Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

PASAULIO SKONIAIPyragaiPyragėliaiSALDUMYNAI

Graikiškas desertas su plikytu kremu „Bougatsa“

parašė Asta 31 Rgp ’20
Graikiškas desertas su plikytu kremu „Bougatsa“

Tą liūdesį dėl kelionės į Kretą, kuri taip ir neįvyko atėjus karantinui, aš jau tikrai išliūdėjau. Kaip ir tikriausiai visi, netikėtai atsisveikinę su išvykom į svečius kraštus, atradau, kodėl tai gali būti gerai. Turėjom galimybę artimiau pažinti Lietuvą, kurioje tikrai per retai pasijaučiam žingeidūs turistai. Be to, prisiminėm džiaugsmą keliauti skoniais, savoje virtuvėje, – kai kaskart, kepdamas picą, jautiesi truputį Italijoj, naminiai dešrainiai akimirksniu nukelia į Čikagos gatves, o štai naminė Bougatsa – maža skonių kelionė į kol kas dar neaplankytą Graikiją.

Kaip ir dera pirmadieniui, – jokių kraštutinumų! Į tinklaraštį šiandien atkeliauju su dviem variantais: A arba B. Ir jau dabar galiu išduoti, blogo tarp jų tiesiog nėra, šypt.

– Rinkitės A, jei gaminti mėgstate ne mažiau nei valgyti – naujas graikiško deserto Bougatsa receptas jau čia pat! Receptas tikrai ne pats trumpiausias, bet neišsigąskit; juk labai dažnai viskas yra kur kas paprasčiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

– Rinkitės B, jei valgyti mėgstate kur kas labiau nei gaminti – „Lidl Lietuva“ parduotuvėse šiandien prasideda Graikijos virtuvės savaitė „Eridanous“, todėl Bougatsa ten galite tiesiog imti ir… nusipirkti! Kaip ir daugelį kitų graikiškų skanėstų: nuo sūrių, graikiško jogurto, iki alyvuogių aliejaus ar įvairiausių užkandžių.

Aš, žinoma, išbandžiau abu variantus, todėl tikrai žinau: kad ir kurį pasirinktumėte, ragaudami šį desertą Graikijos skonius patirsite iki pirštų galiukų. Velniškai saldu, bet KAIP skanu!

Skanių desertų nebūna per daug. Pasilepinkim, tegyvuoja skonių kelionės!

 Graikiškas desertas su plikytu kremu „Bougatsa“

 Graikiškas desertas su plikytu kremu „Bougatsa“

 Graikiškas desertas su plikytu kremu „Bougatsa“

 Graikiškas desertas su plikytu kremu „Bougatsa“

 Graikiškas desertas su plikytu kremu „Bougatsa“

Graikiškas desertas su plikytu kremu „Bougatsa“

Atsispausdinti
Porcijos: 16 gabalėlių Paruošimo laikas: 30 min. Gaminimo laikas: 35-40 min.

INGREDIENTAI

Plikytam kremui:
1 stiklinės (250 ml) pieno
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
½ stiklinės (70 g) miltelinio cukraus
1 didelio kiaušinio
2 didelių kiaušinių trynių
30 g sviesto
1 arb. š. vanilės ekstrakto

Tešlos sluoksniams:
apie 250 g filo (phyllo) tešlos (14 lapelių)*
120 g tirpinto sviesto

Patiekti:
miltelinio cukraus
malto cinamono

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite plikytą kremą. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite ¼ stiklinės (65 ml) pieno ir kukurūzų krakmolą, kol krakmolas ištirps. Suberkite miltelinį cukrų, įmuškite kiaušinį, du kiaušinių trynius ir išplakite šluotele iki vientisos masės. Atidėkite į šalį.
2. Likusius ¾ stiklinės (185 ml) pieno supilkite į vidutinio dydžio puodą. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs. Iš karto nuimkite nuo ugnies ir trečdalį verdančio pieno labai plona srovele iš lėto supilkite į dubenį su kiaušinių plakiniu, šį plakinį tuo pačiu metu energingai maišydami šluotele (tai neleis kiaušiniams „išvirti“ nuo karšto pieno).
3. Puodą su likusiu karštu pienu statykite atgal ant ugnies ir pakaitinkite, kol vėl užvirs. Kiaušinių ir pieno plakinį labai plona srovele iš lėto supilkite į puodą su verdančiu pienu, pieną tuo pačiu metu energingai maišydami šluotele. Pakaitinkite, kol kremas sutirštės.
4. Kremui sutirštėjus, ugnį išjunkite. Iš karto sudėkite mažais kubeliais supjaustytą sviestą ir supilkite vanilės ekstraktą. Išmaišykite iki vientisos masės.
5. Paruoštą kremą perdėkite į dubenėlį. Uždenkite maistine plėvele taip, kad ji liestų kremo paviršių – tai neleis kremo paviršiui sustingti, apdžiūti. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tuomet dėkite į šaldytuvą ir atšaldykite. Šaldytuve kremą laikyti galite porą dienų.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Sviestu ištepkite 24×24 cm dydžio kepimo indą.

