Karis – tai dubenėlis šilumos, jaukumo ir sodraus skonio. Jo aromatas toks stiprus, kad užsimerkusi galėčiau išvyst save triukšmingam turguje Indijos pakrašty, ar kokiam kitam tolimam krašte, kur prieskoniai pilstomi į didelius maišus ir semiami nedideliais kastuvėliais. Krašte, kur namų virtuvės skęsta kvapuose – tokiuose tirštuose, lyg rūkas.
Atsimerkiu – savo virtuvėje. Indijoje iki šiol buvau tik sapnuose, o štai karis, kunkuliuojantis mano keptuvėje, atkeliavo iš tų kraštų.
„Kas čia taip kvepia?“, – klausia kiekvienąkart mano vyručiai, kai gaminu karį. Ir nors mažasis dabar galėtų dalyvauti išrankumo loterijoje, net jis suraukęs nosį sutinka, kad kvepia labai skaniai; bet paragaus gal kitą kartą, šypt. O veltui, nežino, kiek praranda!
Nors dažniau karis gaminamas su avinžirniais, lęšiai – puiki alternatyva. Karis pavyksta dar švelnesnio skonio, kokosų pienas jam suteikia kremiškumo ir salsvumo. Prieskoninės daržovės, gausus žiupsnis prieskonių – be jų nė žingsnio. Rytų aromatais dvelkiantis comfort food – štai kas yra karis. Sodrus, ryškus, labai skanus!
Panašų lęšių karį, jau beveik paruoštą valgyti, šią savaitę galite įsigyti „Lidl Lietuva“ – ieškokite „Vemondo“ prekės ženklo, žyminčio veganiškus teminės savaitės produktus. Nuo augalinių gėrimų iki augalinių ledų, virtinukų ir picų – „Vemondo“ produktai puikiai papildo „Lidl“ vykdomą „Augalausio“ (augalinio sausio) iššūkį, skatinantį į savo meniu įtraukti kuo daugiau augalinės kilmės valgių. Jei ir iki šiol augalinių produktų pasirinkimas „Lidl“ parduotuvėse buvo gausus, tai šią savaitę – dar gausesnis!
„Vemondo“ ir kitų veganiškų produktų asortimentą RASITE ČIA.
Nesu veganė, bet virtuvėje ir mityboje nieko nėra geriau už įvairovę, tad išragavusi dalį „Vemondo“ produktų, vieną atkūriau ir savo virtuvėje – kariui naudojau produktus iš „Vemondo“, „Bio Organic“ ir standartinio „Lidl“ asortimento.
Lęšių ir žiedinių kopūstų kario receptas tikrai vertas būti užrašytas ir išsisaugotas – ne vien todėl, kad veganiškas, bet ir todėl, kad visiems labai gardus. Išbandykite!
Lęšių karis su žiediniais kopūstais ir kokosų pienu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
3 skiltelių česnako
1 morkos
2 valg. š. tarkuotos imbiero šaknies
2 valg. š. pomidorų pastos
2 arb. š. kario prieskonių mišinio*
1 arb. š. druskos
½ arb. š. maltų juodųjų pipirų
300 g žiedinio kopūsto
1 stiklinės (190 g) raudonųjų lęšių
2 stiklinių (500 ml) daržovių sultinio
1 skardinės (400 g) smulkintų konservuotų pomidorų
1 skardinės (400 g) kokosų pieno
100 g špinatų
2 valg. š. glotnaus riešutų sviesto
½ citrinos sulčių
Patiekti:
virtų ryžių
svogūnų laiškų
augalinio natūralaus jogurto
* kario prieskonių mišinį galite keisti, naudodami 1 arb. š. malto kumino, po ½ arb. š. maltos kalendros, ciberžolės, aitriųjų paprikų, ¼ arb. š. malto cinamono.
GAMINIMO EIGA
1. Didelėje keptuvėje ar puode virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnako skilteles ir morką. Kepkite kelias minutes, kol daržovės suminkštės.
2. Sudėkite tarkuotą imbiero šaknį, pomidorų pasta, suberkite kario prieskonius, pagardinkite druska ir pipirais. Maišydami kepkite apie minutę.
3. Suberkite mažais žiedynėliais supjaustytą kopūstą, lęšius, supilkite sultinį, pomidorus ir kokosų pieną. Išmaišykite. Leiskite užvirti, tuomet ugnį sumažinkite ir virkite apie 20 minučių, vis pamaišydami. Per šį laiką lęšiai išvirs, dalis skysčio nugaruos ir karis sutirštės.
4. Baigiant virti, į karį įmaišykite špinatų lapelius, riešutų sviestą ir citrinų sultis. Išmaišykite ir pakaitinkite kelias minutes, kol špinatų lapeliais sukris.
5. Patiekite karį su virtais ryžiais ir smulkintais svogūnų laiškais. Galite pagardinkite natūraliu jogurtu.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė