Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU
  • Home
  • Apie
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ PASAKOS
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • PARDUOTUVĖ
  • DIRBKIME KARTU

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

KALĖDŲ PASAKOSSALDUMYNAISausainiaiVALGOMOS DOVANOS

Imbierinės eglutės

parašė Asta 29 Lap ’19
Imbierinės eglutės

Kai miestai pavirsta Kalėdų miestais. Sausainiai – meduoliais. Šypsenos – Kalėdų ir gerumo šypsenomis, o svajonės ir lūkesčiai – Kalėdų stebuklais. Kai dienos skaičiuojamos iki Kalėdų ryto, kai vakarai ima skęsti cinamono ir imbiero kvapuose. Kai pasaulį apšviečia mažos lemputės, o mūsų pačių kasdienybę – tikėjimas ir truputį naivi viltis, kad žiemos šventės atneš magiją ten, kur labiausiai jos ilgimės. Kai puodeliuose vėsta karštas šokoladas, o rutiną išsklaido dovanų sąrašai, receptų knygų sklaidymas ir pakavimo popieriaus šiugždėjimas.

Kai ateina Kalėdos. Įsisuka į širdis, į namus. Į virtuves – taip pat. Ir vietoje „išsivirkime šįvakar sriubos“, išgirsti save sakant: „pastatykime šįvakar meduolinių eglučių mišką!”.

Tai galėtų būti daili namų dekoracija, galėtų būti ir jauki rankų darbo dovana. Bet užvis smagiausias turbūt bus tas laikas, kai namuose skambės kalėdinės dainos, virtuvėje bus sijojami miltai, sklandys cukraus pudros debesys ir iš orkaitės bus traukiami fantastiškai aromatingi meduoliai. Netrukus – žvaigždutė ant žvaigždutė – stalas pavirs ošiančiu eglynu. Ant šakų nutūpę „Dr. Oetker“ pabarstukai suteiks spalvų ir šventinės nuotaikos – Kalėdoms žiupsnelis žėrinčio blizgesio net labai tinka.

Nežinau, kaip jūs, bet aš skaičiuoju kasdien – iki Kalėdų liko vos 26 dienos, ir aš jau laukiu, laukiu, labai laukiu!

 Imbierinės eglutės

 Imbierinės eglutės

 Imbierinės eglutės

 Imbierinės eglutės

Imbierinės eglutės

Atsispausdinti
Porcijos: 1 labai didelė ar 3-4 mažesnės eglutės Paruošimo laikas: 3 val. (įskaitant meduolių kepimą)

INGREDIENTAI

Meduoliams:
200 g medaus
150 g sviesto
¾ stiklinės (150 g) rudojo cukraus
3 ½ stiklinės (490 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 valg. š. malto cinamono
1 arb. š. malto imbiero
1 arb. š. malto muskato
½ arb. š. maltų gvazdikėlių
½ arb. š. druskos
1 didelio kiaušinio

Cukraus glajui:
1 didelio kiaušinio baltymo (apie 45 g)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 stiklinių (250 g) miltelinio cukraus

Dekoravimui:
„Dr. Oetker“ spalvotų pabarstukų
„Dr. Oetker“ spalvotų desertinio glajaus pieštukų

GAMINIMO EIGA

1. Iškepkite meduolius. Į nedidelį puodą sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydami kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir druską. Išmaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla pernelyg lipni, įberkite dar šiek tiek miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent porą valandų ar per naktį.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite plonai: kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
5. Skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis išspauskite meduolius. Jei tokių formelių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
6. Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes kepa jie labai greitai –kepimo temperatūra priklauso ir nuo pačios orkaitės, todėl būkite atidūs, kad neperkeptumėte.
7. Iškepusius meduolius atvėsinkite.

8. Kol meduoliai vėsta, paruoškite cukraus glajų. Į didelį dubenį supilkite kiaušinio baltymą ir vanilės ekstraktą. Plakite elektriniu plaktuvu, kol masė pabals. Palaipsniui, nuolat plakdami, suberkite miltelinį cukrų. Plakite kelias minutes, kol gausite tvirtą standžią masę.
9. Jei norite, į glajų galite įmaišyti maistinių dažų.

10. Sukonstruokite meduolines eglutes. Ant lygaus pagrindo pasidėkite didžiausią žvaigždės formos sausainį.
11. Meduolio centrą aptepkite pasiruoštu cukraus glajumi. Ant šio meduolio dėkite antrą meduolį, pasukdami jį taip, kad žvaigždės kampai prasikeistų su pirmojo meduolio kampais. Lengvai paspauskite.
12. Lygiai taip pat sutepkite ir suklijuokite visus meduolius: nuo didžiausio skersmens žvaigždės iki mažiausio skersmens. Jei norite aukštesnės eglutės, galite naudoti po 2-3 vienodo skersmens žvaigždes, dėliodami juos lygiai tuo pačiu mažėjimo principu.
13. Eglutės viršuje esantį patį mažiausią meduolį cukraus glajumi priklijuokite šonu, kad būtų lyg eglės viršūnė.
14. Paruoštą eglutę dekoruokite baltu ar spalvotu cukraus glajumi, puoškite pabarstukais. Galiausiai – apiberkite milteliniu cukrumi, lyg sniegu.
15. Palikite eglutę išdžiūti ir sutvirtėti. Naudokite kaip šventinę namų dekoraciją ar įteikite kaip gardžią ir gražią rankų darbo dovaną.

Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.

 Imbierinės eglutės

 Imbierinės eglutės

 Imbierinės eglutės

 Imbierinės eglutės

cinamonasdekoravimasdesertasglajusgvazdikėliaiimbierasKalėdoskalėdų pasakoskepiniaimeduoliaimedusmuskataspabarstukaisalumynaisausainiaivalgomos dovanos
6 komentarai
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Orkaitėje kepti moliūginiai varškėtukai
kitas įrašas
Tiršta brokolių sriuba su sūriu

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Florentinai

Traškūs avižiniai sausainiai su riešutais

Sluoksniuotas avižinių sausainių, žemės riešutų sviesto muso ir...

TOBULAS, TOOOBULAS! // Tobulas obuolių pyragas

Citrininis varškės pyragas

Tortas „Raffaello” ir kokosiniai keksiukai su bananais

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

„Švilpikai“ (bulvinės bandelės) su šoninės padažu

SUGAUTI MAŽUS MOMENTUS // Ryžiai su brokoliais ir...

Orkaitėje kepta lašiša su brokoliais ir prieskoninėmis bulvytėmis

Rupių miltų tarta su grybais

Bulviniai blynai su ikrų užtepėle ir lašiša

Tarta su špinatais ir tunu

REKLAMA

SALDUMYNAI

Šokoladinis cukinijų keksas

33 VALANDŲ KELIONĖ // Švediški meduoliai „Pepparkakor“

Plikyti pyragaičiai su karameliniu maskarponės kremu

Tortas „Marjolaine“

Keksiukai su šokolado gabalėliais

Šokoladiniai pyragėliai „Moelleux au Chocolat“

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Varškės blyneliai

SUSIDRAUGAUTI SU MAISTU // Bolivinės balandos salotos su...

Pyragėliai su pomidorais

BLYNŲ FIESTA // Blyneliai su rikotos sūrio įdaru...

Riestainiai su lašiša ir kiaušinių salotomis

Vegetariški sumuštiniai su burokėlių humusu

6 komentarai

Eglė 29 Lap ’19 - 11:43 am

Sveiki, o jeigu naudoti tiesiog prieskonius meduoliams, kiek šaukšteliu reikėtų dėti? Ačiū. 🙂

Reply
Asta 2 Gru ’19 - 10:17 am

Egle, tikrai galima naudoti ir prieskonius meduoliams, o jų kiekis turėtų priklausyti nuo to, kiek intensyvaus aromato ir skonio meduolius mėgstate 🙂 Aš mėgstu prieskonių berti daugiau, todėl tikrai berčiau bent tris šaukštelius.

Reply
:-) 2 Gru ’19 - 11:29 am

Kaži, ką daryti, jeigu žalias kiaušinio baltymas man atrodo kaip siaubingas pavojus?;-) Gal kartais laikytų ir su šiek tiek vandens?;-) Dėkui!

Reply
Asta 11 Gru ’19 - 11:43 pm

Jei kiaušinio baltymas neramina, rinkčiausi eglutę lipdyti su tirpintu baltu šokoladu 😉 Gal nebus tokia tvirta, o ir jautresnė temperatūros pokyčiams, bet gal nieko tokio, jei nesiruošiate toli/sudėtingai transportuoti? 🙂

Reply
audrone 18 Gru ’19 - 11:08 am

O kiek reikia skirtingu dydziu zvaigzduciu?

Reply
Asta 19 Gru ’19 - 10:00 am

Audrone, viskas priklauso nuo to, kokio dydžio ir aukščio eglutę norite pastatyti 🙂 Aš naudojau štai šį formelių rinkinį iš 10 skirtingo dydžio žvaigždučių, didžiausiai eglutei kiekvieno dydžio naudojau po 2-4 vnt.: https://www.kepimoformos.lt/produktas/rinkinys-sausainiu-eglutei-gaminti-10-vnt/

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, tinklaraščio autorė ir fotografė. Po pavadinimu „Saulėta virtuvė“ slepiasi du dalykai, kuriuos gyvenime labai stipriai myliu: saulė ir virtuvė. Jei tinklaraščio tekstuose, nuotraukose ar pagal receptus iškeptuose keksiukuose rasite saulę ir kasdienybės džiaugsmą, – aš būsiu daugiau nei laiminga!

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 2

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 3

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13
  • 4

    Kakavinis varškės pyragas

    3 Kov ’10
  • 5

    Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis

    16 Kov ’23
  • 6

    Minkšti žagarėliai | NUOTRAUKOS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

    22 Kov ’20

Pinterest

NAUJAUSI ĮRAŠAI

  • Citrininiai keksiukai su citrinų kremu ir maskarponės kepurėlėmis

    23 Kov ’23
  • Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate su traiškytomis bulvytėmis ir brokoliais

    22 Kov ’23
  • Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu

    19 Kov ’23

Kategorijos

  • GĖRIMAI (34)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (24)
  • KALĖDŲ PASAKOS (73)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (294)
    • Apkepai (47)
    • Blynai (30)
    • Bulvių patiekalai (34)
    • Daržovių patiekalai (124)
    • Grybų patiekalai (17)
    • Kruopų patiekalai (46)
    • Makaronų patiekalai (24)
    • Mėsos patiekalai (70)
    • Miltiniai patiekalai (26)
    • Nesaldūs pyragai (30)
    • Troškiniai (20)
    • Varškės patiekalai (32)
    • Žuvis (40)
  • LENGVI KĄSNELIAI (273)
    • Blynai ir vafliai (42)
    • Duona (22)
    • Karštieji užkandžiai (45)
    • Košės (16)
    • Pusryčiai (138)
    • Salotos (49)
    • Šaltieji užkandžiai (70)
    • Sumuštiniai (24)
  • MAISTAS GAMTOJE (14)
  • PASAULIO SKONIAI (51)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (28)
  • SALDUMYNAI (584)
    • Bandelės (37)
    • Be orkaitės (107)
    • Desertai indeliuose (76)
    • Keksai, keksiukai (99)
    • Ledai (13)
    • Pyragai (146)
    • Pyragėliai (46)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (75)
    • Tortai (105)
  • SRIUBOS (24)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (12)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų