Jaukūs vieno indo patiekalai – geriausias pasirinkimas, kai vakarienę norisi pagaminti greitai, paprastai ir labai skaniai. Vienintelėje keptuvėje iš pradžių apkepkite vištienos kepsnius, tuomet paruoškite pievagrybių ir grietinėlės padažą, o galiausiai kelias minutes patroškinkite viską drauge.
Ant stalo tokį patiekalą galite patiekti iškart su keptuve – lai kiekvienas į savo dubenėlį deda po porą šaukštų bulvių košės ir po vištienos kepsnį, kurį galima aplieti tiek padažo, kiek tik norisi. Verčiau daugiau nei mažiau – padažas nuostabiai pagardina bulvių košę, o minkštai vištienai suteikia dar daugiau sultingumo bei sodraus skonio.
- Vietoje vištos krūtinėlės kepsnių galite naudoti vištos kumpelius (be odos ir kaulų). Juos ruoškite lygiai taip pat kaip krūtinėlės kepsnius: apkepkite, o tuomet patroškinkite drauge su padažu.
- Į padažą jo gaminimo pabaigoje galite įmaišyti porą saujų pasmulkintų špinatų.
- Jei norite paruošti švelnaus skonio padažą, nenaudokite aitriųjų paprikų dribsnių. Jie suteikia pikantiškumo ir švelnaus aštrumo.
- Kukurūzų krakmolas reikalingas padažui sutirštinti. Jei kukurūzų krakmolo neturite, galite keisti bulvių krakmolu ar padažo papildomai išvis netirštinti.
- Skaniausia vištienos kepsnius patiekti su bulvių koše. Padažu apliekite ir kepsnius, ir bulvių košę – jis suteiks sultingumo ir sodraus skonio.
Vištiena su pievagrybių ir grietinėlės padažu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
3 vištos krūtinėlės kepsnių
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
¼ stiklinės (35 g) kvietinių miltų
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 valg. š. sviesto
250 g pievagrybių
1 didelio svogūno
3 skiltelių česnako
1 stiklinės (250 ml) vištienos sultinio
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
1 arb. š. garstyčių
1 arb. š. džiovintų čiobrelių
½ arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
¼ arb. š. aitriųjų paprikų dribsnių
1 valg. š. kukurūzų krakmolo
Patiekti:
bulvių košės
šviežių petražolių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite ingredientus.
2. Vištos krūtinėlės kepsnius nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, pagardinkite iš abiejų pusių druska ir pipirais.
3. Paruoštus vištienos kepsnius iš visų pusių apvoliokite miltuose, kad pasidengtų plonu sluoksniu. Miltų perteklių nupurtykite.
4. Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Dėkite miltuose apvoliotus kepsnius ir kepkite apie 4-5 minutes iš vienos pusės. Tuomet apverskite ir kepkite 3-4 minutes iš kitos pusės. Vištiena turi būti iškepusi viduje ir gardžiai apskrudusi išorėje. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo kepsnių storumo. Jei turite galimybę, naudokite maistinį termometrą ir kepkite vištieną iki 72 °C vidinės temperatūros. Iškeptus kepsnius išimkite į lėkštę ir atidėkite į šalį. Uždenkite kita lėkšte ar dangčiu, kad kuo ilgiau išlaikytumėte šiltus.
5. Keptuvėje, kurioje kepėte vištieną, ištirpinkite du šaukštus sviesto. Suberkite riekelėmis pjaustytus pievagrybius ir kepkite, kol išsiskyrusios sultys nugaruos.
6. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir kepkite, vis pamaišydami, kol suminkštės. Suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles ir pakepinkite dar minutę.
7. Supilkite sultinį, grietinėlę. Pagardinkite garstyčiomis, čiobreliais, žiupsniu druskos ir pipirų. Leiskite užvirti, sumažinkite ugnį ir virkite penkias minutes.
8. Į puodelį įpilkite du šaukštus sultinio (iš keptuvės) ir jame maišydami ištirpinkite šaukštą kukurūzų krakmolo. Supilkite į keptuvę su padažu, išmaišykite. Grąžinkite į keptuvę vištienos kepsnius. Kaitinkite dar 4-5 minutes, kol padažas sutirštės.
9. Patiekite su bulvių koše ir kapotomis šviežiomis petražolėmis.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.