Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

LedaiSALDUMYNAI

Ledų sumuštiniai su avietėmis

parašė Asta 19 Bir ’19
Ledų sumuštiniai su avietėmis

Ledai pusryčiams, pietums, o gal vakarienėms. Kada, jei ne karštą vasarą, galima šitaip kvailioti?

O iš tiesų tai – net šiek tiek daugiau nei tiesiog ledai. Kai prieš kelerius metus pirmąkart paruošiau šį receptą savo saldumynų knygai, ilgai negalvodama daviau jiems ledų sumuštinių pavadinimą. Juk niekas niekada nesakė, kad sumuštiniai negali būti saldūs. Ar šalti. Ar iš… ledų! Šiaip ar taip, dažnai ne pavadinimas yra svarbiausias – nes svarbiausia yra tai, kas po tuo pavadinimu slepiasi. Skonis. O jis, patikėkite, puikus!

Šeimos vakaronėms, draugų susibūrimams, vaikų gimtadieniams: turiu gerą nuojautą, kad iš šaldiklio ištrauktas padėklas gražių ir skanių ledų sumuštinių nudžiugins visomis progomis. Ar visai be progos – šitaip gal net dar geriau! Mažomis smulkmenomis susikurti šventę tada, kai kalendoriuje paprasčiausios dienos, o širdy – dainuojanti vasara.

 Ledų sumuštiniai su avietėmis

Ledų sumuštiniai su avietėmis

Atsispausdinti
Porcijos: apie 20 ledų sumuštinių Paruošimo laikas: 3 val. + šaldymas per naktį

INGREDIENTAI

Tešlai:
1 stiklinės (140 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
120 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
1 kiaušinio
1 arb. š. vanilės ekstrakto

Aviečių sluoksniui:
2 stiklinių (250 g) šviežių (arba šaldytų) aviečių
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 citrinos nutarkuotos žievelės
1 citrinos sulčių
3 valg. š. kukurūzų krakmolo

Ledams:
2 stiklinių (500 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
1 skardinės (397 g) saldinto sutirštinto pieno
1 citrinos nutarkuotos žievelės
2 valg. š. citrinos sulčių
1 arb. š. vanilinės ekstrakto

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC temperatūros. Kepimo skardą (maždaug 40×34 cm dydžio) su neaukštomis sienelėmis išklokite kepimo popieriumi.
2. Paruoškite tešlą sausainiui. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Atidėkite į šalį. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą ir rudąjį cukrų iki purios masės. Įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą išplakite iki vientisos masės. Suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Paruoštą tešlą kuo tolygiau paskleiskite kepimo skardoje. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Visiškai atvėsinkite.
3. Paruoškite aviečių sluoksnį. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite avietes, suberkite cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps. Atskirame dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis su kukurūzų krakmolu, tuomet šį mišinį supilkite į puodą su uogomis. Kai uogų masė pradės tirštėti, išjunkite ugnį, perpilkite masę į dubenį ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Tuomet perdėkite dubenį į šaldytuvą ir atšaldykite.
4. Paruoškite ledus. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite šaltą grietinėlę iki standžių putų. Neperplakite. Supilkite saldintą kondensuotą pieną, suberkite nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis ir vanilės ekstraktą. Lengvais judesiais išmaišykite iki vientisos masės. Nepermaišykite.
5. Surinkite ledų sumuštinius. Šaldymui tinkamą indą (20×30 cm dydžio) aukštomis sienelėmis išklokite maistine plėvele. Atidėkite į šalį. Atvėsusį sausainį perpjaukite per pusę ir apipjaukite kraštus taip, kad turėtumėte du 20×30 cm dydžio stačiakampius. Vieną iš jų dėkite į maistine plėvele išklotą indą. Ant viršaus tolygiai paskleiskite ledų sluoksnį, o ant šio – aviečių sluoksnį. Pamaišykite šaukštu ar šakute, kad aviečių masė šiek tiek susimaišytų su ledų mase. Ant viršaus dėkite antrą sausainio pusę ir paviršių lengvai paspauskite delnais. Uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldymo kamerą ir palaikykite per naktį.
6. Prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir labai aštriu peiliu supjaustykite stačiakampiais, t.y. „sumuštiniais“. Patiekite iš karto.

Jei norite ledų sumuštinius pagaminti paprasčiau, vietoje naminio sausainio galite naudoti paprastus kvadratinius sausainius (išklokite juos inde vienu sluoksniu, glausdami vienas prie kito), o vietoje naminių ledų – šiek tiek atšildytus mėgstamus pirktinius ledus.

Ledus galite gaminti su ledų gaminimo aparatu, jei tokį turite. Tokiu atveju paruoštą ledų masę šaldykite pagal aparato gamintojo instrukcijas. Lygiai taip pat galite naudoti ir pirktinius vanilinius ledus, tik juos prieš sluoksniuodami sumuštinius turėsite šiek tiek atšildyti.

 Ledų sumuštiniai su avietėmis

avietėscitrinosdesertasgrietinėlėkondensuotas pienasLedaisaldumynaivanilėvaniliniai ledai
2 komentarai
5
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Maskarponės, kondensuoto pieno ir raudonų uogų želė tortas
kitas įrašas
Citrininiai keksiukai su braškėmis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Varškės spurgos

Raudonojo aksomo migdoliniai morengai (Red Velvet Macarons)

Itališka mielinė Velykų pynė

Minkšti žemės riešutų kremo sausainiai

Didysis aguonų pyragas

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su mėlynėmis

REKLAMA

SALDUMYNAI

Drėgnas šokoladinis pyragas (Brownie)

Pyragėliai su „Nutella“ puodeliuose

Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

Triufeliukai su brendžiu

Apelsininiai keksiukai

REKLAMA

GĖRIMAI

Žaliasis kokteilis su persikais

Tiramisu Affogato

Pieniška šalta kava su vaniliniais ledais ir grietinėle

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Nealkoholinis karštas vynas

MAMOS PASAULIS // Žaliasis avokadų kokteilis dubenėlyje

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Pica „Margarita“

Brusketos | 3 skoniai: su lašiša, su keptais...

Belgiški vafliai

Grūdėtosios varškės blyneliai

VASAROS PASILEPINIMAI // Kokosinės pusryčių apkepėlės su obuoliais

2 komentarai

Džamilia 2 Lie ’19 - 8:02 am

Sveiki, Asta! Pabandžiau šį vasarišką receptą ir pirmas blynas šiek tiek „prisvilo” 🙂 Keletoje vietų nukrypau nuo recepto, tad žinau, kur priėmiau neteisingus sprendimus… Tačiau norėjau Jūsų paklausti – man uogų sluoksnis „paskendo” ledų sluoksnyje, nugrimzdo gilyn. Gal turite minčių, kur čia galėjo būti klaida? Nepaisant visko, skonis buvo labai puikus!! 🙂

Reply
Asta 7 Lie ’19 - 7:39 pm

Džamilia, nežinau, kokie buvo jūsų nukrypimai nuo recepto, tačiau paprastai žemyn grimzta tankesnis, sunkesnis sluoksnis – gal tie nukrypimai galėjo turėti įtakos, jei šiek tiek keitėte ledų ar uogų sudedamąsias dalis? 🙂 Tikiuosi, kad skoniui tai didelės įtakos neturėjo – džiaugiuosi, kad ledai patiko! 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 6

    Varškės spurgos

    20 Vas ’23

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Itališkas omletas (fritata) su smidrais, bulvėmis ir rūkyta lašiša

    29 Geg ’23
  • Juodosios arbatos keksas su medumi

    27 Geg ’23
  • Baltojo šokolado keksiukai su pistacijų kremu

    25 Geg ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (299)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (31)
    • Bulvių patiekalai (36)
    • Daržovių patiekalai (125)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (33)
    • Žuvis (43)
  • LENGVI KĄSNELIAI (280)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (48)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (140)
    • Salotos (51)
    • Šaltieji užkandžiai (72)
    • Sumuštiniai (26)
  • MAISTAS GAMTOJE (18)
  • PASAULIO SKONIAI (52)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (593)
    • Bandelės (38)
    • Be orkaitės (108)
    • Desertai indeliuose (78)
    • Keksai, keksiukai (101)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (148)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (108)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (13)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų