Saulėta virtuvė
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė

BandelėsPyragėliaiSALDUMYNAIŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

Grietiniečiai | Nuotraukos žingsnis po žingsnio

parašė Asta 9 Spa ’20
Grietiniečiai | Nuotraukos žingsnis po žingsnio

Neprisimenu, kada ir kaip atradau grietiniečius – gal jų receptą nužiūrėjau senose mamos receptų knygose, o gal pavadinimą pamačiau kepyklėlėje, užkabintą ant dailiais pyragėliais pripildyto pinto krepšelio. Kad ir kaip ten bebūtų, pirmą kartą jų iškepiau labai seniai. Kažkodėl jie man primena rudenį, oranžine spalva nusidažiusius skūpesnius saulės spindulius ir vėsą, pamažu įsliūkinančią į namus. Nors, žinoma, juk visi kepiniai, pilni jaukių kvapų ir švelnios šilumos, rudens dienoms nuostabiai tinka.

Grietiniečiai yra labai paprasti pyragėliai – paprasti, tačiau labai skanūs. Grietinė, naudojama tešlai, suteikia pyragėliams trapumo ir minkštumo. Tuo tarpu varškės įdaras – švelnios tekstūros, kutenantis nosį saldžiu vanilės aromatu.

Patys paprasčiausi ingredientai, vos pusvalandis virtuvėje, – ir savaitgalio desertas jaukiems pasilepinimams paruoštas. Skanaus!

 Grietiniečiai

Grietiniečių tešlą šįkart ruošiau su pastatomu „KitchenAid“ plaktuvu, todėl galiu palyginti. Išvados dvi:

  • Tešlą tikrai drąsiai galite minkyti ir rankomis – dariau tą begalę kartų, kol plaktuvo su minkymui skirtais antgaliais dar neturėjau, ir pavykdavo puikiai!
  • Žinoma, kad tešlą minkyti su plaktuvo pagalba yra daug paprasčiau ir greičiau, o svarbiausia – minkant rankomis, kad tešla nekibtų prie rankų, tikrai tenka įberti šiek tiek daugiau miltų. Minkant su plaktuvu (su plokščiu antgaliu (angl. paddle attachment)), miltų reikia mažiau, tešlą pavyksta paruošti minkštesnę, todėl ir patys grietiniečiai iškepa nuostabaus minkštumo.

 Grietiniečiai

Grietiniečiai

Atsispausdinti
Porcijos: 12 grietiniečių Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 15-20 min.

INGREDIENTAI

Tešlai:
100 g sviesto, kambario temperatūros
75 g cukraus
1 kiaušinio
100 g riebios grietinės (30 proc.)
300 g kvietinių miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos

Įdarui:
200 g varškės
2 valg. š. cukraus
2 valg. š. (20 g) miltų
1 mažo kiaušinio
½ arb. š. vanilinio cukraus

1 kiaušinio (aptepimui)

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Paruoškite tešlą. Minkštą sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Įmuškite kiaušinį, sudėkite grietinę. Išplakite.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Suberkite į plakinį ir užminkykite labai minkštą tešlą. Jei naudojate pastatomą plaktuvą, rinkitės plokščią plakimo antgalį (angl. paddle attachment).
4. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 15-30 minučių, kol paruošite įdarą.
5. Paruoškite įdarą. Jei norite švelnesnės tekstūros įdaro, varškę gerai pertrinkite iki visiškai vientisos masės, kol neliks gumuliukų. Sumaišykite su cukrumi, miltais, mažu kiaušiniu ir žiupsniu vanilinio cukraus. Atidėkite į šalį.
6. Iškočiokite tešlą į pusės centimetro storio lakštą. Apvalia formele išspauskite 10-12 cm skersmens apskritimus (turėtumėte gauti apie 12 apskritimų). Ant tešlos apskritimų centro dėkite po kupiną arbatinį šaukštelį varškės įdaro. Perlenkite tešlos apskritimus perpus, kraštelius suglauskite, tačiau nesuspauskite (kitaip kepdami grietiniečiai „suplyš“).
7. Suformuotus pyragėlius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Aptepkite plaktu kiaušiniu.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių, kol grietiniečių paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Prieš patiekdami apibarstykite milteliniu cukrumi.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „KitchenAid Lietuva“.
#reklama #kitchenaid #kitchenaidlietuva

 Grietiniečiai

desertasgrietinėpyragėliaisaldumynaivaikystės skoniaivanilėvarškė
6 komentarai
12
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Moliūgų sriuba su kokosų pienu
kitas įrašas
Mėsainiai su barbekiu plėšyta kiauliena

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Saldus vyniotinis su Nutella ir lazdyno riešutais

Beveik gimtadienis ir klausimų lietus

Keksiukai su „Nutella“

Keksas su spanguolėmis

Tiramisu sūrio tortas

Kokosinis obuolių pyragas

REKLAMA

SALDUMYNAI

Citrininiai keksiukai su braškėmis

Ukrainietiška Velykų duona „Paska“

Kalėdinis imbierinis namelis

Sūrio – brownie tortas

Graikinių riešutų ir datulių duona

Citrinų kvadratėliai

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Tortilijų suktinukai su vištiena

Pyragas su pomidorais ir varškės sūriu

Lazanija su jautiena

Risotto su vištiena ir kokosų pienu

Pusrytinės cukinijų ir kokosų pieno apkepėlės

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Lietiniai blyneliai (crêpes) su keptais persikais ir karamele

Avižinė košė su bananais ir riešutų sviestu

Klafutis su vyšniomis (trešnėmis)

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

Salotos su keptais batatais ir fetos sūriu

Neminkyta mielinė duona | Sumuštiniai su avokadais, lašiša...

6 komentarai

Egle 11 Spa ’20 - 7:47 am

Tikrai puikūs grietiniečiai! Jaukiai lietuviškas skonis, labai pasiilgtas gyvenant ne Lietuvoje. Tik apačia paskrudo per daug, turbūt reikėjo aukščiau skardą dėti. Ačiū už receptą!

Reply
Asta 25 Spa ’20 - 10:08 pm

Egle, labai džiaugiuosi, kad grietiniečiai sukėlė jaukius nostalgiškus prisiminimus 🙂 Ačiū, kad išbandėte!

Reply
Jolita 11 Spa ’20 - 12:42 pm

Superiniai pyragiukai 🙂

Reply
Asta 25 Spa ’20 - 10:08 pm

Ačiū, Jolita!

Reply
Justina 14 Spa ’20 - 3:02 pm

Labai purūs ir minkštučiai gavosi! Ačiū už receptą 🙂

Reply
Asta 25 Spa ’20 - 10:08 pm

Gera girdėti, ačiū jums, kad išbandėte! 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Citrininiai keksiukai

    30 Sau ’11
  • 3

    Plikyti sausainėliai

    27 Kov ’11
  • 4

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 5

    Žagarėliai

    3 Kov ’11
  • 6

    Sūrio – brownie tortas

    3 Sau ’10

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Spalvotas šokoladas | Dažais ir pabarstukais dekoruotas baltasis šokoladas

    30 Bir ’22
  • Grietininė panakota su braškėmis

    29 Bir ’22
  • Braškinis tiramisu

    21 Bir ’22

Kategorijos

  • GĖRIMAI (32)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (7)
    • Šaltieji gėrimai (23)
  • KALĖDŲ PASAKOS (65)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (267)
    • Apkepai (44)
    • Blynai (28)
    • Bulvių patiekalai (27)
    • Daržovių patiekalai (118)
    • Grybų patiekalai (15)
    • Kruopų patiekalai (43)
    • Makaronų patiekalai (21)
    • Mėsos patiekalai (64)
    • Miltiniai patiekalai (25)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (19)
    • Varškės patiekalai (31)
    • Žuvis (36)
  • LENGVI KĄSNELIAI (247)
    • Blynai ir vafliai (38)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (41)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (125)
    • Salotos (43)
    • Šaltieji užkandžiai (64)
    • Sumuštiniai (23)
  • MAISTAS GAMTOJE (13)
  • PASAULIO SKONIAI (40)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (26)
  • SALDUMYNAI (549)
    • Bandelės (33)
    • Be orkaitės (98)
    • Desertai indeliuose (71)
    • Keksai, keksiukai (94)
    • Ledai (12)
    • Pyragai (139)
    • Pyragėliai (40)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (70)
    • Tortai (101)
  • SRIUBOS (22)
  • VALGOMOS DOVANOS (38)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (10)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų