Jau buvau atidėjus kitiems metams, bet… kodėl gi nepasidalinus šiuo receptu šiandien? Nors kalendoriuje rugsėjis, temperatūros stulpelis pakilo iki 29 laipsnių! Ir tokių dienų laukia dar bent kelios – gal pratęsiam vasarą su naminiais ledais?
Sūdytos karamelės semifreddo tikrai patiks saldžių, sodraus skonio ledų mylėtojams. Čia gardžiai dera ne tik skoniai, bet ir kontrastingos minkštų, burnoje sutirpstančių karamelinių ledų ir traškių lazdynų riešutų tekstūros.
Ruošdami karamelinį semifreddo, galite naudoti pirktinį karamelės padažą, naminę karamelę ar net karamelizuotą saldintą sutirštintą pieną („Rududu“). Vietoje lazdynų riešutų galite rinktis ir migdolus. Svarbiausia, nepamirškite riešutų pakepinti, – tai leis atsiskleisti sodresniam riešutų skoniui, be to, riešutai taps maloniau kramtomi.
Sūdytos karamelės semifreddo su lazdynų riešutais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Lazdynų riešutams:
3 valg. š. vandens
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 stiklinės (140 g) kepintų lazdynų riešutų be odelių
Ledams:
3 didelių kiaušinių trynių
1 didelio kiaušinio
2 arb. š. vanilės pastos
½ stiklinės (100 g) cukraus
3 valg. š. sūdytos karamelės padažo
400 ml riebios grietinėlės (35-36 proc.)
GAMINIMO EIGA
1. Iš pradžių paruoškite karamelizuotus lazdynų riešutus. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Skardą išklokite kepimo popieriumi, atidėkite į šalį.
3. Į nedidelį puodą supilkite vandenį ir cukrų. Kaitinkite ant vidutinės kaitros vis maišydami, kol cukrus ištirps. Užvirinkite ir kaitinkite toliau, bet nebemaišykite – leiskite sirupui kunkuliuoti kelias minutes, kol jis taps sodrios gintarinės spalvos. Puodą nukaiskite, į karštą sirupą suberkite riešutus ir gerai išmaišykite.
4. Masę iš puodo plonu sluoksniu paskleiskite kepimo skardoje. Kai ji sutvirtės, sulaužykite gabalais, sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki norimo dydžio gabalėlių. Jei sutrintumėte iki tyrės, pagamintumėte karamelizuotų riešutų pastą (praline), bet ledams to nereikia.
5. Paruoškite ledų masę. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.
6. Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, visą kiaušinį, vanilę, cukrų, supilkite sūdytos karamelės padažą. Išplakite iki vientisos masės.
7. Į nedidelį puodą įpilkite šiek tiek vandens, statykite virš vidutinio dydžio ugnies ir užvirkite. Virš puodo su verdančiu vandeniu įtaisykite dubenį su išplaktais produktais (taip, kad dugnas neliestų vandens) ir kaitinkite virš garų vonelės, nuolat plakdami šluotele, apie penkias minutes. Masė turi sutirštėti, pabalti, tapti purios kreminės tekstūros. Kai tik taip nutiks, nukelkite dubenį nuo puodo su verdančiu vandeniu. Atvėsinkite, toliau lėtai maišydami šluotele.
8. Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
9. Pusę plaktos grietinėlės sudėkite į kiaušinių ir cukraus masę. Lengvais judesiais išmaišykite. Sudėkite likusią grietinėlę ir dar kartą lengvai išmaišykite.
10. Maistine plėvele išklokite kekso kepimo indo (11×25 cm) dugną ir sieneles.
11. Supilkite trečdalį ledų masės ir ant viršaus tolygiai užberkite trečdalį karamelizuotų riešutų, apšlakstykite trupučiu sūdytos karamelės padažo.
12. Supilkite antrą trečdalį ledų masės ir vėl pakartokite tą pat: užberkite antrą trečdalį karamelizuotų riešutų, apšlakstykite trupučiu sūdytos karamelės padažo.
13. Supilkite likusius ledus, apiberkite likusiais karamelizuotais riešutais.
14. Kepimo indą įsukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite pernakt.
15. Išimkite sušalusius semifreddo iš kepimo formos, nuimkite plėvelę ir patiekite nedelsiant. Galite apšlakstykite dar keliais šaukštais karamelės ir papuošti lazdynų riešutais. Pjaustykite riekelėmis ir ragaukite.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.