Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Keksai, keksiukaiSALDUMYNAI

Moliūgų keksas

parašė Asta 26 Rgs ’13
Moliūgų keksas

Būna gerų dienų, būna blogų dienų. Kartais reikia tik mažos smulkmenos, kad diena iš vidutiniškos virstų puikia (arba atvikščiai, bet aš linkusi prisijaukinti pozityvų mąstymą, taigi apie tai šįkart nei galvosiu, nei rašysiu).

Trečiadienio rytas buvo vienas iš niekuo neišsiskiriančių rytų. Dušas, džiovintuvas, pusryčiai, automobilis, darbas. Kava, kompiuteris, naujienos. Akys užkliuvo už Martos rekomendacijos apie naujai atrastą tinklaraštį. Vienas spragtelėjimas pele, trys sekundės ir internetas mane nukėlė į „TartAmour” – žavų, gražų, geras emocijas skleidžiantį tinklaraštį. Trumpam pamiršusi darbus, perskaičiau beveik visus įrašus, susižavėjau nuotraukomis ir pačia autore. Žinot, kartais tinklaraštyje sužavi nuotraukos, bet tekstai – nelabai. Arba atvirkščiai. O čia, atrodo, viskas taip harmoninga, o tos geros energijos bangos iš nuotraukų ir tekstų eilučių akimirksiu persikelia šiapus kompiuterio ekrano, pas mane.

Tarp visų įrašų radau paminėtus kursus pagal Louise Hay metodą, kurie padeda išmokti mylėti save. Prisipažinsiu, kad apie L. Hay nebuvau girdėjusi ničnieko, o paprastai ir mano reakcija į tokio tipo dalykus būna gana skeptiška. Bet šįkart štai ėmiau ir perskaičiau visą rekomenduotą tekstą apie pačią L. Hay, jos istoriją, gyvenimo suvokimus, praradimus, atradimus ir mokymus. Teksto pabaigoje radau dešimt tezių. Perskaičiau jas. Perskaičiau dar kartą vakare, po darbo. Ir dar kartą šiandien. Tyliai sau galvoju, kad tos dešimt tezių buvo tai, ko man reikėjo vakar; tą akimirką, kai atsidariau internetinį puslapį. Jos yra tai, ko man reikia, ir šiandien. Tiesą sakant, manau, kad tie labai paprasti dalykai, surašyti juodu ant balto, yra reikalingi mums visiems. Nes kartais imame ir pamirštame pačius natūraliausius, paprasčiausius dalykus; kartais, belėkdami strimgalviais per savo kasdienybę, pasiklystame patys savyje. Ar per skubėjimą pamirštame save.

Dalinuosi L. Hay tezėmis ir čia. Juk gal ir dar kažkam be manęs – gal būtent Tau, skaitytojau – šie žodžiai bus tai, ko reikia šią akimirką.

1. Liaukitės kritikavę. Kritika niekada nieko nekeičia. Kai kritikuojate save, jūsų permainos negatyvios. Kai save palaikote – jūs keičiatės į gerąją pusę.

2. Liaukitės save gąsdinę. Liaukitės terorizavęsi savo pačių mintimis. Tai siaubingas gyvenimo būdas. Tuojau pat pereikite nuo jus bauginančių minčių prie malonių.

3. Būkite kilniadvasiški ir kantrūs. Būkite kilniadvasiški sau. Būkite sau geri. Būkite kantrūs sau, kai mokotės mąstyti naujai. Elkitės su savimi kaip su žmogumi, kurį išties mylite.

4. Būkite geri savo protui. Nekęsti savęs – tai nekęsti savo minčių. Neverta. Verčiau jas pakeiskite.

5. Girkite save. Kritika žudo dvasią. Pagyrimas ją stiprina. Girkite save kuo daužniau. Sakykite sau, kaip puikiai jūs susitvarkote su bet kuria smulkmena.

6. Palaikykite save. Raskite būdų save pažvalinti. Kreipkitės į draugus ir leiskite jiems padėti. Visiškai natūralu paprašyti pagalbos, kai esi jos reikalingas.

7. Žvelkite su meile į savo trūkumus. Supraskite, susikūrėte juos patys – norėdami patenkinti tam tikrus savo poreikius. Dabar jūs ieškote naujų, pozityvių, būdų jiems patenkinti. Taigi švelniai atsikratykite senų negatyvių elgesio stereotipų.

8. Rūpinkitės savo kūnu. Išmokite tinkamai maitintis. Koks maistas būtinas, kad jūsų kūnas gautų energijos gyvybingumui palaikyti? Išmokite fizinių pratimų. Kurie iš jų teikia malonumo? Švelniai mylėkite ir gerbkite šventovę, kurioje gyvenate.

9. Dirbkite su veidrodžiu. Dažniau žiūrėkite sau į akis. Reikškite savo jausmus sau. Žiūrėdami į veidrodį, atleiskite sau. Žiūrėdami į veidrodį, pasikalbėkite su savo tėvais ir jiems atleiskite. Bent kartą per dieną sau pasakykite: „Aš myliu. Dabar aš tikrai tave myliu.”

10. Pradėkite tuojau pat. Nelaukite, kol reikalai susitvarkys patys, kol jūs palieknėsite, kol rasite naują darbą arba užmegsite naują ryšį. Pradėkite dabar ir darykite, kas nuo jūsų priklauso.

Vakarų ekspresas, 2009 m. rugsėjo 14 d.

 

Kaip sako L. Hay, „visa ko esmė ir yra paprasti dalykai”. Taigi, šįkart – tegyvuoja paprastumas. Paprastesnės moliūgų duonelės receptą kažin, ar kur nors rasite. Bet skonis ir tekstūra verti dešimties balų! Maniškis, paprastai gerų žodžių nešvaistantis į kairę ar dešinę, po pirmo kąsnio paklausė, ar galima bus dar riekelę. Nes, cituoju, „labai labai skanu, tikrai dešimt balų!”.

Skonis: 10/10. Nuostabiai minkštas, drėgnas ir purus, o kartu – puikios tekstūros, tvirtas ir lengvai raikomas. Vienas iš tų geriausiųjų, neabejotinai!

Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.

Kur radau? Something Swanky

Moliūgų keksas

Atsispausdinti
Porcijos: 15 riekelių Paruošimo laikas: 15 min. Gaminimo laikas: 1 val.

INGREDIENTAI

1 1/2 puodelio (210 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1/2 arb. š. druskos
1/2 arb. š. malto cinamono
1/2 arb. š. muskato
1 1/2 puodelio (300 g) cukraus
1/2 puodelio (125 ml) vanilinio jogurto
3 kiaušiniai
1 puodelis (300 g) tirštos* moliūgų tyrės**

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 32×12 cm dyžio kepimo indą.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną ir muskatą.
3. Kitame dubenyje išplakite cukrų, vanilinį jogurtą, kiaušinius ir moliūgų tyrę.
4. Suberkite miltų mišinį į plakinį ir lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių. Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku.
6. Atvėsinkite, raikykite ir patiekite. Skanaus!

* Jeigu Jūsų moliūgų tyrė yra pakankamai skysta, tuomet tešlai reikės daugiau miltų. Berkite jų tiek, kad paruošta tešla būtų riebios grietinės tirštumo.

** Moliūgų tyrę pasigaminti labai paprasta. Moliūgą supjaustykite gabalais, išimkite sėklas. Dėkite į kepimo skardas, išklotas kepimo popieriumi, ir kepkite iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas taps minkštas. Kilogramas moliūgų gabalėlių turėtų kepti apie 45 – 50 minučių. Išėmę iš orkaitės, nulupkite odelę. Moliūgą dėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės – tyrės. Jei reikia, šiame etape galite įpilti vandens, norėdami išgauti tinkamą konsistenciją (maždaug 1 – 3 valgomus šaukštus).

cinamonasjogurtaskeksasmoliūgaimuskatassaldumynai
15 komentarai
27
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Baklava su graikiniais riešutais ir migdolais
kitas įrašas
Pomidorų, sūrio ir kumpio galetė

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Kruasanų pudingas su vaniliniu padažu

Mažieji migdoliniai sausainėliai

Trupininis pyragas su varške ir uogiene

Moliūginis sūrio tortas

Trupinininis moliūginis sūrio pyragas

Minkštas obuolių pyragas

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Sluoksniuotos tešlos pyragas (Velingtono kepsnys) su lašiša

Pievagrybių pyragas

Teriyaki lašišos iešmeliai su kokosiniais ryžiais

APIE VĖJUS // Salotos su rūkyta lašiša

Virtiniai su bulvėmis ir rūkyta šonine

„Švilpikai“ (bulvinės bandelės) su šoninės padažu

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

KALĖDŲ TRADICIJA // Imbieriniai sausainiai

Tortilijų suktinukai su vištiena, humusu ir daržovėmis

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Lašišos paštetas

Klafutis su avietėmis, šilauogėmis ir migdolais

Šakšuka su bolivine balanda

Angliškos pusryčių bandelės su obuoliais, riešutų sviestu ir...

Naminiai mėsainiai

Avižinė košė su sūriu, pievagrybiais ir špinatais

15 komentarai

milda 3 Spa ’13 - 3:20 pm

Kepiau, bet nelabai pavyko. Gavosi labai lipnus ir šlapias lyg neiškepęs, nors kepiau ilgiau nei rekomenduojama. Ir, bent jau man, nors ir esu didžiulė smaližė, buvo labai persaldu. Cukrus užgožia bet kokį kitą skonį.

Reply
Ramune 4 Spa ’13 - 7:20 pm

Mano atsiliepimas toks pat kaip Mildos,gavosi per lipnus tarsi neiskepes ir nors cukraus dejau tik 250g buvo vistiek per saldu.Man viska sumaicius labai skysta konsintencija gavos, kokia turetu but?

Reply
Aušra 7 Spa ’13 - 2:04 pm

Man, kaip ir Mildai bei Ramunei, kepinys nepavyko. Gavosi toks „guminis”. Gal kepimo miltelių reiktų daugiau? Riebalų tikrai nereikia, ar jie netyčia „pabėgo” iš recepto?

Reply
Asta 11 Spa ’13 - 5:44 am

Milda, Ramune, Aušra, nesuprantu, kaip gi čia taip yra, kad nei vienai iš Jūsų nepavyko 🙁 Keksą kepiau tik vieną kartą – konsistencija gavosi grietinės tirštumo, keksas iškepė idealiai – ir jis buvo toooks geras, kad nedelsdama receptu pasidalinau. O dabar galvoju, kad reikia man dar kartą jį iškepti kuo greičiau; ir įsitikinti, kur čia paslaptis slepiasi, kodėl man išėjo, o jums – ne. Labai atsiprašau 🙁

Beje, cukraus kiekį reikėtų, kaip visada, pasireguliuoti pagal save; mes – saldžiamėgiai 🙂 Riebalai iš recepto nepabėgo, jų tikrai nereikia. O tešla skysta neturėjo gautis; šiaip aš paprastai, jei tešla gaunasi nelogiškai skysta, įberiu papildomai šiek tiek miltų 🙂

Reply
Asta2 16 Spa ’13 - 7:30 am

Na o man žinote pavyko šis keksas, labai labai skanus. Nepaisant kad vietoje jogurto įdėjau tik 2 šaukštus grietinės, tiesiog neturėjau 🙂
Manau jį gadinti gali moliūgo konsistencija – mano moliūgas buvo krakmolingas, labai gerai sunokęs, tyrė tiršta. Kiti moliūgai būna skystesni – manau nespėja ta drėgmė išgaruoti kepdama 🙂 Tuomet reikėtų daugiau miltų.
Taip pat ir kepiau ilgai – net 1 h 20 min.
Cukraus mažinau, nes pusantros stiklinės cukraus – uh kaip saldžiai saldu!

Reply
Asta 17 Spa ’13 - 9:32 am

Asta, tikrai manau, kad esu teisi; mat mano moliūgo tyrė buvo tiršta, tikrai pakankamai tiršta. Tuoj pat pakoreguosiu receptą 🙂

Beje, labai džiaugiuos, kad ne man vienai keksas pavyko! 🙂

Reply
Agnė 5 Vas ’14 - 9:58 am

Kepiau jau dukart. Puikiai pavyko, nors su virtuve nedraugauju. Specialiai ieškojau recepto, kur sunaudoti tiesiog „nevalgomai” saldų ir krakmolingą moliūgą. Iš jo daryta įprastinė sriuba gavosi visiškas nesusipratimas, užtat keksui pasirodo pats tas 🙂 Cukraus dėjau nepilną stiklinę.

Reply
Asta 10 Vas ’14 - 10:44 am

Agne, super! 🙂 Džiaugiuosi ir dėl moliūgo, kad nepražuvo; ir dėl skaniai pavykusio kekso 🙂

Reply
Orka 9 Lap ’14 - 2:47 pm

Receptas puikus, tik as visada dedu gerokai maziau cukraus – sikart tik puse puodelio. Dar dejau trinta banana, kuris taip pat prisidejo prie saldumo ir puikaus aromato. Saldumo buvo visiskai tiek kiek reikia. Miltu teturejau tik nepilna puodeli, bet tirstumui isgauti pyliau kokosu drozliu. Puiku:)

Reply
Asta 10 Lap ’14 - 6:10 pm

Orka, improvizacijos skamba be galo gardžiai! 🙂

Reply
Klausimas 29 Rgs ’15 - 6:02 am

Sakykite, kiek tyrė paruošta gali stovėti šaldytuve? ar būtina ją iškarto suvartoti?

Reply
Asta 13 Kov ’16 - 12:53 pm

Moliūgų tyrę tikrai kelias dienas galite palaikyti šaldytuve, o jei norite laikyti dar ilgiau – dėkite į šaldiklį 😉

Reply
Rasa 11 Vas ’16 - 3:30 pm

Nors mano moliūgų tyrė tikrai buvo labai labai tiršta, bet keksas gavosi keistas – toks viduje lipnokas ir šiek tiek guminis. Nors kepiau ilgiau nei nurodyta, gal reikėjo visgi dar ilgiau kepti, gal reikėjo daugiau kepimo miltelių. Visgi nepaisant to, kad pyragas buvo keistas, buvo visai skanus ir susivalgė gana greitai. Visgi abejoju, ar verta bandyti dar kartą kepinius su moliūgais – gal moliūgai suteikia nekontroliuojamo tąsumo ir drėgmės?

Reply
Asta 13 Kov ’16 - 12:54 pm

Rasa, moliūgai tikrai suteikia drėgmės ir šiek tiek tąsumo. Kitąkart galite rinktis moliūginius kepinius, kuriuose moliūgų naudojama mažiau 🙂

Reply
Lina 23 Spa ’16 - 7:54 pm

Man irgi deja gavosi skystokas vidus… Is pradziu graziai iskilo, o istraukus is orkaites subliusko, nors kepiau ilgiau nei recepte. Gal tikrai reikia daugiau kepimo milteliu, arba kiausiniu baltymus isplakti stskirai ir imaisyti pabaigoje?

Reply

Komentuoti: Asta Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 3

    Šokoladinis tortas „Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)

    14 Gru ’11
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 6

    Grietiniečiai | Nuotraukos žingsnis po žingsnio

    9 Spa ’20

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (354)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (132)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (96)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (344)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (25)
    • Karštieji užkandžiai (57)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (86)
    • Sumuštiniai (38)
  • MAISTAS GAMTOJE (29)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (678)
    • Bandelės (46)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (108)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (166)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (31)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų