Rytoj gruodžio pirmoji.
Už lango tikra – šalta ir balta – žiema, o rankose puodelis garuojančios arbatos. Teliko nuplėšti visai nedidelį pluoštelį kalendoriaus lapelių, ir galėsime vieni kitus sveikinti sulaukus šventų Kalėdų, linkėti tūkstančius gražių dalykų ir žadėti sau nuostabiausius naujuosius metus. Tikėti stebuklais. Džiaugtis paprastumu. Šypsotis atvira širdimi. Per Kalėdas tai būna taip paprasta.
Aš gyvenu laukimu. Uodžiu meduolių kvapą ir užsimerkusi jau regiu kambaryje pastatytą spalvingą eglutę. Žinau, dar trupučiuką per anksti. Nors mokyklos kieme už lango toji eglutė jau džiugina margaspalvėmis lemputėmis vėlų vakarą ir parduotuvėse skamba kalėdinės dainos. Norisi išlaukti to – tinkamo – laiko, kad Kalėdos neprarastų savo stebuklingumo. Tikrumo ir nuoširdumo.
Nežinau, ar tas laukimas čia kaltas, ar tiesiog atėjo laikas, bet… atrodo, mano pasaulis vėl nusidažė ryškiomis spalvomis. Pagaliau. Neatrasti atsakymai į neramius klausimus, gąsdinanti nežinomybė, bijojimas žengti pirmą žingsnį link savo svajonės – jie niekur nedingo. Šie maži bildukai dar yra kažkur aplink, galbūt tamsiame iš šaltame palėpės užkaboryje. Bet visi geri, gražūs ir širdžiai mieli dalykai išstūmė juos iš mano kasdienių minčių ir sapnų. Aš vėl galiu laisvai kvėpuoti. Šypsotis, džiaugtis, juoktis ir pamiršti viską, kas nemiela. Tiesiog. Nes viskas bus gerai!
Viskas. Bus. Labai. Gerai.
O tą namo parkeliavusį “gyvenimas yra gražus” jausmą, žinoma, reikia atšvęsti. Kad ir visai banaliai – su tortu, pavyzdžiui. Šįkart – Tiramisu sūrio tortas itin subtilių skonių mėgėjams. Jei esate aštraus ar itin ryškaus, dominuojančio skonio priešininkai, rinkitės šį tortą. Jei pirmenybę teikiate labai švelniems ir vientisiems skoniams, rinkitės šį tortą. Tačiau jei mėgstate visame kame ieškoti „razynkų“ – tuo tarpu ir kiekviename deserte – šio torto nesirinkite. Koks nuostabus dalykas yra pasirinkimo laisvė, ar ne 🙂
Skonis: 7/10. Mums pasirodė pernelyg blankus, pernelyg vientisas ir tiesiog… nuobodus skonis. Jokio cinkelio, kuris užburtų. Švelnus kavos skonio tortas – kąsnelis po kąsnelio… ir nieko kito, nieko toookio. Ne, jis nėra neskanus, jokiu būdu. Tiesiog trupučiuką beskonis. Tortas be veido, taip lyg bulvės, virtos be žiupsnio druskos. Mes, valgantieji, nusprendėme, kad tikrai yra žmonių, kuriems patiktų – itin subtilaus skonio mėgėjams. Bet mes, deja, sakome šiam tortui ne, kad ir kaip norėtųsi, jog taip nebūtų.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Guilty kitchen
Tiramisu sūrio tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
2 puodeliai (280 g) sausainių trupinių (naudojau „Selga“ šokoladinius)
1/2 puodelio (115 g) sviesto, tirpinto
¼ puodelio (50 g) cukraus
Įdarui:
2 valg.š. želatinos
2 puodeliai riebios grietinėlės (padalinta į ¼ puodelio (90 g) ir į 1 ¾ puodelio (130 g))
2/3 puodelio (135 g) cukraus
4 dideli kiaušinių tryniai, kambario temperatūros
½ arb.š. druskos
500 g maskarponės
½ puodelio stiprios kavos
½ puodelio romo (naudojau „Tiramisu” likerį)
100 g biskvitinių „damų“ pirštelių
50 g šokolado, tarkuoto
Papuošimui:
biskvitinių „damų“ pirštelių
kakavos apibarstymui
GAMINIMO EIGA
1. Sausainius susmulkinti smulkintuvu iki smulkių trupinukų.
2. Nedideliame dubenyje sausainių trupinius sumaišyti su cukrumi. Supilti sviestą ir išmaišyti iki vientisos masės.
3. Paruoštą pagrindo masę sudėti į 22 cm. skersmens kepimo indą, paspausti delnais ir kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Išimti iš orkaitės ir visiškai atvėsinti.
4. Želatiną užberti ant ketvirtadalio puodelio grietinėlės ir leisti pastovėti apie 10 minučių.
5. Vidutinio dydžio metaliniame dubenyje suplakti kiaušinių trynius, druską ir cukrų. Šį dubenį dėti ant puodo su verdančiu vandeniu (sudaryti garų vonelę) ir nuolat plakti, kol cukrus ištirps, o kiaušinių tryniai taps švelniai gelsvos spalvos.
6. Nuimti nuo ugnies ir įmaišyti želatinos bei grietinėlės mišinį (nors pagal originalų receptą tai nebuvo minėta, tačiau šį grietinėlės ir želatinos mišinį, prieš įmaišydama į kiaušinių masę, pakaitinau ant garų vonelės, kol želatina ištirpo).
7. Kitame inde išplakti maskarponę iki purumo, apie 5 minutes.
8. Lėtai plakant plaktuvu, maskarponę įmaišyti į kiaušinių trynių ir želatinos masę.
9. Įmaišyti po ketvirtadalį puodelio kavos ir romo (likerio).
10. Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakti grietinėlę (1 3/4 puodelio). Atsargiai įmaišyti į maskarponės masę. (šiame etape man sūrio masė visiškai nė trupučiuko nenorėjo stingti, todėl įmaišiau dar šaukštą išbrinkusios ir ištirpintos želatinos).
11. Visiškai atvėsusį pagrindą perkelti ant didelės lėkštės ir pasiruošti torto bortelius, maždaug 2 cm. didesnio skersmens nei pats torto pagrindas. Aplinkui torto pagrindą išdėlioti papuošimui skirtus biskvitinius „damų“pirštelius.
12. Ant pagrindo supilti pusę paruoštos maskarponės masės.
13. Likusius romą (likerį) ir kavą sumaišyti. Įdarui skirtus biskvitinius pirštelius (100 g) sekundei merkti į šį mišinį ir dėlioti ant pirmojo maskarponės kremo sluoksnio. Viršų apibarstyti tarkuotu šokoladu.
14. Ant biskvitinių pirštelių viršaus supilti likusią pusę maskarponės kremo. Paviršių išlyginti. Tortą uždengti maistine plėvele ir palaikyti šaldytuve per naktį.
15. Prieš patiekiant, apibarstyti kakava. Skanaus!
28 komentarai
Gal kokia citrinos rugstele butu buves tas trukstamas „ismislas” ? 🙂 man tai super atrodo 🙂
Indre, mes su mama irgi ją kaip galimą gelbėtoją įvardijom 🙂 Na, jei išauš diena, kai neturėsiu anei vieno recepto sąraše „must bake”, galbūt išbandysiu su koregavimais 🙂 Bet kaži, ar taip įmanoma? :))
O iš tiesų tai man šis tortas irgi labai gražus, nepasikuklinsiu 🙂
Net išsižiojau pamačiusi 😀 Kaip tik šiandien pradėjau galvoti, ką būtų galima daryti Kalėdoms, kažko ypatingo norisi, o pirmoji šovusi mintis – Tiramisu. Telepatija kažkokia 🙂 Pasinaudosiu tavo receptu 🙂
Karolina, džiaugiuosi esanti laiku ir vietoje :)) Bet atkreipk dėmesį į mano komentarus ir apsvarstyk, ar nevertėtų šiek tiek pakoreguoti recepto – kad ir pridedant citrinos rūgštelės, kaip jau su Indre aptarėm 🙂
Suviliota skania nuotrauka, net nepažiūrėjau koks tavo komentaras, bet atsipeikėjus pradėjau viską skaityti ir tada priėjau tą dalį 🙂 ne veltui sakoma, kad išvaizda gali būti apgaulinga :))
Va va – būna ir taip 🙂
Net pasitikrinau DŽ archyve, kaip pati tiramisu gaminu 🙂 Nenaudoju žalių kiaušinių, bet jie skonį nelabai įtakoja šiuo atveju. Nustebau, kad želatinos reik 🙂 Vietoj romo, brendžio ar kavos likerio naudoju Marsala vyną – labai tinka. Sakyčiau, jis man čia visus taškus ant ‘i’ ir sudėliojo..
Ai, nežinau net. Dėl citrinos rūgštelės abejočiau…
O bet tačiau atrodo žaviai 🙂
Na taip, gal pats tas likeris čia buvo per švelnus ir todėl visas tortas gavosi toks, koks gavosi. Aš į paprastą Tiramisu desertą dažniausiai brendį pilu, bet dabar kaip tyčia tušti namai buvo, tai panaudojau, ką turėjau 🙂 Na, nežinia… Žodž, pasigrožėkim vaizdu 😀
O aš Karolinai patarčiau gamint tikrą tiramisu, o ne Tiramisu cheesecake. Na ten, na ten tai toooOOOOrtas. Ar, veikiau, pyragas. Ar kaip pavadinti tą mažą gabalėlį Rojaus .)
Jule, iš „mano varpinės” tavo patarimas atrodo labai vykęs 🙂 Kodėl – neverta kartotis, viskas įraše parašyta 🙂 Bet kaip ir sakiau – didelė laisvė yra rinktis, juk kažkam gali ir labai patikti :))
Man Tiramisu irgi labai labai skanus, bet aš darau visai kitaip.
Živile, Tiramisu desertą aš irgi darau kitaip (yra kažkur Saulėtoj virtuvėj receptas), ir skonis jo visiškai kitoks. Čia vis tik visai kitas reikalas – akcentai gal ir tokie patys, bet to pačio tikrojo Tiramisu čia laaabai mažai 🙂
Asta, kaip man patinka, kai pusryčiauju viena, užsukti pas Tave į svečius…perskaityti įžangą ir receptą, užsisvajoti, tada pasigrožėti nuotraukomis, ir nusišypsoti 🙂 Ačiū Tau 😉
Ačiū, Sima, Tau 🙂
Maskarpone su grietinele yra atomine bomba;) Daugiau tokiu desertu stengiuosi vengti. O is tikruju tikrasis tiramisu yra dievisko skonio ir lengvai bei greitai pagaminamas. As pries kelias dienas dariau pirma kart gyvenime, gavosi labai skanu.
kvanksht, kad bomba tai taip, bet kažkaip skirtinguose desertuose ji labai skirtingai sprogsta 😀
Puikusss! Jau pasidejus buvau rafaelo,bet metu i sali, labiau noriu si isbandyti,aciu uz sviesa akims tavo erdveje 🙂
Ilona, džiaugiuosi 🙂 Bet ar apsisprendei sąmoningai, perskaičiusi visas mano pastabas, įvertinimus ir visa ką? 🙂 Nes aš asmeniškai „Raffaello” tikrai neišsižadėčiau ir į šį nekeisčiau 🙂 Žinoma, jei vis tiek esi pasiruošus rizikuoti ir gaminti, labai lauksiu atsiliepimų! 🙂
Sveiki, jei pusryčiams mėgstate sumuštinius ir norite laimėti naują duonos skrudintuvą, dalyvaukite savaitgalio sumuštinio konkurse.
http://www.facebook.com/pages/Vakareliu-Gidas/67343846614?ref=sgm#!/photo.php?fbid=458152506614&set=a.89779516614.101688.67343846614
Ačiū, jau dalyvaujame 🙂
Hah, na, ne veltui sakoma, skonio reikalas.. 🙂 man skaniau nei Tiramisu nieko nera. Lengvutis, ne per saldus, ne per riebus, ne per sunkus tortukas (o gali buti ir tiesiog pyragas ar desertas puidelyje – esme islieka ta pati). Pati neseniai gaminau (siek tiek kitoki, dar dejau bananu (jie, beje gali buti iseitis norint siek tiek saldumo)) ir vos istraukus is saldytuvo bedziau ten sauksta, kuri kai idejau i burna, pasaulis nusvito :)))) skonis dieviskas man tiramisu :))) bet kaip ir minejau – skonio reikalas :))
Ir galiu tik pamineti, kad nuotraukeles labai grazios ir man net seile nutyso 😛 Sekmes tolimesniuose darbuose 😉 As siandien pasinaudosiu Jusu Kakavinio varskes pyrago receptuku 😉
Emilija, matai, Tiramisu Tiramisui nelygus dažnai 🙂 Jei man reikėtų išringti patį skaniausią desertą, tai didelė tikimybė, kad tai ir būtų Tiramisu desertas, tas toks minkštutis, drėgnas ir tirpstantis burnoje, dažniausiai patiekiamas stiklinėse ar puodeliuose 🙂 Čia į tą tikrąjį Tiramisu yra tik truputį panašu, taigi, kol neišmėginsi, negali žinoti 🙂
O mane labai suintrigavo tavasis Tiramisu su bananais, būtų smagu išgirsti recepčiuką ar pamatyti, jei galima 🙂
P.S. Sėkmės kepant kakavinį varškės pyragą ir skanaus! 🙂
Kakaviniu pyragu suzaveta visa seima :)) mama ka tik sudorojo gabala uzitepus obuoliu uogiene 🙂 pasaka ;))
O del Tiramisu su bananais, tai nera jokio recepto, tiesiog dariau tiramisu pyraga (ne torta), inde, kuri isdeliojau is pradziu „damu pirsteliais” mirkytais kavoje ir Damu likeryje, tada tepiau maskarpones krema, tada ant jo isdeliojau skiltelemis pjaustytus du bananus, vel sudejau pirstelius ir vel tepiau krema. O virsu apibarsciau e kakava, o sokoladu tarkuotu. ZOdziu, mano nuomone, butent bananai pyragui suteike tokio saldumo ir tikriausiai tai ir buvo ta „razinka”, kaip tu sakai :))) siulau pameginti, tik bananai geriau butu, kad kokybiski butu, ne beskoniai. 🙂
Emilija, supratau, ačiū už pasakojimą 🙂 Reikės išbandyti, įdomus ir skanus derinys tikrai turėtų būti 🙂
Asta, o kur perki Tiramisu likerį? 🙂 Arba neatkreipiau aš dėmesio gal, kad toks yra…. Kaip suprantu, jei ne jį pilam, tada geriausiai keičiam brendžiu? 🙂
Likerį perku „Maxima” parduotuvėse – sudėta prie visų likerių, atrodo, 350 ml dydžio buteliai, neskaidrūs, kreminės spalvos. Yra Tiramisu, kavos, kokosų skonio 🙂
O brendžiu keisti galima, drąsiai 🙂
Ačiū labai, kažkaip neatkreipiau dėmesio 🙂
Nėra už ką 😉