Žinot, ką pastaruoju metu veikiu? Laukiu. Kad ir kiek kartų sau priminčiau (kad ir kaip garsiai tuos priminimus sau kalbėčiau), gyventi „dabar ir čia“ su kiekviena diena tampa vis sudėtingiau, nes jau labai, labai laukiu gyventi ten – mūsų namuose.
Įkurtuvių datą perkėlėm jau keletą kartų; net pusiau juokingų pokštų ta tema sugalvojom. Gerai, gal tiksliau būtų sakyti, kad tuos erzinančius pokštus man galvoja vyras, kol aš – šeimos „skambučių centras“ – maloniausiu pasaulyje balseliu trečią kartą perkeliu užuolaidų kabinimo datą. Virtuvės montavimo datą, beje, perkėlėm irgi tris kartus, o tada – paskutinę rugsėjo dieną ją ėmė ir sumontavo! Išsvajotą virtuvę!
Sulig ta akimirka ir supratau, kad jau nebeišeis man gyventi „dabar ir čia“. Noriu ten. Ir bandeles noriu kepti ten, toje svajonių virtuvėje. Kol namai kvepės cinamonu, kol nauji namai taps jaukiais namais. Mūsų namais.
Šios bandelės – jos tikrai vertos gražiausių liaupsių. Tobulai minkštos, purios, kvapnios, ir ne šiaip sau cinamoninės bandelės – moliūginės! Paslaptis labai paprasta, į minkomą mielinę tešlą įmaišykite kone pilną puodelį moliūgų tyrės, dosniai įberkite malto cinamono, dar šiek tiek muskato. Moliūgai ne tik nuspalvins tešlą gražiai geltona spalva, bet ir suteiks bandelėms sodraus skonio, švelnaus saldumo, pilnesnės tekstūros bei drėgnumo. Ką tai reiškia? Puikiausią dalyką – kad vėsdamos bandelės vis dar išliks tokios pat purios ir minkštos! Mums pora cinamoninių ritinėlių liko rytojaus pusryčiams, ir jie vis dar buvo labai geros, malonios, purios tekstūros.
O jei jau lepintis, tai iš visos širdies, tiesa? Bandeles užklojęs kreminio sūrio ir klevų sirupo kremas gal ir nėra privalomas, bet malonus ir lepūniškas priedas – tai jau tikrai! Todėl jei sekundei stabtelsit pagalvoti – reikia ar nereikia? – aš manau, kad reikia, šypt.
Sutikit, rudens sekmadieniai ir bandelės dera tiesiog tobulai. Galbūt tai gali būti geriausias, skaniausias ir jaukiausias planas, kokį šiandien galėtumėt sugalvoti? Jei taip, atsiųskit man įspūdžių, o aš jau dabar tikiu, kad bus jie tik patys geriausi!
Kaip ir visus mielinius kepinius, tai ir šias bandeles kepiau su pačiomis mylimiausiomis mielėmis – „Dr. Oetker“ sausomis mielėmis žaliuose pakeliuose.
Moliūginės cinamoninės bandelės
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
¾ stiklinės (190 ml) pieno
1 pakuotės (7 g) „Dr. Oetker“ sausų mielių
1 valg. š. cukraus
4 stiklinių (560 g) kvietinių miltų
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 arb. š. druskos
2 arb. š. malto cinamono
1 arb. š. malto muskato
1 kiaušinio
¾ stiklinės (170 g) moliūgų tyrės*
60 g tirpinto sviesto
1 valg. š. aliejaus
Įdarui:
60 g tirpinto sviesto
¾ stiklinės (150 g) rudojo cukraus
1 valg. š. malto cinamono
Glaistui:
50 g minkšto sviesto, kambario temperatūros
120 g kreminio sūrio
3 valg. š. miltelinio cukraus
3 valg. š. klevų sirupo
žiupsnio druskos
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE MIELINĘ TEŠLĄ
1. Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską, cinamoną ir muskatą.
3. Supilkite į dubenį mielių mišinį ir įmuškite kambario temperatūros kiaušinį. Sudėkite moliūgų tyrę ir supilkite tirpintą sviestą. Išmaišykite ir išminkykite minkštą, elastingą tešlą. Jei matote, kad tešla per skysta, įberkite šiek tiek miltų papildomai. Minkykite apie 8-10 minučių, kol tešla bus vientisa, minkšta ir glotni. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį.
4. Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.
5. Uždenkite dubenį švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
1. Tirpintą sviestą, rudąjį cukrų ir maltą cinamoną išmaišykite dubenėlyje iki vientisos masės.
SUFORMUOKITE BANDELES
1. Tešlai pakilus, perkelkite ją ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Kelis kartus paminkykite ir iškočiokite tešlą į maždaug 35×45 cm dydžio tešlos stačiakampį. Tolygiai aptepkite įdaru.
2. Pradėdami ilgąja kraštine, susukite tešlos stačiakampį į ritinėlį. Labai aštriu peiliu ritinėlį supjaustykite maždaug 5-6 cm storio riekelėmis. Turėtumėte gauti apie 8 bandeles. Pavertę kiekvieną iš jų ant šono, sudėkite bandeles į 22 cm skersmens kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi.
3. Uždenkite kepimo indą švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 30 minučių, kol tešla pakils.
IŠKEPKITE BANDELES
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
2. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes, kol paviršius gražiai apskrus ir bandelės bus iškepusios. Jei bandelės pradės ruduoti per greitai, uždenkite folija ir kepkite toliau, o foliją nuimkite prieš baigiant kepti.
3. Bandelėms iškepus, išjunkite orkaitę ir palikite bandeles pastovėti kepimo inde apie 10 minučių.
4. Atsargiai išimkite bandeles iš kepimo indo ir perkelkite į lėkštę. Šiek tiek atvėsinkite.
PARUOŠKITE GLASTĄ
1. Kol bandelės vėsta, dubenėlyje lengvai išplakite kambario temperatūros sviestą. Sudėkite visus kitus glaistui skirtus ingredientus ir išplakite iki vientisos masės. Neperplakite.
2. Paruoštu glaistu aptepkite bandelių paviršių. Patiekite.
* KAIP PARUOŠTI MOLIŪGŲ TYRĘ?
1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Moliūgą supjaustykite stambiais gabalais. Sudėkite ant kepimo popieriaus, odele į viršų.
3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių (tikslus kepimo laikas priklausys nuo gabalų didumo), kol moliūgas bus visiškai minkštas.
4. Nuimkite odeles ir sutrinkite moliūgą trintuvu iki visiškai vientisos tyrės tekstūros.
5. Paruoštą moliūgų tyrę galite laikyti sandariame indelyje šaldytuve iki kelių dienų arba galite užšaldyti.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
#reklama #droetker #droetkerlietuva
Recepto šaltinis: Ambitious Kitchen
10 komentarai
Išbandyta, pačios geriausios cinamoninės bandelės 🙂 sužavėta, receptas keliauja į mano užrašinę, kepsiu ir kepsiu 🙂
Judita, labai džiaugiuosi, ačiū! 🙂
Kokį kreminį surį naudojote?
Ilona, naudojau „Philadlphia Original” 🙂
Kaži, cinamonas ir muskatas čia neduoda meduolio skonio? Dėkui!
Į meduolius šios bandelės tikrai nėra panašios; tam reikėtų dar ir medaus 🙂 Bet kvapnumo, šilto aromato šie prieskoniai suteikia labai daug! 🙂
Jei naudojamos šviežios mielės, kiek jų dėti?
Laima, 1 g sausų mielių atitinka 3 g šviežių mielių.
Nesu iš tų, kurie ką nors internete komentuoja, netgi abejočiau, ar esu gyvenime ką nors kur nors pakomentavus, bet MAMMA MIA šitos bandelės! Jos vertos odės. Labai ačiū už receptą, jis garantuotai taps mūsų šeimos rudens tradicija, rekomenduoju visiems bandelių mylėtojams. Receptas tobulas. Dabar jau nekantrauju išbandyt ir marcipaninių bandelių receptą. Uch, ačiū ačiū ačiū 😁
Agne, skaitau Jūsų komentarą ir plačiai šypsausi! AČIŪ! 🙂