Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Keksai, keksiukaiSALDUMYNAI

Jogurtinis žaliųjų citrinų keksas

parašė Asta 22 Bal ’15
Jogurtinis žaliųjų citrinų keksas

Buvau pamiršusi vieną auksinę tiesą – koks gėris yra dvi savaitės atostogų! Kai praeito sekmadienio vakarą pagalvojau, jog tai galėtų būti ir paskutinė mano atostogų diena, mintyse sau tyliai padėkojau už tą pačiai sau netikėtą paskutinės minutės sprendimą pakeisti skrydžio atgal bilietą viena savaite vėlesniu. O štai praėjus dar savaitei, sekmadienio vakarą belaukdama skrydžio ir bešmirinėdama oro uoste, supratau, kad dabar jau pats tas: pailsėjau ir tikrai galiu skristi namo. Saulės, vandens, vėjo, kalnų ir laiko sau buvo tiek, kad galėčiau su plačia šypsena ir šviesiomis mintimis grįžti atgal į realybę.

Žaliųjų citrinų keksas (1)

Atostogos buvo puikios. Po šilta Kipro saule, šalia neįtikėtinai skaisčiai mėlyno vandens. Buvo ir jūros, ir kalnų, ir pasisėdėjimų tavernose su taure vyno rankose. Buvo daug pėstute nueitų kilometrų, o vėliau – ir tingaus pagulinėjimo ant smėlio pajūryje. Buvo malonių ir draugiškų kelyje sutiktų kipriečių, buvo ir spalvingo turkų turgaus šurmulio. Ir kelionių aplink visą salą, ir nenugalimo miego autobusuose, ir labai skanių tradicinių valgių, ir saulės vonių, ir maudynių, ir alinančio vidurdienio karščio, ir stingdančiai žvarbių naktų, ir kartais gąsdinančiai garsių maldų, atnešamų vėjo, ir vaistinėse (!) pardavinėjamų skaniausių pasaulyje (!!) šokoladų, ir malonaus užburiančios knygos skaitymo, įsitaisius ant vaikystę primenančių sūpynių pajūry, ir saldžių kaljano dūmų, ir citrinų, augančių tiesiog kelyje. Visko buvo: daug ilgai atminty bei širdy išliksiančių įspūdžių. Nes kelionės yra ypatingos. Tiesiog. Visada, be išimčių.

Kol kas visi atostogų įspūdžiai – juos vis kas nors paprašo papasakoti – dar labai gyvi; gal todėl juos taip sunku sudėlioti į tvarkingus bei nuoseklius sakinius. Kol kas galiu pasakyti, kad buvo gerai, labai gerai. O ar gali būti kitaip? Juk atostogos!

Kol mažais žingsneliais pratinuosi prie įprasto gyvenimo ritmo, atnešu į tinklaraštį gardų saldėsį. Kepiau jį Velykoms. Nors tą pačią dieną popiet jau sėdau į lėktuvą, skraidinantį link atostogų, prieš tai su šeima dar spėjom ir kiaušiniais sudaužti, ir po storą riekę puraus bei saldžiarūgščio žaliųjų citrinų kekso suvalgyti.

Žaliųjų citrinų keksas (2)Žaliųjų citrinų keksas (5)

Skonis: 10/10. Minkštas, purus, saldžiarūgštis. Ne per saldus. Labai gardus!

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? Dorian Cuisine

Žaliųjų citrinų keksas (4)

Jogurtinis žaliųjų citrinų keksas

Atsispausdinti
Porcijos: 15-20 riekelių Paruošimo laikas: 25 min. Gaminimo laikas: 30 min.

INGREDIENTAI

Keksui:
2 kiaušinių
1 ½ stiklinės (300 g) cukraus
1 žaliosios citrinos nutarkuotos žievelės
1 žaliosios citrinos sulčių
¾ stiklinės (190 ml) natūralaus jogurto
1/3 stiklinės (85 ml) aliejaus
2 stiklinių (280 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos

Glaistui:
miltelinio cukraus
žaliosios citrinos sulčių

Papuošti:
šviežių uogų
miltelinio cukraus
tarkuotų žaliosios citrinos žievelių

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Pasiruoškite 32×12 cm skersmens kepimo indą ir išklokite jį kepimo popieriumi.
2. Iškepkite keksą. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, cukrų, nutarkuotą žaliosios citrinos žievelę ir žaliosios citrinos sultis iki purios masės. Sudėkite jogurtą, supilkite aliejų ir dar kartą išplakite.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Suberkite miltų mišinį į plakinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
4. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą, paviršių išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepimo formos, jis turi būti švarus.
5. Iškepusį keksą kelias minutes atvėsinkite kepimo inde, o tuomet išimkite ir perkelkite ant grotelių. Palikite atvėsti.
6. Kol keksas vėsta, paruoškite glaistą. Miltelinį cukrų ir žaliosios citrinos sultis gerai išplakite iki vientisos tirštos masės. Jei glaistas per skystas, pridėkite dar šiek tiek miltelinio cukraus.
7. Atvėsusį keksą apliekite paruoštu glaistu. Papuoškite šviežiomis uogomis, apibarstykite milteliniu cukrumi ir tarkuotomis žaliųjų citrinų žievelėmis.

Žaliųjų citrinų keksas (6)

braškėscitrinosjogurtaskeksaslaimaisaldumynaiuogosžaliosios citrinos
26 komentarai
8
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Juodojo šokolado ir migdolų miltų pyragas
kitas įrašas
Šokoladinis žemės riešutų sviesto tortas

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Nekeptas citrininis sūrio tortas

Varškės pyragas su vaniliniu pudingu ir persikais

Graikiško jogurto tortas

Citrininiai biscotti su aguonomis

Spalvotas šokoladas | Dažais ir pabarstukais dekoruotas baltasis...

Tiramisu sūrio tortas (cheesecake)

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

(NE)TURĖTI LAIKO // Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės...

JEI DAR TURITE CUKRAUS // Cukrinukai

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

MAMOS DIENORAŠTIS // Mielinės lankstytos bandelės su dešrelėmis

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Vištienos užkepėlė su špinatais, saulėje džiovintais pomidorais ir...

Jūrinis ešerys su špinatų padažu ir česnakinėmis bulvytėmis

Veganiški Teryaki kukuliai su cukinijų makaronais

Aštrus vištienos karis

KEFTEDES | GRAIKIŠKI KUKULIUKAI

Virtiniai su bulvėmis ir rūkyta šonine

REKLAMA

GĖRIMAI

MAMOS PASAULIS // Žaliasis avokadų kokteilis dubenėlyje

Šaltas kavos gėrimas su šokoladu

Nealkoholinis karštas vynas

Naminis citrinų limonadas + 2 uogų skoniai!

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Šalta juodoji arbata su persikais

26 komentarai

Indrė 23 Bal ’15 - 8:00 am

Tikras gražuolis 🙂 pasiilgau braškių jau…

Reply
Asta 28 Bal ’15 - 8:25 pm

Indre, ačiū! Aš taip pat labai pasiilgau visų šviežių uogų sezono 🙂

Reply
Eglė 24 Bal ’15 - 10:50 am

Aš apskritai esu keksų ir keksiukų mėgėja, man, galima sakyti, visi tinka ir patinka. Bet šitas išvis, pasakiškas. Ir tas glajus toks superinis, labai tinka. Žodžiu, šitą įsirašau į savo TOP’Ą. :))) Beje, Asta, labai džiaugiuosi atradusi Jūsų receptus, tikrai. O ir Jūs pati atrodote labai šiltas ir malonus žmogus. Lauksiu įvairiausių šedevriukų receptų su nekantrumu! ;))

Reply
Asta 28 Bal ’15 - 8:25 pm

Egle, labai ačiū už visus gražius žodžius tiek keksui, tiek tinklaraščiui ir man – vertinu, branginu ir labai labai dėkoju! Toks šiltas grįžtamasis ryšys – nuostabus įkvėpimo šaltinis 🙂

Reply
Laura 24 Bal ’15 - 3:14 pm

Sveiki! O kokį aliejų naudoti (tokio tipo kaip vegetable oil, kuris neturi stipraus skonio)? Ir jei kepsiu beveik per pus mažesnėje kepimo formoje, tai kepimo laikas sutrumpėja? 🙂 beje, pasakiškai skaniai atrodo!!

Reply
Asta 28 Bal ’15 - 8:25 pm

Laura, sumažinus kekso dydį, jo kepimo laikas gal šiek tiek sutrumpės, tačiau ne itin stipriai – tiesiog stebėkite, patikrinkite mediniu pagaliuku. O aliejų aš naudojau saulėgrąžų, puikiai tiko 😉

Reply
Kristina 11 Geg ’15 - 7:21 am

Kepiau, puikiai pavyko ir buvo skanu 🙂 Tik mano kekso forma trumpesnė, tai jis toks storuliukas gavosi ir kepė ilgiau, apie 45 min.

Reply
Asta 17 Geg ’15 - 7:20 am

Kristina, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂

Reply
munekute 14 Geg ’15 - 7:58 am

Sveiki, ar tiktų nerafinuotas saulėgrąžų aliejus, turim 4 butelius, niekur netinka išskyrus salotas gaminti? 😀 ačiū 🙂

Reply
Asta 17 Geg ’15 - 7:25 am

Nerafinuotas aliejus tinkamas šaltiems patiekalams gardinti (pavyzdžiui, kaip sakote, salotoms), kepti jis nėra tinkamas 🙂

Reply
Daiva 26 Lie ’15 - 1:10 pm

o jei jogurta pakesti grietine,ar labai pasikestu kas? 😉

Reply
Asta 9 Rgp ’15 - 1:36 pm

Daiva, manau, tikrai galite keisti grietine 😉

Reply
Jurgita 3 Rgp ’15 - 8:57 am

Sveiki, šis keksas man laaabai patiko tik aš kepiau ne kaip keiksa o mazus keksiukus dariau. Ir norėčiau paklausti ar tiktu jei įdėčiau kelias vyšnias į vidų? 🙂 Ačiū. 🙂

Reply
Asta 9 Rgp ’15 - 1:36 pm

Jurgita, labai džiaugiuosi, kad keksas patiko 🙂 O vyšnias tikrai galite dėti, jos čia puikiai tiks! 🙂

Reply
Renata 10 Rgs ’15 - 4:11 pm

Ką tik paragavau kekso…. Po to atsipjoviau dar gabalėlį… Po to dar…. Negaliu sustoti… o ką ryt į darbą nešiuosi? 🙂
Skonis, kvapas, minkštumas.. viskas tobulai išėjo.. Ačiū 🙂

Reply
Asta 23 Rgs ’15 - 5:05 pm

Kaip gera skaityti! Ačiū! 🙂

Reply
giedre 12 Bal ’16 - 6:12 pm

nesigavo nei minkstas, nei purus 🙁 viska dejau pagal recepta, isskyrus cukru-jo maziau dejau beveik dvigubai.

Reply
Lime loaf cake – sweet pleasure 29 Lie ’16 - 9:18 am

[…] Makes about 20 slices            I found this recipe here: https://www.sauletavirtuve.lt/?p=4521 […]

Reply
Dove 15 Geg ’17 - 6:01 am

Sveiki. Jeigu keksą kepčiau apvalioje kekso kepimo formoje, tai kokios ingridientų proporcijos būtų?

Reply
Asta 16 Geg ’17 - 1:12 pm

Dove, priklauso nuo to, kokio dydžio jūsų kekso kepimo forma? Visada galite pasiskaičiuoti tūrį ir produktų kiekius imti atitinkamai. Šis keksas pagal esamas proporcijas puikiai gali būti kepamas 22 cm skersmens apvalioje kepimo formoje 🙂

Reply
Ieva 2 Rgs ’17 - 2:17 pm

Nuostabus keksas. Jūsų receptai superiniai! Nekantraudama lauksiu dar ❤️

Reply
Asta 9 Rgs ’17 - 9:48 am

Ieva, ačiū! 🙂 O dar – tikrai bus! 😉

Reply
Rasa 15 Rgs ’18 - 12:41 pm

O ar būtų galima šį keksą transformuoti į keksiukus? 🙂 kiek reikėtų tada užpildyti keksiuko formelę? Ačiū už atsakymą 🙂

Reply
Asta 17 Rgs ’18 - 7:19 am

Žinoma, Rasa! Pripildykite 3/4 keksiuko formelės tūrio ir kepkite trumpiau, apie 15-20 minučių (vis patikrinkite mediniu pagaliuku).

Reply
Sandra 11 Bir ’19 - 1:54 pm

Sveiki,
Ar tiktų kokosų aliejus šiam kėksui? 🙂

Reply
Asta 17 Bir ’19 - 9:16 pm

Sandra, žinoma! 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 4

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 5

    Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • 6

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (584)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų