Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

LENGVI KĄSNELIAIPusryčiaiŠaltieji užkandžiai

Grikių granola

parašė Asta 29 Bir ’15
Grikių granola

Vos tik orai atšyla, mūsų gyvenimo ritmas pasikeičia iš esmės. Greitesnis, įdomesnis ir saldesnis – štai koks tampa mūsų šeimos gyvenimas, mūsų pavasario ir vasaros dienos. Bityne prasidėjus darbams, siaučia ne tik bitukai, bet ir mes patys: besirūpindami visais mažais ir dideliais dalykais, stebėdami bičių šeimų gyvenimą, sukdami šviežiausią šio sezono medų, pilstydami jį į kibirėlius ir stiklainėlius, klijuodami etiketes, ragaudami medų patys ir linkėdami skanaus kitiems, jau atradusiems mūsų bityno medų ir mumis pasitikintiems.

Vasaromis nėra kada tinginiauti ar nuobodžiauti; niekada nebuvo, o dabar, jau antrus metus – juo labiau. Bet tai tikrai ne bandymas pasiskųsti; tai džiaugsmas – nes net po ilgų savaitgalio dienų, pradūgztų kartu su bitėmis, mes keliame lūpų kampučius aukštyn.

Nes gera daryti tai, kas artima širdžiai. Gera daryti tai, kuo visa širdimi tiki.

O rytais, užkaitę arbatinį vandens mėtų arbatai, ant stalo statome ir indelį šviežio medaus. Tepame jį ant juodos duonos, ant riekės saldaus pieno sūrio, ant trapučių. Arba prisipjaustome pilną lėkštę šviežių traškių agurkų ir kabiname medų su jais. O plakdami vaisių kokteilius, porą šaukštų medaus įsidedame ir į juos. Ir į darbo dienų rytais verdamas košes. Ar į kepamą granolą, ar į kvepiančius pyragus, ar keksiukus.

Esu tikra, kad niekada anksčiau medus mano virtuvėje nebuvo toks svarbus, o jo indelis niekada nestovėdavo tokioje garbingoje, ranka visuomet lengvai pasiekiamoje vietoje. Dabar, kai medus yra mūsų, kai bitininkystė ir bitukų gyvenimas tapo artimas kaip niekada, – viskas pasikeitė. Mažiau cukraus, daugiau medaus. Jei atvirai, sunku ir prisiminti, kada paskutinįkart parduotuvėje į pirkinių krepšelį dėjau pakelį cukraus. Tai buvo, bet buvo pakankamai seniai. O štai šviežio šių metų medaus jau įpusėtas antras indelis, antras kilogramas. Skaniai, saldžiai, sveikai ir be jokių sąžinės priekaištų, šypt.

Jei ir Jūs norite saldinti savo dienas medumi, aš visa nedidelė mūsų bityno komanda laukiame Jūsų laiškų. Rašykite sauletavirtuve@yahoo.com ar susiraskite mus Facebook grupėje „Saulėta virtuvė. MEDUS“. Bendraukime ir draugaukime!

O kol kas siunčiu visiems saldžiausius linkėjimus, linkiu gražios ir sėkmingos savaitės, o ją pradėti siūlau gardumynu su medumi – grikių granola!

Bitynas (2)Bitynas (1)Bitynas (7)Bitynas (8)Bitynas (9)

Skonis: 10/10. Puiki, traški, gardi! Pusryčiams ar tiesiog užkandžiams. Nors pirmąkart į granolą berti grikius atrodo keista ir gal šiek tiek netikėta, bet jie čia tikrai puikiai tinka.

Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.

Grikių granola (3)

Grikių granola

Atsispausdinti
Porcijos: apie 1,5 l granolos Paruošimo laikas: 40 min.

INGREDIENTAI

1 stiklinės (220 g) žalių grikių*
1 stiklinės (100 g) kokosų drožlių
1 stiklinės (140 g) stambių avižinių dribsnių
1/3 stiklinės (45 g) moliūgų sėklų
1/3 stiklinės (50 g) saulėgrąžų branduolių
3 valg. š. linų sėmenų
2 valg. š. rudojo cukraus
1 arb. š. druskos
¼ stiklinės (85 g) medaus
2 valg. š. aliejaus
1 arb. š. vanilės ekstrakto

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160°C temperatūros. Pasiruoškite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite žalius grikius, kokosų drožles, avižinius dribsnius, moliūgų sėklas, saulėgrąžų branduolius, linų sėmenis, rudąjį cukrų ir druską.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite medų, aliejų ir vanilės ekstraktą. Į šį plakinį suberkite sausų produktų mišinį. Gerai išmaišykite, kad jie visi pasidengtų plakiniu. Turite gauti lipnią birią masę.
4. Paruoštą masę tolygiai paskleiskite ant kepimo skardos.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Kas dešimt minučių išimkite skardą iš orkaitės ir pamaišykite, kad granola keptų kuo tolygiau, tada kepkite toliau.
6. Iškepusią granolą ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite. Laikykite sandariame indelyje.
7. Patiekite su norimais priedais, pavyzdžiui, graikišku jogurtu, bananais ir medumi.

* Žalius, gyvo grūdo grikius atradau „Merkio šamo“ asortimente. Daugiau apie juos galite pasiskaityti štai ČIA.

Grikių granola (4)

avižiniai dribsniaigranolagrikiaikokosų drožlėslinų sėmenysmedusmoliūgų sėklospusryčiaisaulėgrąžostraškūs dribsniai
7 komentarai
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Saulėtos virtuvės blynų ir vaflių knyga | Šokoladiniai lietiniai blyneliai
kitas įrašas
Nekeptas sūrio tortas su braškėmis

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Brusketos: su pesto ir burata / su voveraitėmis...

Bananinis ispaninio šalavijo sėklų (Chia) pudingas su karamelizuotais...

Salotos su grilyje kepta vištiena ir mangais

Bulvių keksiukai su daržovėmis

MAMOS PASAULIS // Žaliasis avokadų kokteilis dubenėlyje

Bulviniai vafliai su lašiša ir žalumynais

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Trijų sūrių lazanija su špinatais

Bulvių ir menkės paplotėliai

KAI GAMINA JIS // Varškės čeburekai su obuoliais

Vieno indo barbekiu vištienos, ryžių ir daržovių troškinys...

KOKYBIŠKO GYVENIMO BEIEŠKANT // Kepta košė su persikais

Įdarytos šviežios bulvės

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Česnakinė duona ir česnakinis sviestas

Graikiško jogurto padažas su žalumynais

Graikiško stiliaus mėsainis su vištiena, tzatziki padažu ir...

Pusryčių bandelės (scones) su kumpiu ir sūriu

Pusryčių skrebučiai su agurkais

MAMOS DIENORAŠTIS // Traškūs dribsniai su bolivinėmis balandomis

REKLAMA

PIETŪS DĖŽUTĖJE

MAMOS DIENORAŠTIS // Itališkas omletas su lašiša ir...

APIE MEILĘ IŠ PIRMO ŽVILGSNIO // Vištienos gabalėliai...

POPIERĖLIS IŠ PRAEITIES // Varškėčiai su sėklomis

APIE MOTYVACIJĄ // Šokoladu glaistyti zefyrai

MAMOS DIENORAŠTIS // Špinatų keksiukai

PASISLĖPTI PO KAUKE // Pertepti imbieriniai sausainiai

7 komentarai

medus 29 Bir ’15 - 7:48 am

Sakykit, gal kartais žinote (jei tokių yra) kokių būdų/ paslapčių kaip šviežią medų išlaikyti skystą ilgesnį laiką? Suprantu, kad tirštėjimas natūralus procesas, bet..:)) Ačiū

Reply
Asta 19 Lie ’15 - 12:18 pm

Tirštėjimas tikrai yra visiškai natūralus procesas – vienas medus tirštėja lėčiau, kitas greičiau, bet anksčiau ar vėliau visas natūralus medus ima tirštėti 🙂 Ir, deja, bet dirbtinių būdų jį ilgai išlaikyti skystą, neprarandant medaus vertingumo, nėra 🙂

Reply
Indre 26 Rgs ’15 - 12:47 pm

Juk medaus kaitinti iki tokios temperatūros negalima:)

Reply
Indrė 13 Lie ’17 - 12:21 pm

Šis klausimas, manau, skambėjęs n kartų interneto tyruose, tačiau aš atsakymo taip ir neturiu, tuo pačiu ir įkvėpimas pasigaminti granolą namie turbūt taip pat pasiklydęs su nežinia dėl avižų… Gal galite parašyti, kokius tiksliai avižų dribsnius naudojote? Norėčiau daryti gluten-free variantą, tačiau nežinau ar manosios, kurias turiu, tiks. Didžiulis ačiū iš anksto!

Reply
Asta 19 Lie ’17 - 9:32 am

Indre, aš pati paskutiniu metu naudoju šiuos avižinius dribsnius ir košėms, ir granolai, ir viskam: https://www.malsena.lt/produktas/viso-grudo-aviziniai-dribsniai-2/ Bet iš tiesų granolai tiks visiškai bet kokie stambūs avižiniai dribsniai, kuriuos įprastai naudojate savo virtuvėje 😉

Reply
Simona 11 Rgs ’17 - 5:02 pm

Sveiki! Jei deti paprastua grikius, jie turi buti isvirti ar nevirti? Aciu!

Reply
Asta 12 Rgs ’17 - 12:32 pm

Sveiki, Simona, manau, kad įprasti grikiai, deja, čia nebus tinkamas variantas 🙂

Reply

Komentuoti: Indre Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 5

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 6

    Tortas „Juodasis miškas“

    28 Gru ’14

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (39)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (29)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (357)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (98)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (50)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (349)
    • Blynai ir vafliai (52)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (67)
    • Šaltieji užkandžiai (88)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (32)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (683)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (134)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (127)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (33)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų