Skaičiuoju dienas. Sudarinėju sąrašus ir planuoju planuoju…. Mintyse rašau atvirukus ir kuriu palinkėjimus tiesiai iš širdies. Pirštų galais beveik liečiu svajones ir nesakysiu kur slepiu dovanas nuo smalsiausių.
Ar yra metuose dar kita tokia diena, kurios žmogus lauktų taip beatodairiškai ir nuoširdžiai? Kasmet. Jau prieš mėnesį pradėdamas kepti meduolius, pirkdamas dovanėles, planuodamas namų papuošimus ir susitikimus su artimaisiais. Laukti labai gera. Atrodo, Kalėdų laukimas daro žmones geresnius. Ir tai yra stebuklinga.
Būna gyvenime laikas, kai Kalėdos pačios savaime yra didelis, žodžiais nepaaiškinamas stebuklas. Stebuklas, tai tiesiog stebuklas, kaip elniai sklendžia oru, nusileidžia ant stogų ir… Kaip Kalėdų senelis telpa pro kaminą? O jei mes židinio neturime? Kažkaip vis tiek?.. O jei ateina pro duris, tai kodėl nepasisveikina? Aš galėčiau visą naktį nemiegoti, tikrai! O ar mama tikrai perduos jam mano laiškelį? Ar nusiųs į Lapladiją? Ar Kalėdų senelis spės su elfais savo fabrikėlyje jas man sumeistrauti? Ar, kodėl, kaip, kada, dėl ko….?
Dar gyvenime būna laikas, kai muilo burbulai sprogsta. Sužinai tiesas, kurių sužinoti nenorėjai ir supranti, kad viskas buvo ne stebuklas, o kvailas melas. Pyksti ant pasaulio, ant Kalėdų ir labiausiai ant savęs, kad nebemoki jomis džiaugtis. Gal ir ne Grinčas, be toji tiesa pavagia Kalėdas, stebuklus ir džiugesį širdy…
Ir galiausiai dar būna laikas, kai supranti, jog stebuklus gali kurti pats. Po truputį, pamažu… kiekviena smulkmenėlė gali būti mažas stebuklas. Šypsena, geras žodis, apkabinimas, nuoširdus pokalbis, puodelis karšto šokolado, ant nosies nukritusi snaigė ar sušalęs delnas Jo delne. Ir Kalėdos grįžta į širdį. Kalėdų stebuklas – taip pat. Dabar tai jau ne Kalėdų senelis ir ne elniai, o tiesiog mes. Mūsų širdys ir jausmai. Gerumas ir tikėjimas.
Vienas dalykas lieka tikriausiai visuomet – tai dovanos. Didelės ir mažos, „iš reikalo“ ir „iš širdies“, dėmesingos ir universalios, visokios ir visokiausios…
Yra viena tokia dovanų kategorija, kuria būtų galima pavadinti paprastai – „valgomos dovanėlės“. Ką jūs manote? Ar vertinate gavę ir ar dovanojate? Jei taip, ieškote jų parduotuvių lentynose ar patys prieš Kalėdas pabūnate kepėjais?
Aš, kaip žinia, kepėja pabūnu pati. Ir šįkart įrašas skirtas tiems, kas myli kvepiančias ir skanias rankų darbo dovanėles. Jei dovanoti tiesiog meduolius pabodo, o meduoliniam nameliui dar nepasiryžote, siūlau tarpinį variantą. Lengva ir gražu. Kalėdiška. Kvepia gerumu ir meile…
Skonis: 8/10. Meduoliai, kiek pavyko paragauti likusių trupinukų, yra kietoki ir gana saldūs, palyginti su jų „broliais” ar „pusbroliais”. Tačiau jei juos mėgstate, tuomet jums patiks ir šie, manau. Na, juk tai – Kalėdiniai meduoliai 🙂 Tiesa, jei gaminčiau (kai gaminsiu) antrą kartą, rinksiuosi kitą tešlą, mat ši minusiuką gavo ir už menką savo elastingumo, sunkų minkymo procesą ir baisingą trapumą.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Dreaming of Winter
Kalėdinės meduolinės eglutės
AtsispausdintiINGREDIENTAI
½ puodelio (100 g) rudojo cukraus
130 g sviesto
½ puodelio (230 g) skysto medaus
1 kiaušinio trynys
3 puodeliai (510 g) miltų
1 ½ arb.š. malto imbiero
1 arb.š. cinamono
½ arb.š. maltų gvazdikėlių
1 arb.š. kepimo miltelių
cukraus pudros
kiaušinio baltymo
maistinių dažų (jei norisi)
4 skirtingų dydžių žvaigždžių šablonų (ilgiai nuo spindulio galo iki priešingo spindulio galo – 11; 7,5; 5,5 ir 3,5)
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros.
2. Išplakti kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purumo. Atskirti kiaušinio baltymą nuo trynio ir sviesto – cukraus masę suplakti su tryniu iki vientisos masės. Įmaišyti skystą medų.
3. Išsijoti miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Sumaišyti su paruošta medaus mase.
4. Išminkyti vientisą tešlą, suformuoti rutulį ir suvynioti į maistinę plėvelę. Tuomet padėti į šaldytuvą mažiausiai valandai (jei norit, kad prieskoniai labai puikiai įsigertų į tešlą, ją šaldytuve galima palaikyti porą dienų).
5. Po mažiausiai nei valandos išimti tešlą iš šaldytuvo. Kočiojimui paruoštą paviršių bei patį kočėlą pabarstyti miltais.
6. Imti po dalį tešlos ir iškočioti pakankamai plonai, ne daugiau kaip 4 mm storumo. Pagal žvaigždžių šablonus išpjauti iš iškočiotos tešlos po maždaug 14 vienodo dydžio žvaigždes (po 2 vienodo dydžio žvaigždes kiekvienai eglutei). Išpjautas žvaigždes perkelti ant kepimo popieriumi ištiestų kepimo skardų ir kepti orkaitėje apie 10 minučių, kol meduoliai gražiai pagels.
7. Glajui kiaušinio baltymą išplakti iki standžių putų. Suberti cukraus pudrą ir išmaišyti. Jei norite ne baltos, o kitos spalvos glajaus, šiame etape galite įmaišyti maistinių dažų.
8. Kai meduolinės žvaigždės atvės, dėti didžiausią iš jų ant pasiruošto pagrindo (padėklo ar lentelės, ar kažkokio kito), centrą sutepti paruoštu glajumi ir ant viršaus dėti antrą žvaigždę. Kartoti viską tol, kol sukursite gražią Kalėdų eglutę. Eglutę papuošti cukraus glajumi.
9. Grožėtis, dovanoti, sveikinti, skanauti… džiaugtis Kalėdomis.
36 komentarai
Kaip gražu kaip gražu:) Aš po egzamino irgi rimtai kibsiu į kepimą namelių, eglučių ir viso kito specialiai Kalėdoms:)) Laukiu nesulaukiu, o dabar pasigrožėsiu kitų darbeliais:))
Ineta, ačiū 🙂 Aš džiaugiuosi, kad bent pradžią spėjau padaryt prieš egzaminų ir darbų atsiskaitymo maratoną.. o dabar tai va jau prasiiideda, tik spėk suktis, apie meduolius net laiko nėra pagalvot :))
Sėkmės tau egzaminuose ir linkiu kuo greičiau sulaukti šventinių kepinėlių meto! 🙂
Smagios eglutės, tikrai puiki dovana 🙂
kad peparkakkor reiks vėl kepti, tai net neabejoju, nes baigia pranykti iš dėžučių, taip gražiai, stebuklingai :))tai pakonstruosiu ir kokią eglutę.
Živile, tikrai pakonstruok – labai paprasta, skanu ir vis šiek tiek kitaip, įdomiau 🙂 O dėl pepparkakor – džiaugiuosi, kad sulaukė tokio pasisekimo :))
be proto graziu spalvu nuotraukos, labai labai grazu – nuostabios eglutes, tiesiog stebuklingos. Smagu matyti kazka originalaus ir nekopijuojancio per visus puslapius keliaujanciu „zmogeliuku”. Tavosios eglutes – tiesiog nuostabios ant to jūros mėlio ir smaragdo spalvos šaliko!
Ačiū, Jūrate, labai 🙂 Yra ir pas mane tų žmogeliukų, ir briedžiukų, ir visokių kitų gėrybių.. ale nieko, manau, čia tokio, juk tai tradicinės Kalėdų meduolių formelės :))
Kaip man patinka tokia Kalėdinė nuotaika tavo virtuvėje. Ech Kalėdos tikrai pats nuostabiausias laikas metuose, nors jei atvirai man labiau patinka pats jų laukimas, ruošimasis joms, negu šventė. Šiemet artimiesiems ir ne tik planuoju kepti meduoliukus, tuos pačius, kuriuos dabar kepa daugelis blogerių, gal ir ne originalu, užtat dauguma mano draugų maisto tinklaraščių neskaito, taigi viliuosi, kad jie liks sužavėti 🙂
Kotryna – skaito ar neskaito – tikrai liks sužavėti! 🙂 Rankų darbo dovanėlės, kuriose tiek daug meilės ir šilumos įdėta, tiesiog negali būti nemielos širdžiai 🙂
Dėl Kalėdų pritariu tau – jau ir pati ne kartą sakiau, kad tas Laukimo Džiaugsmas pranoksta viską, yra užvis geriausias 🙂 Bet gal čia mano toks būdas – nes kai pagaliau sulaukiu, kartais pradedu galvoti, kad jau viskas dabar juda tik į pabaigą.. Blogai taip, bet kartais su savim neišeina kovoti 🙂 O bet tačiau… kadangi šių Kalėdų laukiu kaip niekad labai, o jos bus ir pirmosios kartu su mano brangiuoju, tai tikiu, kad šįkart viskas bus kitaip – daug geriau :))
Fantastiškos eglutės. Aš dar savųjų nekepu, nes bus iš minkšto meduolio, tai laukiu paskutinių dienų. Ech… tikiuosi viską spėt
Forelle, ačiūūū 🙂 Oho, laukiu taviškių! Aš to minkšto (kur tikrai minkštas, o ne sąlyginai minkštas) meduolio dar nebandžius, labai įdomu pamatyti tavo variantą 🙂
Žavuolės kokios 🙂 tikrai miela dovana
Dėkui, Indre 🙂
Vai vai dailu kaip ♥
P.S. o jau cia kaledine dovanele anksciau laiko issipakavai? … nuotraukos dailios tokios ir ryskios. itartina :DDD
Ačiū 🙂
Neeee, aguonėle, tikrai ne, Kalėdų dovanėlė dar už Atlanto, atskris tik prieš pat pat šventes, o gal net per pačias šventes 🙂 O šitos nuotraukos ryškios tikriausiai todėl, kad labai jau sąžiningai budėjau prie lango ir laukiau, kol bent koks šviesos spindulys iš už debesų pasirodys :))
Dreaming of winter.
Tikrai kad. )
Dreeaaaaaaaaamy. 😉
Yes, absolutely yes :))
O jei ne paslaptis kur perkat dažus ?:)
Laima, dažai iš Amerikos atkeliavę 🙂 Pati nepirkau, per tarpininkus, todėl tikslios vietos pasakyti negaliu 🙂
Jeigu jau taip skaniai atdodo, įdomu koks gi jų skonis :))
Vikiuz, na, meduolius esi ragavęs? Va toks ir skonis 🙂 Meduolinis – gvazdikėliai, imbierai, cinamonas.. Tik šie meduoliai iš saldesnių ir kietesnių 🙂
O, Viešpatie!!! Gražu, žavu, spalvinga, linksma, nepakartojama! Tobulumas slypi paprastume.
Aš tavimi vis labiau žaviuosi, Asta!
Vaje, koks komentaras – Ačiū!!! :)) Smagu girdėti, paglosto širdį 🙂
Tik neišsikvėpk, tik neišsikvėpk! 🙂
Na.. sąžiningai? Prasidėjo egzaminai, kursinių pristatymai ir visokie kiti universitetiniai vargai. Bet aš pažadu laaabai pasistengti 🙂
Stebuklinga 🙂
Ačiū 🙂
Jau tokios dailutės, kad net valgyti būtų gaila 🙂 Atrodo, tikrai labai šventiškai…Nors ištiesk ranką ir pasiimk vieną 😀
Sima, ačiū tau labai už gražius žodžius 🙂 Tikiuosi, gavusieji jas dovanėlių bus lygiai taip pat maloniai nustebinti 🙂
Asta, eglutes nuostabios ! nuotraukos puikios ! manau neabejotinai pabandysiu, tik aisku is peppakor teslos, kuri beje jau 10 min kaip sala saldytuve 🙂
beieskodama tobulos teslos sausainiukams po 2 nevykusiu bandymu siandien ir ismestos teslos manau kad man pavyks butent su peppakor ! nes bent jau konsistensija gavosi tobula ir manau puikiai kociosis.
taigi tapau Tavo gerbeja !
oi, pepparkakor :))
Jūrate, nekantrauju sulaukti iš tavęs žinių, kad pepparkakor tešla iš tikrųjų buvo tokia šauni ir meduoliukai tokie skanūs, kaip atrodė ir kaip tikėjaisi? 🙂
Ačiū už pagyrimus eglutėms 🙂 Neabejoju, kad tavosios taip pat bus nuostabios 🙂
Ir labai nuostabu girdėti, kad turiu dar vieną gerbėją 🙂 Labai malonu! :))
pasakiškai gražu, taip šventiška…aš irgi užsimaniau išbandyti konditerinį glaistą ir papiešti:)
Tai pirmyn! 🙂 Tikrai smagu ir sukuria tokią šventišką atmosferą.. 🙂 Sėkmės!
Ir ačiū už gražius žodžius labai labai 🙂
[…] išberti faktus, pagardindama skaičiais. 33 meduoliniai nameliai. Plius minus 370 meduolių. 7 meduolinės eglutės. 12 meduolinių žaisliukų. 1 meduolinė žaisliukų girlianda. Ir… gal tik […]
Nuostabios eglutės!
Jas pamačius prisiminiau, kad mama kepdavo tokias egles, tik jos dydis budavo apie 70 cm pries kokius 15 metų, šilti ir skanūs prisiminimai. Ačiū, kad juos atgaivinai:)
Ohooo, kokio dydžio eglutės! Turėtų atrodyti tiesiog fantastiškai 🙂
Laibai džiaugiuosi, kad mano mažučių eglučių dėka prisiminėte vaikystę 🙂