Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS
  • Home
  • Apie
  • DIRBKIME KARTU
  • RECEPTŲ RODYKLĖ
    • GĖRIMAI
      • Alkoholiniai gėrimai
      • Karštieji gėrimai
      • Šaltieji gėrimai
    • KALĖDŲ RECEPTAI
    • KARŠTIEJI PATIEKALAI
      • Apkepai
      • Blynai
      • Bulvių patiekalai
      • Daržovių patiekalai
      • Grybų patiekalai
      • Kruopų patiekalai
      • Makaronų patiekalai
      • Mėsos patiekalai
      • Miltiniai patiekalai
      • Nesaldūs pyragai
      • Troškiniai
      • Varškės patiekalai
      • Žuvis
    • LENGVI KĄSNELIAI
      • Blynai ir vafliai
      • Duona
      • Karštieji užkandžiai
      • Košės
      • Pusryčiai
      • Salotos
      • Šaltieji užkandžiai
      • Sumuštiniai
    • PASAULIO SKONIAI
    • PIETŪS DĖŽUTĖJE
    • SALDUMYNAI
      • Bandelės
      • Be orkaitės
      • Desertai indeliuose
      • Keksai, keksiukai
      • Ledai
      • Pyragai
      • Pyragėliai
      • Saldainiai
      • Sausainiai
      • Tortai
    • SRIUBOS
    • VALGOMOS DOVANOS
    • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
    • ŽODŽIŲ LIETUS
  • Mano KNYGOS
    • NAUJA! SALDUMYNŲ KNYGA
    • Saldumynų knyga
    • Pusryčių knyga
    • Blynų ir vaflių knyga
  • MEDUS
  • KELIONĖS

Saulėta virtuvė – Skoniai ir istorijos

ApkepaiKARŠTIEJI PATIEKALAIMakaronų patiekalaiMėsos patiekalai

Lazanija su jautiena

parašė Asta 9 Vas ’15
Lazanija su jautiena

Ar jau minėjau, kad vėl, po šiokios tokios pertraukos, sportuoju? Ar sakiau, kad pagaliau atradau grupines treniruotes ir jų teikiamą džiaugsmą? O ar sakiau tai, kiek daug man malonumo tasai sportas teikia? Nežinau, gal čia tik toks gyvenimo etapas. Gal praeis mėnesis ar du ir sakysiu: oi, prisikalbėjau. Ir eisiu į treniruotes ne iš noro, o iš reikalo (na, nes abonementas tai metinis!).

Bet nesvarbu kaip bus po to mėnesio ar dviejų. Šiandien man sportas – begaliniai didelis džiaugsmas. Ir viduje jaučiu tą gerą jausmą, kad taip bus ilgai ilgai, o gal ir visada.

Nežinau, ar visiems taip būna, bet aš, pradėjusi rimčiau ir aktyviau sportuoti, visada noriu nenoriu susimąstau apie mitybą. Juk, atrodo, šitiek prakaito išlieji ir tiek pastangų sudedi sporto salėje ne tik vardan gerų emocijų, bet ir vardan rezultato, kad ir koks tas trokštamas rezultatas būtų: gal minus keli centimetrai nuo liemens, gal tvirtesnis kūnas, gal ryškesni raumenys. Esmė ta, kad visi tik ir kartoja: sportas – tik dvidešimt procentų. O štai visi likę aštuoniasdešimt slepiasi mūsų virtuvėse, mūsų mitybos įpročiuose. Tuomet aš susimąstau apie savo mitybos įpročius ir… dievaži, nieko gero. Tikrai. Didelis pliusas man už tai, kad kas rytą sąžiningai, skaniai ir sočiai suvalgau skanius pusryčius. Toliau gi – juodas miškas (beje, yra labai puikus tortas būtent tokiu pavadinimu!).

Puikiai prisimenu keletą kartų, kai buvau tvirtai pasiryžusi sveikai gyventi šimtu procentų. Prisimenu tuos kartus, kai čiupusi baltą popieriaus lapą ir perskaičiusi dešimtis straipsnių, sudarinėjau sau teisingą dienos meniu. Vieną kartą tokį meniu prašiau man sudaryti net sporto klube. Viskas gal ir būtų buvę šaunu, tik… tie mitybos planai buvo tokie liūdni. Šiek tiek nuobodūs, nykūs, pilki. Ir visai visai nesaldūs. Aš stengiausi, tikrai. Bet visais tais kartais mano pastangos baigdavosi dideliais šokoladais, visai nesveikuoliškais sumuštiniais, lazanijomis ar didžiausiomis pasaulyje porcijomis ledų. Nes, kad ir kaip bandyčiau save apgauti, maistas – vienas didžiausių malonumų. Aš mėgstu juo džiaugtis: skaniu, įvairiu, tikrai ne visada labai sveiku. Man skanu. Man tai teikia daug džiaugsmo; jo atsisakyti atrodo paprasčiausiai nesąžininga.

Gerai tai, kad kiekvienas mokomės iš savo klaidų. Na, ne visada iš pirmo karto. Bet po kokio penkto mano „super sveikos mitybos plano“ žlugimo, dabar aš suprantu – ir čia reikia surasti savo aukso viduriuką. Gal teoriškai salotos visada bus daug sveikesnis pasirinkimas nei gabalėlis lazanijos, bet praktiškai kartais būtent ta lazanija suteikia daug daugiau sveiko gyvenimo džiaugsmo, energijos ir džiaugsmingo noro nuversti kalnus. Ir, ką gi, geriau jau gabalėlis šokoladinio pyrago desertui nei visą dieną trunkantis pyktis ant viso pasaulio, nes negali sau jo leisti. Nes galbūt būtent tas pyktis, irzlumas ir nepasitenkinimas yra kur kas didesnės kliūtys sveikam ir laiminam gyvenimui nei gabalėlis pyrago. Juk taip? 

Šįkart susitariau su savimi šitaip: viskas yra puiku ir viską galima valgyti, tik su saiku. Tortus, šokoladus, keksiukus, mėsainius, sumuštinius, lazanijas, ledus… taip, visiškai viską. Svarbiausia nepamiršti savęs paklausti, kiek vieno ar kito skanumyno norisi, kiek reikia, kiek galima. Tai sudėtingiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio: susidraugauti su Alkio, Sotumo ir Saiko jausmais man vis dar didelis iššūkis. Galbūt tai visuomet ir išliks iššūkis, reikalaujantis atidumo ir pastangų. Bet esu tikra, kad tai – teisingiausias, geriausias ir skaniausias sveiko gyvenimo būdo sprendimas. Bent jau man, tai mylinčiai skanų ir saldų gyvenimą, šypt.

Skanių Jums pusryčių, skanių pietų, skanių vakarienių! Skanių užkandžių ir skanių desertų!

Aš jau dabar žinau, kad rytoj pietums valgysiu gabalėlį lazanijos. Labai gardžios! O po darbų lėksiu į puikią treniruotę, kur išliesiu visą savo energiją, brauksiu prakaito lašelį nuo kaktos ir jausiuosi labai laiminga!

Lazanija su jautiena (2)

Skonis: 10/10. Kad ir kiek daug lazanijos rūšių bebūtų, imu suprasti vieną joms visoms būdingą bruožą: tai labai skanus ir sotus maistas (dažniausiai, deja, dar ir labai nefotogeniškas, bet neleiskite, kad Jus suklaidintų nuotraukos). Lazanija su jautiena ir bešamelio padažu – dar vienas gardžios lazanijos variantas!

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

Kur radau? En Mi Cocina Hoy

Lazanija su jautiena (4)

Lazanija su jautiena

Atsispausdinti
Porcijos: 6-8 Paruošimo laikas: 50 min. Gaminimo laikas: 25-35 min.

INGREDIENTAI

Mėsos sluoksniui:
1 valg. š. aliejaus
1 svogūno, supjaustyto kubeliais
500 g maltos jautienos
1 skardinės (500 g) trintų pomidorų
1 skardinės (400 g) pjaustytų pomidorų
žiupsnio druskos
žiupsnio maltų juodųjų pipirų

Bešamelio padažui:
60 g sviesto
4 valg. š. miltų
3 puodelių (750 ml) pieno
žiupsnio druskos
žiupsnio maltų juodųjų pipirų
žiupsnio muskato

1 pakuotės (500 g) lazanijos lakštų
3 puodelių (360 g) tarkuoto fermentinio sūrio

GAMINIMO EIGA

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C temperatūros. Pasiruoškite 20×30 cm dydžio kepimo indą.

2. Iš pradžių paruoškite mėsos sluoksnį. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną ir pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos.
3. Sudėkite į keptuvę tolygiu sluoksniu į keptuvę maltą jautieną. Nemaišydami kaitinkite apie 3-4 minutes, tuomet apverskite ir vėl kelias minutes kaitinkite nemaišydami.
4. Sudėkite trintus pomidorus, pomidorų gabalėlius ir išmaišykite.
5. Pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite.
6. Paruošę mėsos padažą, išjunkite ugnį ir atidėkite keptuvę su padažu į šalį.

7. Kitoje keptuvėje paruoškite bešamelio padažą. Į keptuvę sudėkite sviestą ir ištirpinkite ant vidutinio dydžio ugnies.
8. Ugnį sumažinkite ir į keptuvę suberkite miltus. Gerai išmaišykite ir maišydami pakepinkite vieną minutę.
9. Lėtai, nuolat maišydami šluotele, į keptuvę pilkite pieną. Turite gauti vientisą masę. Kai supilsite visą pieną, ji bus skysta, tačiau vis dar maišydami pakaitinkite, kol sutirštės.
10. Pagardinkite druska, pipirais ir muskatu. Išmaišykite. Išjunkite ugnį ir atidėkite keptuvę su padažu į šalį.

11. Susluoksniuokite lazaniją. Kepimo indą (20×30 cm dydžio) lengvai patepkite aliejumi. And dugno tolygiai paskleiskite ketvirtadalį mėsos padažo. Ant jo sudėliokite lazanijos lakštus, šiuos aptepkite ketvirtadaliu bešamelio padažo ir apibarstykite ketvirtadaliu tarkuoto fermentinio sūrio. Taip susluoksniuokite visą turimą mėsos padažą, lazanijos lakštus, bešamelio padažą ir fermentinį sūrį. Viršutinis sluoksnis turi būti fermentinio sūrio.
12. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 25-35 minutes, kol lazanijos paviršius taps gražiai auksinės spalvos.
13. Išimkite iš orkaitės ir palikite kepimo indą pastovėti apie 10-15 minučių kambario temperatūroje. Tuomet pjaustykite, dalinkite į lėkštes ir patiekite. Skanaus!

Lazanija su jautiena (3)

jautienalazanijaMakaronų patiekalaimalta mėsapomidoraisūrissvogūnai
6 komentarai
36
Facebook Twitter Google + Pinterest
ankstesnis įrašas
Bananų duona su žemės riešutų sviesto ir šokolado sluoksneliu
kitas įrašas
Blynas su obuoliais

REKLAMA

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI

Brokolių ir varškės blyneliai

VASARIO ATRADIMAI // Upėtakio filė su žaliosiomis citrinomis

Kugelis su vištų sparneliais

Orkaitėje keptos bulvės su voveraitėmis

Azijietiški kukuliukai su medaus, česnakų ir sojų padažu

Keptas šamas su smidrais ir bulvėmis

REKLAMA

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Kugelis | Bulvių plokštainis

SUGAUTI MAŽUS MOMENTUS // Ryžiai su brokoliais ir...

Lašišos pyragas su saldžių bulvių koše

Viščiukų šlaunelės su bulvėmis ir šonine, troškintos grietinėlės...

Orkaitėje keptos daržovės su vištienos iešmeliu

Migdoliniai varškėčiai su bananais ir uogomis

REKLAMA

GĖRIMAI

Žaliasis trintų vaisių ir špinatų kokteilis

Žaliasis kokteilis su persikais

Naminis citrinų limonadas + 2 uogų skoniai!

Uogų, bananų, špinatų, riešutų sviesto ir datulių kokteilis...

Trys imunitetą stiprinantys kokteiliai

Ananasų – kokosų kokteilis su špinatais

REKLAMA

LENGVI KĄSNELIAI

Cinamoniniai čiurų („churros“) vafliai

Kokosinė ryžių dribsnių košė su bananais

Salotos su mangais, avokadais, mocarela ir duoniukais

Mėlynių, juodųjų serbentų ir acai uogų kokteilis

Mielinės bandelės su dešrelėmis

Makaronų ir keptų moliūgų salotos

6 komentarai

Aliona 10 Vas ’15 - 1:35 pm

„Kepimo indą (20×30 cm dydžio) lengvai patepkite aliejumi. And dugno tolygiai paskleiskite ketvirtadalį mėsos padažo. ”
Kiek keista lazanijos sluoksniavimo pradzia 🙂 as maniau, kad pradedama kaip tik nuo lakstu…

Reply
Asta 13 Vas ’15 - 12:12 pm

Aliona, kai pradedama nuo padažo, apatiniai lazanijos lakštai kepimo metu lengviau „išverda” ir tampa minkštais makaronais 🙂

Reply
Evelina 23 Vas ’15 - 7:16 am

Nuostabus receptas! Greita, skanu ir nesudėtinga 🙂 ačiū Jums!

Reply
Asta 24 Vas ’15 - 6:34 am

Labai džiaugiuosi, kad patiko, Evelina! Ačiū, kad pasidalinote atsiliepimais 🙂

Reply
Jūratė 27 Vas ’15 - 8:39 am

Dėkoju už tokį puikų receptą ! Pradžioje ir aš pagalvojau, kad keista sluoksniavimo pradžia, bet padariau viską kaip Jūsų recepte ir…. FANTASTIŠKA Lazanija.

Reply
Asta 1 Kov ’15 - 5:05 pm

Jūrate, labai džiaugiuosi girdėdama! Nėra už ką 🙂

Reply

Komentuokite Atšaukti atsakymą

APIE MANE

APIE MANE

Sveiki! Esu Asta, maisto tinklaraštininkė ir fotografė, kalnų ir kelionių mylėtoja. „Saulėtoje virtuvėje” dalijuosi receptais, kasdienybės istorijomis ir kelionių fotoreportažais. Savo pasakojimais tikiuosi įkvėpti gaminti, ragauti, keliauti ir atrasti saulėtą nuotaiką mažose akimirkose.

BENDRAUKIME

Facebook Instagram Pinterest

Saulėta virtuvė: SALDUMYNŲ KNYGA

Promotion Image

POPULIARIAUSI

  • 1

    Dangiškai skanus sūrio tortas (cheesecake)

    5 Bal ’10
  • 2

    Panna Cotta su avietėmis ir čiobreliais

    31 Geg ’18
  • 3

    Morkų tortas su varškės kremo pertepimu

    3 Rgp ’11
  • 4

    Tortas „Raffaello“

    3 Spa ’09
  • 5

    Trijų šokoladų tortas

    1 Sau ’12
  • 6

    Tobulas varškės apkepas (II)

    11 Kov ’13

KELIONĖS

Promotion Image

Kategorijos

  • GĖRIMAI (38)
    • Alkoholiniai gėrimai (2)
    • Karštieji gėrimai (8)
    • Šaltieji gėrimai (28)
  • KALĖDŲ RECEPTAI (90)
  • KARŠTIEJI PATIEKALAI (355)
    • Apkepai (52)
    • Blynai (33)
    • Bulvių patiekalai (46)
    • Daržovių patiekalai (133)
    • Grybų patiekalai (18)
    • Kruopų patiekalai (48)
    • Makaronų patiekalai (26)
    • Mėsos patiekalai (97)
    • Miltiniai patiekalai (28)
    • Nesaldūs pyragai (32)
    • Troškiniai (22)
    • Varškės patiekalai (42)
    • Žuvis (49)
  • KELIONĖS (42)
  • LENGVI KĄSNELIAI (346)
    • Blynai ir vafliai (51)
    • Duona (26)
    • Karštieji užkandžiai (59)
    • Košės (26)
    • Pusryčiai (168)
    • Salotos (66)
    • Šaltieji užkandžiai (87)
    • Sumuštiniai (39)
  • MAISTAS GAMTOJE (31)
  • PASAULIO SKONIAI (60)
  • PIETŪS DĖŽUTĖJE (29)
  • SALDUMYNAI (681)
    • Bandelės (47)
    • Be orkaitės (133)
    • Desertai indeliuose (92)
    • Keksai, keksiukai (109)
    • Ledai (19)
    • Pyragai (167)
    • Pyragėliai (50)
    • Saldainiai (17)
    • Sausainiai (82)
    • Tortai (126)
  • SRIUBOS (34)
  • VALGOMOS DOVANOS (40)
  • ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO (32)
  • ŽODŽIŲ LIETUS (29)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Grįžti į puslapio viršų