Pasakykit, kuo kvepia jūsų ruduo? Tegul kvepia obuolių pyragais!
⠀
Šis – prancūziško stiliaus, ruošiamas vos iš kelių ingredientų, neįtikėtinai minkštas, drėgnas ir kvapnus. Labiausiai nuo mums įprastų obuolių pyragų šis skiriasi turbūt tuo, kad cinamoną čia keičia vanilė – kokybiška, sodri, aromatinga. Aš naudojau maltas džiovintas vanilės ankštis; galbūt jau matėt, vanilės malūnėliai – naujiena „Dr. Oetker“ asortimente. Veikia jie taip pat kaip ir mums įprasti pipirų ar druskos malūnėliai, tik šių viduje – maždaug keturių džiovintų vanilės ankščių gabalėliai. Turbūt nereikia nė sakyt, kaip gardžiai kvepia malant šios vanilės į pyrago, blynų ar keksiukų tešlą. Pasakiškai!
⠀
Kad jau odė šįkart vanilei, prie pyrago paruošiau ir vanilinio padažo, Prancūzijoje vadinamo crème anglaise. Man skaniausia pyragą šiek tiek atvėsinti, tuomet – išvirti padažą ir patiekti jį dar šiltą. Net ir pats vienas šis obuolių pyragas bus fantastiškai gardus, bet padažas – lyg vyšnia ant torto, verta skirti dešimtį minučių jam išsivirti.
⠀
Lėkštelės liko tuščios, pilvai – pilni, o šypsenos – plačiausios.
Teprasideda savaitgalis. Kepkim pyragus!
Prancūziškas obuolių pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pyragui:
120 g minkšto sviesto
¾ stiklinės (150 g) cukraus
2 kiaušinių
3 valg. š. kalvadoso arba tamsaus romo (nebūtinai)
1 arb. š. maltos vanilės ankšties
1 stiklinės (140 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
¼ arb. š. druskos
3 vidutinio dydžio obuolių
saujelės migdolų riekučių (nebūtinai)
Vaniliniam padažui:
1 stiklinės (250 ml) pieno
¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės
1 arb. š. maltos vanilės ankšties
4 kiaušinių trynių
1/3 stiklinės (70 g) cukraus
žiupsnio druskos
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo formos atsegamais kraštais (22 cm skersmens) dugną uždenkite kepimo popieriumi. Tiek kepimo popierių, tiek kepimo formos kraštus ištepkite trupučiu sviesto.
2. Minkštą sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite ir įplakite kiaušinius. Supilkite kalvadosą (jei naudojate), įberkite maltos vanilės ankšties. Dar kartą išplakite.
3. Atskirame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Suberkite mišinį į plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
4. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Suberkite į dubenį su tešla ir išmaišykite, kol visi obuolių gabaliukai joje pasiskirstys kuo tolygiau.
5. Tešlą sudėkite į paruoštą kepimo formą, paviršių išlyginkite. Apiberkite migdolų riekutėmis (nebūtinai).
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol paviršius taps auksinės spalvos. Ar pyragas jau tikrai iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyrago centro, jis turi būti švarus.
7. Iškeptą pyragą palikite vėsti kepimo formoje. Tuomet aplink kraštus apipjaukite peiliu ir nuimkite atsegamą kepimo formos žiedą. Atsargiai perkelkite pyragą į lėkštę.
8. Patiekite apibarstę milteliniu cukrumi, taip pat – galite pagardinti vaniliniu padažu.
PARUOŠKITE VANILINĮ PADAŽĄ
1. Į nedidelį puodą supilkite pieną ir grietinėlę. Suberkite šaukštelį maltos vanilės ankšties.
2. Atskirame dubenyje kiaušinių trynius išplakite su cukrumi ir druska. Nuolat plakdami, į kiaušinių plakinį pamažu supilkite karštą pieno mišinį.
3. Perpilkite visą mišinį atgal į puodą ir gražinkite virš silpnos ugnies. Maišydami kaitinkite kelias minutes, kol padažas šiek tiek sutirštės – dar labiau jis sutirštės vėsdamas.
4. Patiekite padažą šiltą arba visiškai atvėsinkite (tuomet maistine plėvele padažą uždenkite taip, kad liestųsi prie padažo paviršiaus – taip paviršius nesukietės), ir laikykite šaldytuve, sandariame indelyje, iki 3-4 dienų.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic “.
#reklama #droetker #droetkerlietuva
5 komentarai
Tas padažas yra kažkas tooookio!!! Labai švelnus! Pyragas puikus, bet cukraus tikrai galima mažinti (aš dėjau pagal receptą).
Nepavyko padažas. Panašu,jog sutraukė kiaušinius. Vėstant padažas atsiskyrė,suformavo gabaliukus. Ar gali būti,jog perkaitinau pieną,ar kokios kitos priežastys galėtų būti?
Sveiki, Milda, labai gaila, kad nepavyko. Taip, panašu, kad priežastis gali būti perkaitintas pieno / kiaušinių mišinys. Kaitinti reikėtų ant labai silpnos ugnies ir tik tol, kol mišinys ims šiek tiek tirštėti. Labiau jis sutirštėja jau vėsdamas. Tikiuosi, kitąkart pavyks! 🙂
Miela Asta, noriu prisiduoti, kad antras kartas nemelavo ir puikiai pavyko padažas!
Tikrai bėda buvo perkaitinimas. ačiū jums už puikius receptus:)
Milda, ačiū Jums už pasitikėjimą ir kad receptus išbandote 🙂 Labai džiaugiuosi, kad pavyko!