7. Susluoksniuokite desertą. Išlankstykite filo tešlos lakštus ant švaraus lygaus paviršiaus. Uždenkite juos drėgnu rankšluostėliu – šios tešlos lakšteliai labai ploni, ir drėgmė neleis jiems išdžiūti.
8. Ant paruošto kepimo indo dugno dėkite lakštą tešlos. Šepetėliu jį visą apšlakstykite tirpintu sviestu. Taip pat ant viršaus uždėkite dar 6 tešlos lakštus, kiekvieną iš jų apšlakstydami sviestu.
9. Ant pirmųjų septynių susluoksniuotų tešlos lakštų tolygiai paskleiskite plikytą kremą.
10. Kremą užklokite dar vienu filo tešlos lakštu, jį apšlakstykite tirpintu sviestu. Taip pat susluoksniuokite likusius šešis tešlos lakštus.

11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių, kol tešlos lakšteliai taps auksinės spalvos ir traškūs.
12. Iškepus leiskite 10-15 minučių atvėsti ir sutvirtėti. Apibarstykite milteliniu cukrumi, maltu cinamonu. Pjaustykite kvadratėliais ir patiekite, kol plikytas kremas dar šiltas.

* Jei receptui naudojate šaldytą phyllo tešlą, likus parai iki gaminimo, išimkite tešlą iš šaldiklio ir su visa pakuote perdėkite į šaldytuvą. Palaikykite šaldytuve 24 valandas – po tiek laiko ji bus tinkama naudoti ir gaminti. Jeigu šaldytą tešlą tiesiai iš šaldiklio ištrauktumėte į kambario temperatūrą, ji atšiltų pernelyg greitai ir su itin plonais tešlos sluoksniais nebegalėtumėte dirbti.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė

 Graikiškas desertas su plikytu kremu „Bougatsa“

 Graikiškas desertas su plikytu kremu „Bougatsa“

 Graikiškas desertas su plikytu kremu „Bougatsa“

Recepto įkvėpimas: Olive & Mango

bougatsacinamonasdesertasfilo tešlagraikijakepiniaipasaulio skoniaiphyllopienasplikytas kremassaldumynaiskonių kelionėssviestasvanilė
0 komentaras
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Grietininiai vieno dubens keksiukai su avietėmis
kitas įrašas
Itališka daržovių sriuba su makaronais ir pupelėmis (Minestrone)

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Mažieji migdoliniai sausainėliai

Minkšti kavos sausainiai su šokoladu

Naminiai ledai traškiuose vafliuose

Varškės pyragas su braškėmis

Šokoladiniai, riešutiniai ir kokosiniai kvadratėliai su kreminio sūrio...

Kokosiniai sausainiai

REKLAMA

GĖRIMAI

Prieskoninis moliūgų sirupas kavai

Šilauogių, žaliųjų citrinų ir mėtų limonadas

SUSIPLAKIME KOKTEILĮ // Trintų vaisių kokteilis „Pina Colada“

Kava su moliūgų sirupu ir pienu

Nealkoholinis karštas vynas

Nealkoholinė Helovyno sangrija

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

Cukinijų ir morkų blyneliai su varške

NES MAN SKANU // Grikiai su daržovėmis

JEI DAR TURITE CUKRAUS // Cukrinukai

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

REKLAMA

SALDUMYNAI

UOGŲ SEZONAS // Kokosinis braškių ir rabarbarų trupiniuotis

Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu

Migdolinis ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su braškėmis...

Sluoksniuotas vaisių ir jogurto užkandis

Canelés (Cannelés) de Bordeaux

Prancūziški migdoliniai morengai. Macarons

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 3

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 4

    Paprasčiausi kepti varškėčiai

    29 Rgs ’20
  • 5

    Trupininis pyragas su varške ir uogiene

    4 Geg ’23
  • 6

    Purūs varškės keksiukai

    1 Kov ’21

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų