Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

Keksai, keksiukaiSALDUMYNAI

Ananasų ir bananų keksas

parašė Asta 21 Geg ’12
Ananasų ir bananų keksas

Noras kepti keksus mane dažniausiai užklumpa staiga ir netikėtai. Tai – tikrai daugiau taisyklė nei išimtis.

Pavyzdžiui, antra valanda popiet. Sėdžiu darbe, palinkus prie kompiuterio ekrano ir atrašinėju kažkam trisdešimt antrą laišką šiandieną, visa susikaupusi ir susitelkusi. Pokšt! Trenkia mintis it perkūnas. Apie ką? Apie keksą! Oh my…, kaip noriu jo čia ir dabar, noriu plakiklio dubens ir pakuotės miltų, ir dar šio bei to, trupučio ano, noriu plakti, kepti, stebėti, kaip jis kyla, kaip įtrūksta, kaip tampa puriu ir minkštu dievų valgiu. Ir beveik nervingai trepsiu bato kulniuku į grindis, galimas daiktas, erzindama kitus septynis tame pačiame kabinete sėdinčius kolegas. Arba, gali būti, jie tokie susikaupę, kad nieko nei girdi, nei mato, nei jaučia tą lengvą įtampą, kuri sklando aplink mane. Aš nebenoriu atrašinėti laiškų, nebenoriu galvoti nei apie akcijas, nei apie atrakcijas, nei apie stelažus, nei apie plakatus, nei apie kitą dešimtį čia pat belaukiančių reikalų. Po šimts pypkių, aš noriu kepti keksą! Būtent keksą – ne bandeles, ne pyragą, ne sausainius. Keksą ir tik keksą.
O po dar beveik keturių valandų įnirtingai minu savo mažojo pežuko pedalą ir lekiu tiesiai į parduotuvę. Čiumpu skardinę ananasų, kelis bananus, gar dar kažko truputį… ir jau kasininkei tiesdama litus, šypsausi iki ausų, nes mintyse beveik užuodžiu, kaip gardžiai šįvakar kvepės namai.

Ir taip visada – noras kepti keksus mane užpuola it kokia viską nunešanti vėtra. Taip vėlai vakare, kad iš orkaitės jį traukiu naktį, kai visi jau pučia į ūsą. Arba taip anksti ryte, kad iškepu jį dar prieš iškeliaudama į darbą. Parduotuvėje, besimatuojant nuostabią pavasarišką suknelę. Sėdint lauko kavinukėje ir valgant pyragą. Ir dar labai dažnai tada, kai šalia nėra nei orkaitės, nei miltų, nei pačios virtuvės.

Et, draugai, keksai yra šitoks gėris. Nenusakomas. Jeigu žinotumėte, kokie jie jie skanūs ir kaip lengvai pagaminami, neabejoju, ir jus neretai ištiktų tokie keksomanijos priepuoliai.

Skonis: 10/10. Drėgnas, aromatingas, toks sunkus ir su aiškia bei nuspėjama bananų duonos tekstūra. O ananasai priduoda šiek tiek gaivumo. Bendras rezultatas – tikrai vertas to, kad keliautumėte į virtuvę ir išsikeptumėte. O dar vienas puikus dalykas – keksas išlieka šviežutėlis dar bent porą trejetą dienų, todėl galite ir į kelias dienas trunkančią iškylą pasiimti, ir šiaip rytojaus pusryčiams gabalėlį spintelėje pasislėpti.

Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.

Kur radau? The Church Cook

Ananasų ir bananų keksas

Atsispausdinti
Porcijos: apie 30 riekelių Paruošimo laikas: 20 min. Gaminimo laikas: 50-60 min.

INGREDIENTAI

3 puodeliai (420 g) miltų
1 1/2 puodelio (300 g) cukraus
1 arb.š. druskos
1 arb.š. kepimo miltelių
1 arb.š. malto cinamono
3 dideli arba 4 maži kiaušiniai
1 1/4 puodelio (300 g) saulėgrąžų aliejaus
2 arb.š. vanilės ekstrakto
350 g konservuotų ananasų, sutrintų
3 bananai (330 g), sutrinti
150 g graikinių riešutų, smulkintų

GAMINIMO EIGA

1. Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius, aliejų ir vanilės ekstraktą.
2. Konservuotus ananasus ir bananus sutrinkite iki vientisos masės.
3. Vaisius įmaišykite į kiaušinių plakinį.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir cinamoną.
5. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
6. Suberkite į masę smulkintus graikinius riešutus ir išmaišykite.
7. Kepimo popieriumi ištieskite dvi pailgas (20 x 5 cm.) keksų kepimo formas. Sukrėskite masę.
8. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 – 60 minučių, kol gražiai apskrus. Ar keksas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
9. Atvėsinkite. Supjaustykite riekelėmis ir patiekite. Skanaus!

ananasaibananaicinamonasgraikiniai riešutaikeksasriešutaisaldumynaivanilė
12 komentarai
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Naminiai mėsainiai
kitas įrašas
Kepėjai be stabdžių: Su böreğı (Turkiška lazanija)

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

MAMOS DIENORAŠTIS // Bananų duona su varškės įdaru

Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

Karameliniai keksiukai su karamelės įdaru ir karamelinėmis maskarponės...

Jogurtiniai keksiukai su šokoladu

GYVENTI SVEIKIAU // Avižiniai graikiško jogurto keksiukai su...

Obuolių pyragas su migdolais ir cinamonu

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Cukinijų, fetos ir kalakutienos kukuliukai

Takai (tacos) su juodosiomis pupelėmis ir keptais moliūgais

Salotos su mangais, uogomis ir vištienos iešmeliais

Graikiškas špinatų pyragas „Spanakopita“

Karšti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu

Mangų, ananasų, bananų ir riešutų sviesto kokteilis dubenėlyje

REKLAMA

GĖRIMAI

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

MAMOS DIENORAŠTIS // Miško uogų kokteilis dubenėlyje

Moliūgų kava

Šalta juodoji arbata su persikais

Gaivus citrinų ir braškių gėrimas

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

Sumuštiniai su kalakutiena, sūriu ir pomidorais

PATS GERIAUSIAS LAIKAS // Karameliniai saldainiai su lazdyno...

TRIJŲ PLIUSŲ TAISYKLĖ // Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su...

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

12 komentarai

Neringa 21 Geg ’12 - 7:31 pm

pasakiskos nuotraukos!

Reply
Asta 2 Bir ’12 - 7:27 pm

Ačiū, Neringa! 🙂

Reply
julė 21 Geg ’12 - 7:38 pm

Taip ir skamba ausyse –
stiprios rankos spaudžia vairą; koja, koja spaudžia gazą; Asta sunkvežimiu rieda, Asta sunkvežimiu rieda…
🙂

Noriu noriu. Kekso noriu, su tavim susitikti noriu. M.

(p.s., gražūs puodeliai)

Reply
Asta 2 Bir ’12 - 7:28 pm

Jule, 😀 Linksmuolė 😀

Aš irgi noriu. Labai! 🙂

P.S. Gražus puodeliai, į namus atkeliavę iš gražių žmonių 🙂

Reply
Vilma 22 Geg ’12 - 10:38 am

Asta, koks man pažįstamas jausmas dėl to staiga ateinančio noro kurti orkaitę ir kepti kepti. Atrodo apie mane rašei :).

Reply
Asta 2 Bir ’12 - 7:29 pm

Vilma, man rodos, kad ne vienam maisto tinklaraštininkui šie simptomai rečiau ar dažniau pasireiškia 🙂

Reply
Sandra 22 Geg ’12 - 1:16 pm

Bet tai kaip mielai tu rašai! Taip rodos ir girdžiu tą kulniuko trepsėjimą ir išvystu greitai siauru keliuku nurūkstantį „pežuką” 🙂 siaubas kaip žavu 🙂

Reply
Asta 2 Bir ’12 - 7:30 pm

Labai ačiū, Sandra 🙂 Net susikuklinau 🙂

Reply
Simona 22 Geg ’12 - 1:49 pm

Po tokio aprašymo nebelieka kito kelio – tik eiti į virtuvę ir išsikepti keksą bei pajusti tokį kepimo malonumą, kokį sunku aprašyti žodžiais. Skaičiau ir šypsojausi 😀

Reply
Asta 2 Bir ’12 - 7:31 pm

Šypt 🙂 O ar išsikepei, Simona? 🙂

Reply
lalu 13 Bir ’12 - 7:10 pm

ooo, šitas dalykėlis nuostabaus skonio! Tik aš kepu bananų duoną pagal Beatos receptą. Galėčiau valgyt iki kol sprogs pilvas, taaaip skanu su prieskoniais!

Reply
Asta 16 Bir ’12 - 9:17 pm

Nežinau, apie kokią konkrečiai Beatos bananų duoną eina kalba, tačiau esu beveik tikra, kad visos bananų duonos yra labai vykusios 🙂
Tiesa, ši truputėlį kitokia, nes čia dar ir ananasų gausu, tačiau tikrai ne prastesnė 😉

Reply

Komentuoti: Vilma Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų