Vienos dienos praeina akimirksniu, kitos slenka lyg metai. Vieni penktadieniai ateina greitai, kiti – po savaitės, trukusios pusmetį. Būna dienų, kai iš lūpų išsprūsta tik bambesiai ir nepasitenkinimai; būna priešingų – kai šypsais nuo ryto lig vakaro, net antrą kartą per dieną kasdamas automobilį iš po sniego.
Nors vis dar sninga. Nors žiema tikriausiai greitai nesibaigs. Nors esi nuo galvos iki kojų aplipęs baltu sniegu, į akis krinta snaigės, žandai ir pirštai raudonuoja nuo šalčio, viena koja įlipi į tirpstančio sniego balą, o vis dar valai tik antrą langą… bet akyse ir lūpose pati plačiausia šypsena. Juk tai beprotiška.
Dar beprotiškiau yra štai kas: aš žinau, jog ši mano savaitė truks pusmetį, bet esu pasiruošus uoliai šypsotis sau ir kitiems iki pat jos pabaigos.
Na, o ilgas ir šaltas žiemos savaites su šypsena ištverti visuomet padeda… skanus ir sotus maistas. Tokį šįkart ir atnešu į „Saulėtą virtuvę“, kad ir kaip neįprastai rimtas maistas čia atrodytų tarp šūsnies desertų, šypt.
Skonis: 10/10. Patiekalas, kuris, manau, patiktų daugeliui ar net visiems. Jis toks… nekaprizingas. Mėsa ir bulvės, bulvės ir mėsa. Paprasta, bet kitaip – šiek tiek nekasdieniškai. Idealu skaniems šeimos savaitgalio pietums.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Adora’s Box
Piemenėlių pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
3 skiltelės česnako
1 svogūnas
1 kg maltos jautienos
340 g konservuotų kukurūzų
1 arb. š. rūkytos paprikos
1 puodelis jautienos sultinio
1 arb. š. rudojo cukraus
¼ arb. š. maltų juodųjų pipirų
2 valg. š. miltų
½ puodelio tarkuoto fermentinio sūrio
1 kg bulvių
1 arb. š. druskos
¼ puodelio sviesto
½ puodelio pieno
½ arb. š. druskos
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite keptuvėje alyvuogių aliejų ir sudėkite smulkiai pjaustytus česnakus. Kepinkite apie 2 minutes, tuomet suberkite smulkintą svogūną. Kepinkite ant nedidelės ugnies, kartais pamaišydami, kol svogūnai gražiai pagels.
2. Į keptuvę suberkite jautieną ir rūkytą papriką.
3. Kepkite, kol jautiena taps gražiai rusvos spalvos, tačiau neišsausės.
4. Tuomet į keptuvę sudėkite kukurūzus, supilkite sultinį, suberkite pipirus ir rudąjį cukrų. Kaitinkite, kol sultinys užvirs. Sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol mėsa taps minkšta, apie 50 minučių. Jeigu sultinys išgaruos, įpilkite šiek tiek vandens.
5. Per šį laiką pasiruoškite bulvių košę. Nuskuskite bulves ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Suberkite bulves į puodą ir užpilkite vandeniu, įberkite šaukštelį druskos. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Tuomet sumažinkite ugnį ir virkite dar 15-20 minučių, kol bulvės išvirs.
6. Nusausinkite bulves ir sutrinkite iki vientisos masės.
7. Įmaišykite į bulvių masę sviestą, pieną ir ½ arb.š. druskos. Trumpam atidėkite į šalį.
8. Jautienos ruošimo pabaigoje, įberkite į keptuvę 2 šaukštus miltų ir išmaišykite.
9. Pakaitinkite dar porą minučių, kol viskas sutirštės, tuomet nuimkite nuo ugnies.
10. Paruoštą jautieną sudėkite į norimą kepimo indą (apie 20×25 cm dydžio) ar porcijinius indelius.
11. Ant viršaus paskleiskite paruoštą bulvių košę. Stenkitės paskirstyti ją kuo tolygiau ir „prikabinti“ prie kepimo indo sienelių.
12. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
13. Kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol viršus gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir patiekite. Skanaus!
7 komentarai
sveiki, panasaus kazka gaminame, bet sis Jusu receptas atrodo tobuliau, tik darome su kiauliena, bet cia daugiau indigridentu…o jei pabandzius Jusu resepta tik vietoje jautienos deti neriebia kiauliena?
Žinoma, galite jautieną keisti kiauliena 😉 Skanaus!
Labai skaniai atrodo!:) kokio dydzio jusu indas ?:)
oi, atsiprasau, parasiau neperskaicius recepto.. 😀
Nieko tokio 🙂
Užtikrinu, kad ne tik skaniai atrodo, bet tikrai labai skanu ir yra 😉
Vakar išmėginome pietums šį patiekalą. Kažkada anksčiau esu gaminusi panašų, tik be kukurūzų, o į maltos mėsos troškinį dar dėjau smulkintų pomidorų be odelės kartu su sultimis. jei norisi alternatyvos – siūlau pamėginti. viršus (bulvių košė su trupučių sviesto) – lygiai toks pats.
galima ir kitų variantų sugalvoti, be abejo 🙂
Egle, man atrodo, kad čia kaip ir su visas apkepais – jei tik fantazijos nestinga, jie kiekvienąkart gali būti bent truputį kitokie 🙂 Ačiū už skanias rekomendacijas 😉