Saulėta virtuvė
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė

PyragaiSALDUMYNAI

Trupiniuotis su avietėmis

parašė Asta 19 Bir ’18
Trupiniuotis su avietėmis

Kai pasimeti tarp savaitės dienų ir ryte pabudęs niekaip negali pasakyti, kas šiandien – sekmadienis, pirmadienis, o gal jau ir antradienis – tai gali reikšti tik viena. Atostogas didžiosiomis raidėmis. ATOSTOGAS!

Atsiverčiau šiandien kalendorių ir suskaičiavau – liko lygiai savaitė; po Kroatiją mes keliaujame jau 11 dienų. Pradėjome nuo itališka dvasia alsuojančio Rovinj šiaurinėje Kroatijos dalyje, vykome į Krk salą, stebėjome neįtikėtino mėlynumo Plitvicų ežerus ir krioklius, apvaikštinėjome Zadar senamiestį ir klausėme jūros vargonų tamsai apgaubus pakrantę, kopėme į kalnus Paklenicos nacionaliniame parke, tuomet grožėjomės kriokliais kitame – Krka – nacionaliniame parke. Galiausiai atvykome Brelą – nuostabų kalnų miestelį, kurį aš buvau įsimylėjusi jau iš nuotraukų internete, dar tik planuodama kelionę prieš bene pusę metų. O čia išaušus rytui, pro langą iš aukštai stebint jūrą, aš tikrai supratau, kad Kroatiją… pamilau. O vakar atvykome į Makarską; miestą, kurį ne kartą girdėjau minint kaip lietuvių pamėgtą kurortą. Ir tikrai, priešingai nei visose kitose vietose, čia lietuviškai per vieną pusdienį išgirdome šnekant ne kartą ir ne tris. Vis tik Brela paliko tokį jaukų įspūdį, kad galėdama rinktis dabar, dienas Makarskoje mielai iškeisčiau į kelias papildomas dienas ten.

Planuose dar liko įspūdingasis Dubrovnikas, pasaką primenantis Mostaras Bosnijoje ir Hercogovinoje, Kroatijos sostinė Zagrebas ir keletas stotelių pakeliui namo – Brno Čekijoje bei Varšuvos zoologijos sodas.

Kai viską surašau – tai, kas buvo, ir tai, kas dar tik bus – sąrašas atrodo visai netrumpas. Kartais aplanko toks keistas dvilypis jausmas: atrodo, kad kelyje esame taip ilgai, bet laikas bėga taip greitai!

Šią akimirką norėčiau sustabdyti. Sėdžiu balkone, prieš akis plytint jūrai, už nugaros stūksant kalnams. Kažkur tolumoje skamba muzika, aidi juodas, skimbčioja sudaužiamos vyno taurės. Kažkas tamsoje bėga į vandenį, sukeldamas bangų purslus. Kažkas pykstasi, leisdami aistroms veržtis pro atdarus langus.

Ore tvyro karštis ir atostogoms būdingas nerūpestingumas. Kurorto gyvenimas.

Mūsų apartamentuose tylu ir ramu. Visi miega. Pro plačiai atvertas balkono duris girdžiu, o gal labiau jaučiu, tylų Jorio šnopavimą. Aš vienintelė dar sėdžiu šitam balkone, akimirkos žavesį bandydama sutalpinti į juodas raides baltame fone.

Man tai nepavyksta; žinoma, kad ne. Tokias akimirkas reikia išjausti, o ne užrašyti.

Užverčiu užrašų knygelę, išjungiu kompiuterį, kojas ištiesiu ant greta stovinčios kėdės. Giliai įkvepiu pilnus plaučius atostogų ir tvankaus nakties oro.

Tyliai tipenu į kambarį, kur nusispardę plonas antklodes miega mano vyrai.

Prieš nugrimzdama į miegą spėju pagalvoti apie tai, kad namai tikrai nėra vieta. Namai yra žmonės. Ir šiąnakt čia yra mano namai.

 Trupiniuotis su avietemis

 Trupiniuotis su avietemis

Skonis: 9/10. Traškūs kietoki trupinukai ir gardus aviečių džemas neabejotinai puikiai derės su riebiais tikrais vaniliniais ledais; jei patieksite be jų, užsiplikykite puodelį mėgstamos arbatos. Man tai pasirodė vienas tų desertų, kuriuos būtų beveik galima vadinti sveikuoliškais: ne per saldus, gausus uogų ir pilno grūdo avižinių dribsnių. 

Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du. 

 Trupiniuotis su avietemis

Trupiniuotis su avietėmis

Atsispausdinti
Porcijos: 12 Paruošimo laikas: 10 min. Gaminimo laikas: 30 min.

