Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Daržovių patiekalaiKruopų patiekalaiLENGVI KĄSNELIAISalotos

AUKŠTYN KOJOM // Bolivinės balandos salotos su keptais moliūgais ir spanguolėmis

parašė Asta 16 Spa ’17
AUKŠTYN KOJOM // Bolivinės balandos salotos su keptais moliūgais ir spanguolėmis

Ruduo, medžius ir pasaulį baigiantis nudažyti šimtais raudonos ir geltonos atspalvių, vakar dovanojo saulę. Visi kaimynai sukruto paskutinįkart nupjauti dar žaliuojančią žolę, visi plačiai atvėrė namų langus. Kažkas, po nosimi niūniuodamas lyg ir girdėtą melodiją, kieme džiaustė vėjo plaikstomus skalbinius. Kažkas paskutinįkart išbėgo žolėje pažaisti kamuoliu, o dar kažkas erzino lauko kepsninėje skrundančių kepsnių aromatais. Žmonės, lietaus permerktus skėčius pagaliau palikę namie, išgužėjo į kiemą, į gamtą, į miestą. Laukan. Pasidžiaugti šiluma, saule, šviesa, giedru dangumi. Spalvotais medžių lapais, tyliai šiugždančiais po kojomis.

Sekmadieniai mūsų namuose – šeimos ir blynų diena. Nors vakar viskas buvo aukštyn kojomis. Ryte miegojome taip saldžiai ir ilgai (net mūsų mažiausiasis!), kad blynus tiesiog pramiegojome. O iš už debesų pagaliau išlindusi saulė ir šviesi (!) diena privertė mane eiti į kompromisą su savimi – nuvogti kelias valandas šeimos laiko ir visus namų kampus paversti visišku bardaku, pagaliau fotografuojant tai, ką mielai būčiau nufotografavusi jau prieš gerą savaitę, jei ne tos labai pilkos dienos. Šiaip ar taip, rezultatais pasidalinsiu jau greitai mūsų šeimos krautuvėlėje.

Kad ir kaip ten bebūtų, tokios saulėtos dienos kaip vakar yra tiesiog skirtos planams griauti. Išvykas į parduotuves keisti neplanuotais pasivaikščiojimais ar net piknikais gamtoje; atidėti nedegančius darbus kitai pilkai rudens dienai, kuri tikrai ateis; išjungti televizorių ir išeiti į kiemą. Susiruošus pietums ar vakarienei virti tirštą ir sočią sriubą, atidėti puodus ir samčius į šalį. Verčiau susimaišyti dubenį nuostabiai gardžių salotų, apie kurias tuoj pat papasakosiu.

Žinau, kad šiandien saulė ir vėl pasislėpusi po stora debesų ir rūko paklode, bet šios salotos ūkanotą dieną ne mažiau puikios nei saulėtą. 

 Bolovines balandos salotos su keptais moliugais

Naujai atrastą meilę bolivinei balandai aš jau išpažinau anksčiau, o štai moliūgai – juk dabar pats jų sezonas! Ir dar. Džiovintos spanguolės. Visą gyvenimą raukusi nosį visų džiovintų vaisių link, jų turėčiau atsiprašyti. Džiovintos spanguolės yra gėris, o šiose salotose jos tinka tiesiog neįtikėtinai puikiai. Nors šiaip jau pati neretai numoju ranka, jei neturiu vieno ar kito ingrediento iš recepto – nematydama problemos pakeičiu kažkuo kitu, – bet šio recepto atveju, jei manęs paklaustumėte, ar nieko tokio numoti ranka į spanguoles, kurių lyg tyčia virtuvės spintelėse dabar nėra, atsakyčiau štai taip: ir be jų salotos bus gardžios, bet saujelė spanguolių joms suteikia tiek daug spalvų, taip puikiai subalansuoja visus skonius, kad nenubėgti iki artimiausios parduotuvės būtų trupučiuką nuodėmė.

O jei jau pasiruošėte visus ingredientus, gaminkite šias salotas dabar pat. Šiek tiek rudeniškos, šiek tiek pavasariškos – jos vertos dešimties balų su pliusu. 

 Bolovines balandos salotos su keptais moliugais

 Bolovines balandos salotos su keptais moliugais

 Bolovines balandos salotos su keptais moliugais

Bolivinės balandos salotos su keptais moliūgais ir spanguolėmis

Atsispausdinti
Porcijos: 3 porcijos Paruošimo laikas: 40 min.

INGREDIENTAI

300 g moliūgo kubelių (be odos, be sėklų)
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
150 g bolivinės balandos sėklų (kynvos)
100 g špinatų lapelių
3 valg. š. smulkiai kapoto raudonojo svogūno
3 saujelių džiovintų spanguolių
3 saujų moliūgų sėklų

Padažui:
6 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 valg. š. obuolių acto
4 arb. š. medaus
2 valg. š. kapoto šviežio baziliko
1 skiltelės tarkuoto česnako

GAMINIMO EIGA

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
2. Moliūgo kubelius sumaišykite su šaukštu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos, juodųjų pipirų, džiovintomis itališkomis žolelėmis. Vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol suminkštės. Atvėsinkite.
3. Bolivinės balandos sėklas kelis kartus perplaukite vandeniu, kitaip gali būti karstelėjusios. Puode užvirinkite 3-4 didesnį tūrį vandens, suberkite bolivinę balandą, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15-20 minučių, kol suminkštės, taps beveik skaidrios ir atsiskirs jų „uodegėlės“. Nupilkite likusį vandenį ir uždengtame puode palikite dar apie 10 minučių. Atvėsinkite ir atvėsusias išmaišykite šakute („išpurenkite“).
4. Į lėkštes paskirstykite špinatų lapelius, ant jų – bolivinės balandos sėklas ir keptus moliūgo kubelius. Ant viršaus berkite po šaukštą smulkiai kapoto raudonojo svogūno, po saujelę džiovintų spanguolių ir po saują sausoje keptuvėje pakepintų moliūgų sėklų.
5. Paruoškite padažą. Visus salotų padažui skirtus ingredientus sudėkite į stiklainėlį, jį sandariai užsukite ir gerai supurtykite, kol gausite vientisos konsistencijos padažą.
6. Apšlakstykite salotas paruoštu padažu ir patiekite.

 Bolovines balandos salotos su keptais moliugais

bazilikaibolivinė balandačesnakaimedusmoliūgaimoliūgų sėklosobuolių actasraudonasis svogūnassalotosspanguolėsšpinatai
3 komentarai
5
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai riešutų plutelėje
kitas įrašas
MAMOS DIENORAŠTIS // Mielinės lankstytos bandelės su dešrelėmis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Cinamoniniai mielinių bandelių vafliai

Saldžiųjų bulvių karis su špinatais

Kokosinė granola su uogomis ir vaisiais

Lengvai apkeptas tunas su česnakų padažu ir pomidorais

Imbierinė granola

Žiedinių kopūstų, pievagrybių ir vištienos pyragas

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

GRĮŽTU NAMO // Ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas...

Bulguro kruopų, vištienos ir daržovių salotos

NAUJA PRADŽIA // Bolivinės balandos salotos su persikais...

Trijų sūrių spurgytės su krabų skonio lazdelėmis

Salotos su vištienos sparneliais ir avokadų padažu

MAMOS DIENORAŠTIS // Traškūs dribsniai su bolivinėmis balandomis

REKLAMA

SALDUMYNAI

Jogurtiniai keksiukai su šokoladu

MAMOS DIENORAŠTIS // Avižiniai sausainiai su juodojo šokolado...

Graikiško jogurto vanilinė – mėlynių panakota (panna cotta)

Meduolinis karamelinis tortas

Pyragas su braškėmis ir rabarbarais

Citrininis keksas su glaistu ir braškėmis

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

APIE MIEGĄ // Brokolių blyneliai

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

3 komentarai

:-) 4 Geg ’18 - 5:45 pm

Nuostabios salotos!!! Darau jau turbūt keliasdešimtą kartą tik vietoj moliūgo kepu batatą (saldžiąją bulvę) – labai labai tinka! 😀

Reply
Asta 4 Geg ’18 - 7:26 pm

Džiugu girdėti! 🙂 Aš, beje, taip pat jose ne kartą moliūgą esu saldžiomis bulvėmis keitusi – kaip ir daugelyje kitų receptų, jie puikiai keičia vienas kitą 🙂

Reply
Gintautė 17 Kov ’19 - 7:44 pm

Įdomu tai, kad atskirų šio patiekalo ingredientų nemėgstu, bet šis receptas viliojo ir laukė būti išbandytas tris mėnesius. Vertėjo! Skanu, sveika, nauja. “Saulėta virtuvė” kaskart pasiteisina. Gera gomuriui, akiai ir net sielai. Ačiū, miela Asta 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 2

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 3

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 4

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 5

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 6

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (584)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų