Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

BandelėsBe orkaitėsSALDUMYNAIŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

parašė Asta 22 Kov ’20
Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

Mylėti maistą taip paprasta. Ne tik dėl to, kad jis skanus; kur kas labiau dėl to, kokias istorijas jis kuria, kokius prisiminimus sujudina kažkur giliai širdy. Paragauju mažą kąsnelį ką tik namuose išvirto žagarėlio – tobulai minkšto ir puraus, būtent tokio, kokius vaikystėje virdavo mama – ir nė nespėjusi sumirksėti aš jau kelionėje laiku: mintyse jau sėdžiu savo vaikystės virtuvėje, kur virdulyje kunkuliuoja vanduo svarainių arbatai, o mama cukraus pudra barsto ką tik iš puodo ištrauktus įmantriai susuktus žagarėlius. Atrodo, galėčiau net apčiuopti tą vaikišką džiugesį ir nekantrumą! Tiek nedaug trūksta, kad ištiesčiau rankas ir priliesčiau tą prisiminimą, tokį gyvą ir tikrą, pilną skonių ir saldžių kvapų.

Maistą mylėti taip paprasta, nes jis visada pasakoja istorijas. Tas, kurios jau buvo, ar tas, kurias dar tik sukursime.

Ar jūsų vaikystė irgi kvepėjo žagarėliais? Ar ilgesys irgi stukteli širdin, kai prisimenate po namų kerteles pasklidusį jų saldumą? Jei taip, šis nostalgiškas tobulų žagarėlių receptas – jums. Virkite, ragaukite ir leiskitės nešami prisiminimų. Skanaus!

 Minkšti žagarėliai

MAŽI PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

KAIP IŠVIRTI MINKŠTUS ŽAGARĖLIUS? Yra mėgstančių ir verdančių trapius žagarėlius, tačiau aš – visiška minkštų ir purių žagarėlių gerbėja; todėl toks yra ir šis receptas. Tam, kad žagarėliai pavyktų minkšti, reikalingas slaptasis ingredientas. Mūsų šeimoje tai dažniausiai tai yra grietinė, kitais kartais – varškė.

MILTŲ – NE PER DAUG! Jei žagarėliai išverda nemaloniai kieti, tikėtina, kad minkydami tešlą įbėrėte šiek tiek per daug miltų. Žagarėlių tešla turėtų būti labai minkšta, tačiau nelipni. Jei naudojate „Ekstra“ tipo miltus, turėkite omenyje, kad jie stipriai brinksta – geriau įberkite truputį mažiau nei per daug! Tešlai pusvalandį pailsėjus, kai miltai jau bus išbrinkę, tešla bus glotnesnė, paklusnesnė, lengviau minkoma ir mažiau lipni.

SALDUMAS. Mėgstate labai saldžiai? Cukraus kiekį galite didinti net dukart. O gal priešingai, mieliau renkatės vos juntamą subtilų saldumą? Tuomet jauskitės drąsiai ir cukraus kiekį mažinkite. Jei tešlą minkysite su puse stiklinės cukraus – taip, kaip nurodyta recepte, – žagarėliai bus saldūs, bet ne per daug; puikūs prie puodelio nesaldintos arbatos ar kavos.

KVEPIANTIEMS NAMAMS. Tik pora lašelių vanilės ekstrakto ar šiek tiek vanilinio cukraus – jis nebūtinas, bet kvepės visi namai!

KOČIOJIMAS. Nenorėdami be reikalo į tešlą įminkyti per daug miltų, ją kočiokite ant gausiai miltais pabarstyto arba aliejumi ištepto stalviršio. Norėdami, kad žagarėliai būtų minkštesni, nekočiokite tešlos labai plonai – maždaug 4-5 mm storio lakštas būtų idealus pasirinkimas.

KAIP PATIKRINTI IR PARINKTI REIKIAMĄ ALIEJAUS TEMPERATŪRĄ? Jei turite specialų termometrą, pakaks aliejaus temperatūrą pamatuoti su juo – ji turi siekti 160 ᵒC. Jei termometro neturite, paprasčiausias būdas temperatūrai patikrinti: įdėkite į puodą su aliejumi vieną žagarėlį – jis turi greitai iškilti į aliejaus paviršių ir aliejus aplink jį turi imti greitai burbuliuoti. Jei taip ir vyksta, puiku, aliejus paruoštas virimui!

KAIP VIRTI, KAD NEPRISIGERTŲ ALIEJAUS? Pirmoji paslaptis – tinkamai įkaitintas aliejus. Jei žagarėlius virsite per vėsiame aliejuje, jie tikrai sugers daug riebalų ir nebus skanūs. Todėl iš pradžių aliejaus temperatūrą patikrinkite su termometru ar vienu tešlos lapeliu – kaip tą padaryti, parašyta aukščiau. Kadangi kepinys labai nostalgiškas ir atkeliavęs iš vaikystės, negalima nuvertinti ir močiučių patirties, kuri sako – jei į tešlą įmaišykite taurelę degtinės ar spirito, tešla aliejaus neįgers.

 Minkšti žagarėliai

 Minkšti žagarėliai

Minkšti žagarėliai

Atsispausdinti
Porcijos: apie 40 žagarėlių Paruošimo laikas: 60 min.

INGREDIENTAI

200 g riebios grietinės
1 arb. š. sodos
½ stiklinės (100 g) cukraus
½ arb. š. vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
2 didelių kiaušinių
2 valg. š. aliejaus
2 valg. š. degtinės
apie 550 g kvietinių miltų

Virimui:
aliejaus

Patiekti:
miltelinio cukraus

GAMINIMO EIGA

1. Į didelį dubenį sudėkite grietinę, suberkite sodą ir gerai išmaišykite.
2. Suberkite cukrų, vanilinį cukrų, druską, įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų, degtinę ir gerai išplakite šluotele iki vientisos masės.
3. Po truputį berkite miltus, vis maišydami tešlą. Kai tešla bus per tiršta maišyti, pradėkite ją minkyti rankomis. Miltų berkite tiek, kad gautumėte labai minkštą, tačiau prie rankų nelimpančią kočiojamą tešlą. Jei miltų padauginsite ir tešla bus per kieta, žagarėliai bus sprangūs ir kieti.
4. Leiskite tešlai pailsėti 30 minučių.
5. Pasiruoškite didelį švarų paviršių kočiojimui, pabarstykite jį miltais arba patepkite aliejumi.
6. Iškočiokite tešlą į maždaug 5 mm storio lakštą. Supjaustykite kvadratėliais ar stačiakampiais, kiekvieno centre padarykite kelių centimetrų ilgio įpjovą. Per šią įpjovą perkiškite vieną tešlos gabalėlio galą, „išversdami“ jį į priešingą pusę.
7. Dideliame puode įkaitinkite aliejų. Įdėkite vieną žagarėlį ir patikrinkite, ar aliejus jau tinkamai įkaitęs – jis turi greitai iškilti į aliejaus paviršių ir aliejus aplink jį turi imti greitai burbuliuoti. Jei turite termometrą, galite remtis juo – aliejaus temperatūra turi siekti 160 ᵒC.
8. Žagarėlius virkite dalimis, po kelis, priklausomai nuo puodo dydžio. Svarbu, kad jie nesiliestų ir nesukibtų. Žagarėlius apverskite, kad tolygiai iškeptų ir apskrustų iš abiejų pusių. Kai išsipūs ir taps gražiai auksinės spalvos, išimkite su kiaurasamčiu ir perkelkite ant popieriniais rankšluosčiais iškloto padėklo, kad sugertų riebalų perteklių.
9. Išvirtus žagarėlius apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite.

 Minkšti žagarėliai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“, publikuotas portale LaMaistas.lt.

desertasgrietinėmiltaisaldumynaisodavaikystės skoniaivanilėžagarėliai
26 komentarai
126
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Vištienos ir avokadų salotos su kiaušiniais
kitas įrašas
Lašiša su citrinomis, rozmarinais ir keptomis daržovėmis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Citrininiai keksiukai

Ananasų ir bananų duona su kariu

Sluoksniuoti želė kubeliai

Persikiniai ledai

Tortas „Jogurtinis Musas”

Citrininis migdolų pyragas su rikota

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Svogūnų laiškų ir sūrio keksas

Grybų ir kopūstų pyragas

Bulvės su šviežiais miško grybais

Kokosinis varškės apkepas

Cukinijų suktinukai su rikotos sūriu ir kalakutiena

Kiaulienos sprandinės šašlykai su svogūnais

REKLAMA

GĖRIMAI

MAMOS PASAULIS // Žaliasis avokadų kokteilis dubenėlyje

ŠALTOS KAVOS KOKTEILIS | COLD BREW (ŠALTAI BRANDINTA...

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Braškinis pieno kokteilis

Kreminis airiško viskio likeris

Gaivus citrinų ir braškių gėrimas

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

MAMOS DIENORAŠTIS // Mielinės lankstytos bandelės su dešrelėmis

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

26 komentarai

Lilija 31 Kov ’20 - 2:44 pm

Sveiki, jau ne pirmus metus gaminu pagal jūsų receptus ir visada skanu ir paprasta, bet šį karta su žagarėliais kažkokia nesąmonė, į burną neimanona isidėti, viena soda. Gal receptūroj kažkokia klaida įsivėlė?

Reply
Asta 31 Kov ’20 - 2:46 pm

Lilija, apgailestauju, kad nepavyko. Ne, klaida tikrai neįsivėlė. Net nenumanau, kodėl Jums jautėsi stiprus sodos skonis, nes jį neutralizuoti turėjo grietinė.

Reply
Gitana 11 Gru ’22 - 1:56 pm

Sveiki,siandien kepiau,gavosi superiniai. Tik vietoj sodos dejau kepimo milteliu 1 arb saukstely ir vietoj degtines pyliau brendzio 3 valg saukstus, o visa kita dariau pagal jusu receptura. Kaimyne paragavusi irgi paprase recepto. Sake pasakiski. 😃❤️

Reply
Asta 12 Gru ’22 - 9:51 pm

Gitana, labai gera girdėti, kad žagarėliai patiko, ačiū, kad pasidalinote! 💛

Reply
Simonas 12 Bal ’20 - 2:02 pm

Man skonis gavosi neblogas, bet patys žagarėliai labai sausi, sprangūs:(

Reply
Asta 26 Bal ’20 - 11:48 am

Simonai, gal įbėrėte šiek tiek per daug miltų? Žagarėlių tešlą turi būti labai minkšta, kad jie išvirtų minkšti ir purūs. Taip pat, svarbu jų nepervirti. Labai apgailestauju, kad nepavyko, tačiau labai daug metų pagal šį receptą kepa tiek mano mama, tiek aš – galiu patikinti, kad žagarėliai pavyksta itin minkšti! 🙂

Reply
Giedrė 10 Bal ’21 - 6:04 pm

Mes nusivylėm receptu..gal jiems netinka ekstra miltai? Nes stengiausi tų miltų neperdėti, tešla minkšta buvo, bet žagarėliai labai sprangūs 🙁

Reply
Giedrė 10 Bal ’21 - 6:12 pm

Pamačiau nuotraukoj būtent Ektra miltus, tad ne jų problema matyt 🙂 turbūt būsiu per plonai iškočiojus, nes iškepę tiesiog trupa..

Reply
Šeimininkutė 10 Lap ’20 - 4:58 pm

Šįvakar kepiau šiuos žagarėlius – gavosi labai purūs ir nerealiai skanūs! Kai kuriuos ingredientų aspektus pasikoregavau pagal savo turimą spintelių turinį ir išėjo tobulai.
Ačiū, kad nesiliaujate džiuginti savo nuostabiais receptais! Ne vienas jų jau nugulė į mano receptų knygelę.

Reply
Aurelija 12 Lap ’20 - 11:59 am

Žagarėliai gavosi itin minkšti, bet sodos juntamas skonis šiek tiek pakišo koją..

Reply
Vaida 18 Lap ’20 - 12:49 pm

Tikrai puikus isejo 😁minkstuciai, jau seniai buvau tokius skanius issikepus 😁

Reply
Edita 28 Lap ’20 - 8:01 pm

Tobulas receptas. Ką tik iškepiau. Skanesnių nesu valgiusi.

Reply
Kristina 22 Gru ’20 - 7:18 pm

Sveiki Asta, norėčiau paklausti, ar galima degtinę pakeisti konjaku?

Reply
Asta 24 Gru ’20 - 11:49 am

Taip, Kristina, galima 🙂

Reply
Aušra 22 Vas ’21 - 7:17 am

Žagarėliai pranoko mano lūkesčius,NUOSTABŪS. Pagaliau radau receptą,kurio ilgai ieškojau. Kadangi iškepiau daug,tai valgėm 3dienas,skonis išliko puikus.
Ačiū už receptuką 🌷

Reply
Asta 28 Kov ’21 - 8:40 am

Ačiū Jums, Aušra, labai džiaugiuosi! 🙂

Reply
Jurgita 16 Kov ’21 - 3:21 pm

Ačiū už idealų receptą. 🙂
Patys skaniausi žagarėliai kokius esu valgiusi (minkšti/purūs, trapūs/traškūs). Vyras, kuris nemėgsta žagarėlių sakė, kad po šių jau pamėgo, nes iki šiol nebuvo skanių valgęs, nes anyta (vyro mama) gamindavo traškius, bet ne purius.
Tik nepqdauginkite miltų. Tešla turi šiek tiek lipti, bet palikus pastovėti apie 20 min. išbringsta ir pasiadro ne tokia lipti.

Skanaus visiems.

Reply
Asta 28 Kov ’21 - 8:41 am

Jurgita, labai džiaugiuosi, kad žagarėliai puikiai pavyko ir patiko, ačiū, kad išbandėte! 🙂

Reply
Ugnė 17 Kov ’21 - 12:32 pm

Sveiki,išbandyta! Super! Tik pirmam kartui dariau per pusę visko mažiau dėjau. Keičiau sodą kepimo milteliais ir kepiau gruzdintuvėje 165 laipsnių temp.tobuli kaip pas močiutę 😍 ačiū už receptą!

Reply
Asta 28 Kov ’21 - 8:40 am

Ačiū, kad išbandėte, Ugne, džiaugiuosi, kad patiko! 🙂

Reply
Odeta 4 Geg ’21 - 1:55 pm

Bandžiau pirmą kartą …Išėjo nuostabūs,kepsiu dar ir dar…Ačiū už receptą

Reply
Asta 4 Geg ’21 - 6:52 pm

Odeta, labai džiaugiuosi, kad pavyko puikiai! 🙂

Reply
Marija 24 Geg ’21 - 5:40 pm

Ačiū Jums! Nuostabūs, minkšti, dieviško skonio žagarėliai! Kai kurie, nežinau dėl ko, verdami aliejuje plyšo, o kai kurie – išėjo idealūs ir tobuli. Tad nepaisant to, viskas nuostabiai. Patys skaniausi.

Reply
Asta 25 Geg ’21 - 7:36 am

Marija, labai džiaugiuosi, kad pavyko taip gardžiai, ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais! 🙂

Reply
Lina 24 Bir ’21 - 9:35 am

Labai puikūs, tik kaip juos taip gražiai susukti, nes man tai kažkokie monstrai gavosi. 🙂

Reply
Jolanta 6 Lap ’21 - 5:50 pm

Didelis dėkui už gerą receptą. Pavyko puikiai. Skanučiai ir pūrūs.

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 4

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 5

    Tortas „Medutis”

    22 Rgs ’09
  • 6

    Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

    28 Kov ’23
  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (585)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (106)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (13)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų