Avižiniai sausainiai

Kaip jau visiems kokį tuziną kartų gyriausi, prieš maždaug metus pamečiau galvą dėl avižinės košės. Visus tuos metus, su retomis išimtimis ir poros mėnesių pertrauka (ne savo noru), sąžiningai viriausi ją pusryčiams, gardindavau cinamonu ir ruduoju cukrumi, ir kasryt mėgaudavausi tuo skaniu pusvalandžiu. Su dubenėliu košės ir puodeliu kavos.

Tiesa ta, kad parduotuvėje niekad nečiupdavau ir nedėdavau į pirkinių krepšelį pačių brangiausių avižinių dribsnių. Juk čia avižiniai dribsniai, dėl Dievo, – ar jie tikrai gali būti tokie skirtingi, kad kainos skiriasi kartais net šešis kartus?! Verčiau sutaupysiu ant plytelės šokolado ar kekės vynuogių, bet dribsnius visad rinkdavausi vienus iš paprasčiausių. Stambius, verdamus toli gražu ne pusę minutės – bet užtat kokio gardumo košė! Ir viskas būtų gerai, jei ne tos akcijos… kaip gali nepirkti tų brangiųjų, kai kainuoja jie tiek pat, kaip ir pigieji? Dėžutė uždara, turinio nesimato, bet jie ne greito paruošimo – nusprendžiu, kad bus tokie patys, tik gal kokybiškesni kažkuo (gi brangesni!) ir kraunu į vežimėlį ne vieną pakuotę, o visas tris. Tai bent ilgam užteks! – galvoju sau, dėdama dėžutes į spintelę. Ir ką jūs sau manot, užteko tikrai ilgam. Dar ir dabar užtenka – po to pirmojo karto, kai pasiruošiau pusryčius iš naujųjų dribsnių, į brangiąsias dėžutes nė žvilgsnio nebuvau atsukus. Mat jie visiškai ne mano skonio: tokie plonyčiai, mažyčiai, lengvučiai… nė iš tolo nepanašūs į tuos stambius, mano mėstamus dribsnius. Ir košė iš jų kažkokia… ne ne ne.

Bet pasakoju aš čia viską tikrai ne dėl to, kad dabar norėčiau kažkam antireklamą padaryti. Tik dėl to, jog šiandien džiūgauju, valgydama labai gardžius avižinius sausainius. Tikriausiai visas tas tris dėžutes vien jiems kepti ir sunaudosiu. Nebent kas nors turėtų kokį itin gardų pasiūlymą? Mielai laukiu – spintelėje dar dvi pilnut pilnutėlės dėžutės, laukiančios savo eilės.

O kol kas, po ilgų avižinių įžangų ir kalbų… puikieji sausainiai!

Skonis: 10/10. Išorėje traškūs, viduje – minkšti. Puikūs prie puodelio arbatos ar tiesiog vieni. Lyg kokios siemkos - paimi vieną, antrą, trečią… žiūri, jog lėkštė jau tuščia!

Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.

Porcijų skaičius: 24 sausainiai.

Ar gaminčiau dar kartą? Taip.

Kur radau? Collecting memories

♥ Avižiniai sausainiai

200 g minkšto sviesto
200 g rudojo cukraus
1 kiaušinis
125 g miltų
2 ½ puodelio gretai paruošiamų avižinių dirbsnių
½ arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Išplakite elektriniu plaktuvu sviestą iki purumo. Suberkite rudąjį cukrų ir išplakite.
3. Įmuškite kiaušinį ir dar kartą išplakite iki vientisos masės.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, kepimo miltelius ir druską.
5. Suberkite miltų mišinį į sviesto plakinį ir išmaišykite.
6. Imkite drėgnomis rankomis po gabalėlį tešlos ir tarp delnų suformuokite apvalius rutuliukus. Išdėliokite juos ant kepimo skardų, palikdami kelių centimetrų tarpus. Kiekvieną tešlos rutuliuką švelniai paspauskite, kad taptų šiek tiek plokščias.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-18 minučių, kol taps gražiai auksinės spalvos. Sausainių karšteliai turi būti traškūs, o vidus – minkštas. Neimkite iš kepimo skardos sausainių dar karštų, leiskite jiems kiek pastovėti ir sutvirtėti.

, ,

21 Responses to Avižiniai sausainiai

  1. Laura 11 Spal ’13 at 6:13 ryte #

    Avizinius dribsnius beriam i sriuba. Ypac tinka i rugstyniu, spinatu, ar tiesiog darzoviu

    • Asta 11 Spal ’13 at 7:14 ryte #

      Laura, kaip įdomu! Ačiū už idėją :)

  2. Raminta 11 Spal ’13 at 7:07 ryte #

    Tobula ! Dievinu avizinius sausainius, o kaip tik mamyte krutina, kad sunaudociau dribsnius, kuriu nevalgo broliukas :) Kaip manai, grikiu dribsniai tiktu, ar visgi aviziniais geriausiai ? :)

    • Asta 11 Spal ’13 at 7:14 ryte #

      Raminta, niekad grikių dribsnių saldiems patiekalams nesu naudojus ar tokio varianto girdėjus :) O štai avižiniai labai dažni ir populiarūs, kai kalbame apie saldumynus :)

  3. Raminta 11 Spal ’13 at 7:20 ryte #

    Teko naudoti granolai :) Na bet is tikruju, aviziniai yra aviziniai, reik lekt i parduotuve :)

    • Asta 11 Spal ’13 at 8:42 ryte #

      Aš granolai paprastai naudoju stambius avižinius dribsnius :)

  4. evute 11 Spal ’13 at 8:32 ryte #

    puodelis tai kiek ml?

    • Asta 11 Spal ’13 at 8:42 ryte #

      Evute, 250 ml ;)

  5. Julija 11 Spal ’13 at 10:33 ryte #

    Cha, mes tai vakar 2kg dribsnių nusipirkom :) Gardiems pusryčiams.

    • Asta 17 Spal ’13 at 9:24 ryte #

      Julija, super! Kur tokiais kiekiais perkate? :) Man irgi būtų patogus variantas :D

      • Julija 17 Spal ’13 at 10:23 ryte #

        Pramonės pr. 6B, ten jiems dabar labai puiki kaina, tai negali nepirkt :D O dar kai mes tiek jų naudojam visur!

        • Asta 23 Spal ’13 at 10:14 ryte #

          Ačiū! :)

  6. Neringa 11 Spal ’13 at 1:36 vakare #

    Visada labai malonu skaityti apie tavo silpnybę avižinei košei, nes ir man, geriausi pusryčiai būtent su stambių, lietuviškų avižų dribsnių koše : ) Beje sausainiai atrodo tobulai:)

    • Asta 17 Spal ’13 at 9:24 ryte #

      Ačiū, Neringa! :) Malonu žinoti, kad turiu bendraminčių ;) Ir kad mano nesibaigiančios kalbos apie košę dar neįkyrėjo :D

  7. Giedre 12 Spal ’13 at 12:58 vakare #

    As tai tuos greito paruosuimo dribsnius naudoju i varskes apkepa vieto manu, mums net skaniau nei su manais.

    • Asta 17 Spal ’13 at 9:25 ryte #

      Giedre, niekad nepagalvojau apie tokį variantą. Ačiū, būtinai išmėginsiu :)

  8. sausainis 10 Lap ’13 at 12:13 vakare #

    o jei vietoj rudojo deciau paprasta cukru? as visada perku tuos greitai pagalinamus dribsnius. o tada su kokiais kose darote?

    • Asta 11 Lap ’13 at 11:40 ryte #

      Galite naudoti ir paprastą cukrų, nors labiau rekomenduočiau rudąjį – jis yra visai kitokio skonio, priduoda karamelinį poskonį :)

      Košei virti visuomet naudoju stambius avižinius dribsnius, man jie patys gardžiausi! :)

  9. MazyteFeja 25 Kov ’14 at 12:43 vakare #

    Sausainiai daugiau nei tobuli… Jau 3 mėn esu nuo jų priklausoma :) tik pasiturbinu džiovintomis spanguolėmis

    • Asta 26 Kov ’14 at 9:57 ryte #

      Oho! 3 mėnesiai – ilgas laikas :) Džiaugiuosi, kad Jūsų namuose šie sausainiai sulaukė tokios sėkmės ;)

  10. Samanta 6 Bal ’14 at 1:40 vakare #

    Sausainiai – favoritai! Kiekvieną kartą vis skanesni :) labai ačiū už receptą :)

Rašyti atsakymą