Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KARŠTIEJI PATIEKALAIKarštieji užkandžiaiLENGVI KĄSNELIAINesaldūs pyragaiŠaltieji užkandžiai

Svogūnų laiškų ir sūrio keksas

parašė Asta 29 Geg ’14
Svogūnų laiškų ir sūrio keksas

Mano gyvenime tikrai buvo įvykių, nutikimų ir nuotykių, kuriuos atmintyje atgaivina kvapai ar skoniai. Esu visiškai tikra, kad tokių akimirkų būta kiekvieno mūsų gyvenime.

Namuose pakvipus obuolių pyragui, prisimenu romantišką pasimatymą, vieną iš pirmųjų. O maišydama tešlą blynams-storuliams su obuoliais, beveik jaučiu veidą glostančius saulės spindulius ir vasarą kaime. Valgant juodos duonos užkandėles su mocarelos sūriu ir pomidorais, mano ausyse skamba geriausių draugių juokas. O burnoje tirpstant pyragėliams su sūriu, mintimis nukeliauju atgal į saulėtas atostogų dienas. Iš kaimyno kiemo atsklidęs ir nosį sukutenęs kepsnių ant laužo kvapas – tai ilgiausias ir geriausias savaitgalis prie ežero. O sumuštinis iš riekės batono ir storo sluoksnio šokoladinio riešutų kremo… tai – liūdnų ilgesio vakarų skonis. Lygiai taip pat kaip iš orkaitės sklindantis bulvių plokštainio kvepas yra ženklas, jog pagaliau visi grįžo namo, kad ir kaip toli buvę.

Šis sūrio keksas su svogūnų laiškais man visada primins Renatos receptų knygos „Sezoninė virtuvė“ pristatymą. Juo buvo vaišinami visi susirinkę ir – ką aš daugiau galiu bepasakyti? – jis nuostabus. Jei šis kepinys man, saldumynų maniakei, pranoko net desertą, tai tikrai yra kažkas toookio.

Nerandu kaip pasiteisinti, kodėl taip ilgiau delsiau ir laukiau paskutinių pavasario dienų, kol pagaliau ir mano orkaitėje pradėjo kilti šis puikusis keksas. Kepiau jį praeitą trečiadienį, o iš orkaitės ištraukiau prieš pilateso treniruotę. Jis taip kvepėjo, o skonio prisiminimas mane taip viliojo, kad nesusilaikiau. Suvalgiau net tris riekeles! Ir tikrai ne dėl to, kad man trūktų valios. Tik dėl to, kad keksas tikrai fantastiškai skanus. 

Keksas su svogūnų laiškais ir sūriu (3)

Skonis: 10/10. Skanus tiek šiltas, tiek šaltas. Minkštas ir purus. Kvapnus ir gardus. Visapusiškai geras ir tinkamas įvairioms progoms: tiek pusryčiams (ar net vakarienei), tiek saulėtam vasaros piknikui. Kol svogūnų laiškų sezonas – kepti tiesiog būtina, šypt.

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? Renata Ničajienė „Sezoninė virtuvė“, p. 26

Keksas su svogūnų laiškais ir sūriu (4)

Svogūnų laiškų ir sūrio keksas

Atsispausdinti
Porcijos: 15 riekelių Paruošimo laikas: 20 min. Gaminimo laikas: 40 min.

INGREDIENTAI

100 g alyvuogių aliejaus
3 kiaušiniai
100 ml pieno
200 g miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
100 g tarkuoto kietojo sūrio
žiupsnis druskos
žiupsnis maltų juodųjų pipirų
100 g svogūnų laiškų
50 g rūkytos šoninės

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite apie 32×12 cm dydžio kepimo indą.
2. Alyvuogių aliejų, kiaušinius ir pieną išplakite iki vientisos masės.
3. Kitame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir tarkuotu sūriu. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
4. Miltų mišinį nuolat maišydami suberkite į kiaušinių plakinį, kol gausite tirštą tešlą.
5. Švarius svogūnų laiškus supjaustykite ar sukarpykite žirklėmis nedideliais gabalėliais.
6. Šoninę supjaustykite nedideliais gabalėliais.
7. Paruoštus svogūnų laiškus ir šoninės gabalėlius suberkite į paruoštą tešlą ir išmaišykite, kad vienodai pasiskirstytų tešloje.
8. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą, paviršių išlyginkite.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol keksas gražiai iškils ir bus iškepęs.
10. Iškepusį keksą išimkite iš kepimo indo, perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite. Skanaus!

keksasšoninėsūrissvogūnų laiškaiužkandis
28 komentarai
8
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Tortas „Mostachon”
kitas įrašas
Keksiukai „Snickers“

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Traiškytos česnakinės bulvytės su kietuoju sūriu ir varškės...

Grūdėtosios varškės blyneliai

KOKYBIŠKO GYVENIMO BEIEŠKANT // Kepta košė su persikais

Vanilinė migdolinė granola | Pusryčių sluoksniuotis

Šokoladiniai blyneliai

Granolos ir vaisių sluoksniuočiai su graikišku jogurtu

REKLAMA

GĖRIMAI

Mangų ir kokosų pieno kokteilis (Mango Lassi)

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Šaltas kavos gėrimas su šokoladu

Moliūgų kava

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Mielinės bandelės su dešrelėmis

Švediški mėsos kukuliai

Kalakutiena su saldžiosiomis bulvėmis

Kepta pipirinė vištiena su citrinomis ir makaronais

Pokės dubenėlis (poke bowl) su lašiša

Teriyaki lašišos iešmeliai su kokosiniais ryžiais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su mėlynėmis

Kepti varškėčiai su bananais ir cinamonu

Šviežių daržovių salotos su kepta duona ir vištiena

Chia sėklų pudingas su mėlynėmis ir granola

Grikių dubenėliai su kiaušiniais, avokadais ir lašiša

Kokosinis ispaninio šalavijo (chia) pudingas su citrinų kremu

28 komentarai

Rennie 29 Geg ’14 - 6:00 am

Asta, smagu, kad tau jis patiko 🙂 Linkėjimai 😉

Reply
Asta 29 Geg ’14 - 6:15 am

Dar ir kaip patiko! Ačiū 😉

Reply
Kotryna 29 Geg ’14 - 4:21 pm

Mėgaujuosi šiuo nuostabiu keksu. Prie jo patiekiau šviežią mocarelą ir vyšninius pomidoriukus. Nuostabu!!!!

Reply
Asta 2 Bir ’14 - 9:50 am

Kotryna, labai džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko. Priedai skamba nuostabiai 🙂

Reply
Jesse 30 Geg ’14 - 3:41 am

Yummy, but I don’t eat Pork. 🙂

Reply
Asta 2 Bir ’14 - 9:49 am

Thank you, Jessie! You can make it without pork 😉

Reply
Monika 7 Bir ’14 - 7:39 pm

Išėjo puikiai!

Reply
Asta 16 Bir ’14 - 6:20 pm

Džiaugiuosi! 🙂

Reply
siga 12 Bir ’14 - 12:50 pm

Turiu klausimėlį. O jei tešlą sudejus į keksiukų formeles, kiek laiko sutrumpėtų kepimas? Ar vis tiek reiktų kepti 40 min? Ačiū už atsakymą 🙂

Reply
Asta 16 Bir ’14 - 6:21 pm

Siga, tikrai kepimo laikas sutrumpėtų. Manau, keksiukai turėtų kepti apie 20-25 minutes, tačiau reiktų stebėti ir laikas nuo laiko patikrinti 🙂

Reply
Dalia 16 Bir ’14 - 9:58 pm

Paskutiniu metu, ka begaminciau, niekad nebuna skanu. Kazko per daug, kazko per mazai. Keksa kepiau tiksliai kaip nurodyta, tik pamirsau ideti druskos (manau ji ir nebutina), bei svogunu laisku (neturejau). Skonis normalus, laukiu kad vyras ismegintu ir nuomone pareikstu.

Siaip Jusu svetaine suzavejo, bandysiu daug receptu ir labai tikiuosi atrasti kazka super, ka noretusi gaminti vel ir vel bei vaisinti svecius. Aciu Jums!!

Reply
Asta 27 Bir ’14 - 5:06 am

Dalia, ačiū, džiaugiuosi, kad „Saulėtoje virtuvėje” randate patinkančių ir įkvepiančių gaminti receptų 🙂

Tikiuosi, kad vyrui keksas patiko? Tiesa, bent jau aš manau, kad svogūnų laiškai (o ir druska) čia nėra mažiausios svarbos produktai, jie tikrai suteikia skonio 🙂 Taigi, labai rekomenduoju išbandyti kada nors iškepti ir tiksliai pagal receptą – keksas tikrai labai puikus ir, kiek matau, sulaukęs didžiulio populiarumo internetinėse erdvėse (o tuo pačiu – ir namų virtuvėse) 🙂

Reply
Dalia 17 Lie ’14 - 8:51 pm

Vyras deja neliko suzavetas, valge, is pareigos, vertindamas mano triusa. Paklausysiu jusu rekomendaciju ir pakartosiu recepta tiksliai pagal rekomendacijas ir pavaisinsiu svecius, ju nuomones paklausysiu 🙂
Einu kepti keksiuku su kumpiu (vienas is pirmuju Jusu receptu uzkandziu temoje) 🙂

Reply
Asta 27 Lie ’14 - 5:06 pm

Dalia, tikiuosi, kad antras kartas bus daug sėkmingesnis 🙂 Lauksiu įspūdžių 😉

Reply
dzo 20 Bir ’14 - 4:36 am

Kokį fotoaparatą ir objektyvą naudojat nuotraukoms?

Reply
Asta 27 Bir ’14 - 5:06 am

Nikon D90, o objektyvas – 50 mm 🙂

Reply
knopkyte :) 23 Bir ’14 - 4:04 pm

Laba 🙂

Gan seniai jau beskaičiau Jūsų svetainę, o čia tiek įdomybių praleidau, žiūriu 🙂 ką gi, panorau išbandyti šį skanumyną, net seilės varva vien pažiūrėjus 😀 bet kilo vienas klausimas, ar būtinai naudot alyvuogių aliejų? ar tarkim, galima eksperimentuot su bent jau NATURA 😀

Reply
Asta 27 Bir ’14 - 5:07 am

Rekomenduočiau naudoti alyvuogių aliejų, bet juk virtuvėje visuomet galima eksperimentuoti 😉

Reply
Jolanta 28 Bir ’14 - 11:20 am

Labai sudomino keksas, laukiu rezultatų. Man gavosi labai tiršta tešla, teko kabinti su šaukštu, nors visų milų nesudėjau. Ir klausimėlis – ar 100 g aliejaus recepte tolygu 100 ml? Ką tik patikrinau – vau kaip gražiai pakilo, o kvapas 🙂

Reply
Asta 3 Lie ’14 - 10:05 am

Jolanta, tešla ir turėjo būti tiršta, taigi, manau, kad viskas gerai ir keksas iškepė puikiai, ar aš teisi? 🙂 O 100 g aliejaus tikrai prilyginama 100 ml aliejaus 😉

Reply
Jolanta 4 Lie ’14 - 7:37 pm

skanumėlis, bus pakartotas greitu metu 🙂

Reply
Asta 27 Lie ’14 - 5:05 pm

Džiaugiuosi! 🙂

Reply
Kepykla nr. 5 » Blog Archive » Listen do you want to know a secret 10 Lie ’14 - 10:04 am

[…] pirmąsyk ragavau per Renatos knygos pristatymą, o vėliau ne sykį prisiminiau, vartydama tinklarašius. Buvo, atsiminiau, geras, ir prieš savaitę jį sumaišiau kassavaitgalinei išvykai […]

Reply
Lina 23 Lie ’14 - 8:51 pm

Sveiki, jau planuoju kekso pakartojima 🙂 Ar galima deti paprasta fermentini suri? Ar tik kietasis cia tinka?

Reply
Asta 27 Lie ’14 - 5:05 pm

Lina, manau, kad kietasis čia duoda daug geresnį skonį; bet esu tikra, kad iškeptų ir su paprastu, tik skonis būtų kiek kitoks 🙂

Reply
Marija 8 Sau ’17 - 5:06 pm

Išbandžiau vegetariška variantą – vietoje kumpio dėjau saulėje džiovintų pomidorų. Puikus rezultatas, ypač vyras kirto, kad net ausys linko 🙂

Reply
Kornelija 10 Rgs ’20 - 1:28 pm

Kokią šoninę naudojate? Karšto ar šalto rūkymo?

Reply
Asta 28 Rgs ’20 - 7:37 pm

Kornelija, naudojau karšto rūkymo šoninę.

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 3

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 4

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 5

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų