Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PyragėliaiSALDUMYNAISausainiaiVALGOMOS DOVANOS

Žalieji migdoliniai pyragaičiai „Macarons“

parašė Asta 30 Rgp ’14
Žalieji migdoliniai pyragaičiai „Macarons“

Nenoriu paleisti vasaros. Galvoju apie tai, kai rytą prabundu sužvarbusi, susisupus į anklodę iki nosies galiuko. Galvoju tada, kai vėl netikėtai pasipila lietus, nors dar ką tik švietė saulė ir aš jau buvau pasirengus šokti ant dviračio ir lėkti laukais, miškais. Galvoju tada, kai sutemsta nelauktai anksti. Ir tada, kai jaučiu lyg smėlį per pirštus byrant paskutines atostogų dienas.

Žali macarons (2)

Ši vasara pralėkė kaip niekad greitai, nė nepajutau. Ant vienos rankos pirštų galėčiau suskaičiuoti, kiek kartų turėjau progą dėvėti maudymosi kostiumėlį. Ir jūros aplankyti dar nespėjau. Ilgai lauktoms atostogoms kažkaip sugėbėjau pasirinkti tą savaitę, kai dangumi besiridinėjančią saulę staiga pakeitė stori debesys, piktas vėjas ir žemę merkiantis lietus. Ką jau padarysi. Kita vertus, ar gali būti dar geresnis oras miegojimui iki soties ir knygų skaitymui, susirangius po šiltu pledu? Kažin. O šitais dviem pamirštais malonumais per šias atosotogas galėjau džiaugtis iki negalėjimo. Iki išprotėjimo.

Be miegojimo, skaitymo, miegojimo, miegojimo ir skaitymo, per atostogas baigėme pirmąjį medaus sezoną: išsukome paskutinį medų ir supilstėme jį į kibirėlius. Ei, smaližiai, kur Jūs? Šypt.

Žali macarons (4)

O kad atostogos būtų dar saldesnės, pirmą jų dieną prikepiau kalną migdolinių pyragaičių „Macarons“. Skaisčiai žalių, labai ryškių. Nes, na… nenoriu paleisti vasaros, labai nenoriu.

Žali macarons (3)Žali macarons (5)Žali macarons (8)

Žalieji migdoliniai pyragaičiai „Macarons“

Atsispausdinti

INGREDIENTAI

110 g migdolų riekelių (arba migdolų miltų)*
225 g miltelinio cukraus
žiupsnelis žalių maistinių dažų
125 g sendintų kiaušinių baltymų**
50 g cukraus

Sviestiniam pertepimui:
1 ½ puodelio (210 g) miltelinio cukraus
115 g kambario temperatūros sviesto (82 proc. riebumo)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 valg. š. pieno

GAMINIMO EIGA

IŠKEPKITE MORENGINIUS SAUSAINIUS

1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Migdolų riekeles ar migdolų miltus* sumaišykite su milteliniu cukrumi. Sudėkite į maisto smulkintuvą ir permalkite – smulkintuvą ijungę laikykite porą minučių.
3. Permaltus migdolus ar jų miltus su milteliniu cukrumi išsijokite į dubenį per pakankamai smulkų sietelį.
4. Paruoštą mišinį tolygiai paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Džiovinkite įkaitintoje orkaitėje 5 minutes.
5. Iš orkaitės išimtus miltus palikite atvėsti. Tuomet dar kartą išsijokite į didelį dubenį.
6. Į miltus įmaišykite žalius maistinius dažus (milteliais). Nepersistenkite su kiekiu, nes jie gali būti labai intensyvūs – užteks mažo žiupsnelio.
7. Kitame dubenyje išplakite sendintus kiaušinių baltymus**. Elektriniu plaktuvu paplakite, kol baltymai suputos. Tuomet suberkite cukrų ir plakite iki standžių, blizgančių putų. Baltymus išplakite labai stropiai ir sąžiningai – išėmus plakiklio šluotelę iš dubens su baltymais, ant jos turi likti standi baltymų kepurė. O, dubenį su baltymais apvertus “aukštyn kojom”, baltymai turi tvirtai laikytis dubenyje.
8. Išplaktus baltymus sudėkite į dubenį su išsijotais migdolų miltais.
9. Silikonine mentele ar mediniu šaukštu išmaišykite baltymus su migdolų miltais. Maišykite iš apačios į viršų – atsargiais, bet tvirtais judesiais. Tešlos negalima permaišyti – jai sumaišyti turi užtekti iki 50 judesių. Kai tik matote, kad baltymai su migdolų miltais susimaišė ir masė tapo vientisa, nustokite maišyti. Nuo to, kaip išmaišėte tešlą, priklausys jos tirštumas. Šaukštelį tešlos padėkite ant kepimo popieriaus; jos paviršius turi išsilyginti ir paviršiaus plotas tik šiek tiek išsiplėsti į šonus. Jei tešla per tiršta, pamaišykite ją dar porą kartų. Jei tešla per skysta, reiškia, kad tešlą permaišėte (to pataisyti, sako, jau nebeįmanoma).
10. Paruoštą tešlą supilkite į konditerinį maišelį paprastu apvaliu antgaliu (arba į paprastą maišelį, o jo kampą prakirpkite). Ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos išspauskite maždaug 3 cm pločio apvalius sausainius.
11. Palikite juos pastovėti kambario temperatūroje 60 minučių.
12. Įkaitinkite orkatę iki 155°C temperatūros.
13. Kepkite pyragaičius įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje lentynoje, 13 minučių.
14. Iškepusius „Macarons“ išimkite iš orkaitės. Kelias minutes atvėsinkite kambario temperatūroje, o tuomet perkelkite ant grotelių.

PARUOŠKITE PERTEPIMĄ

1. Į dubenį suberkite miltelinį cukrų ir sudėkite kambario temperatūros sviestą. Elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos ir purios masės.
2. Supilkite vanilės ekstraktą, pieną ir plakite dar minutę.
3. Jeigu matote, kad kremas yra per skystas, įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus, kol jis bus reikiamos konsistencijos.

SUTEPKITE MACARONS

1. Suporuokite iškeptus migdolinius pyragaičius į poras pagal dydį.
2. Į konditerinį maišelį sudėkite šokoladinį kremą. Ant vieno morenginio sausainio pusės išspauskite maždaug arbatinį šaukštelį kremo. Uždenkite kitu morenginiu sausainiu ir lengvai paspauskite.
3. Laikykite „Macarons“ sandarioje, orui nepralaidžioje dėžutėje ar indelyje.
4. Skanaus!

* Paskutiniu metu šiems pyragaičiams ruošti naudoju migdolų riekeles, kurias malu su milteliniu cukrumi maisto smulkintuvu ir kelis kartus išsijoju pro smulkų sietelį. Pastebėjau, kad naudojant migdolų riekeles, pyragaičiai yra lygesniu paviršiumi, plonesni, o jų sijonėliai – dailesni. Migdolų riekelių galite įsigyti beveik visur, kur prekiaujama riešutais. O migdolų miltų galite rasti parduotuvėse “Sveiki produktai”.

** Sendintus kiaušinių baltymus pasiruoškite taip: pamatuokite tikslų reikiamą kiaušinių baltymų kiekį. Sudėkite į sandariai užsidarantį indelį (pavyzdžiui, stiklainį) ir laikykite uždarytą šaltuve 3-7 dienas. Prieš gamindami macarons, išimkite indą su baltymais iš šaldytuvo ir palaikykite valandą kambario temperatūroje.

Žali macarons (6)

dovanoskiaušiniaimaistiniai dažaimigdolaimigdolų iekelėsprancūzijapyragaičiaisaldumynaivalgomos dovanosvanilė
30 komentarai
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Kavos ledai su pieniško šokolado gabaliukais
kitas įrašas
Varške įdaryti kepti obuoliai

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Šokoladas su riešutais ir džiovintomis uogomis

MAMOS DIENORAŠTIS // Bananiniai keksiukai su šilauogėmis

Vanilinė panakota (panna cotta) su aguonomis ir citrusiniais...

Šventinė panakota

Lietiniai blynai be glitimo su bananais ir obuoliais

Mangų tiramisu

REKLAMA

GĖRIMAI

Šaltas kavos gėrimas su šokoladu

Nealkoholinė Helovyno sangrija

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Šalta juodoji arbata su persikais

Kakavinis riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

Naminis citrinų limonadas + 2 uogų skoniai!

REKLAMA

SALDUMYNAI

Morkų pyragas su graikiniais riešutais ir varškės kremu

Aviečių, želė ir maskarponės kremo desertas

Tortas „Marjolaine“

Nekeptas sūrio tortas su avietėmis

Vanilinė pernakt brinkinta avižinė košė

Saldūs mini čeburėkai su obuoliais

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

KALĖDŲ TRADICIJA // Imbieriniai sausainiai

Mielinės bandelės su dešrelėmis ir sūriu

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

30 komentarai

Ieva 30 Rgp ’14 - 11:27 am

Kuo kitokie/ką duoda sendinti baltymai?

Reply
Asta 8 Rgs ’14 - 9:46 am

Ieva, labai tiksliai techniškai to paaiškinti negaliu, bet esmė tokia, kad tokie baltymai daug lengviau ir geriau išsiplaka iki puikių standžių putų, ko dėka galima sėkmingai iškepti reikiamos formos macarons 🙂

Reply
ausra 30 Rgp ’14 - 2:44 pm

O kokiu santykiu reikia dėti cukraus pudra ir migdolus? Tikrai išeina kažkas panašaus i mogdolų miltus? Nes kai paskutinį kartą kepiau macarons tai nors ir maliau migdolų riekeles išėjo kažkokia lipnoka masė panaši į marcipaną, o apie sijojimą nebuvo nė kalbos 🙁

Reply
Agota 30 Rgp ’14 - 5:44 pm

Riešutus reikia malti atsargiai, kad neišsiskirtų aliejus, sustabdant kas kelias sekundes 🙂

Reply
Asta 8 Rgs ’14 - 9:48 am

Aušra, kaip ir parašyta recepte: 110 g migdolų riekelių ir 225 g miltelinio cukraus 🙂
Jeigu migdolų riekeles intensyviai malsite vienas, jos, kaip ir bet kokie riešutai, taps riešutų (migdolų) sviestu. Todėl prieš malant yra būtina jas sumaišyti su milteliniu cukrumi ir malti kartu 🙂

Reply
Julija 30 Rgp ’14 - 3:53 pm

Jei aš būčiau tu, tai labai savimi didžiuočiausi dėl tokių fantastiškų macarons 😀

Reply
Asta 8 Rgs ’14 - 9:48 am

Ačiū, Julija! 🙂

Reply
Daiva 30 Rgp ’14 - 7:51 pm

Sumaišykit migdolus su cukraus pudra ir tuomet malkite – tikrai išeina miltai. Labai gražiai macaron’s atrodo, tikra vasaros diena 🙂

Reply
Asta 8 Rgs ’14 - 9:48 am

Ačiū, Daiva 🙂

Reply
Jurgitta 1 Rgs ’14 - 8:33 am

Nei pridesi, nei atimsi – tobuli. Saunuole tu 🙂 As vis nepasiryztu vel bandyt, nes is kokiu is viso keptu 6 skardu gerai gavosi gal 1,5..

Reply
Asta 8 Rgs ’14 - 9:49 am

Jurgita, ačiū! 🙂
O kaip kepei? Ar su migdolų miltais, ar pati malei riekeles? Ir ar tiksliai tiksliai viską matavai gramas į gramą? Mano patirtis sako, kad tai – kaip ir visų instrukcijų tikslus laikymasis – itin svarbu 🙂

Reply
Jurgita 24 Rgs ’14 - 2:04 pm

Ir vienai, ir kitaip bandziau, ir matavau. Dazniausiai pirma skarda gaudavos gerai, o antra snypstas

Reply
Asta 26 Rgs ’14 - 6:17 am

Kaip keista. Tikrai nestandartinis kepinys tie macarons’ai 🙂 Gaila, kad nežinau, kur slypi problema ir negaliu padėti 🙁

Reply
ausra 4 Rgs ’14 - 7:37 pm

kiek čia maždaug vidutinio dydžio kiaušinių išeina?

Reply
Julija 5 Rgs ’14 - 5:09 am

3 M dydžio kiaušiniai.

Reply
Asta 8 Rgs ’14 - 9:50 am

Aušra, aš ne visiškai pritarsiu Julijai, nes ir ne visi M dydžio kiaušiniai vienodi. Man kartais reikia ir maždaug 3, kartais – maždaug 4 kiaušinių baltymų. Norint iškepti macarons, labai labai rekomenduočiau viską sverti tiksliai; gramas į gramą 😉

Reply
Saulė 21 Rgs ’14 - 6:55 am

Ūūūū, kokie žali! ♥ Labai linksmai atrodo.

Reply
Asta 26 Rgs ’14 - 6:16 am

Saule, ačiū! 🙂

Reply
Julija 25 Spa ’14 - 8:29 am

O aš niekur nerandu pirkti maistinių dažų milteliais… Vilnietės, help 🙁

Reply
Asta 30 Spa ’14 - 9:55 pm

Ech, gaila, kad aš Vilniaus klausimas negaliu padėti 🙁

Reply
Diana 6 Kov ’15 - 2:47 pm

Tasty Fun Ogmios centre (Parkas) arba Tastyfun.lt įvairių spalvų 🙂

Reply
klausimas 15 Lap ’14 - 1:52 pm

Norėjau paklausti , o nieko blogo nebus jeigu idėsiu skystų ( vos lašelį, dėl spalvos ) maistinių dažų ?

Reply
Mėgstanti kepti 19 Lap ’14 - 5:45 pm

Aš kepiau su skystais ir viskas gavosi čiki piki

Reply
Asta 23 Lap ’14 - 7:25 pm

Ačiū už pasidalinimą patirtimi! 🙂

Reply
Diana 6 Kov ’15 - 2:45 pm

Laba diena, labai ačiū už receptą, tik bekepant kilo keli klausimai:

– ar migdolų riekeles malate kokiu itin galingu smulkintuvu? Maliau paprastu Philips indelyje, kuriame sukasi peiliukai, tik iki visisku miltu nesusimalė, tad sijojant teko kaip reikiant ranka trinti, kad perikoštų per sietelį..
– ar su nesendintais baltymais efektas būtų prastesnis?
– iškepus jie nenoriai atkibo nuo kepimo popieriaus. Vieną skardą iškepiau ant rudo popieriaus, kitą – ant balto – tas pats.. Gal per anksti ar per vėlai pradėjau nuimti?

Reply
Asta 16 Kov ’15 - 7:30 pm

Diana, bandau atsakyti į klausimus:

– migdolų riekeles malu senute kavamale. Iš karto tikrai nesusimala, porą kartų sijoju ir likusius stambesnius gabalėlius malu iš naujo.
– sakoma, rašoma ir tvirtinama, kad macarons gaminti naudojami sendinti kiaušinių baltymai, o dėl efekto skirtumo nieko negaliu pasakyti, nes tik tokius ir naudoju.
– nuiminėti reikia tada, kai macarons visiškai atvėsta. Jie tada labai lengvai atšoka nuo popieriaus. Man, beje, jie irgi prikibdavo, bet tuomet nusipirkau silikonu dengto kepimo popieriaus ir ši bėda dingo 🙂

Reply
Vilma 28 Gru ’17 - 8:59 am

Laba diena o.orkaite su vintiliatorium ar be turi buti kepant ačii

Reply
Asta 30 Gru ’17 - 5:05 pm

Sveiki, Vilma, kepu be ventiliatoriaus 🙂

Reply
Monika 4 Kov ’20 - 12:57 pm

Ar galima malti tiesiog migdolus? Kiek jų tada reikia? 110 g migdolų riešutų sumalti su cukraus pudra?
Kitas klausimas. Baltymus sveriate ar matuojate įpylus į sugraduota indą?ant mano indo yra ml, ir kitoje pusėje dvi gradacijos gramais, viena miltams, kita cukrui. Pagal kurią matuoti?

Reply
Asta 13 Kov ’20 - 10:22 am

Monika, jei malsite pačius migdolus, tikėtina, kad gausite drėgną, rupią ir sunkią masę; o tam, kad macarons pavyktų, migdolų miltai turi būti lengvi, sausi, birūs. Tikrai labai rekomenduočiau malti būtent migdolų riekeles, arba dar geriau – įsigyti tiesiog migdolų miltų, kurių dabar jau yra kone kiekvienoje parduotuvėje. Bus daug paprasčiau! 🙂
Baltymus sveriu su svarstyklėmis. Nežinau, kaip reikėtų pamatuoti su Jūsų turimu indu, nes baltymų tūrio/svorio santykis neatitinka nei miltų, nei cukraus.

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 3

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 4

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 5

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21
  • 6

    Klasikinis medaus tortas

    22 Gru ’19

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų