryčių, nes niekas neapkabina. Žinau, ką reiškia prabusti ryte su šypsena, pramerkti akis ir, lūpose sustingus pasisveikinimui, pamatyti tuščią pagalvę. Žinau, kaip skauda kas rytą iš naujo prisiminti. Ir žinau, ką reiškia gerti kavą, pusryčiauti, važiuoti į parduotuvę, žiūrėti filmus, kepti blynus ir planuoti bėgančias dienas vienui vienai. Puikiai žinau, kaip savaitės virsta mėnesiais, o mėnesiai – metais; kartais atrodo, jog laikrodžio rodyklės tikrai sustingo. Žinau, kad laukimas kartais žudo, bet tuo pačiu jis yra tas, kuris palaiko. Ironiška, tiesa?

Ir tuomet išaušta diena, kai nuplešiu paskutinį kalendoriaus lapelį. Drebančia ranka, negalinčia patikėti širdimi. Lapeliui nuplevenus ant grindų, norisi sau įsižnybti. Ar gali būti, jog jau rytoj popiet gersime arbatą drauge? Ar tikrai? Tikrai tikrai? Jaučiu, kaip palengva, nugalėdama netikėjimą ir baimę, iš pat širdies gelmių skleidžiasi šypsena. Taip, tikrai. Pagaliau.

Žinau, jog reikia gyventi taip, kad kiekviena diena būtų pati geriausia pasaulyje. Bet, žinot, ne. Šiandien mano diena yra tikrai daug geresnė nei vakar, o rytoj bus nepalyginti geresnė nei šiandien. Ir dar, žinot, šis jausmas – nuostabus. Lyg pagaliau iš rūgščių gyvenimo citrinų būčiau pasigaminusi gardų limonadą ar išsikepusi saldų pyragą.

Skonis: 10/10. Pasaulyje klasika tapęs desertas, vertas visų geriausių ir entuziastingiausių pagyrimo žodžių. Trapios tešlos sluoksnį idealiai papildo saldžiarūgštis, kreminis, gaivus ir itin sodraus skonio citrinų sluoksnis. Citrinos šiuose kvadratėliuose yra jaučiamos ypač ryškiai – visiems citrinų mylėtojams tai turėtų būti (ir tikriausiai yra) neatsivalgomas svajonių desertas.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt

Citrinų kvadratėliai

Atsispausdinti
Porcijos: apie 20 gabalėlių Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 35-45 min.

INGREDIENTAI

Pagrindui:
1 puodelis (230 g) sviesto
2 puodeliai (280 g) miltų
½ puodelio (50 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
½ arb. š. druskos

Citrinų sluoksniui:
¼ puodelio (35 g) miltų
½ arb. š. kepimo miltelių
1 ½ puodelio (250 g) cukraus
4 kiaušiniai
2 arb. š. tarkuotos citrinos žievelės
½ puodelio (125 ml) šviežiai spaustų citrinų sulčių

2 valg. š. miltelinio cukraus apibarstymui

GAMINIMO EIGA

Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokiyr 30×20 cm dydžio kepimo indą.

Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, miltus, cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Išminkykite minkštą tešlą. Paruošta tešla išklokite kepimo popieriumi iškloto kepimo indo dugną.

Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 – 20 minučių, kol kraštai pradės švelniai ruduoti.

Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Įmuškite kiaušinius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Paruoštą masę supilkite ant apkepto pyrago parindo.

Kepkite dar 20 – 25 minutes, kol pyrago paviršius sutvirtės, o kraštai taps gražiai auksinės spalvos. Nebijokite, kad kepinio paviršius yra labai minkštas – vėsdamas jis sutvirtės.

Visiškai atvėsinkite kepinį. Tuomet milteliniu cukrumi apibarstykite jo paviršių. Aštriu peiliu supjaustykite kvadratėliais ir patiekite.

citrinospyragassaldumynaivanilė
9 komentarai
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Ledų „sumuštiniai“
kitas įrašas
Šilauogių „clafoutis“

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Sluoksniuotas desertas su meduoliais

Citrininis-kokosinis tortas su avietėmis

Karamelinis tiramisu

Varškės ir obuolių pyragas

Languota prijuostė: apibendrinimas. Ir marmurinis bananinis keksas su...

TOBULAS // Karamelinis tortas su lazdynų riešutais

REKLAMA

SALDUMYNAI

Jogurtiniai keksiukai su šokoladu

Blyneliai su pieniško šokolado lašeliais

Traškūs avižiniai sausainiai su riešutais

Jogurtinis aviečių tortas

Džiovintų vaisių ir riešutų duona

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

REKLAMA

GĖRIMAI

Pieniška šalta kava su vaniliniais ledais ir grietinėle

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

Trys imunitetą stiprinantys kokteiliai

Saldžios dovanos Mamai

Šaldytų bananų kokteilis su braškėmis

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

TRIJŲ PLIUSŲ TAISYKLĖ // Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su...

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

Mini blynelių vėrinukai su uogomis

Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis

9 komentarai

Julė 24 Rgp ’13 - 5:40 pm

Eh, Asta, jei teisingai supratau — džiaugiuosi. Begaliniai. Pagaliau.

Reply
Asta 27 Rgp ’13 - 5:50 pm

Teisingai, Jule 🙂 Pagaliau, pagaliau, pagaliau!!! 🙂

Reply
Vytenis 28 Rgp ’13 - 8:19 am

Čia moterys apie vedybas kalba „pagaliau”? 🙂

Reply
Asta 29 Rgp ’13 - 10:00 am

Tikrai ne 😀

Reply
Citrinų pyragas | Pabandykim sveikiau 26 Rgp ’13 - 4:00 pm

[…] iš saulėto tinklaraščio. Viską dariau, kaip nurodyta recepte ir gavosi puikiai.  Dėkoju […]

Reply
Indė 13 Rgs ’13 - 10:34 am

Aš keletą techninių klausimėlių…
nelabai dar kažką esu darius su citrinom, tai neįsivaizduoju iš kelių citrinų prispausčiau tiek sulčių? ir esu girdėjus, kad žievelę tarkuoti tik geltoną dalį, baltos netarkuot daug?… ir tikriausiai neužtenka ją nuplauti tiesiog po vandeniu… kaip tą darote?

Reply
Asta 16 Rgs ’13 - 12:25 pm

Indre, visuomet esu pasiruošusi atsakyti į visus klausimus 🙂
Tik dėl tų citrinų kiekio… tikrai neatsakysiu, nes visos citrinos skiriasi ne tik savo dydžiu, bet ir sultingumu. Gali užtekti 4, gali reikėti 6 ar net 8 🙂
Dėl žievelės: taip, tarkuojama tik geltonoji viršutinė dalis, nes ta baltoji yra labai karti.
Nuplaunu citrinas po karštu vandeniu, sąžiningai nutrinu aštresne kempinėle 🙂

Reply
Gintarė 29 Sau ’21 - 12:21 pm

Viską dariau pagal receptą, bet citrinų sluoksnis gavosi skystas ir kepant susigėrė į pagrindą. Kodėl taip galėjo atsitikti?

Reply
Marija 22 Geg ’22 - 8:23 am

Viskas puikiai. Pagrindas ir įdaras gerai iškepė. Kitą dieną valgiau – viskas labai skanu. Labai ačiū!

Reply

Komentuoti: Asta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų