Varškėčiai. Nėra kito patiekalo, kurį gaminčiau taip dažnai. Rudenį į varškės masę mėgstu įmaišyti tarkuotų obuolių – jie suteikia sultingumo, gaivumo ir lengvumo. Dar dosnus žiupsnis cinamono, kad jaukiai kvepėtų visi namai, ir galima kepti.
Lipnią tešlą formuoju rankomis, tarp drėgnų delnų, ir dedu į jau įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus (paprastai renkuosi naudoti kokosų, bet tiks ir kitoks). Varškėčius kepu lėtai, virš gana silpnos ugnies, kad putlūs blyneliai gerai iškeptų viduje, o išorė nesuskrustų pernelyg smarkiai.
Skanūs ir minkšti varškėčiai lieka net atvėsę, todėl du ar tris visad atidedu Jorio užkandžių dėžutei.
Patiekti varškėčius galima visut visaip; aš šįkart nuklydau į vaikystę – grietinę sumaišiau su šaukštu cukraus ir per minutę paruošiau nostalgišką padažiuką, šypt.
Kad jau ruduo, čiupau dar porą obuolių, supjausčiau mažais kubeliais ir pakepinau svieste su trupučiu rudojo cukraus ir cinamono, kol obuoliai suminkštėjo.
Beliko viską sudėlioti lėkštėje: minkštus varškėčius, grietinės-cukraus padažą ir keptus obuolius. Skanaus!
Jeigu pirmenybę teikiate lietuviškiems ekologiškiems produktams, atkreipkite dėmesį į „Eko Žemaitija“ prekės ženklą. Tai – kooperatyvas, apjungiantis ekologinius Žemaitijos pieno ūkius. Iš ūkių tiekiamo pieno yra gaminami ekologiški pieno produktai. Plačiame „Eko Žemaitijos“ asortimente rasite kefyro, jogurto, varškės, sviesto, grietinės, grietinėlės ir net kelių skonių varškės sūrių (būtinai paruošiu receptą ir su jais!). Visi produktai gaminami pagal senąsias tradicijas, nenaudojant jokių konservantų, todėl yra išlaikomas natūralus skonis ir aukšta produktų kokybė.
Skaniuosius obuolinius varškėčius kepiau iš „Eko Žemaitija“ varškės. Dalijuosi receptu ir kviečiu išsikepti!
Kepti cinamoniniai varškėčiai su keptais obuoliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Varškėčiams:
500 g varškės
3 kiaušinių
3 valg. š. cukraus
1 arb. š. vanilės pastos
1 obuolio
1 stiklinės (140 g) miltų
½ arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. druskos
Obuoliams:
2-3 obuolių
2 valg. š. rudojo cukraus
1 arb. š. cinamono
žiupsnio druskos
1 valg. š. sviesto
Patiekti:
grietinės
cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite obuolius. Obuolius nulupkite ir išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite nedideliais kubeliais. Sumaišykite su ruduoju cukrumi, cinamonu ir žiupsniu druskos.
2. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite obuolių kubelius ir kepkite, vis pamaišydami, kol suminkštės.
3. Iškepkite varškėčius. Varškę ištrinkite su kiaušiniais, cukrumi ir vanilės pasta.
4. Obuolį nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir sutarkuokite burokine tarka. Įmaišykite į varškės masę.
5. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, cinamonu ir druska. Gerai išmaišykite.
6. Semkite po šaukštą varškės masės ir tarp drėgnų delnų formuokite paplotėlius.
7. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinės ugnies, įpilkite aliejaus. Dėkite varškėčius, kaitrą sumažinkite ir kepkite, kol vidus pilnai iškeps, o išorė gražiai apskrus.
8. Patiekite su grietinės-cukraus padažu ir keptais obuoliais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Eko Žemaitija“.
#reklama #ekozemaitija