INGREDIENTAI

115 g sviesto, tirpinto
¼ stiklinės (50 g) cukraus
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 stiklinės (140 g) miltų
¾ stiklinės (105 g) stambių pilno grūdo avižinių dribsnių
žiupsnio druskos
apie 250 g aviečių džemo (naudojau šias avietes su čiobreliais)

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×28 cm dydžio kepimo indą.
2. Tirpintą sviestą išplakite su cukrumi, ruduoju cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės.
3. Suberkite miltus, stambius avižinius dribsnius, žiupsnį druskos. Išmaišykite. Turite gauti lipnią, į stambesnius trupinių gabalėlius sušokusią masę.
4. Stiklinę trupinių masės atidėkite į šalį – juos naudosite trupiniuočio viršui. Likusius trupinius suberkite į kepimo formą ir tolygiai išklokite dugną, stipriai suspauskite delnais, kad pagrindas būtų tvirtas.
5. Ant viršaus tolygiai paskleiskite avietes, o ant šių suberkite atidėtus trupinius.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol trupiniuočio viršus taps gražiai auksinės spalvos. Atvėsinkite, tuomet atsargiai išimkite iš kepimo formos ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

Šaltinis: Averie Cooks 

 Trupiniuotis su avietemis

avietėsavižiniai dribsniaidžemaspyragassaldumynai
2 komentarai
9
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Braškinis pieno kokteilis
kitas įrašas
Bananų ir riešutų sviesto vafliai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Kokosinis uogų ir obuolių trupiniuotis

Bananų duona su žemės riešutų sviesto ir šokolado...

APIE ŠVENTES // Kokosinis keksas

Trupiniuotis su obuoliais

Baklava su pistacijomis, lazdynų ir graikiniais riešutais

Tortas „Juodasis miškas“

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Salotos su vištiena ir braškėmis

Kokosinis ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su mangais...

Rikotos blyneliai su šilauogėmis

Svogūnų laiškų ir sūrio keksas

Brokolių salotos

Varške įdaryti kepti obuoliai

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Cukinijų ir morkų apkepas su vištiena

Vieno indo barbekiu vištienos, ryžių ir daržovių troškinys...

SUGAUTI MAŽUS MOMENTUS // Ryžiai su brokoliais ir...

Pomidorų, avokadų, mocarelos ir špinatų salotos

Orkaitėje kepti moliūginiai varškėtukai

Špinatų ir rikotos pyragas

REKLAMA

GĖRIMAI

Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)

Braškių ir rabarbarų kokteilis

Gaivus citrinų ir braškių gėrimas

Moliūgų kava

Karštas šokoladas su žiemos prieskoniais

Naminis citrinų limonadas + 2 uogų skoniai!

2 komentarai

MJ 27 Kov ’20 - 1:43 pm

Labai ačiū už puikų, reikėjo man tik porciją padvigubinti, nes skarda didesnė! Bet super labai skanus gavos! Gal kiek saldokas, bet mano mamos aviečių uogienė saldoka. Aš pamaišiau su lemon curd ir įtarkavau citrinos žievelę į tešlą ir labai super!
Tikrai ačiū, čia labai geras karantininis receptas, kai parduotuvių lentynos tuščios, o kažko saldaus norisi taip, kad nors sienom lipk!

Reply
Asta 8 Bal ’20 - 8:42 pm

Labai ačiū jums, kad pasidalinote įspūdžiais! Džiaugiuosi, kad pyragas patiko; o improvizacijos skamba tiesiog puikiai 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Braškinis tiramisu

    21 Bir ’22
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 6

    Baltojo šokolado, pistacijų ir braškių tortas

    8 Lie ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Grietininė panakota su braškėmis

    29 Bir ’22
  • Braškinis tiramisu

    21 Bir ’22
  • Braškinis ispaninių šalavijų sėklų (chia) pudingas

    15 Bir ’22

Kategorijos

  • GĖRIMAI (32)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (7)
    • Šaltieji gėrimai (23)
  • KALĖDŲ PASAKOS (65)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (267)
    • Apkepai (44)
    • Blynai (28)
    • Bulvių patiekalai (27)
    • Daržovių patiekalai (118)
    • Grybų patiekalai (15)
    • Kruopų patiekalai (43)
    • Makaronų patiekalai (21)
    • Mėsos patiekalai (64)
    • Miltiniai patiekalai (25)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (19)
    • Varškės patiekalai (31)
    • Žuvis (36)
  • LENGVI KĄSNELIAI (247)
    • Blynai ir vafliai (38)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (41)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (125)
    • Salotos (43)
    • Šaltieji užkandžiai (64)
    • Sumuštiniai (23)
  • MAISTAS GAMTOJE (13)
  • PASAULIO SKONIAI (40)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (26)
  • SALDUMYNAI (548)
    • Bandelės (33)
    • Be orkaitės (97)
    • Desertai indeliuose (71)
    • Keksai, keksiukai (94)
    • Ledai (12)
    • Pyragai (139)
    • Pyragėliai (40)
    • Saldainiai (16)
    • Sausainiai (70)
    • Tortai (101)
  • SRIUBOS (22)
  • VALGOMOS DOVANOS (38)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (10)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų