Gal jums ir pasisekė, jei esat tie, kurie nenori valgyti tada, kai karšta, tada, kai sergat, tada, kai esat pervargę, ar tada, kai esat liūdni, susikrimtę, pilni nerimo ar skubėjimo. Aš pati tuo tarpu valgyti noriu VISADA. Vasarą, kai karšta – taip pat. Ir ne tik salotų, tikrai ne!
Šie sotūs virtų bulvių blynai sezoninio maisto lentelėje drąsiai galėtų būti ties „žieminiais“ valgiais. Ar bent jau rudeniniais – mažų mažiausiai. Bet aš juos kepu ištisus metus. Labiausiai dėl to, kad tai yra vienas iš nedaugelio patiekalų, kuriuos mėgstam visi trys; o dar ir dėl to, kad jie skanūs – skaniam maistui, mano galva, nebūna nei per karštos vasaros, nei per geros (ar blogos) nuotaikos, šypt.
Blynus galima kepti su kumpiu arba be; jis čia tik mažas priedas paįvairinimui. Recepto esmė – trintos virtos bulvės (puikus būdas sunaudoti virtų bulvių likučius ir išvengti bereikalingo maisto švaistymo!) ir sūris. Būtinai, sūris! Blynai – tarp kitko, mes šeimoje juos meiliai vadiname bulviniečiais – iškepa itin minkšti, o dėl sūrio kiekvienas kąsnelis yra tąsus ir… na, žinot, ne tik pyragai tirpsta burnoje – yra ir bulvinių blynų, kurie tirpsta!
Virtų bulvių blynai su sūriu ir kumpiu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
500 g virtų sutrintų bulvių
125 g mocarelos sūrio
100 g fermentinio sūrio
1 kiaušinio
½ stiklinės (70 g) kvietinių miltų
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
žiupsnio druskos
100 g karštai rūkyto kiaulienos kumpio
aliejaus kepimui
Padažui:
½ stiklinės (125 ml) graikiško jogurto
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinės
1 arb. š. garstyčių
1 arb. š. citrinos sulčių
1 valg. š. smulkiai kapotų krapų
1 valg. š. smulkiai kapotų petražolių
½ arb. š. džiovintų česnakų miltelių
¼ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
¼ arb. š. druskos
GAMINIMO EIGA
1. Virtas trintas bulves sumaišykite su tarkuotu mocarelos sūriu, tarkuotu fermentiniu sūriu, kiaušiniu, miltais druska ir pipirais. Kumpį supjaustykite nedideliais kubeliais ir įmaišykite į bulvių masę.
2. Į įkaitintą keptuvę įpilkite kelis šaukštus aliejaus. Semkite po šaukštą paruoštos bulvių masės ir drėgnais delnais suformuokite vidutinio dydžio paplotėlius. Kepkite juos keptuvėje po kelias minutes iš abiejų pusių, kol apskrus ir viduje bus iškepę.
3. Iškepusius blynelius išimkite iš keptuvės ir išdėliokite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.
4. Paruoškite padažą. Dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus iki vientisos masės.
5. Šiltus blynelius patiekite su padažu, apibarstykite saujele šviežių žalumynų ir orkaitėje paskrudinto kumpio kubeliais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.
10 komentarai
Labai skanu 🙂 o padažas šį patiekalą padaro išskirtiniu 🙂
Jolita, džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Labai patiko! Ačiū:)
Juliana, labai smagu girdėti, ačiū, kad pasidalinot įspūdžiais!
Gaila, gavosi ištižę.
Julija, tikrai gaila, bet net nenutuokiu, kodėl – tai vienas mėgstamų mūsų šeimos receptų, pagal kurį blynelius kepu labai dažnai. Ar paruošta masė buvo tiršta, formuojama delnais (taip, kaip parašyta recepte)?
Taip isisukau i jusu receptus, kad neina sustot 🙅♀️🙈🙈 isbandem ir siuos, labai skanu! Aciu 🙏
Aiste, labai džiaugiuosi, kad įsisukot ir nenorit išsisukt! 😀 Taip pat džiaugiuosi labai ir tuo, kad blyneliai patiko 🙂
Gaila, bet man visiskai niekas nesigavo, visi blyneliai gavosi istize. Bandziau taisyti situacija dedama daugiau miltu, bet tai nesuveike. Taip pat bandziau kepti juos siek tiek plokstesnius ir mazesnius, bet rezultatas buvo lygiai toks pat. O del skonio.. man padazas nepatiko, labai stiprus skonis primenantis sveikesne versija majonezo. Gaila, kad sitaip gavosi, bet pabandziau ir ismokau! Aciu uz recepta, bandysim kitus jusu receptus!
Vaiva, labai apgailestauju, kad receptas nepavyko. Aš šeimai šiuos blynelius kepu bent 2-3 kartus per mėnesį, todėl sunku man suprasti, kur galėtų būti priežastis. Galiu tik patikslinti, kad: bulves trinu be jokių priedų, išvirtas ir šiek tiek nugarintas, sausas; sūrį ir mocarelą naudoju kokybiškus, ne sūrio gaminius; kiaušinį naudoju vidutinio dydžio, o miltus – kvietinius. Nežinau, ar dar kada suteiksit šansą šiam receptui, bet tikiuosi, kad ši nesėkmė bet kuriuo atveju neatbaidys nuo noro išbandyti kitus receptus 🙂