Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragaiSALDUMYNAI

Trupiniuotis su avietėmis

parašė Asta 19 Bir ’18
Trupiniuotis su avietėmis

Kai pasimeti tarp savaitės dienų ir ryte pabudęs niekaip negali pasakyti, kas šiandien – sekmadienis, pirmadienis, o gal jau ir antradienis – tai gali reikšti tik viena. Atostogas didžiosiomis raidėmis. ATOSTOGAS!

Atsiverčiau šiandien kalendorių ir suskaičiavau – liko lygiai savaitė; po Kroatiją mes keliaujame jau 11 dienų. Pradėjome nuo itališka dvasia alsuojančio Rovinj šiaurinėje Kroatijos dalyje, vykome į Krk salą, stebėjome neįtikėtino mėlynumo Plitvicų ežerus ir krioklius, apvaikštinėjome Zadar senamiestį ir klausėme jūros vargonų tamsai apgaubus pakrantę, kopėme į kalnus Paklenicos nacionaliniame parke, tuomet grožėjomės kriokliais kitame – Krka – nacionaliniame parke. Galiausiai atvykome Brelą – nuostabų kalnų miestelį, kurį aš buvau įsimylėjusi jau iš nuotraukų internete, dar tik planuodama kelionę prieš bene pusę metų. O čia išaušus rytui, pro langą iš aukštai stebint jūrą, aš tikrai supratau, kad Kroatiją… pamilau. O vakar atvykome į Makarską; miestą, kurį ne kartą girdėjau minint kaip lietuvių pamėgtą kurortą. Ir tikrai, priešingai nei visose kitose vietose, čia lietuviškai per vieną pusdienį išgirdome šnekant ne kartą ir ne tris. Vis tik Brela paliko tokį jaukų įspūdį, kad galėdama rinktis dabar, dienas Makarskoje mielai iškeisčiau į kelias papildomas dienas ten.

Planuose dar liko įspūdingasis Dubrovnikas, pasaką primenantis Mostaras Bosnijoje ir Hercogovinoje, Kroatijos sostinė Zagrebas ir keletas stotelių pakeliui namo – Brno Čekijoje bei Varšuvos zoologijos sodas.

Kai viską surašau – tai, kas buvo, ir tai, kas dar tik bus – sąrašas atrodo visai netrumpas. Kartais aplanko toks keistas dvilypis jausmas: atrodo, kad kelyje esame taip ilgai, bet laikas bėga taip greitai!

Šią akimirką norėčiau sustabdyti. Sėdžiu balkone, prieš akis plytint jūrai, už nugaros stūksant kalnams. Kažkur tolumoje skamba muzika, aidi juodas, skimbčioja sudaužiamos vyno taurės. Kažkas tamsoje bėga į vandenį, sukeldamas bangų purslus. Kažkas pykstasi, leisdami aistroms veržtis pro atdarus langus.

Ore tvyro karštis ir atostogoms būdingas nerūpestingumas. Kurorto gyvenimas.

Mūsų apartamentuose tylu ir ramu. Visi miega. Pro plačiai atvertas balkono duris girdžiu, o gal labiau jaučiu, tylų Jorio šnopavimą. Aš vienintelė dar sėdžiu šitam balkone, akimirkos žavesį bandydama sutalpinti į juodas raides baltame fone.

Man tai nepavyksta; žinoma, kad ne. Tokias akimirkas reikia išjausti, o ne užrašyti.

Užverčiu užrašų knygelę, išjungiu kompiuterį, kojas ištiesiu ant greta stovinčios kėdės. Giliai įkvepiu pilnus plaučius atostogų ir tvankaus nakties oro.

Tyliai tipenu į kambarį, kur nusispardę plonas antklodes miega mano vyrai.

Prieš nugrimzdama į miegą spėju pagalvoti apie tai, kad namai tikrai nėra vieta. Namai yra žmonės. Ir šiąnakt čia yra mano namai.

 Trupiniuotis su avietemis

 Trupiniuotis su avietemis

Skonis: 9/10. Traškūs kietoki trupinukai ir gardus aviečių džemas neabejotinai puikiai derės su riebiais tikrais vaniliniais ledais; jei patieksite be jų, užsiplikykite puodelį mėgstamos arbatos. Man tai pasirodė vienas tų desertų, kuriuos būtų beveik galima vadinti sveikuoliškais: ne per saldus, gausus uogų ir pilno grūdo avižinių dribsnių. 

Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du. 

 Trupiniuotis su avietemis

Trupiniuotis su avietėmis

Atsispausdinti
Porcijos: 12 Paruošimo laikas: 10 min. Gaminimo laikas: 30 min.

INGREDIENTAI

115 g sviesto, tirpinto
¼ stiklinės (50 g) cukraus
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 stiklinės (140 g) miltų
¾ stiklinės (105 g) stambių pilno grūdo avižinių dribsnių
žiupsnio druskos
apie 250 g aviečių džemo (naudojau šias avietes su čiobreliais)

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×28 cm dydžio kepimo indą.
2. Tirpintą sviestą išplakite su cukrumi, ruduoju cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės.
3. Suberkite miltus, stambius avižinius dribsnius, žiupsnį druskos. Išmaišykite. Turite gauti lipnią, į stambesnius trupinių gabalėlius sušokusią masę.
4. Stiklinę trupinių masės atidėkite į šalį – juos naudosite trupiniuočio viršui. Likusius trupinius suberkite į kepimo formą ir tolygiai išklokite dugną, stipriai suspauskite delnais, kad pagrindas būtų tvirtas.
5. Ant viršaus tolygiai paskleiskite avietes, o ant šių suberkite atidėtus trupinius.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol trupiniuočio viršus taps gražiai auksinės spalvos. Atvėsinkite, tuomet atsargiai išimkite iš kepimo formos ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

Šaltinis: Averie Cooks 

 Trupiniuotis su avietemis

avietėsavižiniai dribsniaidžemaspyragassaldumynai
2 komentarai
9
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Braškinis pieno kokteilis
kitas įrašas
Bananų ir riešutų sviesto vafliai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Vanilinis pudingas su aguonomis ir maskarponės kremu

Citrininiai keksiukai su braškėmis

Kokosinio-bananinio chia pudingo, aviečių-chia džemo ir graikiško jogurto...

Trisluoksnis šokoladinis – vanilinis – moliūginis sūrio tortas

Kepėjai be stabdžių: Viktorijos biskvitas (Victoria sponge)

Šokoladinis padažas ledams ir ne tik

REKLAMA

SALDUMYNAI

Vanilinis varškės pyragas

Pyragas su mėlynėmis ir varškės kremu

Meduolių desertas su bananais

Ledų sumuštiniai su avietėmis

Kokosinis žaliosios arbatos „Matcha“ ir ispaninio šalavijo sėklų...

Kokosinis trupiniuotis (crumble) su uogomis ir bananais

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

Pomidorų, agurkų, špinatų ir mocarelos salotos

MAMOS DIENORAŠTIS // Cukinijų apkepėlė

POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Bulvių virtinukai (gnocchi) su daržovėmis

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

Perlinio kuskuso salotos su vištiena

Pomidorų, sūrio ir kumpio galetė

Cukinijų ir vištienos blyneliai

Lipnūs vištienos sparneliai su barbekiu padažu ir medumi

2 komentarai

MJ 27 Kov ’20 - 1:43 pm

Labai ačiū už puikų, reikėjo man tik porciją padvigubinti, nes skarda didesnė! Bet super labai skanus gavos! Gal kiek saldokas, bet mano mamos aviečių uogienė saldoka. Aš pamaišiau su lemon curd ir įtarkavau citrinos žievelę į tešlą ir labai super!
Tikrai ačiū, čia labai geras karantininis receptas, kai parduotuvių lentynos tuščios, o kažko saldaus norisi taip, kad nors sienom lipk!

Reply
Asta 8 Bal ’20 - 8:42 pm

Labai ačiū jums, kad pasidalinote įspūdžiais! Džiaugiuosi, kad pyragas patiko; o improvizacijos skamba tiesiog puikiai 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 3

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 4

    Tortas „Snickers“

    22 Rgs ’09
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • Tobulas varškės apkepas

    6 Spa ’09

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

    28 Kov ’23
  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (585)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (106)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (13)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų