Naminiai mėsainiai

Pasakysiu paslaptį. Greito maisto restoranuose aš – dažnas svečias. Nors valgau ten ypač retai, bet dėl susiklosčiusių gyvenimo aplinkybių, jau nesuskaičiuojamą daugybę kartų sėdėjau prie greitojo maisto restorano staliukų ir stebėjau, kaip valgo kiti. Tiesa, porą kartų mėsainį užsisakiau ir aš. Pirmasis kartas buvo dar mokykloje, didelės ekskursijos į Vilnių metu. Buvau gal šeštokė… ir nieko neprisimenu. Tik tiek, kad tikrai valgiau. Ar patiko? Nežinau, tada tai nerūpėjo. O iki kito apsilankymo tokio tipo restorane vėl praėjo keli metai. Tada buvau išbadėjusi ir mėsainis su vištiena atrodė lyg išsigelbėjimas mano pilveliui, ištisą dieną nemačiusiam maisto. Šįkart jau puikiai prisimenu, kaip labai nepatiko. Ne tiek dėl pačio skonio (aš – žmogus paprastas, galiu valgyt ir valgau daug ką), kiek dėl pasekmių, trukusių dar ne vieną valandą, ir didelių pažadų į kvailų mėsainių pusę daugiau gyvenime nežiūrėti.

Ir nežiūrėjau. Šimtą kartų sėdėjau greitojo maisto restorane, bet niekad nekilo mintis pabandyti dar kartą. Tačiau visai kas kita yra naminiai mėsainiai, ar ne? Šį eksperimentą planavau išbandyti jau anais metais, jei ne dar anais, bet vis atsirasdavo kažkas, kas prasprūsdavo į „turiu pagaminti“ eilės priekį ir vargšai mėsainiai pamiršti liūdėjo… Liūdėjo tol, kol neišaušo lemtingas savaitgalis. Ir rytą virtuvėje pradėjau minkydama mielinę tešlą mėsainių bandelėms…

Man rodos, kad šie naminiai mėsainiai išgelbėjo mėsainių vardą – tokį, kokį buvau susikūrusi savo mintyse. Ne, man ne tik taip atrodo – taip ir yra. Pasirodo, mėsainiai gali būti puikus maistas – sotus ir gardus. O jei kažkas tyliai galvoja „bet gi šitaip nesveika!“, aš noriu paklausti, kas gi nesveiko? Jei ruošiate mėsainį namuose, pamirškite visus stereotipus. Tiesiog mėgaukitės.


Skonis:
10/10. Iš tiesų niekada negalvojau, kad mėsainiai gali būti tokie skanūs. Todėl šis – pirmasis – bandymas pranoko visus lūkesčius. Bandelės pavyko labai puikios – ne tokios „tuščiavidurės“ kaip pirktiniai batonai, kuriuos suspaudus, liktų plonytis paplotis, tačiau sunkesnė ir pilnesnės, nors vis tiek minkštos. Įprastą maltos mėsos koltetuką pakeičiau vištienos filė paplotėliais – jaučiasi tikras vištienos skonis ir šis variantas man pasirodė daug skanesnis. Na, o daržovės… tradicinės, bet visas jas keisti ar papildyti galima pagal savo norus. Įprasta mėsainį pagardinti keliais griežinėliais svogūno, tačiau kadangi svogūnų buvo mano vištienos paplotėliuose, jo visiškai netrūko.
Taigi, mano verdiktas naminiams mėsainiams? Už ir tik už!

Sudėtingumas: yra ką nuveikti.

Porcijų skaičius: 6 mėsainiai

Ar gaminčiau dar kartą? Taip.

Kur radau? Honney and Butter

♥ Naminiai mėsainiai

Mėsainių bandelėms:
2 – 2 1/2 puodelio (280 – 350 g) miltų
1 pakelis (11 g) sausų mielių
1 arb.š. druskos
2 valg. š. sviesto
1 puodelis karšto vandens
1 kiaušinis, išplaktas
sauja sezamo sėklų

1. Sumaišykite 1 puodelį miltų su mielėmis ir druską.
2. Minkštą sviestą supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su miltais.
3. Supilkite karštą vandenį ir gerai išmaišykite.
4. Dalimis suberkite likusius miltus ir išminkykite vientisą, elastingą, minkštą, bet nelipnią tešlą.
5. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį ir dėkite jį į aliejumi išteptą dubenį.
6. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite valandai, kol pakils.
7. Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite ir padalinkite į 6 lygias dalis. Iš kiekvienos dalies suformuokite apvalią bandelę ir dėkite ją į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.
8. Suformuotas bandeles uždenkite rankšluostėliu ir palikite 30 minučių.
9. Aptepkite bandeles plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamo sėklomis.
10. Kepkite iki 200°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 – 20 minučių, kol gražiai apskrus.
11. Atvėsinkite.

Vištienos kotletukams:
1/2 vištos krūtinėlės
1 nedidelis svogūnas
2 valg.š. majonezo
2 valg.š. bulvių krakmolo
žiupsnis druskos
žiupsnis pipirų
saujelė krapų

1. Vištos filė ir svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais.
2. Į dubenį su vištiena ir svogūnais sudėkite majonezą, suberkite krakmolą, pagardinkite druska, pipirais ir krapais. Viską išmaišykite.
3. Palikite pasimarinuoti bent kelioms valandoms ar per naktį (dėl šios priežasties geriausia, jei masę kotletukams pasiruošite vieną dieną prieš kepant mėsainius).
4. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus.
5. Imkite po šaukštą masės ir dėkite į keptuvę, stengdamiesi suformuoti apvalius blynelius.
6. Apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus.

Mėsainiams:
6 mėsainių bandelės
6 vištienos kotletukai
12 arb.š. majonezo
6 lapai ledinės salotos („Iceberg“)
6 riekelės fermentinio sūrio
6 griežinėliai pomidoro

1. Mėsainių bandeles perpjaukite pusiau.
2. Abi puses ištepkite arbatiniu šaukšteliu majonezo.
3. Ant apatinės bandelės pusės dėkite sulankstytą salotą.
4. Ant salotos dėkite ką tik iškeptą šiltą vištienos kotletuką.
5. Vištienos kotletuką uždenkite riekele sūrio.
6. Ant sūrio riekelės dėkite griežinėlį pomidoro.
7. Galiausiai ant pomidoro uždėkite viržutinę bandelės pusę.
8. Paruoštus mėsainius dar kelias minutes paskrudinkite orkaitėje, kol sūris šiek tiek išsilydys.
9. Nedelsiant patiekite. Skanaus!

Print Friendly and PDF

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

37 Responses to Naminiai mėsainiai

  1. Daiva 16 Geg ’12 at 6:12 pm #

    Uhu, labai laukiau šito receptuko :) kaip skaniai ir gražiai atodo 😉 super :)

    • Asta 16 Geg ’12 at 6:50 pm #

      Daiva, oi, kaip miela girdėti! Ačiū ačiū :)

  2. Aguonėlė 16 Geg ’12 at 6:59 pm #

    Mėsainiai gali būti nerealiai skanūs ♥
    Aš namie karts nuo karto gaminuos, net su žuvimi! Taip pat liuks, jei tik padažas priderintas būna :)
    Šiandien darbe taip pat su vaikais gaminom mėsainius ir visi vienabalsiškai nusprendėm, kad pačių gaminti vis dėlto geriausi.
    Taviškis taip pat skaniai atrodo, nors tas sūris… imčiau kitokį aš :) O nuotraukos tai dar skanesnės!!!!Astut, dažniau nešk visko į saulėtą virtuvę!!

    • Asta 16 Geg ’12 at 7:29 pm #

      Aguonėl, dabar jau pritariu – gali, tikrai gali :)
      Nebrokyk mano sūrio 😀 Šitas skanus, šiaip paprastas fermentinis, bet toks kietas, tvirtas, pavadinimo neprisimenu… Ieškojau šiaip to lapeliais, bet neradau (?!), tai nusprendžiau, kad ir su šituo gerai gausis. Man tai nekliuvo :)
      O dabar jau galvoju, kad noriu pabandyti mėsainius su burokėlių kotletukais vietoj vištienos. Jaučiu, kad irgi gerai būtų :)

      P.S. Jaučias, kad truputį saulėtą virtuvę apleidau, ania? Reiktų, kad kas užpakalin gerai spirtelėtų, nes pačiai jau nesmagu. Reik taisytis :)

  3. Karolina 16 Geg ’12 at 8:41 pm #

    Aš irgi esu ta pati stebėtoja, kaip kiti valgo greitą maista, o tik kartais nugvelbiu, kokią bulvytę jei kirminas pilve graužia :)

    • Asta 21 Geg ’12 at 5:36 pm #

      Karolina, o kodėl? :) Ar irgi blogų patirčių esi turėjus šiuo klausimu?
      Šiaip ar taip, kaip supratai tikriausiai iš įrašo – užtikrinu, kad naminiai mėsainiai yra visai kas kita, ir tikrai verta juos išmėginti 😉

  4. Jurgita 16 Geg ’12 at 9:20 pm #

    o man patinka makdakas. tik bėda, kad nieks su manim ten neina :( šimtą metų nebuvus. bet mėsainiai ten skanūs :) ir bulvytės… ok, aš puikiai suprantu, ką į juos deda, ir mačiau ne vieną mokslo populiariąją programą, bet… kartais norisi ir viskas. mano galva, viskas valgoma ir galima valgyt, jei valgai su saiku. kartą į šimtą metų, haha :)

    o naminių nemėginau – nesinori kažkodėl :) tavieji puikiai atrodo.

    • Asta 21 Geg ’12 at 5:38 pm #

      Jurgita, nu va, kiekvienam savo :) Man ten milkshake’ai skanūs :) Bet jau taip atsivalgyti, t.y. atsigerti… 😀
      O šiaip tai mane žavi žmonės, kurie nesigina, kad mėgsta greitą maistą. Teisintis nereikia, ramiai 😀

      Bet vis tiek pamėgink ir naminius, ok? :)

  5. Erika 17 Geg ’12 at 12:42 pm #

    Kaip apetitnai atrodo :) Net pilvas man pritaria patyliukais beziurint 😀

    • Asta 21 Geg ’12 at 5:38 pm #

      Erika, reiktų paklusti pilvo norams ir keliauti į virtuvę :)

  6. Donata 17 Geg ’12 at 2:10 pm #

    Tu fantastiška, jau ką ką, bet tavo blogą seku kaip išprotėjus. :))

    • Asta 21 Geg ’12 at 5:38 pm #

      Donata, oi, kaip miela begaliniai :) Ačiūūūū! :)

  7. Simona 17 Geg ’12 at 7:08 pm #

    Aš irgi sakau, jog naminiai mėsainiai negali būti kenksmingi, jie tiesiog skirti mėgavimuisi ir dalinimuisi, ypač, kai bandelės iškeptos namie :) Įkvėpei prisiminti, kad iškylose tai labai puikus valgis, ypač po žaidimų ar pasivaikščiojimų, kai visi mielai prarytų po dramblį 😉

    • Asta 21 Geg ’12 at 5:39 pm #

      Simona, taip taip. Valgyti mėsainius gamtoje tikriausiai dar dukart smagiau ir net skaniau :)

  8. Indrė 19 Geg ’12 at 5:39 pm #

    Ir aš seniai seniai noriu juos namie nuo A iki Z padaryti ir vis neprisiruošiu. Turbūt teks tam atostogas imti 😀 atrodo nuostabiai, net ir po sočios vakarienės :)

    • Asta 21 Geg ’12 at 5:39 pm #

      Indre, jei kruasanams nereikėjo atostogų imti, tai man rodos, kad mėsainiai – vienas juokas. Tu tikrai gali! :)

  9. Daiva 20 Geg ’12 at 2:29 pm #

    Astule, jau šį savaitgalį jais mėgavausi, beprotiškai patiko visiems ragavusiems :) Ačiū už šį receptuką 😉 Tikrai žinau, kad dar ne kartą juos gaminsiu 😀

    • Asta 21 Geg ’12 at 5:39 pm #

      Daiva, super! Labai smagu girdėti, kad patiko :)

  10. Mindaugas 21 Geg ’12 at 10:48 am #

    Taviškiai kitokie, reiks kada išmėginti :)

    Nors ir pavėluotai, bet ir aš pasidalinau jau savuoju naminiu burgerių receptu :)

    • Asta 21 Geg ’12 at 5:40 pm #

      Mindaugai, na, mano tikrai ne tie tikrieji ir tradiciniai (vien vištienos paplotėlis koks!), nu bet man taip daug skaniau :)

      O taviškius mačiau, aukštasis pilotažas! :)

      • Mindaugas 22 Geg ’12 at 8:52 am #

        Aste, eik eik, tu net bandukes kepei, o aš „sucheat’inau“ ;p Nors kai kepiau bandeles, man gavosi it akmuo, manau čia dėl to, jog svarstyklių neturėjau. Kad ir kaip ten bebūtų, ieškosiu naujų skonių ir tobulinsiu, nusigrybausiu ir toliau dalinsiuos receptais šioje kategorijoje :)

        • Asta 2 Bir ’12 at 7:24 pm #

          Mindaugai, visada laukiamos tavo skonių paieškos visose kategorijose :)

          P.S. Aukštasis pilotažas man atrodo kotletukų kepimas ant laužo. Mat aš ir grotelės nesam labai geros draugės. Bent kol kas :)

  11. Skaistė 21 Geg ’12 at 7:27 pm #

    Nerealiai skaniai gavosi – šiandien vakarienei gaminau (valgytojų net ausys iš skanumo linksėjo :)
    Ačiū, Astule, už receptus, šilumą ir gėrį, kuri visuomet skleidi savo „Saulėtoj virtuvėj“!

    • Asta 2 Bir ’12 at 7:25 pm #

      Skaiste, oi, nėra geresnių komplimentų kaip iš skanumo linksinčios ausys, tikrai! Labai labai smagu girdėti :)
      Ir ačiū labai už gražius žodžius :)

  12. Toma 22 Geg ’12 at 12:50 pm #

    Koooks puikuis mėsainis!! Aš ir darau namie, vaikai tiesiog dievina, pamiršo blogus įpročius su tėveliu įgytus, apie mėsainius mieste 😀

    o mano smalsumas mane nužudys……. čia darbo pobūdis toks, kad reikia stebėti valgančius žmones ar kaip?

    • Asta 2 Bir ’12 at 7:27 pm #

      Toma, ačiū :)

      Oi, ne, darbo pobūdis toli gražu ne toks.. net ne į tą pusę :) Tiesiog pakankamai dažnai ten tenka pabūti, palaikant kompaniją ir draugiją :)

  13. Eagle 16 Bir ’12 at 9:12 pm #

    Sveika, Asta :) Norėjau pasiteirauti, o kaip jie atvėsę? Galvoju pagaminti vaikų gimtadieniui, kaip manai, ar tiktų?

    • Asta 19 Bir ’12 at 8:29 pm #

      Manau, kad tiktų – atvėsę jie taip pat skanūs :) Tiesą sakant, gal aš ir lėtai valgau, bet kol suvalgau pusę šio mėsainio, kita pusė jau būna kiek pravėsusi… bet ne mažiau skani 😉

  14. Eglė 17 Bir ’12 at 8:44 am #

    Pagaliau, išbandyta! Aš pasinaudojau vasaros privalumais ir dėjau ant grotelių keptą mėsą. Tik kilo klausimas dėl bandelių – man gavosi vidus minkštas, bet viršus toks traškus ir gana kietas, todėl gražiai pjaustyt sunkoka. Ar pas tave ir viršus buvo minkštas?

    • Asta 19 Bir ’12 at 8:32 pm #

      Egle, jau mačiau nuotraukas ir žavėjausi :) Šauniai pasidarbavai! O dar mėsa, kepta ant grotelių, mmm… :)
      O bandelės mano buvo visos minkštos, tik pati viršūnėlė traški (bet ne kieta; atsikąsti mėsainio tikrai nesunku :)). O kadangi per pusę bandelė vis tik pjaunasi žemiau (ne pačiame viršuje pjūvis), tai nė menkiausios problemos šiuo klausimu bent aš nepastebėjau – pjovėsi lengvai ir sklandžiai :)

  15. Justė 20 Rgp ’12 at 6:22 pm #

    Vaje, kątik pora gražuolių prisiglaudė mūsų pilveliuose, nors jau vėloka :D… Šiaip bandelės gavosi didesnės nei per delną, matyt karšto vandens padauginau ir automatiškai gavosi didelės bandos, žinoma, kuo daugiau, tuo geriau 😀 Tik gal vienas pageidavimas, kad padažas koks nors įdomesnis būtų, na, bet dar 4 bandelės liko, galima bus paeksperimentuot, bet gal kokį patarimą duotumėt? :) ar valgėt tik su majonezu? :)

    • Asta 26 Rgp ’12 at 7:26 pm #

      Juste, labai džiaugiuosi, kad mėsainiai patiko! :)
      Dėl padažo konkrečių patarimų šiuo atveju neturiu – iš tikrųjų taip greitai mėsainiai išnyko, kad kitų padažų išbandyti nespėjome, tik su paprasčausiu majonezu suvalgėme ir vis tiek buvo velniškai skanu 😀
      Bet iš esmės čia tiktų beveik bet koks, kokį tik mėgstate – drąsiai eksperimentuokite! 😉

  16. Ginta 9 Rgs ’13 at 8:47 am #

    Laba diena,

    1/2 vištos krūtinėlės tai čia kiek būtų gramais? Ačiū

    • Asta 16 Rgs ’13 at 12:20 pm #

      Ginta, apie 200 – 250 gramų 😉

  17. simza 12 Bal ’15 at 4:36 pm #

    labai labai skanios bandelės! kiek esu išbandžiusi, šios tobulos! skanaus visiems, tikrai verta :))

    • Asta 28 Bal ’15 at 8:24 pm #

      Oi, kaip ačiū, džiaugiuosi, kad bandelės patiko! :)

  18. Gintarė 28 Rgs ’16 at 10:51 pm #

    Asta, noriu paklausti ar galima bandelių prisikepti keliomis dienomis anksčiau, t.y. kiek laiko jos išlieka šviežios, kaip jas reikėtų laikyti, kad ilgiau išliktų skanios ir šviežios? Norėčiau iš anksto jų pasiruošti dukrytės gimtadieniui, kad nereiktų paskutinę dieną „verstis per galvą“. Kaip anksti galėčiau jų išsikepti…diena, dvi, trys dienos prieš vartojimą?

Parašykite komentarą